Eroarea logică 'post hoc, ergo propter hoc' este acea situație în care considerăm că A a cauzat B, pentru că B se întâmplă după A. Este genul de eroare care stimulează și cauzează cel mai des gândirea superstițioasă simplistă de genul 'a câștigat echipa mea când ce mi-am luat chiloții roșii, deci chiloții roșii poartă noroc echipei'.
Acum am să vă prezint un clip amuzant în care niște oameni au fost subiectul unor farse în care, pe baza acestei erori logice, sunt făcuți să creadă că un tip care joaca rolul lui/se crede Iisus face miracole. Nu este valabil pentru toate farsele că se folosesc de această eroare logică, dar e cazul pentru multe dintre ele.
În timp ce vizionați clipul, puneți-vă în locul celor ce sunt subiectul farsei și imaginați-vă ce ați face dacă la sfârșit nu vi s-ar spune că a fost o farsă.
Acum că ați văzut clipul, imaginați-vă cum ar fi să vă bazați un set de idei doar pe povestirile unor oameni care au fost subiecți în asemenea farse, care s-au înșelat în legătură cu ce au văzut sau/și care au considerat că, din cauză că alții au crezut că au văzut miracole, asta e dovadă că există miracole.
Concluzia este că ne putem înșela ușor, putem fi înșelați (intenționat sau nu) ușor, și doar pentru că dacă te-ai făcut bine după ce ți-a dat bunica ceai de coadă de mătură, nu înseamnă că trebuie să rozi mătura ca să nu te mai îmbolnăvești.
The Essence of Water
Acum 3 ore
3 comentarii:
da ce feţe aveau unii!!.. :).. e clar că au început să creadă că l-au întâlnit pe un nou Isus ... probabil că unii dintre cei care au fost păcăliţi s-au supărat şi i-au certat pe complotişti că se joacă cu cele sfinte!
@Luke: nu-s sigur că s-au supărat prea mulți, dar pare destul de evident că unii începuseră să creadă că Iiiiisus a "revenit".
Zerg, blogul tau contine o eroare inca de pe prima pagina, care ar putea fi un indiciu ca nu e si bine documentat, ci scris mai mult din sentiment (adica sentimente negative fata de religie). La sentimente e nevoie si de ratiune. Dar nu e vina ta, pentru ca in multe locuri pe net apare aceasta eroare copiata fara sa fie adevarata.
Sa detaliez, citatul postat ca motto pe blog nu ii apartine Patriarhului Justinian Marina, ci unui scriitor polonez, sunt comentariile lui pe marginea unei carti a Patriarhului. Acest scriitor a scris o carte despre comunism, in 1953, fiind la Paris. Dupa ce in perioada 1946-1950 avusese o functie diplomatica in regimul comunist, fiind atasat cultural la ambasada poloneza din Paris (datorita vederilor sale de stanga inainte si in timpul razboiului).
In 1950 intra in dizgratia regimului comunist si ramane in Paris. Dupa trei ani scrie aceasta carte, acel citat nu exista in cartea Patriarhului Justinian, numita "Apostolatul social". Patriarhul vorbeste despre misiunea Bisericii, care trebuie sa se faca la fel ca Apostolii, in orice regim, inclusiv cel comunist, opus religiei. Scrie despre omul nou din perspectiva crestina, nu cea comunista, cum a interpretat scriitorul polonez. Omul nou e de fapt o idee din crestinism, omul nou fiind cel renascut dupa Botez.
Iata si citatul din carte: " ,,Logosul a fost lumina lumii, chiar în epoca întunecată dinaintea întrupării. Schimbarea omului s-a săvârşit pe calea concretă a Întrupării Fiului – care aduce o nouă creaţie a omului. Iisus Hristos este al doilea Adam, creatorul unei umanităţi noi şi modelul ideal al omului celui nou. Formarea omului nou nu-i un proces numai doctrinar, ci un contact viu experimentat cu realitatea unui model întrupat”.
Trimiteți un comentariu