Cautări pe acest blog

vineri, 11 iunie 2010

Islamul, autoritatea și știința

După cum am arătat în seria „Mahomed, islamul și falsa autoritate”, problema și croiala definitorie a islamului este autoritarismul (fals), în speță cel personal pe linie politico-religioasă. Acest lucru a avut diverse ramificații în aspectele sociale din societățile rezultate în urma ideilor politice (cu față religioasă) lansate de Mahomed.

Una dintre ramificații, se pare că a fost paralizarea explorării științifice, în ciuda a ceea ce s-a numit Epoca de aur a islamului
A major preoccupation of Islamic scholars is verifying the “genuineness” of various hadith. Their preferred method is to trace the transmission from one source of these stories to the next[..]

Historian of science Toby Huff argues that this diffuse organization of knowledge hindered the development of science, which relies on peer criticism by appeal to objective standards held in common across a discipline.

It is due to this personalistic and particularistic factor that one finds literally hundreds of schools of law over the centuries, each founded by a faqih who, through the power of his intellect and the magic of his personality, established his own school of law capable of issuing its own rulings (fatwas), unconstrained by a body of precedent and universal legal principles. Thus, law, jurisprudence, as the paradigmatic body of knowledge in Islamic civilization, established a model of inquiry antithetical to that required of modern science, that is, a system based on personal authority rather than collective or impersonal collegial standards.
Dar în aceste condiții, cum se poate explica epoca de înflorire științifică a islamului?
The study of the natural philosophy and proto-science of the Greco-Roman world, which had been collected and translated by Arabic-language thinkers, took place under an additional burden. It was not permitted in the colleges, or madrasas, which were primarily devoted to the study of Islamic law. Instead, this heterdox knowledge had to be cultivated by individual scholars acting in a private capacity.
Se pare că explicația este un fel de semi-totalitarism:
Islam was half totalitarian, so to speak. It was doctrinally totalitarian, in that matters of truth and justice were completely determined by religious tradition, hence the suppression of subversive thought in the madrasa system. Yet socially, Islamic learning was highly individualistic by comparison with elaborately institutionalized European learning.
Deci, în esență, tot liber-cugetătorii au ținut aprinsă flamura cunoașterii, în ciuda sistemului totalitar, deși tânjeau după organizarea necesară și dorită pentru investigare și verificare reciprocă:
Even the best Arabic-Islamic thinkers suffered for want of organized skepticism—the powerful effects of iterated peer-review feedback. Personal testimony is unreliable. Memory fails.
Idea de semi-totalitarism pare și mai veridică dacă aruncăm o privire asupra Orientului Mijlociu unde, Arabia Saudită, deși financiar bogată, fiind fundamentalistă și totalitaristă nu are activitate științifică. Neuitând că musulmanii nu sunt națiune sau popor, dar sunt relativ uniți ideologic, mental și politic, numărului disproporționat de mic de musulmani care au primit premii Nobel, față de popoare neinfluențate de islam, pare a fi un indicator destul de puternic în direcția ideii că progresul în epoca de glorie a islamului s-a desfășurat în semi-totalitarism și prin intermediul liber-cugetătorilor. Altfel, în țări bogate și majoritar musulmane ar trebui să vedem activitate științifică, însă aceasta lipsește.



Articolul din care am citat este „The Goat That Ate Islamic Science”.

9 comentarii:

adrianS spunea...

Islamul mi se pare cea mai clară dovadă că religia este anti-ştiinţă .Şi cănd îi mai aud pe ăia care spun că religia şi ştiinţa converg spre un punct comun =))

Zergu spunea...

Să vezi ce greață mi-a fost la Darwin Debate când au vanit ăia de ICR și de la British Council să aburească lumea că TE și religia sunt compatibile. Bine măcar că n-au spus că TE nu e validă, și au spus că Intelligent Design e o prostie, macar au avut atâta bun simț.

Monica spunea...

Am vazut miercuri la Bookfest standul unei edituri sau asociatii (nu stiu sigur ce erau) care se numea "Islamul azi". Aveau Coranul, plus carti despre Coran, plus carti de stiinta inspirate din Coran. Asta e culmea culmilor din punctul meu de vedere.
Si ca sa dovedeasca oamenii ca s-au europenizat, le-au dat voie femeilor sa stea in stand, dar acoperite din cap pana-n picioare, doar fata li se vedea.Noroc ca e aer conditionat la targ, ca altfel s-ar fi copt.

Zergu spunea...

@Monica: Da, ăia de la islamul azi sunt foarte vocali și au și ei discursul ăla cu „nu există contradicții în Coran” plus ăla cu „există știință în Coran”. Păcat că n-am aflat mai devreme de chestia asta să ma fi documentat mai bine și să-i fi mers la o rundă de discuții cu ei.

Anonim spunea...

hai mai ca linkul pe care l-ai dat e "prosemit" si la misto.

Daca vrei sa te crucesti : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates_by_country

Uita-te la Netherlands (Fizica), Switzerland (Medicina), Norway (Economie).

Zergu spunea...

@Anonim(5): În ce sens e la mișto? Aici oricum era vorba de musulmani, iar numărul de 8 musulmani câștigători de Nobel la 1,2 miliarde este grăitor.

Anonim spunea...

Ok, o sa fiu mai "normal". israelist.blogspot.com este un blog cat se poate de "askenazi racist". In caz ca nu se stia, evreii de-a lungul timpului declarandu-se "poporul ales" au instigast rasismul. Cu eceeasi fervoare cu care nazistii explica cum ca piele alba e mai misto, "ashkenazi jews" explica astazi cum sunt ei sunt mai destepti decat restul din cauza de j2.

Ceea ce sugeram, apropos de idiotenii rasiste, e ca da ca vrei sa urmaresti scoli meseriase pe un anume domeniu (desi Nobel nu e un cuantificator tocmai exact) e sa te uiti la adevaratele scoli si valori. Olandezii sunt meseriai rau pe fizica, finlandezii pe it si proiectare de siliciu, Elvetia e mama lor in medicina alaturi de Austria, norvegienii in economie, coreeenii si japonezii in inginerie si stiinte aplicate.

Ce m-a enervat nu e ca nu ai dreptate la modul general, lipsa de educatie si prozelitismul religios indobitoceste intr-adevar masiv popoulatii intregi, ci link-ul pe care l-ai dat care n-are treaba decat cu rasismul zionist. Really "12 Million Jews in the entire world yet they have received 151 Nobel Prizes" e departe de orice adevar (sunt doar 22, din care 5 sau 6 cetateni israleieni). Si gaseai tari/populatii mult mai meseriase de dat ca exemplu.

Asa cum nu suport rasismul white pride, la fel urasc "ashkenazi are smart" si black power. Orice forma de link rasist ma face sa imi sara tandara.

Anonim spunea...

man, chiar nu vrei sa detaliezi sai sa dai link spre ce trebe in articolul asta :). Am vazut, si respect ca ai dat corectiile mele, da nu vrei sa rectifici si linkurile ? Nu sunt nationalist balgian :)) dau olandez :))). Da pana mea. . nici macar comentariul asta nu te s-apara,

Zergu spunea...

@Anonim: Am tot văzut comentariile tale când eram la serviciu și am tot uitat. Problema cu propunerea ta e că nu am alt link pentru musulmanii laureați.

OK, hai ca am mai cautat. Modific acum.