Cautări pe acest blog

joi, 30 iunie 2011

Credinta/Religia este nociva - IV - Negarea istoriei si realitatii

Continuăm astăzi seria „Credința / Religia este nocivă” cu un episod care ar trebui să dea de gândit: negarea istoriei și a realității.

La articolul „Ateii. Câţi sunt şi cum arată în România” a comentat un cadru didactic care povestește experiența proprie la o clasă de-a V-a, deci copii de 11-12 ani, copii care au fost îndoctrinați religios în școli deja de 5 ani. Cei care cred că religia în școli nu are cum să aibă efecte negative să citească cu atenție cele raportate.

SUnt cadru didactic. Saptamana trecuta le-am prezentat elevilor de la o clasa de-a V-a un film despre Egiptul Antic. Era vorba despre un documentar prin care se incerca repozitionarea in timp a culturii si civilizatiei egiptene, mergand pana in anul 34.000 i.e.n. Pertinent sau nu, documentarul este plin de imagini reprezentative prin intermediul carora copiii se pot familiariza cu plastica abordata in Egiptul Antic.
A trebuit sa intrerup filmul de "n" ori. Copiii stiau ca pamantul nu are mai mult de 7000 de ani si ca statuile egiptenilor sunt Satana. O parte dintre ei au refuzat sa urmareasca documentarul iar una dintre fete s-a aruncat intr-o discutie din care am inteles ca era bine dresata de acasa. Degeaba i-am explicat ca rolul stiintei nu consta in combaterea religiei si ca o descoperire stiintifica nu are ca scop principal combaterea dogmelor religioase... ci pur si simplu e o descoperire bazata pe ratiune si justificata cu probe autentice.
M-am lovit de zidul bigotismului infantil. M-a uimit cand mi-a spus ca nu stiu care preot i-a "confirmat" cum ca s-a dovedit stiintific ca soarele se roteste in jurul pamantului, si ca stelele de pe cer sunt pictate de Dumnezeu ca sa ne puna credinta la incercare.




Cei dornici să nege realitatea vor spune că e un caz izolat, de parcă ar știi ei cum e în alte cazuri și de parcă nu s-ar spune că nu e vorba de unul, doi copii, ci de mai mulți, în speță o clasă întreagă.

„Ce e așa de grav?” ar putea întreba unii. Pentru a răspunde acestei întrebări trebuie să ne aducem aminte de cuvintele lui George Santayana:
Cine uită trecutul e condamnat să îl repete.
și să înțelegem că ceea ce studiem despre trecut sunt lecții ale infantilității speciei umane, greșelile umanității, precum atrocitățile comise în holocaustul nazist asupra evreilor, țiganilor, homosexualilor, indezirabililor etc., lecții care ar trebui să ne sune imediat în minte când cineva spune ceva de genul:
Nu, cred că ateii n-ar trebui considerați nici cetățeni nici patrioți. Aceasta este o națiune sub Dumnezeu. - George H.W. Bush
sau
Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba. - Petre Țuțea
sau când cineva spune în mod fals că românii s-au născut ortodocși.

Negarea realității sau a istoriei în cazul unei motivații religioase are un scop clar, fie negarea unui trecut care pune imense îndoieli asupra propriilor idei religioase, fie negarea imenselor crime comise în numele sau de adepții propriei religii, fie dorința neexprimată de a repeta un eveniment din trecut. Unii sunt naivi și cred că nu ar fi posibilă un nou val de persecuții și ură îndreptate împotriva evreilor, dar acest lucru este posibil. Despre această resurgență a urii împotriva evreilor o să vorbesc într-un alt episod.

Ce este de reținut aici este un alt aspect, îndoctrinarea religioasă duce la crearea unui val de gândire anti-științifică, culmea, pe fondul asumării false a meritelor științei.

mi-a spus ca nu stiu care preot i-a "confirmat" cum ca s-a dovedit stiintific ca soarele se roteste in jurul pamantului


Acest gen de atitudine nu numai că este ipocrită, dar este și periculoasă, pentru că se creează aversiune față de știință și se crează falsa idee că ar exista știință ateistă și știință creștină, știință românească și știință străină șamd.

În loc de încheiere o să precizez câteva lucruri:
  • Știința poate fi doar validă sau proastă, iar cea proastă este eliminată de știința reală, validă.
  • Istoria se bazează pe metoda științifică pentru a ajunge la concluziile ei în ceea ce privește vârsta unor relicve, obiecte, culturi, artefacte etc.
  • Alegerea selectivă a lucrurilor din știința care confirmă propriile preconcepții și ignorarea tuturor lucrurilor care le contrazic se numește „selecție observațională” și nu este o atitudine onestă, mai ales când de partea lucrurilor care confirmă propriile preconcepții este o carte primitivă care se autocontrazice, un fals giulgiu datând din secolul XV sau un recipient cu o substanță roșie care ușor încălzită își scade vâscozitatea
  • Știința nu se studiază la mănăstire sau la biserică
  • Realitatea este una singură și n-o doare nici în vidul cosmic de ideologiile și părerile noastre stupide, doar oamenii care își imaginează că-s scopul universului au impresia că pot altera realitatea sau că fiecare individ are propria realitate (aia nu e realitate, e o imagine deformată și imprecisă a realității obiective; realitatea obiectivă poate fi testată prin mijloace independente neafectate de dorințele umane).
Stop îndoctrinării religioase în școli! Religia ne omoară viitorul, ne îndobitocește copiii, ne face să negăm realitatea și istoria cunoscută ca urmare a dovezilor reale nu pe baza unor basme cretine din epoca bronzului.

18 comentarii:

Oly spunea...

Mda...mergem din rau in mai rau. Stii ce e trist? Astia sunt copii - sunt susceptibili indoctrinarii si spalarii pe creier...dar ce te faci cand ADULTII accepta lucrurile astea ca fiind reale si se comporta ca atare? Imi aduc aminte cu groaza ca la un curs de master predat (nu stiu cum au ajuns si-acolo!) de un popa, el spunea ca daca practici tehnici de relaxare yoga (nu, n-am inteles gresit, nici macar nu se referea la aspectul spiritual al yoga, ci strict la partea fizica) iti pierzi mantuirea, ca in afara de ortodoxie restul e de la satana...si adultii din sala,intelectuali cu studii superioare, au pus botul in proportie covarsitoare.

Zergu spunea...

Păi ăla e un alt efect nociv al religiei. În momentul în care crezi că anumite mişcări deschid portaluri în alte lumi sau sunt magice, e foarte uşor să crezi că alte gesturi sau mişcări pot avea alte efecte magice.

Ce trebuie religioşii să îşi dea seama e că despre aiureli inventate poţi să aberezi orice şi pe asta se bazează şi popii, pentru că sunt lăsaţi să zburde pe cîmpiile iraţionalului fără să fie întrebaţi 'de unde ştii ?'.

Lathspell spunea...

Sper ca ma vei scuza pentru off-topic, dar mi se pare genial ce reclame iti poate baga adsense-ul.

1. Viata lui Iisus
Dovezi din viata lui Iisus care arata ca are sens sa crezi
everystudent.ro

2. Biscuitii cu cereale
BelVita Start te ajuta sa te trezesti in forma. Incearca-i si tu
www.belvita.ro
(asta apropo de faptul ca barbatii nu mai au voie biscuiti *snicker*)

3. Mulsim dating sites!!

Zergu spunea...

@lathspell: Nici nu ştiu dacă rentează reclamele alea. Le am active de ceva timp dar nici măcar n-am primit vreun leu până acum pentru ele. Mă gândesc că plata se face din banii religioşilor şi celor iraţionali aşa că asta e o chestie pozitivă. Poate cu nişte porn sau ceva similar aş avea mai mulţi vizitatori şi ceva bani din reclame. :)

Lathspell spunea...

Pai la femei cu broboade cine sa dea click...Eu una, daca as fi in locul tau, as baga linkuri catre shock-sites mascate cu imagini inofensive. Just for the fun of it. Cine-i destul de credul sa se roage la mosneagul din cer, e destul de credul sa dea click si pe alea. And fun times were had by all.

Saturnine spunea...

mi-a spus ca nu stiu care preot i-a "confirmat" cum ca s-a dovedit stiintific ca soarele se roteste in jurul pamantului, si ca stelele de pe cer sunt pictate de Dumnezeu ca sa ne puna credinta la incercare.

Greţos, aşa, pe româneşte...Zergule, vezi că te pot acuza de instigare la violenţă că aşa-mi vine să-i pun unui popo din acela credinţa la încercare, ştii cum? Trimiţîndu-l direct pe orbită live să vadă cum e cu soarele acela.

Anonim spunea...

da, normal, pamantul se "invarteste" numai cand esti beat ranga. (premisa)..concluzie; ateii sunt tot timpul bauti. hi hi, auzi "irationali" )) defineste tu ratiunea si tot ce implica ea ca un corolar al chimiei din dovleacul tau. also, zic sa-i ridicati o statuie "zeitei ratiune", cum au facut revolutionarii francezi, "atei" si aia ))). ateismul este o religie humanista cu dogme "stiintifice"

Saturnine spunea...

@Anonim (7)
DÓGMĂ, dogme, s. f. 1. Învățătură, teză etc. fundamentală a unei religii, obligatorie pentru adepții ei, care nu poate fi supusă criticii și nu admite obiecții. 2. Teză, doctrină politică, științifică etc. considerată imuabilă și impusă ca adevăr incontestabil. – Din fr. dogme, lat. dogma.
Sursa: DEX '98

Stiinta nu este dogmatica si daca vroiai sa pui ceva intre ghilimele acel ceva trebuia sa fie "dogme". Stiinta se autocorecteaza daca apar date noi care contrazic ceea ce se considera pana atunci corect.

RELÍGIE ~i f. Credință în existența unei forțe supranaturale (care implică un ansamblu de acte rituale, dogme) și adorarea ei.

Nu exista supranatural in stiinta. Aceasta se ocupa de ceea ce este natural. Supranaturalul ramane sa fie dezvaluit de cei ce-l sustin dar luand in considerare supranatura lui si natura exclusiv naturala a oamenilor, am o mare indoiala ca acel supranatural poate fi perceput, ca sa nu spun ca nu exista.

Cu alte cuvinte nu vorbim aceeasi limba sau esti perfect constient de modul in care schimbi sensul cuvintelor si faci selectie observationala asupra anumitor caacteristici ale anumitor cuvinte, gasindu-le un numitor comun si apoi spunand ca sunt egale 100%.

Anonim spunea...

"Supranaturalul ramane sa fie dezvaluit de cei ce-l sustin" , fetitza, sesizezi ce stupid suna? auzi "stiinta" este tot un produs al biochimiei creierului uman, ergo ce numesti tu "descoperiri stiintifice" nu -s decit perceptii ale simturilor. de exemplu poate traim intr-o lume monocroma, dar oamenii datorita "setarii" creierului percep "culori" care in real nu exista. adica viata ca iluzie cum ar veni. pricepi fai proasto, sau tre sa-ti desenez

Zergu spunea...

@Anonimule, dacă viața e o iluzie fii coios și demonstreaz-o trăgându-ți un glonț în cap.

Vezi că lumea ți-a vorbit frumos, așa că nu vorbi urât, că dacă mă apuc să-ți fac suma la IQ-urile înaintașilor tăi până la străbunici împreună cu al tău s-ar putea să nu fie nevoie de mai mult de 2 cifre în total, judecând după ce tâmpenii pseudo-solipsiste poți să debitezi.

Anonim spunea...

Zergule, voi sinteti specialisti in atacuri ad hominem, io-s un neofit, ma))) "tragandu-ti un glont in cap".. tu primu', apoi afli daca exista "rai" sau "iad" )). haha "tampenii pseudo-solipsiste"..noteaza-ti; daca sintem sub cauzalitatea materiei, manifestari superflue in imparatia atomului, atunci moralitatea voastra este egala moralitatii unui trib de canibali, a religiosilor sau nazistilor. Zergule, am citit dialogurile voastre cu amarita aia de preuteasa A))) bah, eu nu cred nici in dumnezeu, nici in conceptul de "moralitate", mictionez de la balcon pe ambele. voi "neo-ateii" sinteti la fel de boi precum religiosii..meritati sa trageti numa' la jug ))

Robotu' de serviciu spunea...

Altul care sufera de obsesia moralei absolute (desi neaga ca ar exista moralitate in general) si - cum bine a notat Saturnine - aberatii solipsiste.

"daca sintem sub cauzalitatea materiei, manifestari superflue in imparatia atomului, atunci moralitatea voastra este egala moralitatii unui trib de canibali, a religiosilor sau nazistilor"
Non-sequitur.

Tu confunzi perceptia cu iluzia se vede. Intrebarea este cum de reusesti sa supravietuiesti daca esti asa de plin de iluzii... sau te-ai trezit bai Neo?

Anonim spunea...

"Altul care sufera de obsesia moralei absolute"
hai culca-te.
"Non-sequitur"
in visele tale.
"sau te-ai trezit bai Neo"
esti exagerat de(...). merci, ai confirmat ultima parte a postarii mele. meriti sa fii (...) in gura. cu drujba.

Robotu' de serviciu spunea...

@Anonim
Da, comentariile tale definex exact ce esti...

Anonim spunea...

Da exact draga @robot de serviciu. sunt un golan, recunosc, nu sunt ipocrit. in schimb, tu folosesti cam in exces ipse dixit si straw man in "polemici". numai bine si dati cu sare...

Zergu spunea...

@Anonim(11,15): Tu ai spus că „viaţa e iluzie” şi ai mai şi spus ca Saturnine ar fi proastă ca n-a priceput acest adânc pseudo-adevăr descoperit de tine, în consecinţă, dacă crezi ce spui, atunci fie dovedeşti că „viaţa e o iluzie”, aşa cum pretinzi, fie tu eşti ăla care pretinde chestii stupide, deci la capitolul ăsta tu eşti prostul.

Cum ar veni, pune-ţi miza unde ţi-e vorba, altfel dispari cu ideile tale imbecile pentru că dacă e ceva mai dezgustător decât un credincios care refuză să gândească şi refuză realtatea, atunci sunt cei impocriţi ca tine.

Aşa că, vezi tu, tu eşti cel care trebuie să-ţi tragi un glonţ în cap, iar eu nu, pentru că nu am susţinut că viaţa ar fi o iluzie.

Obsesia că morala n-ar exista sau ceva similar este un simptom clar al unei false superiorităţi intelectuale al multor mizantropi. Pentru mine nu prezintă nici un interes.

Din câte văd, eşti atât de preocupat de a nu fi „parte din turmă” încât refuzi să gândeşti şi să evaluezi ce spun unii sau alţii, indiferent cine sunt aceia, fie ei credincioşi sau neo-atei.

Şi, da, eşti ipocrit. Asta dacă nu cumva ai decis să îţi tragi un glonţ în cap... sau recunoşti că nu crezi în idea că „realitatea e o iluzie”. Tu decizi, până atunci esti ipocrit.

Anonim spunea...

am spus "poate traim..", mai Zergu, sau tu esti ala care cuantifici relativismul?..parca religiosii sunt experti in adevaruri absolute. macar astia cred intr-un zeu imaginar care a scapat determinismul din mana si controleaza lumea in mod emblematic. voi sunteti (doar) penibili cu "moralitatea" si "empatia" voastra.

Robotu' de serviciu spunea...

@Anonim
Pai intai spui ca nu esti ipocrit, apoi vii cu "in schimb, tu folosesti cam in exces ipse dixit si straw man in "polemici".". Te contrazici...

Moralitatea si empatia sunt fenomene testabile empiric. Daca consideri asta penibil ... e treaba ta ce aberatii vehiculezi.