Cautări pe acest blog

duminică, 18 aprilie 2010

Criza, banii și biserica - III

Nu e nici o surpriză că viața de preot, în multe cazuri, e trai pe vătrai. Cât de trai si ce vătrai? Eee, și voi acuma! Să zicem trai bun, atât de bun că poți să-ți permiți o mașină superluxoasă (și nu exagerez), un Maserati.

Apropo, observ că articolul este în Can-Can, un ziar, cel puțin modest la capitolul investigație jurnalistică, nu cine știe ce ziar intelectual, deci e de bine, cetățeanul de rând are șanse să vadă cât de șmecher e traiul ca popă și, poate, doar poate, un adolescent mai puțin îndrăgostit de muncă și iubăreț de trândăveală tocmai și-a găsit viitoarea carieră, ca doar unde e muncă puțina si trai dulce cel mai repede vin trântorii.

Citez din articol:

Popa si-a tras "aspirator de gagici"
Mai-marele parohiei dintr-un sat aflat la 30 de kilometri de Capitala se lauda cu o masina de lux, a carei valoare de catalog poate atinge 200.000 de euro. Preotul, bine vazut de gospodari, nu-si ascunde deloc mandria, cu care se duce la nunti, botezuri si inmormantari.


Iată și mașina:







Subalternul are ceva mai modest, deși pe mine nu m-ar deranja o așa modestie...



Chiar și povestea este emoționantă. Îmi stârnește lacrimi... Oare cât a jecmănit preotul ăsta la viața lui?


In orice sat in frunte sunt intotdeauna parintele, primarul si seful de post, iar satul Varasti, Giurgiu, din apropierea Capitalei, nu putea face exceptie de la regula. Numai ca aici primarul si seful de post sunt, fara discutie, eclipsati de popa, care nu se fereste sa pozeze in primul gospodar al satului. Nu neaparat cu vreo casa mai aratoasa decat restul, ci prin bijuteria pe patru roti pe care o adaposteste, la umbra, in curtea bisericii, langa masina mai modesta, un Audi, a celuilalt popa din sat, Ion Gheorghe. Parintele Robertino Oprea conduce, cu mandrie, un Maserati Quattroporte, vandut de producatori chiar si cu 200.000 de euro, in functie de dotari.

In weekend, parintele a oficiat slujba, unde s-a strans, ca de obicei, multa lume. Catre pranz, s-a dus pe la cativa enoriasi si apoi s-a intors la biserica, pentru a-i da ultimele indicatii administratorului, care se pregatea sa se ingrijeasca de gradina. Popa s-a spalat tacticos, la lighean, si-a facut freza, ca nu cumva sa se urce murdar si neingrijit in mandretea de masina, apoi a iesit pe poarta bisericii, trecand la mustata pe langa o vaca priponita la pascut.


Emoționant, nu? Nu faceți o donație pentru sfântul Maserati? Evident, preotul neagă orice mânărie și, desigur, n-avem motive să nu-l credem pe cuvânt, doar meseria lui presupune sinceritate și adevăr... a stai!

Rosu de deochi

De la biserica, parintele a turat motorul bijuteriei rosu-aprins prin hartoapele de pe ulite pana in poarta unei enoriase. "Parinte, da' frumoasa masina aveti! A costat mult?", l-a intrebat reporterul CANCAN pe parintele Oprea. Usor magulit, a raspuns: "Aaaa, pai am luat-o la mana a doua". "Asta-i masina de 200.000 de euro, inseamna ca ati dat pe ea cel putin 100". "Nuuu, mai putin", a raspuns popa, incercand, apoi, sa-si justifice bunastarea mai mult decat evidenta. "Sotia mea e farmacista... Avem si alte afaceri, dar suntem oameni cu credinta in Dumnezeu", a mai spus parintele Robertino Oprea. "Da' parinte, nu va e frica sa atrageti atentia, ca se supara mai-marii bisericii, protopopul, episcopul, cu asa o masina pe saracia asta?". "A, nu, pentru ca ne facem treaba! De noi nu s-a plans nimeni", a mai adaugat parintele Robertino Oprea.


Sublim!

3 comentarii:

Adi spunea...

Ce nostim e sa il cheme pe popa Robertino:)
Desigur ca este opulenta prestatia respectivului.
In legatura cu Audi-ul aluia, de 1-2 mii de Euro, nu am prins aluzia...ah, tu te duci pe jos la serviciu:)
Dar pot aprecia articolul ca pertinent. La mai multe:)

Kiwi Ateu spunea...

Sa dea Belzebut sa i se rupa suspensile :))

Zergu spunea...

@Kiwi Ateu: Partea proastă e că dacă se întâmplă ceva la mașina aia, tot din fondurile pentru sfântul Maserati ia bani pentru reparații.