Cautări pe acest blog

joi, 17 mai 2012

Religia in scoli, care-s rezultatele?

De când au început discuțiile despre orele de îndoctrinare religioasă în școlile publice unul din argumentele invocate de religioși e că religia clădește indivizi morali. Acest lucru este evident fals din motive evidente dacă stăm puțin să ne gândim la rece. Ar mai fi și exemple precum Suedia, o țară cu un procent de doar 23% credincioși într-un (dumne)zeu personal (17% considerând că religia e un lucru important în viețile lor și un minuscul 2% care participă regulat la slujbe religioase) și cu indici de tot felul la capetele dezirabile ale spectrumurilor lor.

Cel mai trist este că deși câteva generații au „beneficiat” de îndoctrinare religioasă pe bani publici și e evident că noile generații nu-s mai morale, mai puțin violente sau cine știe cum, populația refuză să vadă aceste lucruri evidente sau, din contră, observă dar consideră că soluția e și mai mult din ce nu funcționează, adică și mai multă îndoctrinare religioasă.

Înainte de continua, să fie clar pentru toți că nu consider din start că religia e de vină sau că aș face eroare logică „post-hoc ergo propter hoc”, adică nu consider că neapărat, dacă conflictul s-a întâmplat după ora de religie, aia e cauza, deși e posibil.

Un elev in varsta de 14 ani de la o scoala din Filiasi a murit la spital, marti seara, dupa ce s-a batut in clasa cu un coleg. Potrivit anchetatorilor, incidentul a avut loc marti dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, la scoala generala din Filiasi, la sfarsitul orei de religie, scrie Mediafax.

Conform surselor citate, dupa ce profesoara a iesit din clasa doi elevi, ambii de 14 ani, au inceput sa se certe, s-au impins, iar unul dintre ei s-a lovit cu capul de usa unui dulap.

Copilul lovit a fost dus cu o ambulanta la spitalul din localitate, insa nu a putut fi salvat.

In acest caz Parchetul Tribunalului Dolj a deschis un dosar penal pentru lovituri cauzatoare de moarte, a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Dolj, Magda Badescu.

In cursul zilei de miercuri, elevul de 14 ani va fi supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili daca a avut discernamant.

Asta scria hotnews, iar din Adevărul mai aflăm un lucru legat de ora de religie:

UPDATE ORA 11.25 Înainte de dramaticul incident, elevii au avut ora de religie, iar profesoarea a scris pe tablă: "Faptele rele, încălcări ale voii Lui Dumnezeu". Ca un blestem, propoziţia a rămas scrisă şi astăzi pe tablă, în clasă.
Fără a specula legat de acest caz, având un asemenea mesaj transmis copiilor, probabil în toată țara, și având în vedere cât de ușor se pot porni conflictele între liceeni, cam care e șansa ca un elev mai evlavios să decidă că îndoctrinatoarea i-a dat dreptate într-o problemă pe care o are cu un coleg și se considere că e datoria lui să-l pună la punct pe făcătorul de fapte rele?

0 comentarii: