Cautări pe acest blog

miercuri, 20 aprilie 2011

"Daca crezi in Dumnezeu, si nu exista, nu ai pierdut nimic..." - Pariul lui Pascal

Am găsit la un moment dat un clip care se numește "Citate anti - Dumnezeu", e un rezumat foarte interesant, deși are mici greșeli.

Iată și răspunsul unui creștin tipic la clip, pariul lui Pascal:

Ascultati: Nu oricui ii este dat sa cunoasca Tainele lui Dumnezeu. Ele trebuie judecate Duhovniceste.

Si inca ceva, care nu a spus'o Dumnezeu, dar e o realitate: "Daca tu crezi, si nu exista - nu ai pierdut Nimic; dar daca nu Crezi, si Exista - ai pierdut TOTUL."

Fiecare e "tare" acum, dar dupa ce moare, vine Judecata...atunci vor fii MOI ca un Albus de ou :)

Dumnezeu spune: "Pune'ma la Incercare, sa vezi daca Exist"

Pace Voua!

N-am făcut niciodată până acum o deconstrucție a acestui așa-zis argument, dar îl văd atât de des încât am considerat că ar fi cazul, așa că am răspuns fugitiv.

@Hamann62 Pariul lui Pascal, cel mai stupid și defect argument:
- Nu poți să crezi ceva la comandă
- Nu poți să înșeli și să te prefaci că ești credincios față de o ființă omniscientă fără să se prindă
- Dacă crezi și nu există, ai pierdut timp, bani și, cel mai important, probabil câteva relații cu oamenii din jurul tău
- (Dumne)zeul tău nu e singurul, există si alții: Alah, Vishnu, Baal, Ahura Mazda etc.
- Chiar dacă zeul tău ar fi adevărat, nu știi care denominație (peste 30000) e corectă

Există multiple deconstrucții ale pariului lui Pascal pe YouTube, una dintre preferatele mele este varianta lui mihai1991:



Legat de amenințările cu „o să vedeți voi la Judecată”, nici nu are sens să comentez.

În caz că sunteți curioși, acesta este clipul despre care vorbeam inițial:



Vizionare plăcută și nu uitați să-i dați „degete mari în sus”, se pare că a fost victima unei campanii de iubire creștină și s-a ales cu vreo 11 „neaprecieri”.

P.S.: Mai țineți minte seria mea de articole „Criza, banii și biserica” și articolele similare? Am tot obosit să scriu despre jaful ăsta constant, dar de data asta Bezbojnicul mi-a atras atenția despre alt jaf din rezervele de stat pentru popi și pentru îndobitocirea populației.

24 comentarii:

Lucian Vâlsan spunea...

Dă-i să citească asta: http://vilo13.blogspot.com/2011/02/de-ce-credinta-in-dumnezeu-nu-este-un.html#

Preoteasa Alexandra spunea...

Zergu, imi place ca ai ridicat problema Dumnezeului adevarat in ecuatie. Adica de unde stii care din toti dumnezeii pamantului este cel adevarat. Simplu. Dumnezeul care exista este singurul in masura sa intre in legatura cu tine si tu cu El. Singura metoda de a intra in legatura cu cineva este comunicarea. Daca vrei sa cunosti pe cineva si acel cineva te ignora si nu primesti niciun feed-back, ai tot dreptul sa refuzi sa ai asteptari de la acea persoana. Dumnezeu nu e un obiect pe care tu singur sa il descoperi, ci El Insusi ti se descopera, daca doresti acest lucru, desigur. Daca vrei sa demonstrezi ca nu exista, fara sa fii incercat vreodata sa Il cunosti, ai toata viata la dispozitie sa perseverezi...

godless1859 spunea...

Mie mie s-a aratat dumnezeu in persoana si mi-a spus ca nu exista. A mai spus ca religia e bullshit.

Anonim spunea...

Ontopic - intervalul 2:00 - 2:30 :)

http://www.youtube.com/watch?v=91DSNL1BEeY

Saturnine spunea...

:)) E amuzant ca in videoclipul cu citate anti-dumnezeu apare si Pascal.
Tot legat de acest video, din pacate, citatul din Epicur este gresit. La final trebuia sa scrie "daca nu vrea si nu poate atunci de ce sa-l numim dumnezeu?"

Ce spune Carl Sagan vis-a-vis de nevoia de a crede si cum nu poti convinge un credincios de nimic pe cale rationala este o trista realitate si pe mine ma dispera. De aceea vor popii sa-i indobitoceasca pe oameni de cand sunt copii, ca ce-i bagi unui copil in cap la 5 ani si ii repeti pana termina scoala slabe sanse sa mai scoata cineva.

Padre Pio spunea...

@Preoteasa Alexandra
"Singura metoda de a intra in legatura cu cineva este comunicarea."

Esti atat de buna sa ne spui si noua ce anume comunici cu Dumnezeu? Iti promite mantuire si viata vesnica?!

Daca doar in mantuire si promisa viata vesnica consta "dialogul" vostru inseamna ca e pur si simplu o penibila inchipuire de-a ta!

Preoteasa Alexandra spunea...

Padre Pio, daca vrei sa afli in ce consta acest dialog, initiaza unul. Daca eu ti-as spune cum comunic cu Dumnezeu nu ai intelege pana nu simti pe pielea ta. Numai ca tine minte un detaliu: s-ar putea ca feed-backul sa vina in modul in care te astepti mai putin.

Padre Pio spunea...

@Preoteasa Alexandra
"Padre Pio, daca vrei sa afli in ce consta acest dialog, initiaza unul."

Multumesc de sugestie. Nu stiu cum de nu mi-a trecut prin minte sa initiez unul pana acum! Poate ca mi se parea o tampenie prea mare sa fac asa ceva. Sau poate pentru ca nu m-au batut parintii mei in cap cu Biblia cand eram copil mic!
Dar uite, acum la sugestia ta, am initiat un astfel de dialog cu Dumnezeu. M-am prezentat cine sunt si ca hobiul meu este sa fac flotari pe cuie. Fara sa lungesc vorba, L-am intrebat de ce exista pe lume cutremure (de tzunami nu am intrebat ca stiu de ce se produc), epidemii, boli incurabile, cancer, SIDA si popi nesimtiti care vin sa-ti ia bani si cand esti pe patul de moarte ca sa-ti spuna ca esti un pacatos imputit (si cand esti mort iti cer bani ca sa te ingroape). Si sti ce mi-a raspuns Dumnezeu? NIMIC!! ABSOLUT NIMIC...

"Dumnezeu nu e un obiect pe care tu singur sa il descoperi, ci El Insusi ti se descopera, daca doresti acest lucru, desigur."
Din moment ce El Insusi se descopera de ce, voi credinciosii, insistati sa se predea religia in scoli (pe banii MEI!!!) si nu Istoria religiilor (tot pe banii MEI)?! De ce nu asteptati ca acel copil sa cresca si sa-si aleaga singur religia (de va alege una...)? Nu sunteti siguri de rezultate? Si atunci apelati la mutilarea psihica a propriilor vostri copii...

"Numai ca tine minte un detaliu: s-ar putea ca feed-backul sa vina in modul in care te astepti mai putin. "
Ce-i asta un avertisment? Sa intelegem ca tu esti patita? Multumesc, dar ma descurc. Tu spui, fara sa-ti dai seama, ca Dumnezeu e chiar asa de crud cum e descris in Biblie. Gura pacatosului adevar graieste. Te sfatuiesc acum, la randul meu, sa te pocaiesti... Urgent!

Preoteasa Alexandra spunea...

Padre Pio, nu te grabi. Atunci cand scrii un mesaj cuiva, chiar daca a receptionat imediat mesajul, da-i timp sa iti raspunda. Pentru ca raspunsul nu vine intotdeauna atunci cand te astepti tu, adica in secunda urmatoare. Si nu uita un lucru, atunci cand te adresezi unui necunoscut pentru prima data, ar trebui sa incepi altfel: Eu sunt Padre Pio, tu cine esti? Unde esti, as vrea sa te cunosc. Pana acum sunt convins ca nu existi, dar totusi as vrea sa fiu sigur ca am dreptate. Sunt sincer, te rog da-mi un semn ca ma auzi.

Nu ti se pare ca ai inceput prea violent? Nu cumva l-ai acuzat din start pentru toate atrocitatile lumii? Eu cred ca o persoana careia i te adresezi pentru prima data, ar trebui abordata altfel. Lasa banii, popii, religia in scoli si alte chestiuni colaterale. Ai curajul sa ramai tu fata in fata cu El.

Padre Pio spunea...

Alexandra, Alexandra, tu vrei sa ma convertesti :)

"Padre Pio, nu te grabi. [...] Sunt sincer, te rog da-mi un semn ca ma auzi."
Inteleg! Poate ar trebui sa incep dialogul cu: "Ooo ce zi frumoasa este astazi, Soarele straluceste sus pe cer, DOAR multumita Tie, si pasarelele ciripesc, deasemenea, datorita Tie! Ooo, ce Pamant (ca-i plan sau sfera nu conteaza pentru mine) minunat ne-ai oferit. Si iti multumesc tie Doamne ca nu m-ai imbolnavit, inca, de cancer. Slavit sa fie numele Tau! Tu esti atotbun chiar si daca am sa am cancer intr-o BUNA zi" Crezi ca o sa-mi raspunda daca incep asa?

"Nu ti se pare ca ai inceput prea violent?"
Nu!
Nu voiam sa-L retin prea mult cu intrebarile mele idioate despre atrocitatile pe care NUMAI SI NUMAI El le poate face (de exemplu cutremurele, tsunami, cancer, SIDA). Nu stiu daca ai observat, am insirat numai atrocitatile/dezastrele care pot fi provocate numai de EL! Deci nu L-am acuzat de toate atrocitatile!
O paranteza: Totusi nu inteleg de ce El nu a intervenit pentru a preintampina al 2-lea razboi mondial. Putea sa-l faca pe Hitler... fetita si, foarte posibil, nu s-ar mai fi intampat nimic sau sa-l cheme la "raport" ceva mai repede. Dar nu, El a stat si a privit ca la un spectacol. Poate i-a si placut spectacolul! Paranteza inchisa.
Iar daca cutremurele si bolile sunt provocate de Satana de ce EL nu intervine? Daca El e atotpoternic (cel putin asa afirmati voi) atunci de ce nu intervine?! Ti-ai pus vreodata intrebarea asta? Stiu ca ti-ai pus intrebarea asta dar in secunda imediat urmatoare ai gasit o "explicatie"... Nu va mai mintiti! Nu e sanatos pentru minte.

Alexandra, nu ai fost atenta: eu nu am fost batut in cap cu Biblia cand am fost mic!

"Lasa banii, popii, religia in scoli si alte chestiuni colaterale."
Nu sunt deloc chestiuni colaterale!!!
Banii reprezinta o resursa importanta! Dar mai ales este o resursa LIMITATA ce nu trebuie risipita pentru a hrani credinte primitive. Suntem in mileniul 3; ar fi cazul sa nu mai credeti in himere!!!
1. Cu banii care merg spre construirea/renovarea de biserici s-ar putea dota spitalele sau maternitatile (mai ti minte maternitatea din Giulesti? Da, e urat din partea mea ca ma folosesc de acel caz... dar putea fi evitata nenorocirea daca BANI mergeau unde trebuia!)
2. Popii: iarasi bani risipiti. Repet: BANII=resursa limitata cu care se pot face multe lucruri nobile - de exemplu acordarea de burse pentru copii superdotati si nu finantarea unor popi ignorati (vezi ignoranta popeasca la: http://www.youtube.com/watch?v=NhrhImXjTr0 )
Tot cu banii ce merg, cu nesimtire, spre popi am putea stopa hemoragia de medici. Ei pleaca sa-si practice meseria nobila in strainatate pentru ca nu sunt BANI la buget. Bine ca sunt bani pentru popi ignoranti si biserici.
3. Religia nu-si are locul in scoala! Cine doreste indoctrinare poate sa mearga la seminarii.

Padre Pio spunea...

(continuare)
Sincer, eu nu consider ca acestea sunt chestiuni colaterale! Sunt foarte importante. Sunt esenta religiei. Religia=BANI si cu cat sunt mai multi indoctrinati/infectati sunt in jurul unei Biserici cu atat mai multi bani colectati de Biserica respectiva. Nu vreau sa jignesc! Este opinia mea sincera.

Ce ar fi atat de dezastruos daca popii nu ar mai primi bani de la bugetul statului? Mariti taxele (un pic sau mai... mult) la serviciile pe care le oferiti si treaba-i rezolvata.
Tot asa, ce problema ar fi daca nu s-ar mai preda religia in scoli? Seminariile de pe langa biserici ar fi un cadru mult mai adecvat pentru revelarea Sfiintelor Scripturi. Nu crezi?!

"Ai curajul sa ramai tu fata in fata cu El."
Iarasi, fara sa-ti dai seama, ma avertizezi ca Dumnezeu e Crud (asa cum e descris in Biblie) si ar fi bine (pentru mine) sa am probleme cu El. Consider ca teroarea psihica la care sunteti supusi, voi credinciosii, este factorul determinant ce va face sa ramaneti credinciosi. :( Nu iubirea (de orice natura ar fi ea)!

Sa citez din Biblie:
Exodul 20:5 Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu GELOS, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii, până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, (ce vina au copiii pentru faptele parintilor?! poti sa raspunzi? Nu cred! La fel nu poti raspunde pentru "pacatul originar")
Exodul 20:6 şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.
Exodul 20:7 Să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.
Ce morala poate lua nastere de aici? "De vei fi umil o sa-ti fie bine. Daca nu-ti convine ai dat de dracu!" :(

Foarte "bun" e Dumnezeul tau. Multumesc frumos, Alexandra, dar nu am nevoie de El.
Pastreazati-L tot sau mai bine da-i... vant. Fiti LIBERI nu SCLAVI !!!

P.S.: Nu sunt Satanist si nici suflet chinuit de dileme! Sunt doar un ateu antiteu care a avut norocul sa nu fie batut, zi de zi, in cap cu Biblia cea groasa cand era mic.

Preoteasa Alexandra spunea...

Padre Pio, maine este duminica lui Toma necredinciosul. Deosebirea dintre tine si el este ca el isi dorea sa creada si nu reusea. Pana nu a vazut, nu a crezut. Si Hristos i-a zis: Pentru ca ai vazut, Tomo, ai crezut. Fericiti cei ce nu au vazut, si au crezut.

Tu nici macar nu ai curiozitatea sa vezi. Nimeni nu se astepta sa Il vada pe Hristos inviat, in camera unde era si Toma. A venit pe neasteptate, pentru ca ii era drag necredinciosul de Toma, pentru ca era sincer. A avut curajul sa ceara dovezi.

Daca ai cere dovezi cu sinceritate si tu le-ai primi. Teama imi este ca tu nu vrei asta, tocmai pentru ca nu vrei sa ramai singur cu EL, vrei ca intre tine si EL sa fie o mie de intrebari si indignari, asa cum ai enumerat cu impiedicarea razboiului mondial si al accidentului de la Giulesti. Vrei ca intre tine si Dumnezeu sa troneze tot felul de nemultumiri si framantari, mai inainte de a te apuca sa crezi in El, vrei raspunsuri pe care daca esti sincer, iti poti raspunde singur la ele.
Cu ironie imi spui ca nu vrei sa incepi dialogul multumindu-i pentru toate cate ai si pentru toate cate sunt bune pe pamant. Ai dreptate, este prea mult pentru inceput. Multumirea este deja Liturghie, Euharistie, termen grecesc pentru multumire.

Daca nu poti sa multumesti, macar intreaba sincer: Cine esti?
Teama mi-este ca tu ai vrea sa incepi dialogul asa: NU AM NEVOIE DE TINE, PA!.
Poti sa faci si asta. Stai linistit, nu se va razbuna pe tine, nu iti va lua apa si mancarea si oxigenul pe care tot El le-a creat. Ti le va lasa in continuare. Nu se va surpa pamantul sa te inghita, sau altceva. Iti va respecta intocmai dorinta. Vei trai in continuare ca si pana acum. Si intr-o zi vei muri.
Dar oare chiar asta vrei in adancul inimii tale sa spui, ca nu ai nevoie de cineva pe care nici nu il cunosti? Caci daca L-ai cunoaste cu adevarat, ti-ar fi mereu dor de El. Greu imi vine a crede cele ce imi spui, dar faca-se voia ta.

Padre Pio spunea...

"vrei raspunsuri pe care daca esti sincer, iti poti raspunde singur la ele"
Asa e! Imi pot raspunde singur tocmai pentru ca sunt sincer (cu mine) si nu ma autoamagesc cu povesti vechi de mii de ani. Tu, de ai fi sincera cu tine insati, ai putea sa raspunzi-ti la multe probleme fara sa apelezi la Isus/credinta.

Isus te-a mituit cu mantuirea iar tac-su te ameninta ca de nu faci cum vrea El ai dat de Dracu si ajungi in Iad. Asta va tine prizonierii/sclavii credintei. Nu iubirea, nu ura sau altceva ci numai FRICA (de moarte si pedeapsa).
Ca tot citasem din Biblie, oare, El nu e gelos pe fi-su, Isus? Ah da, Ei sunt una dar sunt... diferiti. Ce tampenie! Vezi: http://www.youtube.com/watch?v=Zlf7rCYRZUg

Cred ca-ti era clar ca eu nu L-am intrebat pe El de ce sunt cutremure, boli incurabile, SIDA etc (adica toate nenorocirile produse independent de om). Eu nu vorbesc cu fantome!! Pe tine, Alexandra, te-am intrebat! Care e explicatia ta ca se produc cutremure si El permite asa ceva. De exemplu la cutremurul din Oceanul Indian din 2004 au murit peste 150.000 de oameni (150 de mii morti confirmati, 510.000 raniti, milioane de sinistrati). Care este explicatia ta?
Romania, atunci, a trimis ajutoare in valoare de 32.000 Euro (32 de mii). Cu banii astia nici macar o biserica nu poti construi. Cat costa Catedrala Mantuirii? 100 milioane (de 3125 ori mai mult decat ajutoarele)? Asta inseamna crestinismul, iubirea aproapelui, ajutorarea celui in suferinta?

"Deosebirea dintre tine si el (Toma necredinciosul) este ca el isi dorea sa creada si nu reusea."
Deosebirea e ca eu traiesc in mileniul trei. Din pacate, multi se cramponeaza sa creada in niste credinte primitive.

Preoteasa Alexandra spunea...

"Asta va tine prizonierii/sclavii credintei. Nu iubirea, nu ura sau altceva ci numai FRICA (de moarte si pedeapsa)."

Aici permite-mi sa te contrazic. Nu poti tu sa stii ce ne face pe fiecare din noi sa Il iubim pe Dumnezeu. Dar asa este, unii se tem pentru ca nu pot iubi inca, apoi frica dispare treptat si face loc iubirii. Unii sunt robi, altii slugi si altii fii iubiti. Robii se tem de pedeapsa, slugile asteapta rasplata si fiii iubesc neconditionat. Dar mai rau decat un rob care se teme de iad este un rob care vrea sa fie stapan peste o imparatie care apartine altuia.

"Cat costa Catedrala Mantuirii? 100 milioane (de 3125 ori mai mult decat ajutoarele)? Asta inseamna crestinismul, iubirea aproapelui, ajutorarea celui in suferinta?"

Nu depinde de mine personal construirea sau neconstruirea Catedralei. Dar depinde de mine sa impart mancarea mea cu cel sarac, sa impart bucuriile mele cu cei lipsiti de bucurii. Chiar daca nu ar mai fi niciun crestin bun pe pamant, tot nu este un motiv sa nu crezi in Dumnezeu. De asta iti spuneam ca nedreptatile de orice fel din istorie nu sunt motive reale sa ramai ateu. Tu vrei pur si simplu sa nu ai niciun stapan, sa nu recunosti superioritatea nici unei fiinte in afara de om. De aici porneste refuzul tau. Ramai cu el. Ramai singur cu tine insuti, cu realizarile tale, cu puterea ta, cu maretia egoului tau autosuficient. Nimeni nu te va impiedica din triumful tau. Decat moartea. Dar numai noi prostii de crestini ne temem de moarte si de judecata lui Dumnezeu. Tu nu ai de ce sa te temi de moarte. Tu esti atotputernic in fata ei pentru ca asa CREZI. Simplul fapt ca esti ateu te imunizeaza in fata mortii. Ce urmeaza dupa moarte tu cunosti deja, ai toate dovezile si esti asigurat. Ai luat in calcul toate riscurile si traiesti deja pe un TITANIC care nu se poate scufunda. Inteligenta umana este imbatabila. Nu exista Dumnezeu. Felicitari!

Padre Pio spunea...

"Dar asa este, unii se tem pentru ca nu pot iubi inca, apoi frica dispare treptat si face loc iubirii."

Ai dreptate, Frica de Dumnezeu, pe parcursul vietii unui credincios, se transforma in Iubirea de Dumnezeu asemeni sentimentelor traite de eroul din 1984 de George Orwell:
"Deocamdata, ridica ochii tulburi catre figura enorma. Patruzeci de ani i-au trebuit ca sa priceapa ce fel de zambet se ascunde in spatele mustatii negre, late de un metru. Ah, ce ticalosie facuse si ce pierdere fusese pentru el sa nu inteleaga atata timp! Ah, cu cata incapatanare s-a exilat de unul singur de la pieptul iubitor!
Doua lacrimi cu iz de gin i se preling de o parate si de altat a nasului. Dar gata, totul este bine acum, lupta s-a sfarsit. A castigat batalia cu el insusi, il iubeste pe Fratele cel Mare!”
http://www.youtube.com/watch?v=rV3jgYHvTmk&feature=related

"Simplul fapt ca esti ateu te imunizeaza in fata mortii."
Nu. Dar nu pot si nu vreau sa ma mint ca Cineva, acolo sus, imi pregateste un viitor luminos.

Nu numai crestinii se tem de moarte si cred intr-o forma de viata fesnica. Toate religiile exploateaza aceasta frica a omului!

Preoteasa Alexandra spunea...

"Dar nu pot si nu vreau sa ma mint ca Cineva, acolo sus, imi pregateste un viitor luminos."

Daca nu vrei sa te minti, asigura-te ca ai epuizat toate sursele care iti pot elucida acest lucru despre viata si moarte. Uneori frica de un viitor nu tocmai luminos dupa moarte mobilizeaza oamenii mai mult decat bucuria raiului. De ce? Pentru ca toti oamenii daca sunt sinceri cu ei insisi, si-au pus intrebarea daca exista iadul. Poate si-au pus mai putin intrebarea daca exista raiul, tocmai pentru ca nu isi doresc neaparat sa ajunga in rai, cat SA NU AJUNGA IN IAD, daca acesta exista. Daca ti-as spune ca sunt oameni care au vazut iadul cu ochii lor apoi s-au intors si au povestit ce au vazut, nu o sa ma crezi. De asta nici nu mai insist. Dar crede-ma, pe pamant iadul este mult mai prezent decat raiul si Imparatia lui Dumnezeu. Din pacate multi au ajuns credinciosi de frica iadului, in loc sa fie cuceriti de frumusetea raiului.

Anonim spunea...

Pentru ca toti oamenii daca sunt sinceri cu ei insisi, si-au pus intrebarea daca exista iadul.
Nu e adevarat. Iadul este un construct specific religiilor abrahamice (crestinismului mai ales). Oamenii sinceri care nu au fost contaminati cultural de aceste religii nu au nici un motiv sa se intrebe daca exista iadul tot asa cum cineva necuinoscator in ale fizicii nu ar avea nici un motiv sa se intrebe daca exista sau nu radiatia de fond.

Padre Pio spunea...

"Poate si-au pus mai putin intrebarea daca exista raiul, tocmai pentru ca nu isi doresc neaparat sa ajunga in rai, cat SA NU AJUNGA IN IAD, daca acesta exista."

Of of of. Asta spun si eu de la inceput! Credinta in Isus/Dumnezeu/Zei se bazeaza in proportie de 99% pe FRICA. NU PE IUBIRE! In sfarsit am ajuns la un numitor comun: Credinta se bazeaza pe FRICA de Dumnezeu si NU pe IUBIRE!

P.S.: Inca nu am inteles care este rostul cutremurelor (sau cine le proaca)? Ce poti spune aici?

Padre Pio spunea...

@Anonim 17
"Nu e adevarat [...] radiatia de fond."
Un comentariu care face mai mult decat toate comentariile mele la un loc!

Anonim spunea...

dumnezeu exista,oamenii i-au inventat pe popi din lene de a cerceta singuri si astia au cercetat. avem un subprodus,un surogat si generatia urmatoare va fi si mai bigota. trist.

Eduard Paul spunea...

religia a fost intemeiata pentru a tine rautatea omenirii in frau (citeste de 1000 de ori pana intelegi ce vreau sa zic) inchipuie-ti cum ar arata omenirea fara frica de dumnezeu? datorita acestui fapt s-a creeat religia (pt prostii care nu se pot abtine sa faca rau fara dumnezeu e mai bine sa ii lasi sa creada)

Zergu spunea...

@Eduard Paul: "Cu sau fără religie, oamenii buni vor face lucruri bune, iar oamenii răi vor face lucruri rele, dar ca oamenii buni să facă lucruri rele e nevoie de religie." - Steven Weinberg

P.S.: Am auzit de foarte multe ori argumentul tău și de fiecare dată îi găsesc din ce în ce mai multe defecte și găuri de logică, deși superficial pare OK. De exemplu, acum mi-am dat seama că face și un apel la tradiție, o eroare logică.

B.Daniel spunea...

Dar să nu crezi nu este o comandă a minții tale care nu vrea să accepte existența lui Dumnezeu ? Oare nu te înșeli în fiecare zi când îți propui să faci multe lucruri pentru a fi fericit și închei prin dezamăgire ? Timpul , banii și relațiile cu oamenii în liniște și pace sunt pierdute doar de cei ce se înșeală prin a fi creștini?
Existența altor dumnezei făcuți de oameni în aceeași ideologie cu tine , un credincios în scepticism , nu poate decât să fie în paralelă cu Creatorul cerului din simplul motiv că împăcarea omului cu Dumnezeu este prin Isus Hristos și apoi omul nu mai poate aproba existența altor dumnezei care sunt de partea cealaltă a prăpastiei . Încearcă să combini apa și uleiul și îți voi da dreptate .
Așa cum ai spiritul de observație foarte dezvoltat , poate ar fi bine să disociezi acest argument al celei de a 30 001 deniminațiune în care te afli și să cercetezi ceea ce Dumnezeu vrea de la om , unde Dumnezeu te îndrumă să mergi din punct de vedere al dominațiunii creștine și vei descoperii oricum mai multe adevăruri decât deții acum .
Eu zic că se merită să crezi în Dumnezeu decât într-o mizerabilă teorie a unei minți ce nu poate trece mai departe de ambalajul ce o protejează .
Acest comentariu este pentru @Hamann62 si poate are ocazia sa-mi raspunda .

zergu spunea...

@Daniel: Vezi că nu e nici un Hamman în comentariile anterioare.


Legat de mesajul tău, oricărui ateu ar fi el îndreptat, dovedeşte o mare incapacitate de a înţelege că ateii nu crd că există dumnezeul la care faci referire.