Cautări pe acest blog

miercuri, 28 aprilie 2010

Vrăjitoria secolului XXI - III

V-ați putea imagina că a crede în vrăjitorie și, ce e mai grav, a pedepsi în cel mai brutal mod posibil pe cei ce-s acuzați de asemenea practici, este ceva specific țărilor mai primitive. Dacă vă spun că aveți dreptate și că se întâmplă în România, probabil o să se supere vreo 2-3 „români adevărați”, dar dacă suntem sinceri, nu avem cum sa calificăm România decât ca primitivă din moment ce avem conaționali care, nu numai că mai cred în secolul XXI în vrăji și vrăjitoare, ba chiar ar fi în stare să atace pe cineva pe motivul ăsta.



Maramureseni judecati pentru ca au ars o... vrajitoare

O intamplare socanta a zguduit comuna maramureseana Ieud in luna mai a anului 2009 revine in actualitate. Mama cunoscutului interpret de muzica populara Vasile Barani a fost arsa cu soda caustica la initiativa fiicei ei si de sotul acesteia. Cei doi au platit 200 de euro unor adolescenti pe care i-au pus sa arunce pe batrana o sticla intreaga de soda caustica. Motviul - femeia ar fi facut vraji pe fiica lor.


Cei doi inculpati, Ileana si Ioan Barani, au fost trimisi ieri in judecata de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Dragomiresti pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava si risca pana la 15 ani de inchisoare. In acelasi timp ce tinerii care au comis efectiv fapta vor fi si ei judecati si ar putea sta in inchisoare pana la sapte ani si jumatate.
Vă spun sincer că nu știu și nu am auzit de „cunoscutul interpret de muzică populară Vasile Barani”, dar dacă e adevărat că e cunoscut, trag concluzia că omul a umblat cât de cât, deci a avut ocazia să mai vadă și alte locuri și persoane și ar fi putut să deschidă ochii să vadă că unele chestii crezute în popor sunt chiar primitive și ar fi putut să-i spună chestia asta sorei lui care poate nu a fost umblată.

Până la urmă educația poate rezolva problema asta, dar din moment ce educația e parazitată de alte gândiri mistice - îndoctrinarea în școli - sunt șanse mici să ieșim din mocirla iraționalității și să nu mai aterizeze misticii pe bloguri ateiste cu termeni de căutare ca ăstea: „religi ritual vrajitori sa ma iubeasca barbatul il vreau eu”.

Aaa, da, era să uit, atacatorii sigur nu sunt atei, sunt cel mai probabil creștini și ortodocși, că doar la sate creștinismul ortodox e aproape unanim, iar un ateu care se respectă nu crede în gândiri mistice.

Până atunci, citiți articolul.

0 comentarii: