Iată câteva asemenea cazuri în care popii încearcă șantajarea celor care cred în superstițiile și poveștile nemuritoare creștine:
Un popă din Vaslui refuză îmnormântarea unui tânăr pentru că e în conflict cu familia decedatului. Dacă urmăriți cu atenție clipul o să vedeți că familia decedatului nu a plătit taxa de protecție la biserică.
În timp ce oamenii stau de trei zile cu mortul în casă, preotul a plecat din localitate. Spune că s-ar întoarce să-l îngroape pe tânăr, dar îi este teamă de tatăl decedatului.
Rudele spun că dacă nu se va găsi un preot care să facă slujba de înmormâtare o vor face ei.
Interesant, nu? Atitudinea familiei e destul de sănătoasă, dacă nu o face popa, o facem noi. Asta trebuie făcut. Să zicem că popa ofera un ... serviciu și nu deține monopol pe practica respectivă. Nu iau în discuție aici că serviciul de care e nevoie este practic punerea decedatului în pământ, nu poveștile inventate de popi în care ei pun pile la Dumnezeu ca să fie băgat în față la rând "mortu' nostru".
Dacă nu credeți că pentru mulți popi nu se reduce totul la bani, vă contrazic chiar ei prin faptele lor:
Sîntem în plinã crizã, iar nesiguranța zilei de mîine ne bîntuie pe toți. În asemenea vremuri grele, bisericile ar trebui sã fie niște adevãrate oaze în care sã ne regãsim speranța și chiar sînt, pînã în punctul în care se ajunge la bani. Dacã trebuie sã cununi, sã botezi ori sã înmormîntezi o ființã dragã, atunci totul se trasformã într-un adevãrat tîrg.
Obiectez, nu „se transformă” ci își arată adevărata față, pentru că pentru popi totul e o simplă tranzacție comercială în care ei nu dau practic nimic și primesc bani. Dacă ai citi o listă de prețuri relativ amuzantă ai spune că e o exagerare, dar, în fapt, situația portretizată umoristic nu e prea departe de adevăr. De fapt toată treaba e un șantaj:
Bisericile au taxe care nu țin cont de crizã, iar dacã pe hîrtie lucrurile stau destul de bine, în realitate, atunci cînd te duci sã-l întrebi pe preot cît te costã, totul se schimbã. Prețurile sar la sute de lei și chiar trec de o mie. Dacã pentru o înmormîntare tariful preoților este de cîteva sute, la un botez cheltuielile unui naș pot ajunge și pînã la 1.000 de lei, iar pentru o nuntã cu fast sumele sar pînã la 1.500 de lei. În banii aceștia se plãtesc corul, cîntãreții, lumînãrile folosite etc. La botez, unele biserici percep o sumã pînã și pentru apa caldã care se pune în cristelnițã. În situația respectivã, cel pus sã plãteascã bagã mîna adînc în buzunar și le achitã preoților banii respectivi. Se jeneazã sã se plîngã de sumele mari, fiindcã în fața oamenilor preoții au autoritate și se bucurã de respect.
Aia e beleaua, popii sunt niște șarlatani care sunt tratați cu respect în loc să fie tratați în mod adecvat, cu oprobriu public și eventual transformarea lor în oameni cinstiți și muncitori, dacă vor asta. Dacă nu, atunci să se aplice legea ca la orice alt vinovat de înșelătorie.
Probabil că vă este cunoscută propaganda conform căreia bisericile are avea activități sociale. Ei bine, după cum s-a dovedit recent, Biserica Ortodoxă Română care se vrea de stat, dar e, cel mult, cea ce cei mai mulți enoriași, s-a făcut de râs pentru că a fost întrecută în sumele investite în activități sociale de Biserica Catolică, cea de care aparțin doar 5% din români.
în 2009 Biserica ortodoxă ar fi cheltuit 10,6 milioane de euro în programe de caritate, în timp ce Biserica catolică a dat aproape 13 milioane. Diferența nu e uriașă, în cifre absolute, dar dacă o raportăm la procentele de credincioși (86% dintre români se declară ortodocși, și vreo 5-6% catolici) face de râs ortodoxia.
Pe fondul unei puternice finanțări de la stat a cultelor, cele două sume deja își arată adevărata față, cel puțin în cazul ortodoxiei, e propagandă, așa cum bine arată dollo:
numai pentru salariile clerului noi toți românii plătim 60 de milioane de euro pe an, actele de caritate de 24 de milioane de euro ale preoților „din donațiile credincioșilor” fac din această filantropie încă o gaură neagră a economiei.
Ei bine, pe fondul acestui caraghioslâc de activitate socială, oamenii încă sunt orbiți de propaganda și minciunile propagate de biserică.
Piteștenii considerã cã biserica ar trebui sã se implice mai mult în ajutorarea oamenilor, mai ales acum.
Ion Pandele: „Pensionarii ar trebui sã fie scutiți de taxe la bisericã. Mama, de exemplu, n-are nici o pensie și plãtește anual la bisericã o contribuție 40 de lei. Niciodatã preotul nu i-a dus vreun pachet, din contrã știe doar sã cearã, nu sã-i dea“.
R.M.: „Eu sînt credincios din tatã-n fiu și cred cã ar trebui sã se implice mai mult biserica, sã se ocupe de oamenii strãzii, sã se construiascã niște cãmine unde sã-i interneze. Taxele la biserici sînt cam mari. Facem cum putem sã le achitãm, din respect pentru credințã“.
Problema e că oamenii acceptă să fie sclavii popilor pe care-i văd că nu-s sfinți (sic) deloc:
Ioana Marin: „Ce sã le mai cerem și popilor, cã am vãzut cã au ajuns sã se batã pentru parohii! Sînt oameni ca noi toți și tot dupã bani aleargã. Dacã n-au salarii mari, și le rotunjesc de la enoriași. Ãsta-i adevãrul!“.
Simona Burcea: „Știți cum se spune: unde-i satul bogat, și preotul e bogat. La oraș se strîng bani frumoși de la oameni, cã sînt femei care și-ar da toatã pensia, dacã le-ar cere-o preotul, dar la sat, unde e lumea sãracã, sînt și preoții mai sãraci. Eu consider cã ar trebui s-o lase mai moale cu milioanele“.
Mariana P.: „M-a costat o cununie religioasã vreo 10 milioane, acum doi ani, la o bisericã din Centru. Pe chitanțã au fost doar cîteva milioane plãtite în avans. Mi-a fost rușine sã-l întreb pe preot ce face cu restul. Se știe doar… Asta e situația în general în societatea în care trãim!“.
În Târgu Mureș, în localitatea Hădăreni, popa bisericii locale își arată adevărata afiliere, banii și înșelătoria profesionistă. Este destul de clar că el nu crede poveștile pe care vinde enoriașilor pentru că s-ar fi temut să refuze un botez de frica pedepsei divine. Dacă totuși nu ar fi fost stimulat de frică, dar totuși ar fi crezut în „iubește-ți aproapele”, cel mai probabil ar fi făcut botezul, pentru că nu ar fi vrut să riște ca acel bebeluș să ajungă in iad.
Caz uluitor în localitatea mureşeană Hădăreni, unde preotul a refuzat să boteze un copil deoarece părinţii acestuia n-au plătit contribuţia la biserică.
Nu înțeleg ce e uluitor în chestia asta. Probabil cel ce a scris articolul e unul dintre cei ce crede propaganda înșelătorilor profesioniști coalizați sub numele de biserică.
Este clar că pentru popă situația materială precară în care se află acești oameni nu înseamnă nimic, el vrea neapărat banii pe „taxa de protecție” la biserică, la fel ca un cartel mafiot.
Familia Cocan se află pe “lista de restanţieri” ai bisericii din sat pentru că că nu şi-au plătit contribuţia de 250 de lei pe an pentru renovarea lăcaşului de cult. Din acest motiv, preotul Nicolae Cioară a refuzat să efectueze slujba de botez pentru micuţul Darius Ciprian.
“Eu din noiembrie 2010 sunt în concediu paternal, dar încă n-am primit nici un ban pentru îngrijirea copilului. Soţia mea este în şomaj, iar noi locuim împreună cu mama care e pensionară şi cu familia surorii mele care este şi ea şomeră. N-am avut bani să plătim împreună 750 de lei pentru renovarea bisericii, la care se adaugă încă 300 de lei pentru contribuţia anuală pentru toate trei familiile”, spune Ciprian Cocan, tatăl copilului.
Domnu' Cocan, nu vreau să par cinic, dar chiar credeți că o să îndurați niște infractori (înșelătoria este infracțiune) cu prezentarea situației dumneavoastră? Pentru dumneavoastră am o recomandare, rupeți afilierea cu instituția care susține acest individ josnic care are tupeul de a poza în stâlp al moralității, popa. Cât timp finanțați tocmai pe cei ce vă batjocoresc, n-o să aveți liniște. Și stați liniștit, dacă există Dumnezeu și e bun, o să înțeleagă și n-o să vă pedepsească în vreun fel.
Popa funcționează exact ca un cap mafiot, nu vrea să audă de amânări. Atât că nu-i pune un cap de cal mort în pat domnului Cocan.
Potrivit tatălui copilului, familia sa a reuşit să achite 50 de lei din contribuţia anuală la biserică, urmând ca restul de 50 de lei să-i achite ieri cu ocazia botezului celui mic. Preotul nici n-a vrut să audă însă de aşa ceva.
“Mi-a spus că nu botează copilul dacă nu achit măcar ceva din cei 250 de lei. Eu n-am avut însă de unde să-i dau. Abia am făcut rost de restul de 50 lei. Aşa că am luat copilul şi l-am dus la Turda la bunicii mei şi l-am botezat acolo”, spune Ciprian Cocan.
Evident, oile din sat, întâi fac apologia mafiotului și apoi își confirmă statutul de sclavi:
Localnicii din Hădăreni sar în apărarea preotului din sat, pe care nu-l văd în stare să refuze un botez. “Preotul nostru slujeşte aici de vreo 27 de ani şi niciodată nu am avut probleme cu el. Nu-l cred în stare să refuze un botez. Dacă Consiliul Parohial a decis că trebuie să plătim atâta nu avem ce face şi trebuie să ne supunem”, a spus Marta Gherman, localnică din Hădăreni.
Întâi spune că nu crede că popa ar refuza botezul, lucru pe care ar fi fost mai credibil dacă în fraza imediat următoare n-ar fi spus că dacă popii decid că enoriașii trebuie să dea banii, ei trebuie să se supună și să scoată banii. Evident, indiferent dacă invidizii își permit să dea banii, indiferent dacă vor sau nu, indiferent dacă consideră utile serviciile bisericii. Evident, doar dacă ești sclav și nu gândești cu capul tău.
Doamna Gherman, sunt convins că domnul Cocan s-a dus cu copilul să-l boteze la Turda că îl scoteau banii afară din casă și vroia să se ducă la Disneyland în Turda, burghez nenorocit, se dă sărac de zgârcit ce e! Probabil că se și preface și stă într-o casă mai dărăpănată, tot de burghez zgârcit ce e!
Șarlatanii șefi își apără subalternii:
Protopopul Iuliu Bacali din Luduş susţine că nu a primit nicio sesizare oficială în acest caz, dar că de regulă niciun preot nu refuză un botez. Preotul Nicolae Cioară nu a putut fi contactat.
Domnu' Cocan, ia auziți ce spune protopopul (protopopul ăsta e un fel de popă incomplet format, un fel de strămoș al popii, sau cum?), trebuia să depuneți o plângere oficială, ca să știe exact șarlatanii cine nu e sclav și eventual trebuie să fie ținta liturghiilor și slojbelor în care dragostea creștină se materializează în denigrarea și arătarea cu degetul a proscrisului social care sunteți.
Revenind la proto-popă, „de regulă” implică faptul că e pobil să existe excepții, deci popa incomplet format nu spune de fapt mare lucru, e doar discurs pentru presă, PR profesionist. Eu mizez că de fapt regula e așa pentru că oamenii cedează la presiunea popilor că nu vor să-și strice statutul social sau ocazia festivă în care s-au infiltrat popozaurii. Și în cazuri extreme, ca cel al familiei Cocan oamenii n-au de ales și refuză.
Faptul că popa Cioară nu poate fi contactat e grăitor. Dacă toată povestea ar fi invetată, nu s-ar feri să vorbească cu presa, zic eu.
Poziția în care biserica va fi împinsă în viitor pentru a supraviețui, în cazul în care nu se vor încăpățâna doar sa fure și nu vor muri, este ceva de genul următor:
Sociologul Mihail Sachelarie ne-a spus: „Biserica va fi forțatã de mișcarea socialã sã-și dezvolte strategia și sã meargã mai mult pe socializare, solidaritate socialã. Eu cred cã în general Biserica ar trebui sã fie mai concesivã, cînd vine vorba de taxe. În criza prin care trecem, cred cã Biserica va fi nevoitã sã joace un rol mai important în societate, acela de protecție socialã“.
Sincer, eu aș vrea să-i văd că muncesc cinstit, să nu mai primească bani, bunuri și proprietăți degeaba, ilegal sau subevaluat de la stat și să se apuce să facă într-adevăr activități sociale. Până atunci am să arăt cât de mizerabili sunt.