Cautări pe acest blog

joi, 10 mai 2012

Inceputul unui conflict religios în România?

Iată un comunicat din partea Bisericii Greco-Catolice:

Comunicat: Prima slujbă greco-catolică după 64 de ani în biserica din Văşad desfăşurată sub o ploaie de huiduieli, insulte şi ameninţări

Într-o atmosferă de agitaţie şi încordare, sub un puhoi de blesteme, înjurături şi huiduieli din partea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, credincioşii greco-catolici din Văşad au săvârşit duminică, 6 mai 2012, prima liturghie greco-catolică în biserică după 64 de ani.

Ca urmare a stării tensionate şi a ameninţărilor continue făcute de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, un grup sporit de jandarmi şi poliţişti a asigurat ordinea publică în localitate, astfel încât greco-catolicii să poată intra şi ieşi nevătămaţi din biserică.

Pe data de 3 mai 2012 biserica greco-catolică din localitate, confiscată de comunişti în 1948 şi dată Bisericii Ortodoxe Române, a fost retrocedată părţii greco-catolice în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Atât înainte de deschiderea procesului, cât şi după câştigarea acestuia, partea greco-catolică a propus în repetate rânduri părţii ortodoxe folosirea alternativă a bisericii greco-catolice din Văşad, propunere refuzată sistematic, însă, de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.

Cu câteva zile înainte de executarea sentinţei, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au scos totul din biserica greco-catolică, lăsându-o fără nici un obiect de cult, iar pentru credincioşii ortodocşi din localitate au amenajat o capelă în casa folosită de parohia ortodoxă.

Cu toate că partea ortodoxă a hotărât că nu doreşte să folosească alternativ biserica greco-catolică din localitate, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române recurg la diverse mijloace de presiune şi intimidare la adresa celor ce se declară greco-catolici pentru a-i face ca, de frică, să nu îşi manifeste credinţa în mod liber şi nestingherit, fără riscul de a fi agresaţi fizic sau verbal.

Vineri, 4 mai, de exemplu, la o zi după retrocedarea bisericii, când părintele Voicu Vlad, preotul greco-catolic din Văşad, a ieşit din biserică, a fost lovit de mai multe ori cu ouă, unul dintre ele lovindu-l în ochi. Conform martorilor, printre cei care au aruncat cu ouă s-au aflat şi copii.

 Sâmbătă, 5 mai, după ce preotul greco-catolic a terminat curăţenia în biserică şi a dorit să plece, a fost aşteptat la ieşirea din curtea bisericii de un grup agitat de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române care scandau injurii şi ameninţări la adresa preotului. Pentru a li se asigura protecţie preotului greco-catolic şi celor care-l însoţeau, jandarmii au fost nevoiţi să-i evacueze cu o maşină de intervenţie.

Duminică, 6 mai, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din localitate s-au aşezat la intrarea în curtea bisericii greco-catolice, astfel încât oricine ar fi încercat să intre în biserică la slujba greco-catolică trebuia să treacă prin faţa lor. În momentul în care cineva intra în biserică era huiduit, înjurat, blestemat, insultat şi ameninţat. Situaţia s-a repetat şi la ieşirea greco-catolicilor din biserică.

Datorită situaţiei create, jandarmii au fost nevoiţi să facă un cordon pentru a le asigura protecţie preoţilor şi credincioşilor greco-catolici ce ieşeau din biserică. Cu toate acestea, un călugăr greco-catolic prezent la slujbă a fost lovit cu o piatră în cap de cineva din grupul ortodox.

Pe lângă injurii şi blesteme, dintre lozincile pe care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române le scandau la adresa greco-catolicilor amintim: „hoţii, hoţii”, „banditule”, „animale”, „oameni de nimic”, „ţiganilor”.

În contextul în care jandarmii încercau să ţină grupul ortodox sub control, o persoană din mulţime s-a adresat jandarmilor, spunând: „Lasă băieţi că nu dăm acuma, că n-o să veniţi în continuare să staţi lângă ei. O să iasă ei prin sat”.

Considerând incidentele din zilele trecute în care inclusiv preotul greco-catolic a fost agresat, foarte mulţi greco-catolici din localitate se simt terorizaţi, unora fiindu-le frică să iasă inclusiv pe stradă. În acest context, duminică, la liturghia greco-catolică, au fost prezenţi doar 4 credincioşi.

Este regretabil că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat acceptarea slujirii alternative în biserica greco-catolică din Văşad, care ar fi evitat nemulţumirile credincioşilor ortodocşi precum şi situaţia tensionată din localitate. Este de neînţeles, însă, motivul pentru care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu îşi informează corect proprii credincioşi din localitate şi nu le explică de ce au preferat să îi scoată din biserică, refuzând slujirea alternativă. După cum se poate vedea şi din filmările făcute la faţa locului, credincioşii ortodocşi continuă să afirme că greco-catolicii i-au scos din biserică.

Facem, pe această cale, un nou apel public forurilor superioare ale Bisericii Ortodoxe Române să se implice direct în a-şi informa corect proprii credincioşi din Văşad şi a le explica motivul pentru care i-au scos din biserică refuzând slujirea alternativă.

Fidelă principiului că în acelaşi lăcaş de cult este loc şi pentru ortodocşi şi pentru greco-catolici, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, consideră că soluţia practică pentru rezolvarea acestor probleme rămâne celebrarea alternativă în aceeaşi biserică, soluţie care s-ar putea aplica şi la Văşad.


Amenințarea despre care se vorbește în comunicat se aude la minutul 10:30:
„Lasă că nu dăm acuma. Este timp. [indescrifrabil]. N-o să veniți în continuu să stați lângă ei. O să iasă ei prin sat.”
Tot în acest clip se aude clar declarația preotului greco-catolic care spune că au propus ca biserica să fie folosită de ambele culte, însă reprezentanții Bisericii ortodoxe au refuzat. Având în vedere poziția vulnerabilă în care greco-catolicii sunt tind să cred că oferta e sinceră și într-adevăr a fost refuzată de ortodocși, alternativele pentru greco-catolici fiind posibil foarte violente și cu repercusiuni dintre cele mai urâte.

Ce vreau sincer e ca în România să NU apară un război religios ca-n Irlanda de Nord.

12 comentarii:

Logosfera.ro spunea...

Yehova e mandru ca are astfel de aparatori, oameni de o inalta tinuta morala. Ma refer atat la enoriasi cat si la clerul ortodox.

Karioka spunea...

Ce ghiolbani primitivi.

Zergu spunea...

@Logosfera.ro: Da, cam așa înțeleg ei să fie creștini.

@Karioka: Cum? Vrei să spui că religia nu e un element civilizator? /sarcasm

Anonim spunea...

Hotul striga hotul. CU astfel de oameni, nu ma mira faptul ca risipim bani grei pe proiecte de "viitor".
Cand va ajunge Romania o tara dezvoltata? ... cand ceilalti vor parasi sistemul solar. Probabil atunci vom castiga si CM de fotbal.

Zergu spunea...

@Anonim: Hai să fim serioși, cât timp noi cei care suntem un pic mai destupați la minte nu facem nimic, e clar ca nu o să fim mare lucru. Dar de-aia eu aleg să fac ceva în direcția educării indivizilor.

Anonim spunea...

Ma bucur ca te implici. Totusi, avem un mod de a gandi, pe care din pacate, multi nu-l inteleg. Chiar azi am avut o discutie cu o tipa,inteligenta de felul ei, despre evolutionism. A inceput sa rada cand i-am spus ca TE este una dintre cele mai solide teorii. Situatia asta se repeta la nesfarsit.
. Cand vad ce-i intereseaza pe unii, devin si mai sceptic in ceea ce priveste o schimbare in bine.Sper sa ma insel.

Anonim spunea...

Si din nou ajungem la concluzia lui Nietzsche: "Ultimul crestin a murit pe cruce". Pacat ca se intampla asa ceva in secolul 21, mi-e mila de greco-catolici ca nu isi pot exprima liber credinta.

Anonim spunea...

Cu adevarat isi iubesc aproapele ca pe ei insisi.

Bogdan spunea...

Pe langa lipsa evidenta de educatie si tendintele intolerante, cred ca reactiile de genul asta sunt provocate si de "educatia" care se face in bisericile ortodoxe in legatura cu greco-catolicii. In esenta, acestia sunt prezentati ca niste tradatori, care in trecut au parasit "dreapta credinta ortodoxa" pentru avantaje materiale si ca in 1948 de fapt s-a facut dreptate. Printre ortodocsi este foarte raspandita povestea cu un general austriac care darama biserici ortodoxe cu tunul prin secolul XVIII in Transilvania pentru a-i forta sa treaca la religia greco-catolica.
Pe un forum ortodox/nationalist chiar am incercat sa port o discutie cu ei despre acest subiect, dar nu mi s-a spus decat ca istoria oficiala (dizolvarea fortata a bisericii greco-catolice in BOR in 1948) este propaganda "masonica/papistasa/anti-romaneasca".

UberZen spunea...

Asta numesc eu hentertainment =)
“It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious.” Bill Hicks

adi spunea...

Eu vreau conflict! Nu cu violente, dar conflict mare, sa se auda. Mi se pare ca in Romania celelalte culte (indiferent ca sunt catolici, sectanti, musulmani sau care mai sunt) prea stau capra in fata BOR, nu comenteaza niciodata nimic. Treaba merge, iar BOR isi ruleaza monopolul abuziv in liniste. Mai mult se aud o mana de atei pe net si cateva articole de prin presa decat reprezentantii cultelor a sute de mii de oameni.

Atitudinea asta servila mi se pare foarte daunatoare. Cum poti sa ridici vreodata pretentii impotriva BOR de unul singur, cand "concurentele" ei tac malc?

Zergu spunea...

@adi(11): Și eu vreau rezultatele pozitive care ar rezulta în urma unui conflict, dar nu aș vrea violențe și oameni răniți sau morți.