La școală se face rugăciune obligatorie, pentru că așa vrea popa, pentru că Constituția României nu spune:
Articolul 6 Dreptul la identitate (1) Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase. (2) Masurile de protectie luate de stat pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa fie conforme cu principiile de egalitate si de nediscriminare in raport cu ceilalti cetateni romani. [..] Articolul 29 (1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale. (2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.
iar finanțarea publică a acestor activități nu încalcă nici o lege, nici Legea 489/2006, Art.10, alin (5):
Nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios
De fapt s-ar putea să fiu idiot. Statul garantează păstrarea identității religioase și culturale DOAR pentru minorități. Românii care sunt majoritatea nu au dreptul la păstrarea identității religioase, ei sunt ortodocși! TOȚI! Articolul 6 nu mi se aplică că-s român. Dacă aș fi fost chinez, somalez sau samoan atunci aș fi fost sub incidența articolului 6. Așa doar la articolul 29, alin. (1) și (2) mai am șanse să mi se aplice.
Probabil că de-aia copiii ăștia sunt toți în genunchi, pentru că nu-s minoritari naționali, ci doar minori, deci sunt tratați ca proprietatea comună a părinților... și popilor, cu ajutorul și sprijinul școlii:
În genunchi cu voi, viermilor!
Cât dezgust îmi provoacă aceasta imagine. Să dresezi copiii de mici să se autoumilească în fața unui mincinos.
Încolonarea la supunerea față de mincinoși în sutană! DRIEPȚI!
„Dacă s-ar ivi acum un om al prea sfintei noastre Biserici apoi ar liniști, în 24 de ore nu mai vezi un om pe stradă...dar să iasă acolo. Eu nu mă pot duce acolo, în cârje cum sunt, la București, să fac mare dreptate, pro sau contra"
Ca să fie corectă, echidistantă și constituțională treaba asta cu capela, ar trebui ca acea capelă să nu fie plină de icoane ortodoxe pe pereți și să fie accesibilă și potrivită pentru toți, penticostali, catolici, musulmani, wiccani, bahai, budiști etc.
În genunchi, păcătoșilor! Numai POPA are dreptul să stea în picioare... și prietenii lui... și politicienii
Evident, câinele năpârlit are blană stufoasă, cam așa merge logica în capetele teocraților. Au reușit să convingă și un elev maghiar care să ateste asta, deci așa e!
Cu toate că în lăcaşul de rugăciune se află icoane ortodoxe, protopopul de Huedin, Ciprian Taloş, susţine că această capelă a fost amenajată pentru elevii de toate religiile. „Aici se roagă oricine simte nevoia. Nu am amenajat capela doar pentru ortodocşi", menţionează protopopul de Huedin. Eu sunt reformat, dar când am câte un test mai greu, intru aici, la capela din şcoală, şi mă rog, arată Eduard Lakatos, de 15 ani, elev în clasa a VI-a, secţia maghiară.
Sunt pentru toate religiile, cu condiția să fie creștini ortodocși sau obedienți și supuși ortodocșilor. Restul oricum sunt niște eretici.
Și se mai prefac că totul e legal pentru că, zice-se, au folosit fonduri de la protopiat și alte fonduri private, de parcă clasa aia nu e un spațiu în proprietatea publică, nu e încălzit din fonduri publice, propaganda religioasă nu se face din fonduri publice:
Capela a fost amenajată din fonduri proprii ale Protopopiatului de Huedin, cu ajutorul unor locuitori inimoşi, care au realizat importanţa unui astfel de lăcaş în şcoală.
Evident, sub o asemenea presiune socială, ce altceva ar putea face copiii decât să se supună? Iar asta merge exact pe modul în care religia se infiltrează și deturnează cele mai importante aspecte ale vieții, de la naștere, căstorie până la moarte. Acum se infiltrează și în educație. Rezultatele nu întârzie să apară.
De importanţa capelei sunt conştienţi şi elevii, care îşi încep, de o lună încoace, ziua cu o rugăciune la capelă. „Nu ne impune nimeni să mergem. E pentru sufletul nostru şi contează. La fel spun şi colegii mei", explică Carla Costea, elevă în clasa a IX-a, cea care a adus la Huedin, anul trecut, distincţia Crucea Patriarhală pentru copii, câştigând concursul „Copilul în familie".
Și...
Directorul Grupului Şcolar Huedin, Horia Matiş, susţine că, de când s-a inaugurat capela, se simte o schimbare a elevilor. „Noi tot condamnăm tineretul din ziua de azi, însă nu oferim nicio alternativă. Normal că apar şi tentaţiile. De când cu capela, i-am atras spre noi, facem, ajutaţi de protopopul Taloş, diverse activităţi, tinerii nu mai vor să meargă aşa des în cluburi", adaugă directorul şcolii.
Fie că e vorba de o lege prin care milioane de euro ar urma să se ducă în gaura neagră numită Corporația Ortodoxă Română, fie că e vorba de obligarea Consiliului Local din Cluj să anuleze contractul pentru un crematoriu (din motive evidente, cum să admită să li se spargă monopolul lor prin care arestează și urâțesc toate momentele importante ale vieții omului?), Corporația Ortodoxă Română are grijă să facă legea pentru ca nu cumva supremația ei economică și politică să fie minimizată. BOR e ca un vagabond care ți-a ocupat abuziv dormitorul casei părintești în timp ce nu te uitai și când vrei să-l dai afară inventează tot felul de scuze și te da pe tine în judecată că-l scoți din casă spunând că e casa lui, vorbește și aranjează cu administratorul blocului să-i susțină povestea, administrator căruia i-a promis o bucată bună de beneficii materiale pentru tot timpul cât reușește să stea abuziv în casa ta.
Evident, vagabondul e BOR, casa părintească e România și administratorul este clasa politică coruptă, în caz că mai era nevoie de clarificări.
Când vine vorba de Biserică, parlamentarii se dovedesc a fi largi la pungă. La punga lui Boc însă căruia senatorii şi deputaţii i-au amendat bugetul pentru 2012 de nu mai puţin 1.640 de ori pentru a obţine fonduri pentru investiţiile în lăcaşurile de cult. Practic, 20% din cele peste 9.000 de amendamente depuse la bugetul pentru anul viitor au avut în vedere bisericile. Cele mai multe propuneri au venit din partea liberalilor şi social-democraţilor, care au semnat la pachet zeci de cereri pentru direcţionarea fondurilor către parohiile din teritoriu. Parlamentarii susţin că au acţionat la cererea comunităţilor locale, a cetăţenilor, dar şi a feţelor bisericeşti, iar unii dintre ei nu se feresc să spună că "relaţia cu divinitatea" i-a ajutat în cariera politică şi tot cu ajutorul lui Dumnezeu vor reuşi să scoată banii de la Boc.
Dacă credeați că PSD și PNL sunt pro-separare biserică-stat, vă înșelați. Suntem în plin asediu al teocraților și vin din toate direcțiile, atât de la PDL, cât și de la pseudo-opoziția PSD-PNL (aka USL). De USL ne-am lămurit mai sus, iar de PDL, scuze, UNPR (hai că nu se prinde nimeni că UNiunea PRofitorilor nu e afiliată PDL sau oricui le aduce bani, hă, hă, hă) urmează:
"Mie îmi place Malraux", spune senatorul UNPR, Liviu Câmpanu, amintindu-şi unul dintre citatele sale preferate: "Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc".
"Sunt credincios. Mă duc la biserică cel puţin o dată pe lună şi măcar o dată la trei luni merg la mănăstire", precizează Câmpanu pentru gândul, enumerând investiţiile pe care şi le doreşte: repararea acoperişurilor bisericilor din satele botoşănene Darabani şi Ivancăuţi şi împrejmuirea Mănăstirii din Păltiniş. În total, 800.000 de lei pe care îi solicită din fondurile guvernului: "Eu mă duc la aceste biserici şi văd cum stă să cadă acoperişul. Sunt lucruri pe care le văd cu ochii mei. Ce să facem, să aşteptăm ca reparaţiile să s efacă din banii credincioşilor? Omul dacă dă doi lei pentru el e mult".
Chiar şi aşa, amendamentele din acest an sunt mult mai modeste decât la dezbaterea bugetului de anul trecut. În 2010, Liviu Câmpanu a semnat peste 50 de amendamente ce vizau lăcaşele de cult: "Anul trecut nu a trecut niciunul. De data asta sunt mai realist".
Aha, dacă omul din buzunarul lui post-jefuire-de-stat crede că 2 lei sunt mulți pentru biserică, n-o să mai poată face nimic dacă statul îl constrânge și-i fură chiar vreo 800.000 de lei, deci așa se face că nu-i place lu' Câmpanu. Auzi, fă? Dacă tot ești generos, de ce nu ești generos cu banii tăi proprii și personali, și nu cu banii mei pe care mi i-ai jefuit prin intermediul statului?
În caz că vi se pare familiar numele Câmpanu, este pentru că el e cel care a spus pe față care e țelul lui de oportunist politic - transformarea României în teocrație de jure:
Evident, administratorul poate și el să invoce mandat divin pentru abuzurile sale, lucru care pentru mine nu e decât o evidentă apariție a regelui în noile lui haine!
PSD-istul Nicula își bagă... (na, că n-am rimă). PSD-istul Nicula își umple căciula (cu voturi) și teșchereaua BOR cu bani publici, cât se poate pentru că în cer Dumnezeu strigă și ovaționează ca la fotbal „Haaaaai Nicula!!! Ta-dum-da-da-da-dum! Haaaaai Nicula!!! Ta-dum-da-da-da-dum! Baaaaa-gă-ți ... mâââââ-na, umple căciula!!! Ta-dum-da-da-da-dum! ”. Sau așa ar vrea el să credem:
Senatorul PSD, Cosmin Nicula, crede că divinitatea îl va ajuta să treacă amendamentele depuse. "Eu sunt în relaţii bune cu Divinitatea, urmăriţi-mi cariera politică. Divinitatea poate mă va ajuta să trec şi aceste amendamente. Am depus amendamente pentru toate bisericile din Hunedoara, nu doar pentru cele din colegiul meu", a declarat, pentru gândul, Nicula. El a adăugat că a depus în total 300 de amendamente, marea lor majoritatea fiind legate de ministerul condus de Elena Udrea şi de cel al Sănătăţii.
Dar, când colo, ce să vezi? Ori Dumnezeul lu' Nicula e unul în sutană, ori s-a întors Iisus, s-a-ntrupat în episcopul de Hunedoara și au uitat să anunțe lumea. deși înclin să cred că mai e o variantă cu voturi și bani, dar e doar o speculație și nu vreau să speculez.
Amendamentele pentru lăcaşurile de cult le-a făcut la recomandarea episcopului, care i-a trimis o scrisoare. "Puteţi să-l sunaţi pe episcopul judeţului Hunedoara, care a trimis o scrisoare tuturor parlamentarilor pentru a susţine anumite lăcaşuri de cult", a precizat Cosmin Nicula.
Mie-mi sună ori a șantaj, ori a cârdășie pe față. Dar pentru a ne clarifica ce e, șantaj sau cârdășie, putem să aducem în lumina reflectoarelor ceva dialoguri edificatoare:
Viorel Hrebenciuc ii spune Patriarhului Daniel, intr-o convorbire interceptata de procurorii DNA in octombrie 2010, ca a gasit o solutie pentru finantarea constructiei Catedralei Mantuirii Neamului: o linie de credit de la banca portugheza Espirito Santo.
Stenogramele apar in dosarul finantarii campaniei lui Mircea Geoana, in care au fost trimisi in judecata liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR.
In acest dosar mai sunt cercetati Viorel Hrebenciuc, Robert Negoita (ambii sunt membri PSD) si Sebastian Ghita (patronul Romania TV).
Hrebenciuc: Buna seara, sunt Hrebenciuc Secretar: Sunt parintele secretar. Hrebenciuc: As dori sa vorbesc cu Preafericirea sa, daca este. Secretar: Acuma e ocupat Hrebenciuc: E in legatura cu catedrala neamului. Am o veste buna.
Domn: Da Hrebenciuc: Viorel Hrebenciuc va deranjeaza. Domn: Sa traiti domnule Hrebenciuc. Ce mai faceti? Hrebenciuc: Bine fac, Preafericirea dvs. Domn: Vad ca bacauanii sunt in fata. Hrebenciuc: De ce va deranjez. Eu stiu ca sunt probleme cu finantarea catedralei. Am gasit o solutie. E vorba de banca Sf. Spirit din Portugalia. Presedintele bancii ar veni aici saptamana viitoare, ei pot sa faca asta indiferent de suma. Daca ati putea sa ma primiti in audienta. Domn: Problema este asa: ca noi avem mai multe oferte si, daca ne-ar face in scris acum noi trebuie sa pastram o simetrie si bancile astea ale noastre romanesti... Hrebenciuc: Da... Domn: Vor sa contribuie Hrebenciuc: Vorbim de contributie in forma de linie de credit...? Domn: Linie de credit Hrebenciuc: De ce suma vorbim? Domn: Suma este de 100 mil pe 3 ani. Hrebenciuc: 3 ani? Domn: Nu e mult. E vorba de 30 mil pe an ceea ce nu pare o suma mare. Ai nostri au zis ca daca au garantii guvernamentale pot sa ajute. Dar linia de credit mi se pare.... Aceasta nu presupune garantii. Ca noi facem asa, cand avem bani, nu cerem. Cand nu avem bani, cerem. Si atunci se plateste comision de folosire si de nefolosire. Asta e forma cea mai putin dificila. Hrebenciuc: Ma gandeam ca ... Domn: Noi ne gandim ca daca oamenii sunt sensibili luam putini bani de la banca. Daca ar fi un hiatus, o pauza care nu este acoperita. De pilda de aici sunt oamenii la primariile de sector. Dl Ontanu a alocat o anumita suma si noi, ce putem face pe cont propriu. Hrebenciuc: Corect. Domn: Anul acesta avem banii stransi
Alta discutie, 14 iulie 2010. Hrebenciuc ia legatura cu un reprezentant al institutului de sondaje CCSB
Hrebenciuc: Alo Domn: Am vorbit cu Patriarhul si chestiunea e mai complicata. Era si in spital saracu. Si ma vad luni, trec pe la el. Mi-a explicat ca sunt multe banci si ca de fapt nu vrea sa ia linia. Nu am inteles cum vrea sa faca. Domn: Da Hrebenciuc: Zice sa le faca o propunere ca noi avem propuneri. Ma lamuresc luni dimineata fata in fata cu el. Domn: E cel mai bine asa ca sa nu-i aduc nici pe aia degeaba. Ei au zis: domnule, noi stabilim, facem un sindicat de banci. Astia de la Espirito Santo pot sa deblocheze 100-150 mil. Hrebenciuc: 100 e maxim a zis. Domn: Da? Hrebenciuc: Da Domn: Perfect. Hrebenciuc: Iuliu Neagu se apuca. Vad ca ce a facut pana acum a facut pe bucati. Domn: Nu e bine. ...... Domn: Dar sa stiti ca am un pont si mai misto. Poate sa plateasca asa. Sa faca vinul de impartasanie. Vinde ... Unii distribuitori, noi ne umplem de bani. Hrebenciuc: Ai vazut.
Deja e pornache politic hardcore la ce ne uităm aici. Niște unii plănuiesc să ne violeze pe toți în toate găurile... în care am putea avea bani pentru ca să-și facă ei jocurile și odioasele lor clădiri lipsite de simț estetic de care n-are nimeni nevoie în afară de ego-urile lor și dorințele lor de a fura în continuare.
Asta e furt cu premeditare și gândit pe față să prosteasca lumea.
Articolul ăla cu amendamentele e mai lung și va recomand să-l citiți, mai ales dacă aveți impresia că lucrurile merg minunat și frumos în România.
Ca o notă auxiliară, din ce bani funcționează pompierii care duc apă la mănăstire? Cred că din bani publici, dar aș putea să mă înșel (deși nu cred). Iar dacă ia foc ceva cât timp mașina e la mănăstire, se numește că e voia lui Dumnezeu să apară suferință între oameni, sau cum?
Între timp, ASUR ne dă un mesaj de început de an în care subliniază un lucru evident. Nici o terță parte n-ar trebui să primească bani de la stat pe de-a moaca. Asta e o insultă, iar faptul că BOR face biserici pe bani publici nu demonstrează decât falimentul ideologiei promovate de ei și falimentul propagandei că sunt susținuți de populație. Dacă ar fi, n-ar avea nevoie de bani publici.
Dar scopul e cât se poate de pământesc pentru popi.
Sunt abonat al unui canal YouTube care are injust de puțini abonați, canalul idiocracyfy, unde deținătorul canalului se ocupă cu evidențierea prostiei și nesimțirii promovate la televizor.
Recent a publicat acest clip în care Oreste spune niște chestii destul de concrete despre 2012 în așa fel încât la sfârșitul anului 2012 (sau poate chiar mai devreme, dependent de afirmație) putem să-l arătăm cu degetul că a eșuat în predicțiile lui pentru că el nu e în zona predicțiilor, ci în zona făcutului de bani pe seama celor ce cred în asemenea aiureli.
Așa că, rețineți, poate o să mai apară clipuri cu Oreste vorbind despre 2012, dar vă garantez că pe măsură ce ne apropiem de momentul actual „predicțiile” vor fi din ce în ce mai vagi.
În vremea comunismului, valorile ortodoxe au fost eliminate din şcoală, din viaţa societăţii şi caracterul demn al românului a slăbit până la pierdere totală. Odată cu credinţa a fost slăbită şi familia. Noi nu mai avem astăzi mamele de altădată, după cum nu mai avem nici duhovnicii de altădată. Elementul esenţial al organismului societăţii îl constituiau mamele creştine şi duhovnicii îmbunătăţiţi. În acestea au lovit duşmanii întâi, prin modernism, comunism, propagandă atee, schimbări de educaţie şi altele. Familiile s-au modernizat, mamele nu mai nasc mulţi copii, unul, doi sau deloc.
În loc de cuvinte:
Preşedintele republicii, Nicolae Ceauşescu, a primit pe Justin Moisescu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul desemnării şi investirii sale în fruntea Bisericii Ortodoxe Române. (18 iunie 1977) http://fototeca.iiccr.ro/picdetails.php?picid=41832X10X10
În continuare autorul aberează crunt, dar cel mai scârboasă parte mi s-a părut a fi ultima, intitulată „Spre o guvernare orto-doxă”. Iată câteva fragmente cu comentariile mele:
În ultimii douăzeci de ani, „elitele româneşti“ şi mass media s-au lansat într-o adevărată apologie a secularizării, consumismului şi aranjamentelor financiare care-l susţin. „Delirul achizitoriu“ a cuprins întreaga societate. Preoţii capitalismului dâmboviţean, şmecherul şi şmenarul au ajuns să blagoslovească tot ce mişcă în România. Căruciorul plin de cumpărături de la „mall“ a tins să devină singura legătură a românului cu lumea şi cu sine însuşi.
Sunt curios unde vede el secularizare când s-au construit pe bani publici atâtea biserici în ultimii 15 ani că s-a inaugurat una nouă, în medie, la fiecare 2 zile? Oare deplânge popii ultraprezenți la orice eveniment și cerșitul pios în sutană generalizat? Nici pomeneală! Întrebarea este „ce este opus secularismului?”, iar răspunsul este „o teocrație”. Întrebarea nu este de ce mulți doresc o adevărate secularitate, ci de ce am vrea o teocrație când oriunde s-a implementat și e implementată rezultatul a fost dezastruos?
Anatemizarea orto-docşilor din România de către kulturnici, libertarienii economici şi mafioţii din presa aservită mi se pare un atac la integritatea fizica şi morală a poporului nostru. Cu atât mai grav est comportamentul lor cu cât vecinii României urmează o cale complet diferită. De exemplu, Ungaria vecină a adoptat o constituţie ultraconservatoare, cu multiple referiri la Dumnezeu, creştinism şi familia tradiţională6.
Vaaaai, săracii ortodocși, cum sunt ei oropsiți și discriminați cu îndoctrinare ortodoxă cvasi-obligatorie în școli, cu bugete făcute pentru ei, cu BOR cu 3 miliarde de euro în conturi, cu popi platiți de stat, cu popi invitați la toate televiziunile când ar trebui invitați biologi, legiști, psihologi, medici, specialiși, filosofi!
Timp de 60 de ani, secularizarea a fost bolovanul agăţat de grumazul României. Fie ca s-a numit comunism, neocominternism, consumism, neoliberalism, secularizarea a tras poporul român în jos spre abisurile nihilismului şi ale distrugerii de sine. Timp de şaizeci de ani am trăit cu iluzia „progresului“ şi „dezvoltării“ ca să constatăm că am siluit şi distrus natura, am epuizat resursele noastre energetice, am produs fie foamete (în timpul comunismului) fie o alimentaţie toxică (în perioada mafiot-neoliberalistă de astăzi).
Dragul meu propagandist, cei 50 de ani de comunism au fost 50 de ani de eliminare și persecuție a intelectualității, de totalitarism, de impunere a unei dogme stupide care pretindea că toți idioții pot fi genii, iar cei geniali trebuie eliminați pentru că-i fac pe restul să se simtă proști. A fi secular înseamnă a nu implica religia, deci a nu fi teocratic, dar asta nu înseamnă că orice e secular e automat corect sau bun. Secular e și să mănânci sau să faci o plimbare în parc, dar secularismul aplicat în democrație modernă înseamnă a nu trata diferențiat (nici mai rău, nici mai bine) nici un grup pe motive religioase și a avea motive pământene, palpabile pentru orice legislație sau acțiune întreprinsă. De exemplu, a interzice căsătoria liber consimțită între persoane mature, de același sex nu are nici un motiv secular, ci are doar baze religioase.
Consumerismul este o ideologie stupidă ce-și are originea în lăcomia umană, și știu cel puțin doi atei care sunt împotriva lui, eu și godless1859.
Propagandistul nostru nu face nimic altceva decât să facă o selecție observațională și să echivaleze orice e de sorginte umană cu „nașpa”. De ce nu ia în considerare faptul că speranța de viață s-a dublat în ultimele două secole din cauza ignorării ideii religioase cum că boala e modul lui Dumnezeu de a ne pedepsi și a studierii naturii că doar trăsnetul nu este produs de demoni, așa cum a aberat Toma de Aquino?
St. Thomas Aquinas stated in his Summa Theologica, "Rain and winds, and whatsoever occurs by local impulse alone, can be caused by demons. It is a dogma of faith that the demons can produce winds, storms, and rain of fire from heaven."
Mai grav, nu am mai răspuns când Dumnezeu ne-a chemat la viaţă, care înseamnă relaţie, comuniune – iubire personală – preferând să rămânem în moarte, adică separaţi de Dumnezeu, de natură şi de aproapele nostru. Ne-am tot afundat în omul cel vechi întinat de păcat. Discuţiile despre „solidaritate naţională“, „patriotism“, „naţionalism“ s-au raportat mereu la criteriile şi logica secularizării, nu au ţinut seama de etosul adevărului ortodox. Iată de ce ele nu au dus nicăieri.
Pe lângă idea falsă de națiune, o noțiune introdusă în societăți odată cu căderea regalității și sistemelor monarhice, întrebarea mea e care etos adevărat ortodox? Ăla comunist promovat de Patriarhul Roșu, Justinian Marina, cel care pe (i)logica „castravetele e verde; mașina mea e verde; atunci castravetele este mașină” a „dovedit” că și Cristos este sovietic?
"Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!" a spus Justinian Marina, patriarhul României.
Sau poate vorbim despre etosul cristofascist și anti-evreiesc, cel care a pregătit terenul pentru pogroame și care și astăzi e regretat și dorit de bătrâni senili în sutane și băieți imberbi și care și-au pierdut virginitatea și au o relație monogamă de-o viață cu membrul superior drept pe care-l numesc, probabil ca să se amăgească că au schimbat partenera, NOUA dreaptă?
Sau poate vorbim despre etosul ortodox impus de frații ortodocși bulgari care tăiau la propriu limbile celor ce îndrăzneau să facă slujbe-n latină și care a dus la ținerea în beznă intelectuală a acestui popor pentru că nu înțelegea nici dracu', fie el și cu ceafa lată, scrisul cu caractere chirilie, asta până pe la secularizarea lui Cuza?
Această situaţie nu mai poate dura. Orto-doxia este chemată astăzi să redevină „aluatul“, nu numai al comunităţii euharistice, dar şi al întregii societăţi româneşti. Neamului românesc nu-i este dat să fie o populaţie de monade, de „părţi contractante“, ci o întrunire de fraţi, de persoane chemate să crească într-o biserică (ecclesia)– „o simfonie pluripersonală în care fiecare persoană interpretează partitura sa, totul fiind coordonat, dirijat şi unificat sub conducerea lui Hristos, fiecare aducându-şi contribuţia concretă şi fiecare profitând în mod reciproc de toţi ceilalţi“.
Să mă anunțați și pe mine ce faceți cu cei ca mine. Sau mai bine zis, să mă anunțați din timp când planificați arderile pe rug ale ateilor, că văd că voi vreți să va posedeze Hristos în armonii, iar eu nu am nici un chef să mă bag la Nord Coreea voastră pe care o credeți celestă cu picioare pe Pământ, dar care pornește din capetele voastre.
Apărătorilor dreptei credinţe le stă în putere să restaureze civilizaţia românească.
Sieg Heil! Sau ceva de genul ăsta.
Ei pot să dea forme concrete întrupării istorice a adevărului, să transforme mărturia ortodoxă în mod cotidian de viaţă, să restaureze trupul eclezial al poporului român.
Sunt singurul care citește partea asta ca „trebuie să rescriem istoria acolo unde nu ne convine”?
A venit timpul ca românul să redevină persoană. Dacă secularismul se adresează unui individ instrumentalizat (consumator, „sclav fericit“) „creştinismul se adresează persoanei“ (Dumitru Stăniloaie).
Dacă tot vorbim de citate, să fie unul relevant:
The Borg: Captain Jean-Luc Picard. You lead the strongest ship of the Federation Starfleet. You speak for your people.
Picard: I have nothing to say to you. And I will resist you with my last ounce of strength!
The Borg: Strength is irrelevant. Resistance is futile. We wish to improve ourselves. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service ours.
Picard: Impossible! My culture is based on freedom and self-determination!
The Borg: Freedom is irrelevant. Self-determination is irrelevant. You must comply.
Picard: We would rather die.
The Borg: Death is irrelevant. Your archaic cultures are authority driven. To facilitate our introduction into your societies, it has been decided that a human voice will speak for us in all communications. You have been chosen to be that voice.
Eee? Ce ziceți? Cred că mi-am răspuns singur la întrebarea anterioară. Faptul ca sunt liber este irelevant pentru creștini... ăăă, borg, scuze, am vrut să zic borg, că pe ăștia, din cauză ca seamănă, îi confund mereu între ei.
Secularizarea l-a depersonalizat pe român, transformându-l într-o unealtă, o schemă utilitară, un homo oeconomicus sau apendicele unei abstracţiuni ideologice, un „duşman de clasă“, o „victimă“.
Asta spre deosebire de creștinism, unde individul este liber să facă ce vrea el, cu condiția să venereze și să iubească sincer dictatorul ceresc, că atlfel o încurcă. Aaa, și nici n-are voie să se gândească la altceva decât la Iehova, iepurași și păsărele. Era să zic... (uite că m-am gândit la păsărici, fi-mi-ar sufletu-n esența lu' Cristos să fie ca să fie divin și mântuit! Apropo de esență, Cristos o fi vomitat vreodată? A făcut măcar o toxi-infecție alimentară în viața aia a lui fictivă?)
Biserica a fost judecată după randamentul sau economic, moral sau terapeutic iar poporul român după ratingul de ţară acordat României.
Ia stai așa „musiu”! Adicătelea când B.O.R. se pune călare pe șalele calului superioritații morale a lor și de acolo mi se pare că scuipă cu ipocrizie, ură, homofobie, bigotism, primitivism și câte și mai câte, ei chiar scuipă cu ipocrizie, ură, homofobie, bigotism, primitivism și câte și mai câte? Nu sunt cele mai gingașe flori din Calea Lactee?
Am uitat că eficienţa nu este un scop în sine. Dacă eficienţa unei instituţii sau tehnici depersonalizează omul, îl înjoseşte şi-i răpeşte libertatea, blochează modul său de existenţă treimic – viaţa ca depăşire de sine în iubire – cum ar putea fi justificată?
Deci nu e OK ca eficiența unei instituții să-i răpească libertatea, dar e OK să i-o fure dogma creștină, ortodoxă și singura adevărată? Cum? nu știți ce vorbesc?
Exod 20:2-3 2. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei. 3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
Ups! S-a dus libertatea.
O guvernare orto-doxă înţeleaptă va pune rânduială în România. Neamul nostru va deveni din nou numeros, prosper, iubitor şi iubit. „România profundă“, acea mare familie iubitoare unde predomină încă simţirea şi trăirea de frate, va deveni prototipul României de mâine.
Ce oximoron minunat! As putea zice că l-ați ales pentru valoare artistică, dar știu că sunteți sinceri, așa că e amuzant. Ce ne-am face fără idealiști care încearcă ca nebunii aceleași idei falimentare și false de 2000 de ani încoace și tot speră să iasă diferit? Să va dau o veste, n-a existat și nu va exista prototipul pentru că e defectă baza, recte dogma. De realitatum separatum est, ca să zic așa, pe maghiară de pădure.
Sub o guvernare orto-doxă, va înceta depersonalizarea existenţei..
... prin uniformizarea tuturor indivizilor într-o mare de clone identice, aparent diferite care vor pupa sincron poala popii și crucea mă-sii (că se va da crucea aia din tată-n fiică și din mamă-n fiu; și cine nu va fi popă, va fi țârcovnic; și cine nu va fi țârcovnic, va fi lumânăreasă și ne vom vine unii altora iconițe și ne vor da cu pămătufu-n meclă, așa cum îi stă bine unui orto-dox de dogmă!)
Vor fi încurajate relaţiile vii, personale care duc la conservarea şi supravieţuirea neamului, la satisfacerea numeroaselor sale nevoi.
Pe româneză asta înseamnă „decreței întru Hristos” și interzicerea avortului, în caz ca nu v-ati prins. Și prin „încurajare” vor să zică că îi vor pedepsi crunt pe cei ce nu se vor supune, după modelul „Dumnezeu te iubește și nu vrea să ajungi în iad, da' el l-a făcut”.
În acest sens, modelul neoliberal de dezvoltare economică va fi înlocuit de modelul economiei civice, al unei economii la scară umană, centrate pe familie şi pe răspândirea largă a proprietăţii productive. În economia civică, schimburile de bunuri şi servicii sunt creatoare de relaţii sociale. Autonomia „sferei financiare“ şi a tehnologiei – termenul „autonom“ desemnând, în acest caz, „separat de persoana umană reală“ – va fi limitată întrucât duce la depersonalizare şi determinism economic, la transformarea românului într-un simplu „obiect“ sau „resursă umană“.
44. Toti cei ce credeau erau impreuna la un loc si aveau toate de obste. 45. Isi vindeau ogoarele si averile, si banii ii imparteau intre toti, dupa nevoile fiecaruia. 46. Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa si luau hrana cu bucurie si curatie de inima.
De unde știu eu idea asta? Parcă era un slogan „De la fiecare după posibilităţi, fiecăruia după nevoi”, dar nu-mi aduc aminte cine-l lansase.
Nu ne-am propus aici să trasăm programul unei „revoluţii fundamentaliste“.
Aoleu! Adică asta e varianta „demo”? Aia cu fundamentalismul încă n-a venit?
Ne întrebăm însă de ce ne sperie atât de mult perspectiva unei României orto-doxe?
Știu și eu? Poate că ne-am săturat de genocid și inchiziție?
Ne sperie oare faptul că vom trăi din nou creştineşte? Că vom întrupa exigenţele Adevărului în gândurile, acţiunile şi gesturile noastre de zi cu zi? Ne este teamă să acţionăm aşa cum gândim şi să gândim temeinic ceea ce înfăptuim?
Măcar e sincer și recunoaște că se gândește la teocrație și ceva genocid, dacă e nevoie.
Ieşirea din cuşca secularizării se dovedeşte o mai grea povară decât ieşirea din comunism.
Poate din cauză că nu e cușcă și s-a prins lumea care e cușca și care e exteriorul ei? Pont: de obicei cușca are decorații și tablouri pe pereți cu autoritatea care nu trebuie niciodată chestionată, fie ea Ceașescu, Big Brother din 1984 sau Big Brother din creștinism.
Pe lânga comentariile mele de mai sus prezint și prima mea reacție la acest articol, reacție care s-a materializat într-un comentariu pe feisbuc.
E manipulare crasă și evidente lipsuri majore la capitolul istorie.
Un citat prea puțin celebru dar relevant stă la mine pe blog:
«Patriarhia Romana considera actiunea lui Gabriel Andreescu prin care cere deconspirarea eventualei calitati de agent sau de colaborator al fostei Securitati a membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane drept "un act inadmisibil de santaj si intimidare a conducerii BOR" [..]»
Pe vremea comuniștilor a fost totalitarism și BOR a beneficiat enorm de pe urma servilismului politic față de comuniști. Împreună cu ei au distrus Biserica Greco-Catolică, cea care la nivel oficial și în fapt s-a opus comuniștilor. BOR a primit gratis tot lăcașele de cult ale BGC.
Înainte de comunism ortodoxia a trădat constant și permanent românii și a ținut pe loc educarea și emanciparea românilor, i-a forțat să adopte limba slavonă, a trimis sute de Roșii Montane la Athos.
Ce e mai trist e că planul lor de ocupație deja e în curs de desfășurare, așa cum ne anunță priceputul penel care scrijelește cuvinte electronice pe Gânduri blog în acest articol-documentar:
Printre altele, in MAI exista o Sectie de asistenta religioasa.Cu ce se ocupa?hmm buna intrebare!Pentru mai multe detalii intrati aici-ca sfat:dati sonorul cat mai incet daca nu vreti sa va urle toaca-n creieri!!!Printre nenumaratale atributii,care s-ar putea limita doar la una-promovarea BOR-se aflta:elaborarea de cărţi, studii şi articole cu conţinut cultural, spiritual şi religios pentru uzul personalului şi sporirea prestigiului instituţiei.Citind celelalte ”atributii” iti cam dai seama despre ce e vorba,insa nimic nu te pregateste pentru discriminarea ateilor sau a minoritatilor sexuale.Mi-a picat in mana Cartea asistentei religioase-Editura Ministerului de Interne si m-am ingrozit.In opinia lor,de ateism se leaga toate crimele comunismului iar aceasta mentiune nu este nici pe departe voalta,ci explicita:”Au crescut viciile,delicventa,alcoolismul,violenta in familie,deznadezdia,invidia,ura si minciuna.’‘Am aflat si un lucru pe care nu-l stiam despre ateisti:”Multi dintre ei devin in timp preocupati de U.F.O.-logie,fenomene paranormale,etc.”Asa sa fie dragii mei atei? Nici cei indiferenti fata de fenomenul religios nu sunt uitati:’‘Multi dintre tinerii occidentali cad in plasa indiferentilismului religios,alunecand apoi cu usurinta pe panta violentei,a abuzurilor sexuale[imi place asta LOL:))-da' pe la voi prin manastiri se curvaraseste cu binecuvantare?],a drogurilor.” Si cireasa de pe tort:”Delicventa juvenila este in primul ingrosata de aceasta categorie” Printre celelate pacate gasim si,evident, homosexualitatea.Daca in trecut Dumnezeu a distrus Sodoma si Gomora,acum s-a reprofilat:SIDA ca pedeapsa divina.Astfel BOR devine agent divin si isi ia in spinare sarcina de a opri ”proliferarea acestui pacat”,iar toleranta fata de acesti oameni este 0.
Citind mai jos, autoarea ne redă un citat halucinant din acea broșură care ne discriminează pe noi pe banii noștri:
Trebuie remarcat ca in randul militarilor in termen,al studentilor si al celor angajati pe baza de contract nu se declara macar unul ateu.Influenta mentalitatii mostenite de la vechiul sistem politic,potrivit careia este riscant sa afisezi opinii neconforme cu modelul oficial este confirmata de faptul ca 70% din cei ce nu cred in nimic sunt de acord ca oamenii sa-si marturiseasa credinta in Dumnezeu,ceea ce arata ca nu exista fanatici religiosi in unitatile ministerului.
Eu a trebuit să citesc de vreo trei-patru ori citatul ca să înțeleg ce vrea să zică și m-am dat bătut pentru că nu am găsit nici o sintaxă care să aibă sens. Vrea să zică că ateii sunt fanatici religioși? N-are sens. Sau poate vrea să zică că ateii nu-s deranjați de cei care își aruncă prozelitismul asupra lor pentru că nu-i consideră fanatici? Nici asta n-are sens. Dar poate că am prea multe pretenții ca lucrurile pe care le pui în scris să aibă sens. Sau poate se aplică metoda „biblia”, „trebuie citit în context”.
Mai e nevoie de lămuriri sau clarificări pentru a înțelege că planul lor e în plină desfășurare, chiar dacă poate e o chestie necoordonată?
Fiecare persoană parcurge un drum diferit spre ateism, dar fiecare dintre aceste călătorii merită să fie povestită.
Astăzi povestea celei care scrie sub numele Jezebel pe forum și are și un blog care pare abandonat, dar sper să o stimulez cu acest articol să mai scrie.
Am fost crescuta intr-o familie foarte religioasa. Drept pentru care multa vreme am crezut cu ardoare si am fost foarte preocupata de sufletul meu si de cum sa-l salvez.
Nu am realizat ca exista alte religii pana la 17 ani (aici termenul de "awareness" mi se pare mai potrivit, pentru ca auzisem de musulmani, budisti si de religiile antice, dar pur si simplu mi-am imaginat ca toti credeau intr-un dumnezeu suprem, acelasi cu al meu, doar ca il numeau altfel sau nu il mentionau prea des).
Intrebari legate de religie si Biblie am avut de mica, dar, crescuta fiind sa cred ca daca ai dileme inseamna ca nu intelegi, nu m-am agitat foarte tare. Din pacate, pe masura ce am crescut nu numai ca nu am inteles mai multe, dar am inteles din ce in ce mai putin.
La 18 ani inca ma mai certam cu primul ateu/comunist pe care l-am cunoscut argumentand ca viata lui este goala fara un dumnezeu care sa-l ghideze. Faceam asta desi eu insami ma confruntam cu probleme grave in a-mi explica multe lucruri legate de religie. De ce un dumnezeu care ne iubeste ar vrea sa ne temem de el? De ce, daca toti suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui, femeile sunt mai prejos decat barbatii? De ce ar face oameni fundamental pacatosi (homosexualii, pentru ca asa ii consideram pe atunci) ca sa-i chinuie o viata intreaga? Si cea mai mare problema din punctul meu de vedere: argumentul potrivit caruia daca iti doresti ceva si te rogi o sa primesti, dar daca nu primesti inseamna ca nu trebuie sa primesti. Primisem raspunsuri "crestinesti" la aceste intrebari si la multe altele, dar toate ma faceau sa cred ca dumnezeu mai mult isi bate joc de noi decat ne iubeste.
Apoi am citit mai pe larg despre budism in jurul varstei de 20 de ani si am crezut ca ceea ce am citit mi se potrivea mai bine decat crestinismul. Cred ca a fost un noroc sa descopar budismul pentru ca m-a ajutat sa ma eliberez de notiunea de "dumnezeu" fara nicio durere de cap. Nu am vazut nimic tragic in renuntarea la dumnezeu pentru ca mi s-a parut ca obtinerea Nirvanei, pe care eu am interpretat-o ca fiind cunoastere absoluta, era mult mai dezirabila.
Dar pe masura ce am continuat sa ma informez despre budism, am constatat ca nici aceasta credinta nu e lipsita de probleme. Asa ca m-am multumit sa ma numesc agnostica si vreme de un an am refuzat sa ma mai gandesc la subiectul religie.
Apoi, la 21 de ani am dat intamplator peste site-ul lui Richard Dawkins si am vazut ca acolo se gaseau dezbateri si potentiale raspunsuri la intrebarile pe care eu incercasem sa le ascund de mine insami. Am citit "The God Delusion" si am inteles ca sunt atee, chiar daca nu imi spuneam asa. Din pacate am putini prieteni care sunt atei, iar parintii mei inca nu stiu ca sunt atee. Motiv pentru care inca mai sunt tarata pe la biserici si manastiri cum ajung pe la ei.
Idei-cheie: „nu eram conștientă că”, „m-am mulțumit să mă numesc agnostică”, „sunt atee deși nu îmi spuneam așa”. Toate aceste idei arată lipsa de informații și de informare. Încă un motiv în plus să fii activ în public, dacă ești ateu. Mai mult mulți ca tine, dar habar nu au că sunt ca tine pentru că nu știu că poziția ta e o alternativă validă. Pur și simplu nu e în peisaj.
Contextul e important doar când se vede clar că biblia e plină chestii imorale. Selecția observațională e ca la mama ei când religioșii citesc biblia (un lucru foarte, foarte, foarte... foarte rar).
Apropo, facem pariu că n-o să auziți pasajele evident violente în vreo slujbă la biserică? Tot din selecție observațională.
Nu cred că e o surpriză pentru cititorii mei că în ceea ce privește avortul sunt pro-alegere. Citind la un moment dat materiale despre avort, un fan Pro-Vita a distribuit un material (http://networkedblogs.com/oWzF5) care m-a dus la concluzia că Pro-Vita are numele ăsta pentru că vrea ca toți să se transforme în vite.
Zece sfaturi pentru întâlnirile dintre tineri Publicat de Darul Vieții la 25/10/2011 | 0 comentarii
Dacă tinerilor nu li se arată niște reguli de întreținere a unor relații curate, le va fi foarte greu să le intuiască. Multe grupări din Occident se străduiesc să îndrume tinerii în acets sens. Iată câteva sfaturi utile:
Am o bănuială că tinerii nu intuiesc ce-s ălea „relații curate” pentru că treaba asta e, la fel ca toate aiurelile religioase, o invenție și o serie de reguli absurde și tâmpite menite să creeze frustrare și obediență. Dar să nu anticipăm.
1. Fii deschis, nu disperat. Dacă încă ești singur/ă trebuie să știi că un prieten/prietenă este un dar și nu este ceva pe care-l poți obține cu forța sau pe care-l poți cumpăra.
Adică „abține-te cât poți de mult”, că așa se obține un individ frustrat sexual care, ca o supapă, va apela la rugăciune, nu?
2. Trebuie să-l pui pe Dumnezeu pe primul loc, iar toate celelalte vor veni de la sine.
În mintea mea atee m-am întrebat „adică întâi să i-o tragi lu' Dumnezeu?” și apoi mi-am amintit că, în teorie, creștinii trebuie să-l iubească pe Dumnezeu, deci orice relație de iubire cu altcineva ar trebui privită ca o înșelare a partenerului de viață principal, dumnezeul creștin (care, mai târziu, în căsnicie, va fi partenerul sexual nelipsit într-un ménage-a-trois în care el e eternul voyeur, că doar Dumnezeu a făcut omul pentru că n-avea porn).
3. Fii recunoscător, nu obsedat. Iubirea înseamnă a-l accepta pe celălat așa cum este și să-i fi mulțumitor Domnului pentru tot. Sfânta Scriptură ne vorbește în Geneza 2: 23-25 despre felul în care atât bărbatul cât și femeia reprezintă un dar unul pentru celălat.
Cu alte cuvinte, fii vită și acceptă faptul că, deși poate celălalt e mai puțin senzual decât o bucată de lemn și mult mai contondent sau cu șoriciul mai gros decât bocancii de șantier, e darul lui Mnezo pentru tine, scursură ingrată ce ești! Cum îndrăznești să vrei să fii fericit/fericită?!
4. Sexul duce la maternitate. Dacă nu ești pregătit pentru un asemenea dar, acesta poate avea repercusiuni destul de marcante pentru viitorul tău. Astfel că de preferat este să găsești alte modalități pentru ați demonstra dragostea față de persoana iubită.
Fii vită! Să nu cumva să-ți treacă prin gând să folosești mijloace contraceptive, sexul TREBUIE să ducă la maternitate, e pedeapsa ta că ai făcut sex!
Fii vită! Să nu cumva să te informezi! Că te ia dracu'!
5. Cunosc-iubesc-iubesc-cunosc. În mod normal nu poți iubi o persoană pe care nu o cunoști. Dar cu cât iubești mai mult o persoană cu atâta îți dorești să cunoști mai mult, iar cu cât cunoști mai mult pe cineva cu atât mai mult vei iubi acea persoană.
Asta e o reiterare a punctului 1, aia cu „abține-te”. Alegerea celui mai puternic impuls, cel de reproducere, pentru a subjuga oamenii a fost o idee de geniu. Geniu malefic, dar tot geniu.
6. Cere ajutor și-l vei primi, iar cele mai indicate persoane pentru a te ajuta în aceste situații sunt preoții, călugărițele, cupluri cu experiență de la care cu siguranță vei obține un sfat sau îndrumare pentru o viață trăită în iubire și înțelegere.
Așea! Fii vită! Supune-te popilor și virginelor de la mănăstiri în legatură cu sexul! Sau vorbește cu cei deja dresați de mult. Să nu îndrăznești să gândești singur și nu uita să îl pui pe Dumnezeu ca un mare contraceptiv între tine și partener/parteneră!
7. Învățați să vă rugați împreună. Doar rugându-vă împreună veți atinge țelul unei vieți sprituale, în comuniune cu Dumnezeu
Fără sex și cât mai multe genoflexiuni! Folosiți genoflexiunile ca substitut pentru sex.
Nici nu vreau să-mi imaginez ce erecții o să aibă când intră în biserică băieții care urmează sfatul ăsta și ce o să creadă femeile de serviciu că au vărsat gălețile cu apă de la fetele ascultătoare.
Scenetă: „Mihaaaai! Hai, mamă, îmbracă-te că mergem la biserică!” „Boing!” făcu' în răspuns... ciclopul Mihăiță
8. Găsiți-vă activități comune și învățați să cunoașteți viața unul alături de celălalt.
Faceți orice altceva, dar nu sex. Abstinența dă rezultate doar până la primul contact, dar știm cu toții că „sexul duce la maternitate”, că doar aia e pedeapsa, așa că, abține-te. Și eventual gândește-te la Cristos sau spini. Ups! Poate o dau în BDSM!
9. Faceți-vă timp unul pentru altul. Rezervați-vă timp pentru activități plăcute, pentru un film, pentru ieșiri în aer liber, învățați să vă jucați, să râdeți, să vă bucurați de viața pe care v-a dat-o Dumnezeu.
Fiți copii! Să nu cumva să vă maturizați mental. De-aia e și discursul cu renașterea întru Cristos, că doar cine tocmai se naște e un copil și are nevoie să fie ascultător... ca o vită! Responsabilitatea nu-i de nasul tău. Iiiiisus a murit ca să fii iresponsabil și să fie el țapul ispășitor! Nu-l dezamăgi fiind matur și responsabil sau, Doamne ferește, făcând sex! Sexul nu-i pentru copii!
10. Singurătate și sacramente. Nu este bine să fim singuri, dar nu trebuie să fugim de singurătate, iar golul trebuie umplut cu sacramente.
Dacă reprimarea ta sexuală te-a dus în pragul nebuniei și, în mod firesc ai ajuns să te masturbezi pentru că nu mai poți suporta, simte-te vinovat și denigrează-te ca om, înjosește-te și spune-ți din nou că ești un păcătos, iar dacă ești singur, deși știm că nu e sănătos, ne este util să rămâi singur/singură pentru că crește șansa să te masturbezi apoi să simți vinovăție și apoi să devii și mai habotnic.
Să nu cumva să îți permiți luxul să te informezi legat de contracepție și să fii responsabil, dar să te simți bine și iubit/iubită cu persoana iubită făcând sex protejat!
Golul, adică vina auto-indusă, trebuie pansată cu autoflagelare mentală și afundare în religiozitate exagerată.
11. Fii răbdător. Întâlnirea înseamnă așteptare, dar așteptarea este miezul experiențelor biblice, este felul în care ne crește Dumnezeu. Așadar să învățăm să ne bucurăm de aceasta.
"Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!" a spus Justinian Marina, patriarhul României.
Patriarhia Romana considera actiunea lui Gabriel Andreescu prin care cere deconspirarea eventualei calitati de agent sau de colaborator al fostei Securitati a membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane drept "un act inadmisibil de santaj si intimidare a conducerii BOR" [..]