Cautări pe acest blog

marți, 1 februarie 2011

Stiinta vs. religie sau/si minciuna pentru Isus/religie

Cineva care are cont pe Facebook a deschis pagina cu numele "Știință vs. religie" și a descris-o în felul următor:

„Ma intrebati daca sunt ateu, dar problema este mult prea vasta pentru mintile noastre limitate. Ne aflam in pozitia unui copil care intra intr-o biblioteca plina de carti scrise in mai multe limbi. Copilul stie ca au fost scrise de cineva, dar nu stie cum. El nu intelege nici macar ce scrie in ele si banuieste ca ordinea in care sunt asezate nu este intamplatoare. Dar nu are o explicatie pentru asa ceva. Asta mi se pare mie atitudinea celui mai inteligent om de pe Pamant vis-a-vis de Dumnezeu. Noi vedem astazi Universul in splendoarea sa, observam legile care il guverneaza, dar intelegem extrem de putin din aceste legi” – Albert Einstein.

Nu știu dacă acest citat e întocmai reprodus, dar am senzația că e o alterare a citatului de mai jos, mai ales că Eistein nu credea într-un Dumnezeu personal și similitudinea cu citatul e destul de evidentă. Mai multe detalii despre Einstein și părerea lui despr religie și Dumnezeu puteți citi pe form. În plus, religioșii au obiceiul să mintă pentru religiile lor cu nerușinare, doar așa sunt instruiți chiar de Pavel care recunoaște că a mințit. Revenind la citat:
My religion consists of a humble admiration of the illimitable superior spirit who reveals himself in the slight details we are able to perceive with our frail and feeble mind.
Cred că nu e nevoie de multă minte să-ți dai seama care sunt rezultatele fiecăreia dintre cele două, dar am zis să răspund:

Știința - vârstă - aprox. 200 de ani.
Rezultate - prezente și vizibile în toate aspectele vieții: speranță de viață aproape triplă, eradicarea unor boli mortale, fibre și materiale care ne protejează de frig, umezeală, cald, gloanțe, becuri incandescente, telegraf, telex, radio, TV alb-negru, tv color, tv HD, telefonie fixă, telefonie mobilă, trenuri, avioane, automobile, sateliți artificiali, stații orbitale, aselenizare, explorarea cu dispozitivele noastre a suprafeței lui Marte, cel puțin 1,2 miliarde de oameni au de mâncare datorită manipulării genetice a plantelor ca urmare a muncii lui Norman Borlaug, milioane și milioane de alte lucruri, practic aproape orice lucru pe care-l vezi în jur este produsul științei și științei aplicate (tehnologia).

Religia - vârstă - cam aceeași cu vârsta omenirii
Rezultate - ură religioasă, manipularea maselor, aservirea celor mulți celor puțini și cu mai multă putere, stagnare economico-socială sau chiar regres (a se vedea uitarea cimentului, drumurilor pavate, încălzirii centralizate, încălzirii prin podea, baia comună, igiena), justificarea unor atrocități sociale și umane - sclavie, denigrarea femeilor și omorârea lor, omorârea cu pietre a copiilor neascultători, crime de "onoare", atentate teroriste, totalitarism, susținerea holocaustului de către BC - ura religioasă care nici până azi nu s-a terminat (v. conflictul religios din Irlanda de Nord, atentatele de la 11 septembrie New York, 7 iulie - Londra, Madrid, Bali, Moscova, distrugerea statuilor budiste în Pakistan, omorârea lui Pim Fortuyin, Theo van Gogh, amenințări cu moartea asupra lui Salman Rushdie, Ayaaan Hrisi Ali, Kurt Westergaard, autorilor Southpark, genocidul din provincia Jos - Nigeria, decapitările și sharia din Arabia Saudită, Iran, Pakistan, Liban, etc.) și, nu în ultimul rând, conflictul religios din Israel-Palestina unde atât evreii cât și musulmanii palestinieni (care, ironic, sunt înrudiți cu evreii, dar au fost convertiți de cei ce urmează religia înființată de profetul pedofil Mahomed) consideră că fiecare dintre ei dețin dreptul exclusiv de a locui acolo pentru că "așa a spus Dumnezeu"; ca efecte pozitive, oferă unora un fals sentiment de alinare și securitate în situații din care ies singuri fără ajutor supranatural.
Dintr-un motiv care-mi scapă, mesajul nu a fost transmis, așa că l-am pus și aici.

P.S.: Aia cu Pavel nu mi-o pot scoate din cap, așa că o să-l citez:
Si daca, prin minciuna mea, adevarul lui Dumnezeu straluceste si mai mult spre slava Lui, de ce mai sunt eu insumi judecat ca pacatos?
Dacă Dumnezeul crestin există și iadul există, cred că Pavel se perpelește la foc mic de ceva vreme.

6 comentarii:

Betelgeux spunea...

Referitor la textul din romani: stiu ca o sa sune nasol (pentru ca asta-i argumentu principal al crestinilor), dar s-ar putea ca textul sa aiba alta semnificatie in context.

Krrypton spunea...

Mda, e-un fel de-a spune. Contextul în cazul ăsta e-o aiureală.

Oricum, nu numai minciuni, dar chiar cele mai oribile crime sunt justificate de creștini cu argumentul că au fost făcute „pentru apărarea credinței” sau „întru slava Domnului” sau altă formulare din asta imbecilă. Pe principiul ăsta au fost justificate prigonirea „ereticilor” și războaiele sfinte (indiferent dacă vorbim de cruciade, de bătăliile dintre catolici și protestanți în toată Europa, sau de măcelurile domnitorilor noștri).

E vorba doar de cinicul „scopul scuză mijloacele”, poleit cu câteva chile de pioșenie mieroasă.

Betelgeux spunea...

Da, nu te contrazic. Dar pur si simplu textu' citat nu intra in categoria asta. Daca-l bagam in categoria asta cadem in eroarea de care sunt acuzatii mai sus crestnii. Incalcam principiile ratiunii de dragul ratiunii sau din ignoranta.

Freija spunea...

Ai uitat sa pui la "stiinta" tocmai computerul si internetul. Iar la religie distrugerea operelor de arta si cartilor antice. Cred ca de aia s-a suparat facebookul pe tine si nu te-a lasatsa postezi.

Anonim spunea...

Dar de tătuca Stalin, ateu de-al vostru, aţi uitat să menţionaţi.
Cam cîte crime are la activ? 18 milioane? 20?

Zergu spunea...

@anonim: înainte să pui întrebări tâmpite, trebuia să te întrebi:

Ce treabă au crimele odioase ale lui Stalin cu ştiinţa?

Cum poate cineva să-şi tragă motivaţie strict din ateism?


După ce o să-ţi dai seama că răspunsurile sunt 'nici una' şi 'nu se poate, lipsa credinţei că există Alah, Zeus sau Vishnu nu pot motiva acţiuni, e nevoie de o aderenţa la nişte idei suplimentare pentru a motiva acţiuni. Altfel nu poţi motiva acţiuni.' poţi să te întorci pe aici şi să revii cu alte întrebări, dacă vrei.

De exemplu credinţa că evreii sunt inferiori poate motiva genociduri şi pogromuri. Dacă crezi că intelectualii sunt dăunători societăţii poţi să concluzionezi că persecutarea lor este motivată. Dacă crezi că orice adversar politic îţi va lua locul cu proxima ocazie şi mai eşti şi psihopat poţi decide că trebuie să-i omori.