Cautări pe acest blog

joi, 30 august 2012

De ce lumea islamică este și va fi un eșec socio-politic

Ayaan Hirsi Ali despre felul în care musulmanii privesc lumea și consecințele acestei optici:
    Noi, musumanii, fuseserăm învățați sa definim viața pe pământ ca pe o trecere, ca pe un test care precede viața adevărată, viața de apoi. În această încercare, toți trebuie să trăim la modul ideal într-o manieră cât mai apropiată posibil de a primilor adepți ai Profetului. Oare asta nu inhiba investiția în îmbunătățirea vieții de zi cu zi? Li se interzicea, așadar, musulmanilor, inovația? Erau drepturile oamenilor - progresul, drepturile femeilor - străine Islamului?

      Declarându-l pe Profet infailibil și nepermițându-ne să-i punem întrebări, noi, musulmanii, stabiliserăm o tiranie anchilozată. Profetul Mahomed a încercat să legifereze fiecare aspect al vieții. Aderând la aceste legi, la ceea ce este permis și interzis, noi, musulmanii, am suprimat libertatea de a gândi pentru noi înșine și de a acționa după cum ne dorim. Am înghețat perspectiva morală a mliarde de oameni în mentalitatea deșertului arab din secolul al șaptelea. Nu eram doar servitori ai lui Allah, eram sclavi.
Necredincioasa / Ayaan Hirsi Ali; trad.: Maria Dobrinoiu - București, Editura RAO, 2011, ISBN 978-606-8255-82-8, p.366-367. Sublinierile îmi aparțin.

0 comentarii: