Cautări pe acest blog

vineri, 10 iunie 2011

Lecții despre islam - stiinta in coran (bucaillism) si dawah

Unii musulmani au impresia că cartea lor favorită de povești, coranul, conține adevăruri științifice și asta e o dovadă că coranul ar fi de la Alah/Dumnezeu/Iehova. (Musulmanii pretind că Alah e totuna cu zeul biblic și cu cel iudaic, deci e Iehova, dar creștinii și evreii au distorsionat mesajul lui.)

Asemenea pretenții își au originea în activitatea lui Maurice Bucaille, un medic care, se pare, pentru bani, a fost de acord sa declare că în coran sunt informații științifice, în schimbul unor sume de bani. Știm că Bucaille a fost motivat financiar, sau cel puțin că NU a fost motivat religios pentru că Bucaille nu s-a convertit la Islam, așa cum ar fi fost normal dacă ar fi considerat coranul cuvântul vreunui Alah. Și știm că nu s-a convertit pentru că atunci când un om se convertește la islam își ia nume islamic, de exemplu, Cassius Clay și-a schimbat numele în Muhammad Ali, Cat Stevens și-a schimbat numele în Yusuf Islam. Maurice a murit Maurice. Mai sunt și alte indicii, dar nu dezvolt acum.

Ca un mic lucru destul de important și relevant, musulmanii au datoria religioasă să facă prozelitism religios pentru a converti și oameni la islam. Această practică se numește dawah și este menită să convertească pe alții prin dialog și prozelitism (unii clerici pretind că poate merge și mai departe, adică la violență), dawah însemnând în arabă „a face o invitație”, deci cei ce fac dawah te invită să intri în islam. De ce e asta relevant? Pentru că o metodă nouă de dawah este un pretins apel la ceva știință în coran.

Să ne fie clar, tot ceea ce e prezentat ca fiind miracol științific în islam se încadrează fără excepții într-una din categoriile următoare:
  • lucruri anterior cunoscute (ex.: fierul ușor prelucrabil provine din meteoriți - un lucru elementar pentru succesul militar al unui popor războinic; „miracolul” fierului mai are și alte câteva pretenții false)
  • distorsiuni (ex.: pretenția că embriologia prezentată în coran e corectă și nu era cunoscută, deși tezele lui Galen predatează cu mult scrierea coranului și coranul pare să copieze ideile lui Galen)
  • postdicții (cu eventuale distorsiuni) cu eventuale interpretări foarte laxe și metaforice ale unor versete (ex.: pretenția că în coran s-ar descrie Big Bang-ul, deși citind textul ar rezulta că Terra a existat de la începutul universului, ceea ce e fals)
  • lucruri false (ex.: pretenția că Mecca ar fi centrul Terrei, după o anume definiție)
La prima vedere, asemenea afirmații ar putea părea, pentru o persoană neinformată, destul de convingătoare, dar la o analiză mai amănunțită, se observă imense găuri.

În primul rând, dacă această carte conține informații științifice, de ce musulmanii abia dacă au 1-2 (?) laureați Nobel în știință și de ce lumea islamică nu are deloc noi și noi descoperiri științifice inspirate de coran?

În al doilea rând, musulmanii uită să precizeze că în coran aceste pretenții sunt doar sporadice, o foarte foarte mică parte a coranului și, cel mai important, conține absurdități în totală neconcordanță cu realitatea, sau chiar chestii total amuzante în perfect acord cu cam ce știau oamenii vremii prin aceleă părți ale lumii.
18:86 [..] when he reached the setting-place of the sun, he found it setting in a muddy spring[..]

În traducere
18:86. [..] când a ajuns la locul unde apune soarele, a aflat cã el apune într-un izvor noroios[..]

Evident, apologiștii s-au apucat să pună scuze, că era cel mai îndepărtat loc unde puteau ajunge și alte lăbării similare, dar și dacă ar fi așa, mai sunt și alte absurdități, precum morți înviați după ce-s loviți cu hălci de carne de vită pentru a arăta autorul crimei sau elefanți omorâți de păsări cu lut întărit sau pietre încinse.

Ca să vedeți cât de penibili sunt acești indivizi, puteți să vedeți această ambuscadă islamică asupra lui PZ Myers:



Data viitoare când un musulman încearcă pe voi dawah cu bucaillism, întrebați-l dacă Soarele face duș dimineața înainte sau după ce a răsărit pentru a se curăța de mizeria din izvorul murdar în care apune? Sau dacă are vreo halcă de vită proaspăt sacrificată că vrei să te duci la morgă sa rezolvi ceva cazuri de crime cu autor necunoscut.

1 comentarii: