Cautări pe acest blog

vineri, 3 septembrie 2010

Moderatia în islam I

Un articol bun al lui Sam Harris în Washington Post despre adevărata moderare în islam și cum tăcerea NU este moderare, la fel cum am spus în a doua parte a mesajului către musulmanii moderați/pașnici.

Iată că Sam Harris atrage atenția spre o asemenea poziție a unui imam, pe fondul discuțiilor aprinse pe seama așa numitei „Ground Zero Mosque”.

Despite his past equivocations on this issue, Imam Feisal Abdul Rauf could dispel these fears in a single paragraph:

"Like all decent people, I am horrified by much that goes on in the name of 'Islam,' and I consider it a duty of all moderate Muslims to recognize that many of the doctrines espoused in the Qur'an and hadith present some unique liabilities at this moment in history. Our traditional ideas about martyrdom, jihad, blasphemy, apostasy, and the status of women must be abandoned, as they are proving disastrous in the 21st century.


Imamul Feisal Abdul Rauf chiar are o poziție publică atât de bine conturată încât nu încearcă să scape islamul de critica publică distrăgând atenția către pasajele la fel de violente și reprobabile din biblie sau torah. Ba chiar atrage atenția că asemenea practici barbare nu mai sunt de ceva timp bun baza a ceea ce considerat a fi credința pe care o reflectă majoritatea:

Many of Islam's critics have fully justified concerns about the state of discourse in parts of the Muslim world--where it is a tissue of conspiracy theories, genocidal ravings regarding the Jews, and the most abject, triumphalist fantasies about conquering the world for the glory of Allah. While the scriptures of Judaism and Christianity also contain terrible passages, it has been many centuries since they truly informed the mainstream faith. Hence, we do not tend to see vast numbers of Jews and Christians calling for the murder of apostates today.


Imamul indică foarte clar că islamul din ziua de azi e clar sub influența unor idei de tip genocidar în numele unui război sfânt, lucru care e motivat de cele mai stupide motive, cum sunt caricaturile, dar reacțiile musulmanilor în ceea ce privește propria violență sunt aproape absente:

This is not true of Islam, and there is simply no honest way of denying this shocking disparity. We are members of a faith community that appears more concerned about harmless cartoons than about the daily atrocities committed in its name--and no one suffers from this stupidity and barbarism more than our fellow Muslims.


Iată concluzia lui Feisal Abdul Rauf:

Islam must grow up. And Muslim moderates like ourselves must be the first to defend the rights of novelists, cartoonists, and public intellectuals to criticize all religious faiths, including our own.


Concluzia lui Sam Harris este foarte bine conturată:

These are the sorts of sentiments that should be the litmus test for Muslim moderation. Find an imam who will speak this way, and gather followers who think this way, and I'll volunteer to cut the ribbon on his mosque in lower Manhattan.


Să sperăm că nu vor plana suspiciuni justificate de taqiyya asupra acestui imam și, într-adevăr să fie parte din curentul de musulmani moderați și reformiști (vezi clipul) pe care-l așteptăm de ceva timp și care a avut doar câțiva expozanți.

Lectură plăcută la articolul din care am citat.

6 comentarii:

Bezbojnicul spunea...

MODERÁRE, moderări, s. f. Acțiunea de a (se) modera și rezultatul ei. – V. modera.

MODERÁȚIE, moderații, s. f. Însușirea de a fi moderat; atitudine moderată; micșorare, reducere; cumpătare, măsură.

Corect ar fi "Moderatia in Islam" methinks...

Zergu spunea...

Ambele sunt valide:

MODERÁ, moderez, vb. I. Tranz. și refl. 1. A face să devină sau a deveni mai puțin intens, mai puțin mare; a (se) micșora, a (se) reduce. 2. A face să devină sau a deveni mai cumpătat, mai stăpânit; a (se) înfrâna, a (se) potoli. – Din fr. modérer.


A SE MODERÁ mă ~éz intranz. 1) (despre fenomene ale naturii) A deveni mai puțin intens; a pierde din intensitate; a se domoli; a se ogoi; a se potoli; a se tempera. 2) (despre persoane sau despre manifestările lor) A căpăta calmul, înfrânându-se; a se tempera; a se ogoi; a se domoli. /<fr. modérer


MODERÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) încetini, a (se) micșora, a (se) reduce. 2. (fig.) a (se) potoli, a (se) tempera. II. tr. a conduce, a îndruma o discuție (politică). (< fr. modérer, lat. moderari)


methinks :D Într-adevăr că sună mai bine.

Anonim spunea...

Oricum, fain articol!
Zergu, anul ăsta școlar termin liceul, și m-am săturat de ora de religie ortodoxă, dar nu pot să fac cerere de scoatere de la ea, deoarece am mare nevoie de o medie mare în plus...
M-am gândit să zic că aparțin unui cult recunoscut de stat și să fac ora cu un propagandist al acelui cult.
Cum ți se pare ideea?Și care cult îmi recomanzi? :P

Zergu spunea...

@Anonim (3): Mersi.

Mda, mecanismul de constrângere socială de a participa.

Nu aș recomanda idea cu cultul, ți-ar putea fi un coșmar dacă se prind că te-ai folosit de ei.

Eu sunt doar unul și-s deja prea departe de momentul școlii, așa că îți recomand să intri pe forum să ceri sfaturi:

http://forum.atei.ro/index.php?topic=11.0

Părerea mea e că decât să te chinui cu alte culturi, mai bine rămâi la ortodoxie și te apuci să discuți critic cu profesorul despre ce e vorba pe acolo. În felul asta poate se mai deșteaptă și alții de prin clasă și poți beneficia și tu, indirect sau direct, de acest lucru.

eu_unul spunea...

Să sperăm că nu vor plana suspiciuni justificate de taqiyya asupra acestui imam și, într-adevăr să fie parte din curentul de musulmani moderați și reformiști (vezi clipul) pe care-l așteptăm de ceva timp și care a avut doar câțiva expozanți.

Speranta ta este desarta... Imam Rauf este un abil utilizator al taqiyyei. De exemplu, acest domn zicea ca USA este de vina pentru terorism, ca Osama e creatia Americii, a refuzat sa califice Hamasul ca organizatie terorista si multe altele.

Citeste aici: http://www.faithfreedom.org/articles/jihad-articles/taqiyyah-extraordinary-by-imam-feisal-abdul-rauf/

Zergu spunea...

@eu_unul: Nu sunt convins că e taqiyya, afirmațiile mai ciudate/suspecte nu le văd probate din surse de încredere. Știu ce e taqiyya, dar știu că există și extrema fundamentalistă creștină din SUA care încearcă un fel de instigare împotriva musulmanilor de orice fel, ceea ce iar nu e bine.