Cautări pe acest blog

joi, 6 septembrie 2012

Ayaan Hirsi Ali despre chintesența Islamului și valorile liberale

Ayaan Hirsi Ali spune în epilogul cărții sale „Necredincioasa”:

    M-am confruntat prima dată cu puterea deplină a Islamului în Arabia Saudită, pe când eram copil. Era foarte diferit față de religia diluată a bunicii mele, care era amestecată cu practici magice și credințe preislamice. Arabia Saudită este sursa și chintesența Islamului. Este locul unde religia musulmană se practică în forma ei cea mai pură și este sursa celei mai mari părți a viziunii fundamentaliste care s-a răspândit, pe parcursul vieții mele, mult peste granițele ei. În Arabia Saudită, fiecare suflare, fiecare pas pe care îl făceam avea legătură cu ideea de puritate, de păcat și de teamă. Dorința unei toleranțe pașnice a Islamului nu poate îndepărta această realitate: mâinile încă se mai taie, femeile încă sunt omorâte prin lapidare și înrobite, exact așa cum Profetul Mahomed a hotărât cu secole în urmă.

    Genul de gândire pe care l-am întâlnit în Arabia Saudită și la adunările Fraților Musulmani din Kenya și Somalia este incompatibil cu drepturile omului și valorile liberale. El păstrează un tipar medieval al minții bazat pe conceptele tribale ale onoarei și rușinii. Se bizuie pe autoamăgire, ipocrizie și pe standarde duble.
Se mai bazează și pe progresul tehnologic din Occident în timp ce pretinde să ignore că-și are originile în gândirea occidentală. Acest tipar de gândire face ca tranziția spre modernitate să fie foarte dureroasă pentru toți musulmanii.

    Mereu este dificil să faci tranziția către o lume modernă. A fost dificil pentru bunica și pentru toate rudele mele din miyé*. A fost dificil și pentru mine. M-am mutat din lumea circumciziei și a mariajului forțat în lumea emancipării sexuale. După ce am terminat călătoria, știu că una dintre acele lumi este pur și simplu mai bună decât cealaltă. Nu datorită echipamentelor sale luminoase, ci, în esență, datorită valorilor sale.
Necredincioasa / Ayaan Hirsi Ali; trad.: Maria Dobrinoiu - București, Editura RAO, 2011, ISBN 978-606-8255-82-8, p.467. Sublinierile îmi aparțin.

* persoane din miyé - persoane de la țară și/sau nomazi, netrăiți la oraș

4 comentarii:

Anonim spunea...

Salut,
Am nevoie, prioritate zero, de o cerere de scoatere de la orele de religie pt. scoala-am vazut, e drept ca nu mai tin minte exact pe care site, o cerere cu trimitere la o lege europeana a dreptului copilului si nu am timp sa caut in detaliu. Apreciez( anticipat) ajutorul,
Horatiu

Zergu spunea...

Uite aici:

http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2011/09/cerere-de-retragere-de-la-religie.html

Anonim spunea...

Multumesc, cand pot sa te ajut cu ceva, spune....
Horatiu

Anonim spunea...

asta-i culmea....

http://www.digitaljournal.com/article/331892