Cautări pe acest blog

joi, 1 martie 2012

Cum să rămâi creștin în ciuda științei secolului XXI

I. Nu citi biblia

Creștinismul este bazat pe credința că biblia este inspirată de Dumnezeu. Chiar dacă crezi în adevarul literal al bibliei, fie că ai o abordare mai liberală, este foarte important să citești cât mai puțin posibil din cartea ta sfântă.

II. Dacă totuși citești biblia, păstrează-ți bine propriile idei!

Dacă totuși trebuie să citești, orice ai face, NU îți deschide orizonturile. Este mult mai dificil să accepți pretențiile aberante și multitudinea de contradicții care împânzesc biblia, dacă nu susții cu convingere că tot ce citești trebuie să fie adevărat, deci nu are sens să îți pui întrebări în legătură cu nimic.

III. Apelează cu generozitate la apologia creștină!

Dacă ai scăpări și îți permiți uneori să gândești critic (ce chestie agasantă!) în timp ce citesti biblia, ignoră aceste îndoieli imediat folosind apologetica creștină. Ai face bine să crezi oricare dintre raționalizările acestea indiferent de cât de exagerate sau absurde ar părea. Apologetica este, neapărat, legiune și paralizantă pentru rațiune. Ai să uiți imediat de ce ai vrut să îți folosești creierul și te vei bucura să te afunzi din nou în starea lipsită de griji și far-de-dovezi a „credinței”.

IV. NU încerca să verifici vreun lucru din biblie consultând surse extra-biblice.

Dacă ignori acest sfat și, spre bucuria ta, întâlnesti în surse seculare referințe care par să confirme ce scrie în evanghelii, precum referințele lui Josephus la Isus, ai grijă să NU încerci să confirmi autenticitatea acelei surse. Dacă, din întâmplare, afli că această sursă este considerată de cei mai mulți experți, fie ei și creștini, o fraudă, nu uita de apologia creștină! Fără nici o îndoială, apologiștii creștini te vor ajuta să ocolești această mică incursiune în mijlocul acestor realități seculare deranjante.

V. Privește doar documentare și citește articole de arheologie care se referă la biblie doar dacă provin de la o sursă creștină!

Studiile arheologice nepărtinitoare sunt foarte stresante și contrazic credințele biblice. De exemplu, nu există absolut nici un fel de dovezi în sprijinul exodului. Hopa!

VI. Presupune că oamenii de știință nu au nici o calificare ca să aibă vreo opinie despre... știință

Dacă nu sunt creștini, cum ar putea ei să știe ceva despre magnifica creație a lui Iehova? Dacă vrei știință adevărată, mergi la un creaționist care crede în Pământul tânăr (crede că Pământul are câteva mii de ani). Lucrul cel mai grozav legat de creaționismul științific este că nu există nici un fel de expertiză reală. Doctori, veterinari, profesori de orice materie de liceu, chiar și avocați sunt cei mai în măsură să vorbească despre creaționismul științific și apți să condamne și să nege întreaga Teorie a Evoluției Biologice.

Cu puțin noroc, această abordare de tip bagă-capu-n-nisip-ca-struțul te va ajuta să-ți păstrezi sistemul tău de credințe din epoca bronzului. Mult noroc! Dacă ai înclinații spre gândire rațională, cu siguranță vei avea nevoie de așa ceva!

Traducere după: http://www.crocoduck.com/?p=387

9 comentarii:

Paul spunea...

Daca nu stati bine cu tensiunea ;) recomandarea ar fi sa nu cititi urmatorul articol proaspat aparut:

http://ziarero.antena3.ro/article/view/id/16735


`În clasa pregătitoare, elevii vor merge la biserică şi vor învăța cum să se închine`

Anonim spunea...

..pai sa stii ca apologetica ajuta ratiunii vaduvite a unora.. uite, un apologet de sec 7 (controversele gnostice) i s-a taiat limba din radacina , si mana dreapta din cot, pe esafod (avand 80 ani!), pentru a nu mai "predica" si scrie despre Adevarul "religiei" crestine- ergo, cind o sa-l vad pe Sam Harris sau pe Richard Dawkins , muti si ciungi (adica "mucenici" intru atheism).. poate o sa-mi "revin"..
ps-discutam pe fapte istoric dovedite, nu pe "erori logice"
(Cristi)

Zergu spunea...

@Cristi: Tocmai pe eroare logică vorbești. Faptul că unii au fost torturați nu înseamnă că ce spuneau era adevărat. Pont: poți să minți fără să știi.

Anonim spunea...

Zergu,amigo, stii cum numesc romano-catolicii aceasta Teologie spre deosebire de speculatiile scolastice? Teologie sentimentala (apofatism-teologhisirea prin negationism). Sunt un "sentimental" ,bre si asta NU inseamna ca NU este adevarata. Ma, recunoaste, nu prea ai penetrat in profunzime "religia " crestina, nu? Auzi, tre sa aprofundezi cam 20.000 de pagini de apologetica(mimim).
(cristi)

Anonim spunea...

ps-
existenta lui Dzeu este dovedita empiric, ma Zergu. tu , du-te in Sketis, 40 ani, uraste-te pe tine insuti si lumea toata (ca altii) si roaga-te cu osardie (cele 3 trepte), sau crezi ca daca citesti Biblia stand comod cu fundu' pe canapea ..te iluminezi "ta stigmata"? fals, litera UCIDE (sola-scriptura).
(cristi)

rftghost spunea...

@Anonimus,
Ce faci maestre, iti muti sediu? Parca cantai la alta masa...

Daca existenta zeului tau e dovedita empiric, tot asa e dovedita si existenta a ~3000 de zei. Ai de unde alege...

broscutza mentolata spunea...

Ce zici de o bere?
Când ai timp, nu-i o urgenta!
Francezii zic "on ne saurait faire boire un âne qui n’a pas soif"
Cred c-avem lucruri mai importante de făcut decât să purtăm discuții pe contre cu oameni care n-au citit decât o singura carte.
Ovidiu

broscutza mentolata spunea...

îmi cer scuze... abia acum am văzut c-ai instituit un filtru sanitar! :)
s-ar putea sa primești mesajul meu in variante multiple!
scuze pentru mess. :)

Zergu spunea...

@broscutza mentolata: Păi poți să vii la un BBB, Berea Blasfemică Bucureșteană, e la fiecare două săptămâni, sâmbăta de la 17:00.