Cautări pe acest blog

joi, 3 noiembrie 2011

Valorile Europei = valorile crestinismului?

Am întâlnit ades oameni care sunt confuzi și cred că Europa are valori creștine. Acest lucru este fals. Are un trecut creștin cu consecințe negative care se văd și astăzi, insă a spune că astăzi Europa se ghidează după valori creștine este absurd.

Un asemena comentariu despre valorile Europei am întâlnit la un articol despre o blasfemie în cadru artistic și reacția unor talibani creștini la aceea blasfemie.


Haide să vedem de ce valorile Europei actuale NU sunt valorile creștinismului.

Emanciparea femeii?
1 Timorei 2:11-12
11. Femeia sa invete in tacere, cu toata supunerea. 12. Femeii nu-i dau voie sa invete pe altii, nici sa se ridice mai presus de barbat, ci sa stea in tacere.


Familia?
Matei 10:34-37
34. Sa nu credeti ca am venit s-aduc pacea pe pamant; n-am venit sa aduc pacea, ci sabia. 35. Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa si pe nora de soacra sa. 36. Si omul va avea de vrajmasi chiar pe cei din casa lui. 37. Cine iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; si cine iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine.


Toleranța?
Exod.34:14
14. Sa nu te inchini inaintea unui alt dumnezeu; caci Domnul se numeste gelos, este un Dumnezeu gelos.


Libertatea individuală? Abolirea sclavei?
Efeseni 6:5-6
5. Robilor, ascultati de stapanii vostri pamantesti, cu frica si cutremur, in curatie de inima, ca de Hristos. 6. Slujiti-le nu numai cand sunteti sub ochii lor, ca si cum ati vrea sa placeti oamenilor, ci ca niste robi ai lui Hristos, care fac din inima voia lui Dumnezeu.


1 Timotei 6:1
1. Toti cei ce sunt sub jugul robiei sa socoteasca pe stapanii lor vrednici de toata cinstea, ca Numele lui Dumnezeu si invatatura sa nu fie vorbite de rau.


Gândire critică?
Hahahahahaha!


Toate aceste valori sunt valorile iluminismului, ale umanismului. Europa a fost creștină și a avut parte de bezna Evului Mediu cu cruciadele ei, cu arderile vrăjitoarelor pe rug, cu sclavie (inclusiv în Țările Române), cu discriminarea femeilor, cu discriminarea tuturor necreștinilor sau creștinilor de alt soi decât cel „care trebuie”.

40 comentarii:

Logosfera.ro spunea...

Dar iubirea si smerenia? Tu nu stii ca pana sa vina Isus pe pamant oamenii nu se iubeau? Si nici oameni modesti nu erau.
Acum pe bune, tu ce-ai alege: sa existe iubire sau sa ajunga Elena Udrea presedinte (emanciparea maxima a femeii)?

Anonim spunea...

zergule , esti un prost si pe deasupra si rau intentionat...
Scoti din context numai ce-ti convine tie si rastalmacesti sensul cuvintelor .
Cat despre emanciparea femeilor , du-te in tarile pagane ( chiar si Japonia) si vezi cata cinste are . Emanciparea a pornit din crestinism tocmai pentru ca numai aici femeia era privita ca egala barbatului .
Care este rezultatul feminismului : un monstru cu chip uman . Femeia e criminala (isi omoara proprii prunci in pantece) , bea de rupe prin baruri si discoteci , isi neglijeaza familia pentru cariera , isi inseala sotul si isi paraseste familia fara nici o remuscare daca gaseste oferte mai tentante , asta numesti tu evolutie?
Inainte de aceasta "libertate feminista" femeia era cea care aducea echilibrul intr-o familie , era persoana care impartasea tuturor dragoste si bucurie , nu ca in ziua de azi : o tarfa egoista si superficiala ,preocupata numai de propria ei persoana .

Anonim spunea...

"ergule , esti un prost si pe deasupra si rau intentionat...
Scoti din context numai ce-ti convine tie si rastalmacesti sensul cuvintelor .
Cat despre emanciparea femeilor , du-te in tarile pagane ( chiar si Japonia) si vezi cata cinste are . Emanciparea a pornit din crestinism tocmai pentru ca numai aici femeia era privita ca egala barbatului .
Care este rezultatul feminismului : un monstru cu chip uman . Femeia e criminala (isi omoara proprii prunci in pantece) , bea de rupe prin baruri si discoteci , isi neglijeaza familia pentru cariera , isi inseala sotul si isi paraseste familia fara nici o remuscare daca gaseste oferte mai tentante , asta numesti tu evolutie?
Inainte de aceasta "libertate feminista" femeia era cea care aducea echilibrul intr-o familie , era persoana care impartasea tuturor dragoste si bucurie , nu ca in ziua de azi : o tarfa egoista si superficiala ,preocupata numai de propria ei persoana "

Exemplu de retard sever.

Zergu spunea...

@logosfera: Hai las-o jos cu falsa dihotomie :P


@Anonim(2): Evident că trebuia să vină unu' cu contextul. De răstălmăcit, creștinii moderați răstălmăcesc în loc să recunoască ce e evident și pentru un copil de 3 ani, că biblia e abjectă și că pui ochelarii umanisto-iluminiști și citești biblia, deci sursa moralității nu e în biblie, ci în valorile iluministe.

Legat de imbecilitatea de a confunda excesul cu feminismul, numai unul cu carențe în circumvoluțiuni putea emana o asmenea inepție.

Am senzația că ești singur și nu ți-ai gasit o femeie, eu n-am problemele enunțate de tine cu soția mea. Nu știu, o fi o binecuvântare de la A-mnezeu.

Paul spunea...

@Anonim (2) - primul
Ma cam trec fiorii cand citesc ce ai scris. Cred ca ai ceva probleme psihologice mai ales cand vine vorba de femei! Nu stiu ce probleme ai dar ar trebui sa consulti urgent un psiholog sau un psihiatru!
Cam asa gandesc si criminalii in serie care au ceva impotriva femeilor, drept urmare esti un pericol pentru societate! Incearca sa-ti retragi cuvintele!
La inceput am crezut ca ai tarate in loc de creier, dar se pare ca nu prostia vorbeste din tine ci ura fata de femei sau alte categorii de oameni! esti un exemplu perfect de crestinopat!

Anonim spunea...

mai zergule , daca ai fi pe atat de cinstit pe cat te lauzi , ar trebui sa accepti ca o carte precum Biblia poate fi interpretata in mii de feluri .
Insa tu , suflet mic si plina de ura , tot ce atingi transformi in mizerie , insa prin atitudinea ta rau-voitoare nu reusesti altceva decat sa inspiri mila plina de compasiune .
Nicaieri nu am citit ca Biblia sa fie interpretata astfel . Daca vreodata , Biserica ar fi acceptat astfel de idei , ti-as fi dat dreptate . Insa totul nu este decat in inima ta minuscula .

cristian

Anonim spunea...

@Paul

lumea nu evolueaza precum crezi , ci e tocmai invers . Eu am prins si perioada de dinainte de '90 si pot face comparatii . Nu mai spun de ceea ce imi povesteau batranii care au trait in perioada interbelica .
Nu idealizez acei ani . Omul a fost , este si va fi coruptibil . Insa , in anii trecuti eram mai omenosi , mai firesti , cu excese mai putine . As putea sa-ti dau exemple nenumarate . Stiu ca tu , daca nu a-i prins acei ani nu poti intelege . Insa omenirea a fost si altfel .
Excesele femeilor din ziua de azi au la baza conceptia feminista . Adica , niste nefericite , frustrate ca nu-s capul familiei, s-au apucat sa copie faptele barbatului , crezand in neghiobia lor ca acolo e ascunsa fericirea .Rezultatul : in loc sa se ocupe de cresterea copiilor ( ce meserie poate fi mai nobila?) si treburile casnice , sau ales cu inca un loc de munca pe langa cel domestic .Ce-au cautat ,aia au gasit . Insa de acum au aparut alte si alte probleme si nici frustrarea nu a disparut ci a luat amploare .
Apropo de cum interpretam cuvintele : ce am scris eu a fost din dragoste si compasiune fata de femei . Find firi mai slabe , de obicei ele sufera cel mai mult , mai ales daca au si un pruncut . Insa conteaza foarte mult cel ce primeste mesajul . Daca ii clocoteste inima de ura , orice cuvant i se pare o jignire .
ps : n-am lovit niciodata o femeie si nici nu am fost facut vreodata misogin .

cristian

Paul spunea...

@Cristian
`Insa conteaza foarte mult cel ce primeste mesajul . Daca ii clocoteste inima de ura , orice cuvant i se pare o jignire.`

Si acum sa vedem mesajul:
...`un monstru cu chip uman . Femeia e criminala (isi omoara proprii prunci in pantece) , bea de rupe prin baruri si discoteci , isi neglijeaza familia pentru cariera , isi inseala sotul si isi paraseste familia fara nici o remuscare daca gaseste oferte mai tentante...`
...`o t...a egoista si superficiala ,preocupata numai de propria ei persoana... "

Mda..probabil oi fi eu mai natang de felul meu si nu pricep mesajul subtil ce se ascunde in spatele epitetelor si metaforelor folosite de tine. Nu am inteles cum poti numi o femeie - criminala, beata, usuratica,la general,- asa din dragoste si compasiune...! Pai cine citeste mesajul asta nu cred ca vede nici un pic de dragoste in el....astept si parerile altora.
Consideri ca femeile nu au drepturi?deci mai bine ramaneau la oala si crescut prunci acasa, sa fie batute si violate de sot de cate ori doreste acesta iar ele sa stea cu `ciocu mic`. Nu cumva sa distruga armonia familiei.
Din cate vad tu ai sterge toate drepturile femeii de la vot pana la locul de munca sau dreptul la replica. De ce vorbesti asa despre toate femeile la general?! Tu esti cel care are o problema, de ce vrei sa duci societatea inapoi in Evul Mediu? Poate exista 2-3 `frustrate` cum zici la 10000 de femei dar pt asta nu este nevoie sa generalizezi.

Si crede-ma ca m-as duce sa locuiesc din minutul urmator in tara pagana numita Japonia. Tara care este din toate punctele de vedere mai superioara decat orice tara crestina! singurele tari cum zici `pagane` in care femeia este vai de capul ei sunt tarile islamice, si asta tot din cauza religiei dusa la exces! la fel era si in Europa evului mediu, mai ales in perioada inchizitiei sau asta ai omis `din greseala`? Mai citeste cateva articole sa vezi cata emancipare aveau femeile in crestinism la inceput,le blestemau popii de numa`, in caz mai rau ajungeau pe rug.

Este foarte bine ca exista egalitate intre barbati si femei, ce este asa rau in asta?! Iar descrierea pe care ai facut-o femeilor in general cred ca s-ar potrivi mai degraba unei mari turme de barbati care se cred superiori numai asa ca ei sunt barbati!Deci barbatul poate sa (citat): ...`bea de rupe prin baruri si discoteci , isi neglijeaza familia pentru cariera , isi inseala sotul(aici scriem sotia) si isi paraseste familia fara nici o remuscare daca gaseste oferte mai tentante...`se cam potrivesc la amandoi, de barbati nu te legi.ce noroc pe ei ca nu trebuie sa nasca si sa faca avort daca e necesar.
mda...folosesti o mentalitate tipica Evului Mediu (daca n-ai stiut inca Romania este neoficial in Evul Mediu)...

Flavius spunea...

Impresia mea este ca multi crestini (poate si Anonim care a scris mai sus) cred ca femeia este cumva "natural" destinata doar muncilor casnice si producerii de copii. Ei chiar cred ca femeile ar fi in mod real mai fericite intr-o astfel de organizare a societatii si nu vad situatia din trecut (aproape completa lipsa de drepturi a femeii) ca discriminatorie, ci ca normala. Pe site-urile ortodoxe se pot gasi cu usurinta citate biblice, din diversi "sfinti" sau asa-zisi "mari duhovnici" care propovaduiesc lipsirea de drepturi a femeilor. De aceea ei pot spune, fiind intr-un fel sinceri cu ei insisi, ca iubesc/respecta femeile in timp ce le neaga practic toate drepturile.

Anonim spunea...

eu cand am aratat care sunt rezultatele feminismului nu m-am referit la toate femeile , ci la cele care sunt adeptele feminismului . Si dintre acestea , nu toate au aceleasi patimi , unele au de-un fel , altele altfel . Din pacate numarul lor este in crestere si cel mai bine se reflecta in numarul divorturilor care se mareste pe zi ce trece , in numarul tot mai mare de copii abandonati , mizeria din case ( ca femeia e prea ocupata cu iesirile in oras ) , copiii prost hraniti ( mai mult de trei feluri de mancare nu prea mai stiu sa faca ) etc.
Daca ati sti si voi ce este dragostea , ati intelege ca e strans legata de adevar . Eu am spus adevarul chiar daca unii nu vor sa-l vada sau se simt jigniti .

cristian

Anonim spunea...

flavius

femeia este destinata sa faca si sa creasca copii si sa aiba grija de casa . Daca ai lasa putin filmele astea tampite de pe TV in care femeia bate barbatii mai ceva ca Bruce Lee , sau rezolva tot felul de chestii intr-o maniera barbateasca , ai putea sa vezi ca sunt diferente ( psihice si fizice ) intre un barbat si o femeie . Si aceste diferente ne fac sa avem preocupari diferite .
Dar probabil ca tu te-ai nascut intr-o familie tipic comunista , in care maica-ta muncea pe santier cu taica-tu la turnat betoane si nu era nici o diferenta intre ei . Si din cauza asta ti-i mai greu sa intelegi .
Si apropo , te rog sa-mi spui si mie ce drepturi neg eu femeilor ( sau Biserica ), in conditiile in care sotia mea are un servici .

cristian

Silvia spunea...

Anonim este cazul clasic de "hai sa-mi dau si eu cu parerea despre feminism, feministe si femei cand eu de fapt nu stapanesc minime notiuni de istorie". Cu siguranta se va intreba retoric, ce lagatura au.
Ma rog, nici nu poti emite pretentii de la un individ care opineaza cu titlu de truism "femeia este destinata sa faca si sa creasca copii si sa aiba grija de casa." Cum le stie el, in calitate de barbat, pe toate mai.

@Anonim.: Prietene, daca te pun acum sa numesti, spre exemplu, 10 femei pictor nascute intre sec. XVI-XIX (ia nota ca ti-am dat marja mare de timp), punem pariu ca nu esti in stare sa spui macar una?

Ce minim habar ai tu despre ce isi doresc, pot sa faca sau sunt destinate sa faca femeile?
Nu-i asa ca daca nu cunoastem, mai bine tacem?
Salvam niste ridicol.

Anonim spunea...

Zergu, poti sa te superi pe mine daca vrei. Imi place blogul asta, nu stiu daca e nevoie de disclaimer, dar postarea asta imi lasa impresia in primul rand de "shooting fish in a barrel" si in al doilea rand de o oarecare superficialitate. Poate superficialitatea vine de la calitatea pestilor oponenti iar pentru ei cateva citate din vechiul testament trase peste bot o fi destul. Ma cam bag ca musca in lapte pentru ca habar nu am daca in afara de comentariile stupide de pe forumuri cu "radacinile crestine ale civilizatiei europene" exista intradevar aparatori seriosi ai ideei in Europa (si nu, Ratzinger nu se pune) si ce anume vor ei sa zica, daca intradevar zic ceva.

DAR. Daca vorbim de Iluminism, nu pot decat sa ma intristez gandindu-ma ca Romania nu a avut nici macar sansa de a avea varianta de crestinism mai putin naspa, acum ca stim deznodamantul. Poate daca aveam si noi "cleanliness is next to godliness" si "mantuirea spirituala vine prin munca si efort" niste sute de ani, am fi tranzitionat si noi mai usor la modernitate si umanism. Ma rog, if wishes were horses...

Cel putin istoric vorbind, m-as feri de tentatia de a pune iluminismul si crestinii (NU crestinismul) in colturi diametral opuse. Iluminismul scotian, poate cea mai importanta aripa a miscarii, nu a insemnat doar Hume, ci si prezbiterianul Hutchenson, Hobbes nu s-ar considera azi ateu cum ne consideram noi atei, etc.

Probabil ca nu ma exprim prea coerent dupa o saptamana de lucru, insa ceea ce incerc sa spun e ca umanismul nu s-a nascut intr-un vid. Evident, faptul ca multi dintre abolitionisti luptau impotriva sclaviei in numele valorilor lor crestine NU inseamna ca dumnezeu exista sau ca religia in sine ar avea vreun ascendent moral asupra celor din afara ei si nici nu diminueaza cu nimic valoarea morala a abolutionismului ateilor. Felul in care pui problema insa e cam reductionist si iti expune argumentul (cu care sunt de acord de altfel) sau ma rog, ti l-ar expune unei replici daca pestii ar avea un creier ceva mai dezvoltat.

Daca e strict pentru ei, scuze ca v-am intrerupt, stiu ca nu proceseaza idei mai complexe. Daca nu, va las cu un citat din unul din cei mai de seama iluministi: "Lastly, those are not at all to be tolerated who deny the being of a God. Promises, covenants, and oaths, which are the bonds of human society, can have no hold upon an atheist."

John Locke, aka principalul artizan al idei de separare a bisericii de stat. Valorile umainsmului de azi sunt intradevar seculare si au invins cu greu dictatura religioasa, insa istoria lor e mai putin alb/negru decat o prezinti tu la inceputul postarii, mai putin "trecut negru"/"prezent luminos aparut din neant".

Felicia

Flavius spunea...

Cristian

Tu spui ca "femeia este destinata sa faca si sa creasca copii si sa aiba grija de casa". Pe ce baza faci aceste afirmatii?
Ideea este ca orice om (barbat sau femeie) are libertatea de a-si alege orice stil de viata si orice ocupatie doreste. Nu poti sa vii tu si sa decretezi ca femeile "sunt destinate" sa faca copii. Este libertatea fiecarui om sa decida daca doreste sau nu copii. Unde vezi tu problema aici?

Zergu spunea...

@Anonim(6): zergule , daca ai fi pe atat de cinstit pe cat te lauzi , ar trebui sa accepti ca o carte precum Biblia poate fi interpretata in mii de feluri .

Eu n-am negat asta, dovadă numărul de secte creștine existente, peste 30.000. Dacă biblia ar prezenta un adevăr obiectiv, ar fi posibil să verifici empiric care spune adevărul și care minte, dar nu e cazul. Credința e de fapt credulitate, crezi ce-ți bagă unul în cap fără să catadicsești să gândești.

Ar mai fi și alte probleme, dar problema majoră e că singurele metode de a citi biblia în mod consecvent sunt fie a lua totul literal, fie a lua totul metaforic, inclusiv păcatul originar, potopul lui Noe, venirea lui Cristos, învierea lui șamd.

Dacă unele chestii le citești literal și altele metaforic, atunci aduci în discuție un element arbitrar EXTERIOR, de cele mai multe ori foarte neclar și contradictoriu care se rezumă de cele mai multe ori la „ce considera societatea imoral dacă e luat literal aia trebuie luat metaforic”, de unde rezultă că mesajul biblic nu e clar și demn de un creator perfect.


Daca vreodata , Biserica ar fi acceptat astfel de idei , ti-as fi dat dreptate . Insa totul nu este decat in inima ta minuscula .

Vezi mă, anonime, tu ai aceeași problemă cu Preoteasa Alexandra căreia i-am spus că nu mai are ce căuta aici pe blog cât timp nu recunoaște că în Iezechiel scrie clar care sunt greșelile Sodomei și homosexualitatea nu e printre ele. Ea a răspuns în aceeași notă ca tine, că nu vrea să fie eretică, că nu contrazice dogma, deci recunoaște că e sclavă mentală a unor burtoși în rochii negre. Aceeasi problemă o ai și tu, dacă n-a zis unu; îmbrăcat în negru ceva, nu gândești cu creierul tău.


E foarte interesant cum fiecare credincios e incapabil să citească ce scrie în biblie, de fapt, dar reușește să citească în orice text fix ce-i convine lui.


Legat de restul mesajului tău, nu mă cobor la nivelul tău de bădărănie unde ești capabil doar să faci atacuri la persoană și să pozezi fals în superior, în condițiile în care nu ești în stare să explici de ce și unde nu am dreptate.

Anonim spunea...

Abia acum am vazut comentariile fratelui cristian.

Daca ai lasa putin filmele astea tampite de pe TV in care femeia bate barbatii mai ceva ca Bruce Lee

Cel putin stim la ce se masturbeaza.

Stiti de ce ma face sa zambesc? Pentru ca citindu-i angoasele de labar speriat de femei si de idea ca muierea-i om si ca poate sa-l bata ca Bruce Lee impresia imediata e ca e un anacronism cu tastatura, un desuet. Acum cincizeci de ani secolul 20 inca nu trecuse peste el. Ma face sa zambesc pentru ca il consider un fel de reper incurajator care ma face sa-mi dau seama ca specimene ca el sunt in curs de fosilizare. E un proces lent de care de obicei imi dau cu greu seama pentru ca ma blochez pe cat de mult mai avem inca de parcurs. Cristian imi aduce aminte ca nu e chiar asa de lent cum credeam.

Felicia

Zergu spunea...

@Felicia(13): Nu mă supăr :-) .

Legat de citate, toate, cu excepția celui cu toleranța sunt din NT, iar acela e prima poruncă din decalog, parte pe care mulți creștini o consideră încă valabilă.

Faptul că există creștinism de alt fel decât fundamentalist nu înseamnă că fundamentul creștinismului e mai bun, ci că au existat oameni care din Mare Carte a Alegerilor (biblia) au ales anumite versete pe care le-au interpretat cum le-a convenit și cum era acceptabil pentru ei ca să nu aibă disonanțe cognitive și le-au ignorat pe altele care nu era tocmai OK.

Ce am vrut să subliniez în articol e că mentalitatea predominantă acum în Europa nu e nici pe departe de inspirație creștină, nu are cum, din pricina fundamentului. Ce e scris în clar în acele versete, e fără echivoc, nu e cale de ieșire.

Acum că din biblie poti extrage versete să dovedești orice vrei, chiar și chestii diametral opuse, e o dovadă în plus că această colecție de cărți nu este de origine divină, ci mai degrabă opera unor oameni.

Înțeleg obiecția ta, sper să ma fi făcut mai bine înțeles acum.


P.S.: Te rog să îți treci numele în rubrica nume la opțiunea Nume/Adresă URL (nu e obligatoriu să bagi o pagină, merge și fără), facilitează urmărirea mesajelor.

cryofwar spunea...

faza asta cu interpretarea pasajelor din cartile religioase sau ( indiferent care) m-a lasat intotdeauna rece. nu pot zice ca sunt un ateu suta la suta . pentru ca parintii mei sunt credinciosi si pentru ca ma mai duc uneori la biserica imtreuna cu ei . o fac pentru ca imi respect parintii si pentru ca undeva chiar ma relaxez nitel avand timp liber( cit dureaza slujba) sa imi pun ordine in idei, sa ma gandesc la lucrurile mele. poate o sa zici ca sunt doar un prefacut insa , asta e sa-i zicem contractul intre parintii mei care stiu ce cred eu despre biserica si religie in general si mine. parintii mei nu sunt niste oameni simpli , insa eu nu-mi pot judeca parintii pentru ca,la fel cum si ei mi-au zis clar ca desi nu sunt de acord cu ceea ce fac, imi respecta decizia .acum sa revin la subiect
am citit comentariile de pina acum si sincer cred ca respectivii au ceva probleme mari si cu interpretarea din punct de vedere al religiei a textelor respective dar si mental. cum poti sa afirmi ca locul femeii este la cratita , sau ca sunt niste bestii umane? cum poti sa zici asa ceva cind probabil ai o prietena( daca o are si pe aceasta) sau o sotie ( mai rau )? cum poti fi atat de abject si infect sa comentezi in halul asta si apoi sa urli in gura mare ca daca respectivele erau credincioase asa ceva nu ar fi existat( asta daca citesti printre randuri ii clar ca respectivu ii doar un pupator de rochii negre aka popi))
anyway pentru mie ce am citit azi in cele citeva commenturi hidoase imi intaresc parerea ca de obicei oameni slabi au nevoie sa creada sau sa invoce nus text scris de un nene la vreo mare betie sau plictiseala prin care sa arate tuturor ca undeva , acolo sus , cineva e mai smecher decit tine , simplu muritor care-ti vezi de treaba ta zilnica
inchei cu o chestie care mi-a placut , auzita la cineva care a zis" our god is stronger than yours":)

Zergu spunea...

@cryofwar: Nu te acuz de nimic. Și eu am mers cu persoanele dragi la biserică pentru a a asigura că nu pățesc nimic. Nici pe vremea când încă credeam într-un dumnezeu mult mai bun și mai consecvent decât cel creștin, nu consideram că biserica e un loc deosebit în afară de faptul că acolo era mai liniște decât în alte părți, deși chiar și într-un oraș (în afară de București), e ușor sa găsești un loc liniștit pentru a-ți limpezi gândurile. În plus, știam că dumnezeul meu e omnipotent și omniprezent, idea de „casa domnului” mi se părea de-a dreptul absurdă.

Cred că ești ateu, deist sau cel mult teist generic, dar ai nevoie de o clarificare a termenilor, propaganda religioasă a murdărit și a mințit în legătură cu termenul ăsta prea mult timp. Ăsta a fost unul din motivele pentru care eu nu m-am considerat ateu, pentru că n-aveam o definiție corectă a termenului.

Citește articolul ăsta, poate te ajută puțin.

http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/ce-inseamna-ateu-crestin-religios.html

Da, pe măsură ce interacționezi cu din ce în ce mai mulți creștini îți dai seama că cei mai vocali dintre ei sunt în procent covârșitor cei mai abjecți indivizi pe care i-ai întâlnit și te miri că trăiesc în secolul XXI, odată cu tine.

Cum zice vorba aia „I love your Christ, I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ” (apocrifă, atribuită lui Ghandi).

Anonim spunea...

cum poti numi o femeie care isi omoara proprii copii in pantecele ei ? Mama ?
E foarte curioasa ipocrizia umana in legatura cu copiii nenascuti : daca nu vrei sa-l omori , il numesti copilasul tau drag de cand s-a conceput si mangai cu drag burtica mamei inca din prima luna, gandindu-te ca acolo salasluieste pruncutul tau , chiar daca nu e decat o semincioara . In schimb , daca nu-l doresti , nu e decat o adunatura de celule fara viata , fara nimic care sa-l faca uman , e ca si o adunatura de bacterii...
cristian

ewefwqefgqetg spunea...

E de-a dreptul amuzant cum din tot ce-ai spus tu acolo habotnicii crestini (gen cristian, catolic indoctrinat spalat pe creier il simt de la o posta), s-au legat de un singur punct- emanciparea femeii. Au uitat ca sclavia, tortura, linsajul public, vanatoarea de vrajitoare, arderea ereticilor pe rug, razboaiele religioase, persecutiile, discriminarile rasiale, erau foarte morale in capul crestinoizilor si al bisericii lor de handicapati; asta pana cand popii si-au luat-o in freza de la iluministi si au dat-o grav pe umanism. Dar popii au trebuit sa fie mai intai decapitati ca altfel nu intelegeau. Cand si-au vazut capul in dreptul picioarelor, atunci au inteles. Sau, cel putin, s-au prefacut ca au inteles.

Ca daca te uiti la ce carti "sfinte" si sfinti venereaza ei, te ia cu apoplexie. Toma Aquino, de ex., spunea ca ereticii trebuie omorati. Fara mila. Ca sa nu corupa si sufletele altora. E sfant in continuare, ba chiar cel mai mare doctor al bisericii cacatolice. Sfantul Augustin spunea ca sclavia e consecinta pacatului, o pedepsa divina, si deci ca sclavii trebuie sa asculte de stapan pentru ca sa nu-l supere pe dumnezeu. Exact cam ce zicea Iisus, de altfel. Bun, dar noi stim deja ca oamenii astia sunt spalati pe creier, si nu pot gandi altfel decat asa cum au fost indoctrinati. De ce mai stam de vorba cu ei ? De ce mai incercam sa le explicam noi niste chestii care, pentru orice om zdravan la cap, ar trebui sa fie evidente ? Eu sincer iti spun ca n-are nici un sens. Singurul lucru care are sens e sa faci misto de ei. Pentru ca prea, prea, sunt oligofreni. Religioti, religoizi, religofreni. Crestinopati, crestinoizi, cretini.

Zergu spunea...

@schizo(21): Noi stăm de vorbă cu ei nu pentru ei, ci pentru cei care vor da peste aceste discuții și își vor da seama că pseudo-argumentele religioase sunt defecte și mentalitățile lor sunt anti-umane.

Eu am beneficiat din asemenea discuții și am devenit ateu urmărind asemenea discuții.

Anonim spunea...

Retardare americana 100%:

http://in.news.yahoo.com/mississippi-decide-fertilized-egg-person-042419910.html

Anonim spunea...

Prietene, daca te pun acum sa numesti, spre exemplu, 10 femei pictor nascute intre sec. XVI-XIX (ia nota ca ti-am dat marja mare de timp), "

Eu iti pot spune mai mult de 10 astfel de nulitati, nulitate inferioara si spurcata intitulata ,,femeie". Problema e ca niciuna dintre aceste ilustre" pictorite, nu se pot compara vreodata cu niste GENII AUTENTICE MASCULINE gen- Raphael, Tizian, Murillo etc...n-are rost sa mai spun ca deja ti-am dat nocaut...


La fel si in literatura sau oricare alt domeniu. Muiere imbecila.

Deci problema nu este sa numeasca dl anonim ce i-ai cerut, ci sa numesti tu, o singura femeie pictorita sau mai multe, comparabile cu pictorii BARBATI.

Daca cineva ar intocmi o lista cu barbati si femei de seama din domeniul toate domeniile, ar vedea ca nu exista comparatie intre cele doua liste.

Hai sictir.

Şuşu.

Anonim spunea...

"Anonim spunea...

Prietene, daca te pun acum sa numesti, spre exemplu, 10 femei pictor nascute intre sec. XVI-XIX (ia nota ca ti-am dat marja mare de timp), "

Eu iti pot spune mai mult de 10 astfel de nulitati, nulitate inferioara si spurcata intitulata ,,femeie". Problema e ca niciuna dintre aceste ilustre" pictorite, nu se pot compara vreodata cu niste GENII AUTENTICE MASCULINE gen- Raphael, Tizian, Murillo etc...n-are rost sa mai spun ca deja ti-am dat nocaut...


La fel si in literatura sau oricare alt domeniu. Muiere imbecila.

Deci problema nu este sa numeasca dl anonim ce i-ai cerut, ci sa numesti tu, o singura femeie pictorita sau mai multe, comparabile cu pictorii BARBATI.

Daca cineva ar intocmi o lista cu barbati si femei de seama din domeniul toate domeniile, ar vedea ca nu exista comparatie intre cele doua liste.

Hai sictir.

Şuşu. "

Cineva are mari probleme cu capu' aici. Susu, de exemplu. Un sfat pt. tine, misogin retard: satisface-te sexual si o sa-ti treaca dracii. Presupun. Lipsa bagatului la gaura sau a luatului in mina dauneaza grav sanatatii. Faci mare cinste societatii patriarhale de kkt in care traim, fii mandru de tine. Apropo, ma-ta a fost/este tot femeie?

Oly spunea...

@Anonim(24): desi simpla ta prezenta imi produce o greata sora cu vomitatul, desi imi doresc sa te vad jupuit si dat cu sare, o sa binevoiesc sa-ti raspund: mi-e mila de maica-ta, nu cred ca stie ce parere ai tu despre femei. Trateaza-ti traumele la psiholog, baga antidepresive, si lasa-te de internet, misogin infect!

Anonim spunea...

Anonim 24, iti recomand acest link, retardule! Poate, cine stie, mai ai sanse de vindecare...

http://de-gandit.blogspot.com/2011/11/falusiada-sau-hegemonia-masculina.html

Zergu spunea...

@Șușu(24): Ești retardat. Nu au existat femei pentru că au fost forțate să fie cuptoare în care se coc copiii, să stea la cratiță și să fie proaste și needucate. E același motiv pentru care acum nu vezi nici o artă de la femei din orientul mijlociu.

Anonim spunea...

E același motiv pentru care acum nu vezi nici o artă de la femei din orientul mijlociu."

Taci in mortii ma-tii de imbecil incult.

Da' de la ale noastre, femei actuale, vezi ,,arta", nu? Cretin efeminat.

Hai sictir, handicapatule.

Şuşu.

Zergu spunea...

@Șușu(29): „Taci in mortii ma-tii de imbecil incult.

Da' de la ale noastre, femei actuale, vezi ,,arta", nu? Cretin efeminat.

Hai sictir, handicapatule.


Cu gura aia pupi icoane? Mă întreb dacă barba deasă e o chestie feminină, dar bănuiesc că da, că doar ai spus tu că sunt efeminat, deși nu m-ai vazut vreodată la față.

Hai să vedem: Aretha Franklin, Madonna, Diana ROss, Janis Joplin, Tina Turner, Joan Jett, Norah Jones, Dolores O'Riordan, Tarja Turunen, Alexandrina, Mahlia Jackson, Jane Austen, Emily Bronte, Michelle Pfeiffer, Shirley Temple, Elizabeth Taylor, Angelina Jolie, kathrine Hepburn, Jilianne Moore, Bette Davis, Ingrid bergman, Judy Garland, Marlene Dietrich șamd.


Uite, de exemplu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Women_artists


Dar ce să-i faci, unii sunt retardați și ignoră realitatea.

Și să nu te aud că „da, da' nu-s pictori”, ai spus „artă”.

Anonim spunea...

Cat de oligofren esti. Dai copy paste la o lista de maimute si actrite care nu prea au legatura cu ce vorbim aici.

Cand spun ARTA si Cultura , imbecilule, ne referim la creatori, gen Rafael, Michelangelo Mozart, Tolstoi, Kant, Goethe, Balzac, Schopenhauer etc. Nu la ce cacat ai insirat tu acolo, cretinule.

Degeaba iti creste barba, tot un sclav efeminat ramai, stai linistit.


Cat despre Jane Austen sau Emily Bronte pe care le-ai bagat in lista cu maimute, nu cred ca le poti compara vreodata cu un Tolstoi, Goethe, Shakespeare si ma opresc aici. Asa ca taci in mortii ma-tii ca esti prea prost ca sa respiri.

Aici era vorba ca femeile sunt nulitati inferioare. Au fost si sunt. Lasa placa asta cu " au fost tinute la cratita si copii" . E total fals. Repet, esti prea prost si prea incult. Pentru ca au fost femei mai masculine care s-au remarcat in toate timpurile , dar fiind femei la baza, au fost cel putin talentate, nicidecum creatori de geniu ca barbatii.

Bine, in muzica si filosofie femeile sunt cu desavarsire nule, neavand creier pentru asa ceva.

Repet, ce-am spus mai sus, imbecilule. A spus-o si Darwivn. Charles. Daca s-ar intocmi doua liste cu ,,varfurile" barbati si femei, s-ar vedea ca nu exista comparatie intre cele doua.

Si nu uita, tu nu te contrazici cu mine prostule. Tu te contrazici cu natura.

Hai sictir, ca pierd timp cu prosti.

Şuşu

Anonim spunea...

Par example Angelika Kauffman se poate compara cu marii Rafael, Michelangelo, Davinci, Tizian, Murillo, Velasquez, Vermeer, Dali si -ti mai spun inca vreo 30? Hai sa fim seriosi.

Sictir.

Şuşu

Anonim spunea...

Nu exista comparatie nici cantitativ nici calitativ intre cele doua sexe. Se vede clar.

Şuşu

Zergu spunea...

Șușu: Te avertizez că următorul mesaj pe care-l dai și are limbaj suburban ajunge în vidul cosmic. Aici ești la mine pe blog și mesajele tale sunt publicate pentru că le tolerez eu.

Eu ți-am răspuns la ce ai zis tu «Și să nu te aud că „da, da' nu-s pictori”, ai spus „artă”.»

Muzica este artă, actoria e artă, faptul că sculptura și pictura au căzut din topul artelor favorite în timp ce femeile au început să aibă acces să se manifeste artistic e important, de-aia te axezi tu pe aceste două tipuri de artă, pentru că ai impresia că arta=pictură+sculptură+muzică clasică.

Dacă dădeam copy-paste nu aveam erori de ortografie, dar, na, ce să-i spui unui semicreier care are impresia că muzica nu e artă?

Da' pe Joan Jett sau pe Aretha Franklin poți să compari cu Mozart? Care e criteriul OBIECTIV după care judeci care e mai „artă” sau „mai genială”? Sau poate janis Joplin e, citez „cu desavarsire nule, neavand creier pentru asa ceva”.

Hahaha, ești penibil. Mai faci și apel la falsă autoritate, de parcă părerea lui Charles Darwin modifică realitatea. Apropo, Darwin probabil era un om al timpului lui și era puțin rasist, ăsta e argument că negrii sunt inferiori?


E evident că femeile și bărbații sunt diferiți și au aptitudini diferite, dar să negi că există artă produsă de femei, numai un misogin cu jumate de creier e capabil. Femeile sunt statistic mai înclinate spre medicină, asta înseamnă că bărbații sunt retardați? Nu, dar în lumea ta în care ai impresia că posesia unui vagin înseamnă un handicap, e posibil și așa ceva.


Revin cu întrebarea mea inițială: care e criteriul obiectiv după care judeci genialitatea unui artist?

Cât timp n-o să poți să răspunzi la această întrebare, înseamnă că mănânci rahat cu basculanta.

Zergu spunea...

@Șușu(33): După ce criteriu obiectiv? Sau e după sexul lu' Șușu?

Anonim spunea...

dar să negi că există artă produsă de femei, n"

nu neg, ea exista, sub-arta produsa de femei si efeminati ca tine.

Unde am spus ca muzica nu e arta? Muzica e arta, dar ce ai insirat tu NU E MUZICA, ci zgomot.

"Revin cu întrebarea mea inițială: care e criteriul obiectiv după care judeci genialitatea unui artist?"

Dupa opera , mai cretinule. Dupa ce a creat. Ala e criteriu.

Medicina nu are de-aface cu arta si cultura, si oricum si aici daca e sa ne uitam barbatii sunt superiori.


,,femeile au început să aibă acces să se manifeste artistic e important,"


femeile au inceput sa se schimonoseasca. Noi vorbeam de creatie adevarat, nu subcultura.

Ce au creat MARE femeile in pictura, sculptura, pictura, muzica, literatura etc. Nimic.

Anonim spunea...

eriu obiectiv? Sau e după sexul lu' Șușu?

Nu, criteriul este creierul si spiritul lui Susu. De care femeile sunt total lipsite. Si prostii efeminati ca tine.

Femeia e o spurcaciune, nula din punct de vedere intelectual si spiritual. Sa nu uitam cine l-a corupt pe Adam...

Hai pa.

Şuşu.

Zergu spunea...

Șușu: După cum vezi, nu toate comentariile tale au trecut, din pricina limbajului.

Am lăsat unul pentru a evidenția care e problema ta cu femeile, că ai motivație religioasă să el desconsideri:

Femeia e o spurcaciune, nula din punct de vedere intelectual si spiritual

Grăitor și relevant.

În rest, nu are sens să îți răspund, mentalitatea ta e clar biblic inspirată, religia iubirii my ass.

Zergu spunea...

Aaa, da, și îmi place că recunoști că vorbești din burtă „criteriul este creierul si spiritul lui Susu”.

În lumea ta îngustă probabil îți imaginezi că dacă spui că sunt efeminat înseamnă că asta e insultă sau e adevărat. Realitatea e una singură și vorbele nu sunt magice, contrar cu ce îți spune ție biblia. Dacă ar fi, atunci ar însemna că de la o zi la alta ai fi mai deștept doar pentru că ți-ar zice lumea „nu mai fi prost!”, dar, așa cum demonstrezi în mod repetat, nu e așa.

Paul spunea...

Multumim @Susu ca ne-ai dezvaluit adevarata fata a crestinismului in starea lui naturala si neprihanita.
Acuma m-am prins ca asta era anonimul care tot dadea din gura cu `natura oligofrena` la o alta tema :D
Dar ce pornit mai e impotriva femeilor? ce probleme are oare?
Apropo @Susu si daca iti spun ca jumatate dintre marii barbati pictori,sculptori,muzicieni etc., ai lumii erau homosexuali ce ai de zis? (Michelangelo, Leonardo da Vinci, Shakespeare etc etc etc).....
Sa nu uitam si femeile din stiinta,cum era Marie Curie care nu poate fi comparata cu nici un barbat in domeniul ei de activitate.