Cautări pe acest blog

vineri, 3 august 2012

O mică vacanță

Cititorii mei probabil ca știu că de obicei public un articol luni și altul joi. Probabil ați observat lipsa articolelor săptămâna aceasta.

Vă anunț pe această cale că am să fac o pauză pentu o mică vacanță. Până și personajul imaginat preferat al nostru și-a luat o vacanță, nu?


Erată: Universul cunoscut are vreo 13,7 miliarde de ani și Terra nu a apărut odată cu universul, dar, conform cu una dintre genezele creștine, creația s-a terminat odată cu terminarea Terrei, dar speciile încă apar... (Sper că nu credeați că pretind că vreo geneză creștină are acuratețe.)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Zergule, Zergule,

''Pentru ce Ma prigonesti''? Indarjirea ta contra lui Hristos nu face decat sa iti distruga inima incet-incet. Nu poti sta departe de Dumnezeu si totodata sa ai un suflet viu. Eu cred ca undeva in sufletul tau esti nefericit, desi nu lasi sa se vada asta. Oricum, indarjirea cu care Il ataci pe Hristos ar fi trebuit sa o canalizezi altfel, spre o cauza mai buna, spre bunatate, mila si compasiune. Caci problema ta nu este de a-i critica - de multe ori justificat - spre pretinsii slujitori ai lui Dumnezeu. Problema ta este razboiul personal contra lui Dumnezeu. Nu vei reusi, asa cum nu poti reusi sa convingi multi oameni ca Dumnezeu nu exista. Nici eu nu iti pot dovedi ca exista, e drept, dar, atata timp cat oamenii de stiinta recunosc ca Universul are multe secrete, ca a fost descoperita ''materia neagra'', desi nu se stie exact ce este, ca sunt posibile universurile paralele, este la fel de posibil ca Dumnezeu sa existe chiar langa noi dar suntem orbiti de pacat si simturile spirituale sa ni se fi atrofiat cat sa nu Il putem pricepe si descoperim. Greseala ta este aceea a multor oameni, sa crezi 100% ''logica'' stiintifica si sa nu vrei sa crezi ca poate fi si altfel. Aceeasi logica le-a spus savantilor secolului 19 ca ''fiind mai grele decat aerul, masinile zburatoare sunt imposibile''. Aceeasi logica le-a spus altor savanti ca nici un aparat cu om la bord nu poate depasi viteza sunetului, deoarece omul nu poate rezista si s-au inselat. S-au inselat, de fapt in multe aspecte. Einstein a dat peste cap vechile concepte despre Univers cu faimoasa E=mc2 (la patrat). Ideea e ca nu se poate demonstra stiitific ca Dumnezeu nu exista, dar se poate demonstra raul prin ceea ce e in stare fiinta umana sa faca semenilor sai.
Faptul ca tu nu intelegi de ce tace Dumnezeu nu Il face pe El sa dispara. Dumnezeu nu intervine din cauza rautatii oamenilor si incapabilitatii lor de a-l percepe. Faptul ca El lasa ca oamenii sa moara de cancer fara sa ii vindece sau ca ingaduie razboaie nu inseamna decat ca trebuie sa privim cu credinta la El, caci moartea nu incheie totul pentru un crestin. Crestinii stiu ca toate se vor sfarsi si ca va urma un cer si pamant nou.
Iti doresc numai bine!

Zergu spunea...

@Anonim: Indarjirea ta contra lui Hristos nu face decat sa iti distruga inima incet-incet.

Ești penibil. Tu ești „îndârjit” împotriva lui Vishnu? Sau a lui Moș Crăciun? În lumea ta poți să lupți împotriva personajelor pe care le consideri imaginare?

Inima mie distrusă încet-încet de măncare grasă, colesterol, sedentarism, dar mersi de preocuparea cu sănătatea mea. Am să încerc sa mănânc mai sănătos.

Nu poti sta departe de Dumnezeu si totodata sa ai un suflet viu. Eu cred ca undeva in sufletul tau esti nefericit, desi nu lasi sa se vada asta.

Ce este acest „suflet” despre care vorbești și cum poți demonstra că așa ceva nu e, la fel ca (dumne)zeii, îngerii și dracii, un produs al imaginației?

Văd că ești tare convins că știi multe lucruri despre mine, deși ceea ce spui e fals. De unde ai aceste informații false legate de nivelul meu de fericire? Vezi că dacă ți-a spus Dumnezeu, am vești proaste pentru tine, nu cred că e cine crezi tu, s-ar putea să ai nevoie de ajutor (psihiatric).

indarjirea cu care Il ataci pe Hristos

Eu nu sunt shizofrenic să atac personaje imaginare precum Darth Vader, Valdemort ori pe Hristos.

Faci o confuzie între a critica niște idei false, a sublinia răul pe care-l fac în societate și pe fondul convingerii tale că acele idei sunt adevărate, crezi că-l atac pe prietenul tău imaginar.

sa o canalizezi altfel, spre o cauza mai buna, spre bunatate, mila si compasiune

Ceea ce fac eu prin blogul meu e tocmai din bunătate și compariune pentru semenii mei care au căzut pradă minciunilor religiilor (a ta fiind doar una dintre ele).

Impresia ta că știi cât de filantrop sau nu sunt eu frizează puțin cu un complex mesianic și cu impresia că ai fi omniscient. Iarăși, de unde ai aceste informații? Ca dacă crezi că ți-au parvenit de la Dumnezeu, am vești proaste pentru tine. Fie te-a mințit, fie nu e Dumnezeu, ci altcineva, fie îți trebuie un control psihiatric. Totuși, cred că ești doar convins că ideile tale despre atei sunt 100% corecte și eu trebuie să fiu un degenerat imoral plin de ură și fără pic de compasiune.

Problema ta este razboiul personal contra lui Dumnezeu.

Tu ai stat măcar o clipă să gândești ce ai scris? Dacă eu cred că Dumnezeul tău e un personaj imaginar, cam cât de logic ar fi să mă angajez într-un „război personal” cu el?

Ca să înțelegi cam cum sună în urechile mele ce ai scris tu, te rog să răspunzi:

De ce ești angajat într-un război pesonal împotriva lui Moș Crăciun?


Nici eu nu iti pot dovedi ca exista, e drept

Bine ca recunoști că nu poți dovedi că există, așa poate înțelegi de ce nu cred eu că există. Tocmai pentru că nu există dovezi valide care să-i dovedească existența. Ca dacă ar exista, aș spune „Ce chestie, există un (dumne)zeu.”.

dar, atata timp cat oamenii de stiinta recunosc ca Universul are multe secrete

Asta se numește argument din ignoranță, un argument invalid și ilogic.

Întâi recunoști că nu știi anumite lucruri și apoi din cauză că nu cunoști anumite lucruri, concluzionezi că știi că există X. Total ilogic.

Cu același mecanism defect pot să pretind că există Inorogul Roz Invizibil.

Iar când X-ul este un (dumne)zeu, atunci ceea ce ai făcut e să definești un dumnezeu al golurilor cunoștințelor umane, goluri care, pe măsură ce studiem universul și lumea înconjurătoare, devin din ce în ce mai mici.

Practic dumnezeul tău cum e definit aici, e expresia ignoranței umane. Scuze, dar nu am de ce să venerez ignoranța umană.

Zergu spunea...

@Anonim: (continuare)

Greseala ta este aceea a multor oameni, sa crezi 100% ''logica'' stiintifica si sa nu vrei sa crezi ca poate fi si altfel.

Greșeala ta e să crezi chestii fără dovezi suficiente și să mai ai și tupeul să denigrezi știința, singura care ne-a oferit rezultate reale și palpabile în mod sistematic și demonstrabil.

Momentul când e justificat să crezi X e atunci când ai dovezi în sprijinul lui X, nu mai devreme. Până atunci poți doar să suspenzi judecata, și știința tocmai asta face. Ești doar un ignorant ipocrit, susții lucruri fără bază și apoi minți cu nerușinare că asta ar face oamenii de știință.

Omnisciența o pretind numai religiile și religioșii, știința e prioectată de la bază TOCMAI pentru a identifica și elimina subiectivismul și pretențiile subiective de cunoștine neancorate în realitate.


Aceeasi logica le-a spus savantilor secolului 19 ca ''fiind mai grele decat aerul, masinile zburatoare sunt imposibile''

Greșit, aia spuneau dogmaticii ca tine, cei care pretindeau că știu ei lucruri despre universul înconjurător, deși nu aveau decât argumente din ignoranță, păreri subiective și o totală lipsă de educație științifică pentru a disemina propriile păreri de realitate.


Ideea e ca nu se poate demonstra stiitific ca Dumnezeu nu exista

Da ba, dependent de definiția dumnezeului și ce se pretinde despre el, se poate demonstra că anumiți dumnezei definiți în feluri specifice nu există.

Se poate demonstra și logic că anumiți (dumne)zei, precum cei ce-s definiți cu atribute care nu-s intern consecvente (ex.: omnipotență, omniscienți și care dau liber arbitru) nu au cum să existe, dar pentru religioși logica și realitatea nu contează. Pentru că ideile lor nu-s bazate pe logică și realitate, ci pe sentimente.

Faptul ca tu nu intelegi de ce tace Dumnezeu

Ba înțeleg perfect, dumnezeul tău tace pentru că nu există, fiind rodul imaginației oamenilor apărut din frica lor de necunoscut și de moarte.

Dumnezeu nu intervine din cauza rautatii oamenilor

Deci dumnezeul tău nu e omnipotent.
Oricum, daca citeși biblia (apropo, ai citit-o măcar sau vorbești din auzite?) ai să constați că, dacă dai crezare celor scrise acolo, în trecut dumnezeul tău n-avea asemenea limitări, ba chiar intervenea direct, activ și observabil în lume, indiferent de răutatea pretinsă a oamenilor.

N-avea nici o greață să răspundă instantaneu la rugăciuni, precum profetul chel Elisei care l-a rugat pe Dumnezeu să pedepsească niște copii care făceau mișto de chelia lui. Dumnezeu a răspuns trimițând două ursoaice care au omorât imediat vreo 42 de copii.

Hai să facem un test, eu fac mișto de tine și tu te rogi ca Elisei, poate ma omoară ursoaice. Poate nu acum, că-s în mijlocul orașului, dar când ajung la munte în WE ar fi un moment bun sau când mă duc la zoo. Ce zici?

moartea nu incheie totul pentru un crestin

De unde știi? Eu, din câte am studiat, creștinii nu-s diferiți în nici un fel măsurabil față de ceilalți oameni, așa că trag concluzia că, la fel ca la ceilalți, moartea e finală și definitivă, că doar de-aia e moarte.

Că-ți dorești tu să nu mori că ți-e frică de moarte, aia e altceva, dar faci confuzie între ce-ți dorești tu și realitate.

Iti doresc numai bine!

Și eu la fel, dar în plus îți doresc să nu-ți fie frică să descoperi ce e real, să-ți traiești singura viață pe care sigur o ai la maxim, nu ca o cameră de așteptare înainte de a intra într-o fantezie și să fii curios în ceea ce privește lumea și, nu în ultimul rând, în ceea ce privește continutul bibliei și să o citești cu atenție.