Cautări pe acest blog

joi, 2 februarie 2012

Oameni confuzi...

M-am uitat peste termenii de căutare cu care mai aterizează oamenii pe blogul meu și am făcut ochii cât cepele când am văzut-o pe asta:

dece omul nu stie cum sa evouleze si animalele stiu

Trecând peste faptul că se scrie corect „de ce” (apropo de confuzii, e „de pe” și „după”, în nici un caz „dupe”), persoana care a căutat era foarte confuză.

Dar înainte de a merge mai departe, trebuie să fac o mică paranteză și să precizez o regulă nescrisă a acestui blog (o dată tot o să scriu regulile ăstea într-un articol) și câteva precizări:

Pe acest blog nu discut despre evoluție ca argument împotriva credinței în (dumne)zei, credința eșuează prin propriile merite. Evoluția nu este motivul pentru care nu cred în existența vreunui (dumne)zeu, ci nu cred pentru că argumentele pro-teism sunt fie defectuoase, fie greșite, fie ilogice. Și cum poți dovedi orice dacă pleci de la niște premize greșite și/sau dacă argumentul nu este valid din punct de vedere logic, aceste argumente nu sunt valide.

Evoluția e doar o parte din cunoștințele științifice care ne arată originea speciilor și, suplimentar, arată irelevanța existenței vreunui (dumne)zeu în ceea ce privește apariția speciilor.

Dacă vrei să vorbim despre evoluție, o voi face numai în anumite condiții: dacă dovedești că înțelegi ce spune TE și dacă timpul și dispoziția îmi permit.

Am simțit nevoia să precizez aceste lucruri pentru că recent chiar am avut un vizitator pe blog care n-a priceput aceste lucruri simple și, pentru că nu pricepea TE deși susținea că a venit pe blog ca să demonstreze că TE e falsă, după ce am încercat să-i explic ce spune TE pentru că era clar că nu știa ce înseamnă, m-a forțat să fac o comparație cel puțin plastică între poziția lui și o situație ipotetică pentru că a pretins că însăși înțelegerea definiției TE înseamnă înseamnă a se minți pe sine. Da, ați citit bine:

Problema este ca nu pot sa am aceeași înțelegere a termenilor in privinta TE, de ce? pt ca eu am certitudine absoluta in privinta existentei lui Dumnezeu si de aici , a creatiei, si imi este imposibil sa cred ca omul a evoluat din microorganisme, pt ca m-as minti pe mine insumi.

În mintea lui infectată de virusul religie este posibil să discuți coerent despre broască cu un lăcătuș și când acesta îți spune că broasca este defectă pentru că s-a defectat mecanismul de închidere, a spune că „broasca e fie moartă, fie bolnavă, fie vie pentru că este un animal” este un argument valid.

Și iată comparația mea:

Afirmația asta e atât de stupidă încât nici nu am cum să te iau în serios. Ci doar pot să te privesc ca pe un copil incapabil să înțeleagă lumea din jurul lui.

Ești ca un retardat mintal care se duce la un concurs de șah profesionist, urlă că nimeni n-are curaj să-i demonstreze că-l poate bate la șah, cineva din public, pentru a-l face să nu mai deranjeze concurenții îi face pe plac și aranjează tabla de joc pentru șah și-i spune să joace. La care retardatul, ca primă mutare ia regina adversă în gură, o umezește, și-o bagă în fund, strigă cât îl țin plămânii „MACAO!!!MACAO!!!MACAO!!!”, apoi răstoarnă tabla de joc și spune „Ha-ha! Te-am bătut!”.

Ca bonus am transpus această comparație într-un demotivational:


Discussing evolution without understanding the scientific definition

Is like a mentally retarded person crashing into a professional chess contest and starts shouting that nobody can beat him at chess, somebody wanting to not disturb the contestants decides to please the guy, prepares the board and invites him to play. As a response the mentally reterded person makes the first move: grabs the opponent's queen, puts it in his mouth, wets it, pulls it out of the mouth and sticks it up his ass, shouts as loud as he could „UNO!!! UNO!!! UNO!!!”, then topples the chess board and says „Ha-ha! I won!”
Și, în sfârșit, ca să răspund întrebării inițiale, nici una din specii nu știe să evolueze, evoluția nu este un proces ghidat de dorința indivizilor de a avea gât mai lung (ca la girafe), membre superioare scurte (ca la T. Rex) sau de a fi mai inteligenți (la om), ci este un proces care se întâmplă gradual, într-o populație, cu modificări de la o generație la următoarea.

O explicație a ceea ce înseamnă evoluția ar trebui să fie accesibilă oricui nu e îndoctrinat că evoluția e de la diavol prin acest clip:



Am spus chestia cu îndoctrinarea pentru că acel comentator cred că a depus un efort să n-o priceapă, sau atât de convins era că există o conspirație globală a oamenilor de știință și au construit-o cu fosile, material genetic inserat în toate speciile așa încât să pară înrudite întocmai cu descrie TE, speciație observată direct și în mod repetat în laborator sau în libertate, anatomie comparativă, filogenie, geologie, distribuție geografică a speciilor, proteine comune la specii distribuite conform cu arborele filogenetic, cromozomul 2 sudat la om, retrovirusuri endo-genetice potrivite întocmai ca să confirme TE și câte și mai câte.

În caz că mai aveți întrebări (cel mai probabil întrebări standard ale creaționiștilor), vă recomand să aruncați un ochi pe Talk Origins, în secțiunea dedicată acestor întrebări.

În orice caz, înainte de a spune că Teoria Relativității e falsă, ar fi bine să știi ce spune și, eventual, ca să cazi de papagal ignorant, să știi CUM am ajuns să confirmăm ce spune. Se aplică la fel și pentru Teoria Evoluției.

5 comentarii:

Lucian Vâlsan spunea...

Foarte tare poza!

Zergu spunea...

@Lucian: Da, mi-a luat vreo o oră să o fac cum trebuie după ce mi-a venit idea.

@Ghanima: N-aș fi așa sigur că ar putea să priceapă pentru un motiv simplu. Titlul cărții va genera un răspuns instantaneu de degete băgate-n urechi.

JHVH-1 spunea...

Salutari tie si ascultatorilor nostri.

Am vazut ceva gen poza aia pe 9gag, acolo era cu un porumbel care shits on the board :-)

Asta ca sa nu fiu off de tot.

Imi place blogul si canalul youtube.

Dar ma intreb de ce ? Mie mi se pare waste of time, poti face altceva mai bun sau iti place sa te amuzi de crestini/teisti.

Din experienta mea, vasta desi la o varsta 'frageda' (18), nu am convins nici un cretin (i.e crestin). Nu am vrut sa conving de ceva anume doar sa deschida dracului ochii dar am esuat lamentabil.

Intr-adevar, m-am amuzat copios de fiecare data, dar eu am ajuns la concluzia ca nu se merita. Prostul to prost ramane. Marul e in pom, trebuie sa intinzi mana si sa-l iei (ce ironie am facut aici :)) ) dar se pare ca anii de indoctrinare isi spun cuvantul, la clasa I - ore de religie si mai baga si jegul ala cu te-ai botezat la noi ramai crestin pe viata.

Ultima mea experienta la care am zis ca-mi bag p***-n religie si-n discutii legate de ea.

Profa de relgie a observat (abia acum) ca eu nu spun rugaciunea la inceput si sfarsit de ora. De aici a inceput.

Imi prezin argumentele in mod civilizat (intamplarea a facut ca tocmai terminasem The Grand Design - Stephen Hawking) si am ajuns la teoria evolutionista (javra nu stia ce e aia teorie).

Argumentul ei a fost ca Darwin a fost doar un om, ce trebuie sa-l credem pe el :)) Pana la urma i-am dat peste nas lejer (in fata clasei).

La ora urmatoare vine cu un articol printat, 'celebra' discutie presupusa a lui Einstein cu profesorul sau, sigur luata de pe un site crestinesc ca era modificata. In incheiere imi zice ca uite: Einstein, mare om de stiinta zice ca exista dumnezeu si tu zici ca nu, copil prost. Clasa a inceput sa rada in hohote, iar eu am raspuns ca imi doresc sa creada fiecare in dumnezeul in care credea Einstein (evident ca nu stiau despre cine este vorba).

i see all those empty cradles and wonder
if man will never change

La final vreau sa-ti las un link, probabil ai auzit de el.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jiddu_Krishnamurti

Pace.

Zergu spunea...

@JHVH-1: "Imi place blogul si canalul youtube."

Mersi.

"Dar ma intreb de ce ? Mie mi se pare waste of time, poti face altceva mai bun sau iti place sa te amuzi de crestini/teisti."

Nu este o pierdere de vreme și știu asta pentru că eu am crezut în existența unui dumnezeu pe care-l chinuisem atât de mult ca să nu aibă contradicții și să aibă sens încât mi-am dat seama la un moment dat că nu are nici un rol. Dar asta doar după ce ani de-a rândul am crezut în acel dumnezeu și abia acum vreo doi ani am dat peste clipuri de la The Atheist Experience. Apoi am început să mă docuemntez și încet, încet mi-am dat seama că nu am nici o bază pentru ceea ce credeam.

Aia cu botezul e o tehnică de manipulare pentru a te face să taci din gură. Singurul ei scop e să le facă credincioșilor munca de a avea idei contrare în minte în același timp. Existența noastră ca atei le creează disonanțe cognitive în mod constant pentru că în permanență trebuie să trateze cu idea că există oameni care cunosc ideile lor și nu le iau de bune, ba chiar au ajuns la concluzia că sunt false, iar asta e mai greu de înghițit decât „se revoltă de supărare” sau „e tot creștin, dar se crede teribilist”.

Cred că ai lăsat-o prea ușor să scape pe profesoară. În primul rând trebuia să o întrebi care este sursa acelei povești, iar cât timp povestea nu are o sursă credibilă (preferabil o autobiografie), nu are nici o valoare.

În al doilea rând puteai să-i spui ceva de genul „orice om idei copilărești în copilărie, asta e de înțeles, dar să să păstrezi ideile respective după maturizare înseamnă că nu te-ai maturizat” (aici riști să-ți spună că ideile tale sunt copilărești). Altă variantă ar fi fost să spui ceva de genul „Dacă considerăm greșit că argumentul din falsă autoritate este valid, să zicem că Einstein a crezut într-un dumnezeu în copilărie, întrebarea este ce a crezut atunci când mintea îi era la maturitate”.

Cam toate aceste variante au hibe, dar cred că cel mai bine ar fi fost să-i aduci la următoarea oră citate cu surse în care Einstein își spune părerea despre biblie și religiile abrahamice. Apoi, după ce le-ai citat, să-i spui că toate aceste declarații n-au nici o relevanță pentru că nu discutați ce a crezut Einstein, ci ce este adevărat, iar, din câte știi tu, Einstein nu e arbitrul adevărului.

Nu auzisem de Krishnamurti, o să citesc. Apropo, dacă ești din București și vrei să discuți cu alți atei, avem întâlniri la fiecare două săptămâni, sâmbăta de la ora 17. Săptămâna asta o să fie una. Dacă vrei să vii, ești bine venit.

JHVH-1 spunea...

Mi-ar face placere sa particip dar nu am cum. Momentan locuiesc undeva prin Botosani... oricum, multumesc de invitatie.

Corect. Ai vazut clipurile alea si te-ai interesat dar ignorantii cu toate dovezile in fata zic ca e o blasfemie, oase de dinozaur puse de diavol :))

Eu imi aduc aminte (cam vag ce e drept) ca prin '99 (aveam 5 ani) si era prostia aia cu anii 2000, vai nu stiu ce asteroid bla, bla, sfarsitul lumii. De pe atunci ma intrebam cum dracu ma urmareste un zeu, stie tot ce fac eu si ce gandesc cand nu e nimeni deasupra ?
Pamantul se invarte in jurul Soarelui deci treaba cu zeul cam scartie dar stai ! dumnezeu e un SPIRIT, e in tot si in toate :)) deci pot spune ca sunt agnostic de la 5 ani si ateu de la 12 cand am inceput sa 'ies la lumina'.

Mie imi plac ideile promovate de Krishnamurti.

Este pe thepiratebay un torrent cu clipuri, cartile sunt si ele dar sunt masive si eu zic ca e mai bine sa te uiti la un clip.

http://thepiratebay.se/torrent/4327836/Jiddu_Krishnamurti_video_collection

Pace.