Cautări pe acest blog

luni, 30 ianuarie 2012

Religia in scoli - Ciocu' mic, în genunchi și mai ușor cu distracția

La școală se face rugăciune obligatorie, pentru că așa vrea popa, pentru că Constituția României nu spune:
Articolul 6 Dreptul la identitate
(1) Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase.
(2) Masurile de protectie luate de stat pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa fie conforme cu principiile de egalitate si de nediscriminare in raport cu ceilalti cetateni romani.
[..]
Articolul 29
(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.

iar finanțarea publică a acestor activități nu încalcă nici o lege, nici Legea 489/2006, Art.10, alin (5):
Nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios
De fapt s-ar putea să fiu idiot. Statul garantează păstrarea identității religioase și culturale DOAR pentru minorități. Românii care sunt majoritatea nu au dreptul la păstrarea identității religioase, ei sunt ortodocși! TOȚI! Articolul 6 nu mi se aplică că-s român. Dacă aș fi fost chinez, somalez sau samoan atunci aș fi fost sub incidența articolului 6. Așa doar la articolul 29, alin. (1) și (2) mai am șanse să mi se aplice.

Probabil că de-aia copiii ăștia sunt toți în genunchi, pentru că nu-s minoritari naționali, ci doar minori, deci sunt tratați ca proprietatea comună a părinților... și popilor, cu ajutorul și sprijinul școlii:

În genunchi cu voi, viermilor!

Cât dezgust îmi provoacă aceasta imagine. Să dresezi copiii de mici să se autoumilească în fața unui mincinos.

Încolonarea la supunerea față de mincinoși în sutană! DRIEPȚI!

Materialul ideal pentru viitori creștini adevărați care opresc mișcările de protest, așa cum își dorește senilul de Pîrvu:
Dacă s-ar ivi acum un om al prea sfintei noastre Biserici apoi ar liniști, în 24 de ore nu mai vezi un om pe stradă...dar să iasă acolo. Eu nu mă pot duce acolo, în cârje cum sunt, la București, să fac mare dreptate, pro sau contra"
Ca să fie corectă, echidistantă și constituțională treaba asta cu capela, ar trebui ca acea capelă să nu fie plină de icoane ortodoxe pe pereți și să fie accesibilă și potrivită pentru toți, penticostali, catolici, musulmani, wiccani, bahai, budiști etc.

În genunchi, păcătoșilor! Numai POPA are dreptul să stea în picioare... și prietenii lui... și politicienii

Evident, câinele năpârlit are blană stufoasă, cam așa merge logica în capetele teocraților. Au reușit să convingă și un elev maghiar care să ateste asta, deci așa e!
Cu toate că în lăcaşul de rugăciune se află icoane ortodoxe, protopopul de Huedin, Ciprian Taloş, susţine că această capelă a fost amenajată pentru elevii de toate religiile. „Aici se roagă oricine simte nevoia. Nu am amenajat capela doar pentru ortodocşi", menţionează protopopul de Huedin. Eu sunt reformat, dar când am câte un test mai greu, intru aici, la capela din şcoală, şi mă rog, arată Eduard Lakatos, de 15 ani, elev în clasa a VI-a, secţia maghiară.
Sunt pentru toate religiile, cu condiția să fie creștini ortodocși sau obedienți și supuși ortodocșilor. Restul oricum sunt niște eretici.

Și se mai prefac că totul e legal pentru că, zice-se, au folosit fonduri de la protopiat și alte fonduri private, de parcă clasa aia nu e un spațiu în proprietatea publică, nu e încălzit din fonduri publice, propaganda religioasă nu se face din fonduri publice:

Capela a fost amenajată din fonduri proprii ale Protopopiatului de Huedin, cu ajutorul unor locuitori inimoşi, care au realizat importanţa unui astfel de lăcaş în şcoală.
Evident, sub o asemenea presiune socială, ce altceva ar putea face copiii decât să se supună? Iar asta merge exact pe modul în care religia se infiltrează și deturnează cele mai importante aspecte ale vieții, de la naștere, căstorie până la moarte. Acum se infiltrează și în educație. Rezultatele nu întârzie să apară.

De importanţa capelei sunt conştienţi şi elevii, care îşi încep, de o lună încoace, ziua cu o rugăciune la capelă. „Nu ne impune nimeni să mergem. E pentru sufletul nostru şi contează. La fel spun şi colegii mei", explică Carla Costea, elevă în clasa a IX-a, cea care a adus la Huedin, anul trecut, distincţia Crucea Patriarhală pentru copii, câştigând concursul „Copilul în familie".

Și...
Directorul Grupului Şcolar Huedin, Horia Matiş, susţine că, de când s-a inaugurat capela, se simte o schimbare a elevilor. „Noi tot condamnăm tineretul din ziua de azi, însă nu oferim nicio alternativă. Normal că apar şi tentaţiile. De când cu capela, i-am atras spre noi, facem, ajutaţi de protopopul Taloş, diverse activităţi, tinerii nu mai vor să meargă aşa des în cluburi", adaugă directorul şcolii.
Aia era problema lor, că se distrează copiii.

23 comentarii:

Ion Gheorghe spunea...

Doar omul a fost, este si poate fi alaturi de om. Real life, real help. Iluzia ucide. Divinul este o iluzie.

Lucian Vâlsan spunea...

http://vilo13.blogspot.com/2011/05/ipocrizia-profesorala-dreptul-de-spune.html# - varianta pe scurt. Cam așa funcționează TOATE școlile din România.
Fenomenul ”Poliției morale” este din ce în ce mai prezent (aș îndrăzni să spun chiar omniprezent) în școlile de la noi. Să nu uităm că elevi sunt excluși din învățământ pentru că merg la baluri organizate pe banii lor.

Bun venit în Republica Teocrat-Ortodox-Ipocrită România.

Neortodox spunea...

Mi s-a pus un nod in gat cand am vazut imaginile alea. Mi-au adus aminte de orele de Religie din clasele primare, si cum te ameninta profa daca nu mai stiai rugaciunea sau daca-si dadea seama ca doar o mimai; in timp ce erai OBLIGAT sa stai in picioare spre o icoana, cu mainile unite in fata gurii si sa spui "Tatal Nostru" sau "Crezul" de inceput si sfarsit de ora. Si obiceiul s-a propagat pana tarziu in liceu... In generala cu totii abordam gestul ca pe "inca o chestie pe care trebuie sa o fac la scoala". Dar ani mai tarziu mi-am dat seama, vorbind cu fosti colegi, ca acel bun simt tipic copilariei fusese sters cu mult timp in urma si inlocuit cu "credinta". Nu stiu daca de vina a fost sistemul de invatamant cu "religia" lui ordinara; familia; sau pur si simplu o dorinta de integrare in "normele" celor din jur - insa sunt sigur ca sistemul de invatamant nu are NICI UN drept de a mutila mintile copiilor cu asa ceva.

Aveam pana si "cabinet de religie" in scoala generala: o sala de clasa impodobita cu tone de icoane, si dureros de asemanatoare ca atmosfera cu ceea ce este prezentat in pozele de mai sus. Si mai venea cateodata la ore profa cu icoane mici plastifiate pe care ni le vindea, iar noi eram obligati sa cumparam cel putin una.

Si se intreaba oamenii de ce sunt impotriva religiei in scoli... Pai uite de-asta: ii prezinti unui copil niste basme si-i spui ca sunt adevarate, si-l ameninti cu note proaste si apoi cu Iadul destul de mult; si mai devreme sau mai tarziu ii vei fi plantat samanta prostirii si superstitiei in cap.

Niste nenorociti.

Paul spunea...

@zergu
Iata ceva ce se intampla (din nou) doar in Romania si teocratiile arabe:

http://ziarero.antena3.ro/article/view/id/13611

O doamna face reclama lui dumnezeu pe un panou publicitar in centrul orasului Suceava. Desigur reactiile sunt nule....dar cand se afiseaza un panou cu un bebelus ce simboliza drepturile homosexualilor sau cifre cu numarul de biserici care depaseste cel al spitalelor + al scolilor la un loc, toata lumea era foc si para......Am impresia ca Romania intradevar aluneca `gratios` spre teocratie......

eli spunea...

am citit comentarile voastre, si de azi am ajuns si eu la concluzia ca fiica mea nu va mai face religie.Nu din cauza materiei in sine(in 2 ani nu a invatat o rugaciune....), ci din cauza profesoarei care ieri inainte de ai duce pe copii la spovedanie le-a explicat ca ''daca mananca prea multa carne vor face cancer''.Acesta este predarea la copii de 8-9 ani a religiei in scoli publice

Zergu spunea...

@eli(6): Mă bucur pentru fata ta că e scutită de inepțiile profesoarei de religie și îți susțin (de la distanță :-) ) decizia. Un avertisment totuși, fii pregătită (presupun după nume că ești mamă, nu tată :-) ) pentru posibile piedici din partea secretarei, profesoarei sau poate chiar directorului/directoarei. Leacul este să cunoști legea și să le spui clar o exprimare de genul:

„în baza legii educației (eventual spui numărul și anul, pentru impresie artistică) am dreptul ca părinte să-mi retrag copilul de la orele de religie fără a fi nevoie de vreo motivație, iar în baza Constituției României, Art. 29, alin (1), «nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie sau să adere la o credință religioasă, contrare convingerilor sale». În consecință, vă informez că fiica mea nu va mai participa la orele de religie și vă rog să efectuați toate formalitățile care va revin în acest scop.

Sper să nu se ajungă acolo, dar e bine de știut, dacă e nevoie.

Zergu spunea...

Apropo, știi de așa-numita cerere de retragere de la religie?

Dacă nu, vezi că e la Profu' de religie împreună cu ceva explicații.

Sunt curios, câte lucruri din aceste 11 cunoști?

Anonim spunea...

SA va fie rusine la cei ce scriu aceste lucruri !!!! Nici nu-l cunosteti pe Parintele Protopop Ciprian Talos !!! Doar spuneti lucruri mincinoase !!! Daca l-ati fi cunoscut cu adevarat ca om si persoana sunt sigura ca n-ati mai fi scris asa ceva !!! Este un om minunat ! Nu e mincinos !!! Deci vedeti-va de treaba vostra si ciocu' mic !!!

Zergu spunea...

@Anonim(9): Dragă persoană anonimă, te rog să indici exact unde este în acest articol ceva mincinos.

Sunt dispus să corectez eventualele greșeli, pentru că nu doresc să dezinformez, ci din contră.

Aștept răspuns.

Zergu, autorul blogului.

Anonim spunea...

Raspunsul a sosit !!! Uite niste vorbe mincinoase :
1. Asta e o minciuna gogonata nu vrea popa asa ceva !!!!
2. Asta chiar e buna ??!!! HAHAHA!!! Propietate comuna a POPILOR !!!! Minciuni , omule !!!!
3. HAHAHA,viermi !!!! NImeni nu este obligat sa stea in genunchi !!Si la biserica se spune ca NU SUNTEM OBLIGATI SA INGENUNCHEM !!!
4. ACETSI COPII NU SE UMILESC IN FATA NIMANUI !!! MAI ALES CA NU SE AUTOUMILESC IN FATA UNUI MINCINOS !!! PARINTELE PROTOPOP DOCTOR CIPRIAN CALIN TALOS NU ESTE UN MINCINOS !!! ESTE O PERSOANA MINUNATA SI UN CRESTIN ADEVART , MAI ALES UN PREOT ADEVART CARE SE ZBATE PENTRU A INDRUMA CREDINCIOSII SI COPIII SPRE ADEVARATA CREDINTA IN DUMNEZEU SI IISUS HRISTOS !!!!
5. NU NIMENI MINCINOS MAI ALES UN PREOT CARE E IN VRESMINTE PREOTESTI!! INTREBARE PT TN , ZERGU,AUTOR AL ACEST BOG CARE DEZINFORMEAZA PE CREDINCIOSI ;PRINCE PARINTELE PROTOPOP DOCTOR CIPRIAN CALIN TALOS E UN ????? TE ROG SA-MI RASPUNZI !!!
6.Ce treaba aveti voi ca capela e plina de icoane ??? ceilalti de celelate confesiuni se pot ruga acolo ce treba au ei cu iconele ???!!! se pot ruga si ei facand absteactie de ele!!!!
7. Alta minciuna !!! NIMENI NU ESTE OBLIGAT SA INGENUNCHEZE !!IA SA VEZI!!! NUMAI POPA SI '' prietenii '' lui au dreptul sa stea in picioare ce minciuna !!!!
8.Cum adica CE E ASTA ?! CINE E sper ca nu popa ??? Au reusit sa-l convinga pentru ca acesta este adevarul !!!
9.NU mia placut urmatorul comentariu care este o minciuna ION GHEORGHE SI ZERGU DIVINUL NU E O ILUZIE E O REALITATE !!! REALITATEA ESTE DUMNEZEU SI IISUS HRISTOS , FIUL SAU ADEVART !!!!!
DECI VA ROG FARA JIGNIRI SI FARA MINCIUNI !!!!!
NU STIU CINE E MINCINOS TU SI CEILALTI SAU PARINTELE PROTOPOP DOCTOR CALIN CIPRIAN TALOS ? EU CRED CA VOI 100% .PRINTELE NU E UN MINCINOS ASA CUM AI ZIS TU < SA SE AUTOUMILEASCA IN FATA UNUI MINCINOS > SAU < MINCINOS IN SUTANA > ETC. .... PAPAPA DECI VA ROG NU MAI SPUNETI MINCIUNI SI NU MAI DEZINFORMATI OAMENII !!!! PAPAPA!!!! DECI TI-AM RASPUNS !!!

Zergu spunea...

@Anonim(11): Văd că ai ceva probleme de înțelegere a limbii române. In textul inițial nu există numere sau puncte, așa că nu am de unde să ghicesc la ce te referi când pui '1.', '2.' șamd și trântești un comentariu lângă, fără să indici la ce te referi.

Nu degeaba ți-am cerut să indici exact unde este în acest articol ceva mincinos

Din ce ai scris, trag concluzia că nu prea ai capacitatea să distingi între ce am scris eu și ce am citat din articol. Ce e citat e precedat de niște ghilimele mari și e într-un chenar, poate te ajută informația asta.

Îmi mențin afirmația că popa e un mincinos deoarece nu poate demonstra că ideologia religioasă pe care o răspândește are vreo legătură cu realitatea, ba chiar e demonstrabil falsă.

Deci n-ai răspuns...


Și încă ceva, am senzația că tastatura calculatorului țau are ceva probleme, se tot blochează Caps Lock-ul. Vrei să-ți trimit 20 de lei să-ți cumperi o tastatură nouă?

Anonim spunea...

SA STII CA M-AM PLICTISIT SATI EXPLIC ANUMITE LUCRURI !!!! vREAU DOAR SA-TI ZIC CETEVA LUCRURI PE CARE AM SE LE NUMEROTEZ:
1.EU TI-AM SCRIS SI CITATE EXACTE NUSH DE CE NU O APARUT DAR L-EM SCRIS
2.AM SCRIS CU TITERE MARI CA SA VEZI MAI BN
3.NU AM NEVOIE DE BANII TAI PENTRU AM COMPARA O TASTATURA
4aFIRMATIILE TALE SUNT TOTAL GRESITE
5.TE ROG PUNE CE AM SCRIS EU
6 DACA VREI SA MAI VB INTREA PE ADRESA DE MESS ren.ilove@yahoo.com

Anonim spunea...

am fost destul de explicita?? si chiar te astept pe adresa mea de mess sa vorbim !!!!

Zergu spunea...

@Anonim(13,14):

Din câte văd, n-ai explicat nimic, doar m-ai acuzat gratuit de minciună. Eu am fost deschis să îmi corectez greșelile, iar ce am primit în schimb a fost doar scuze și noi insulte.

1. Nu ți-a cenzurat nimeni nimic din ce ai scris, dacă asta insinuezi. Nu am nici un motiv de cenzură, ba chiar e contraproductivă pentru că, de cele mai multe ori, religioșii sunt capabili să își arate erorile de gândire și ura fără a fi "ajutați". Politica mea de moderare e foarte liberală, de 3 ani de când e blogul ăsta am cenzurat numai 3 persoane pentru că jigneau gratuit sau aruncau cu citate din biblie cu nemiluita când subiectul discuției nu avea nimic de-a face cu biblia.

2. Stai liniștită, browserul are funcție de mărit fontul, dacă e nevoie; tot ce fac majusculele e să dea impresia de atitudine isterică.

3. Totuși, văd că nu ai aflat că se poate mări fontul în browser. Să-ți recomand Firefox sau Chrome care au aceste funcții?

4. Mai exact, care afirmații? Cu generalizări d-ăstea gratuite nu am de ce să-ți dau crezare și nici n-am de ce să-ți răspund, pentru că pare mai degrabă a demonizare, decât a critică reală. Deci, detalii exacte, te rog, si discutăm punctual.

5. Nu ți-am cenzurat nimic. Vezi că dacă scrii prea mult într-un comentariu, Blogger dă eroare.

6. Nu mă interesează din trei motive:
- din discuția privată nimeni nu învață nimic după discuție
- în cazul în care există o persoană lipsită onestitate, aceea poate distorsiona, minți și deraia în discuție fără control; prezența publicului servește ca arbitru și permite judecarea neutră a onestității și argumentelor
- orice punct discutat în public poate fi referit ulterior în alte discuții pentru clarificare


Mersi de invitație, dar trebuie să refuz. Singura alternativă acceptabilă este dacă accepți de la început să public discuția privată întocmai cum e ea, fără editări sau corecții.


Te aștept și cu clarificări.

Anonim spunea...

sunt de acord sa postezi discutia noastra privata intocmai cum e ea fara a fi modificata sau corectata de mine sau tine .deci te astept pe ren.ilove@yahoo.com !!!! DAR AM O CONDITIE:CE CE AI SPUS TU SA FIE PUS IN APLICARE SI DE TINE DAR SI DE MINE !!! NU VREAU SA FIE DOAR VORBE IN VANT !!! EU NU VREAU SA ASCUND NIMIK FATA DE NIMENI !! NU AM MOTIV!! TE ASTEPT LA O DESCUTIE SINCERA CARE SA DUCA LA CEVA BUN !!! ACOLO AM SA-TI EXPLIC PE LARG TOATE AFIRMATIILE MELE !!!
DOAMNE AJUTA LA TOATE !!! Oricum ar fi concluzia discutiilor noastre EU IMI VOI MENTINE SI IMI VOI CULTIVA CREDINTA MEA IN DUMNEZEU SI UNICUL SI ADEVARATUL SAU FIU IISUS HRISTOS !!! TE ASTEPT !!!

Anonim spunea...

Oricum ar fi concluzia discutiilor noastre EU IMI VOI MENTINE SI IMI VOI CULTIVA CREDINTA MEA IN DUMNEZEU SI UNICUL SI ADEVARATUL SAU FIU IISUS HRISTOS !!!

Scuză-mă, dar cine e e acum cu idei preconcepute și mintea închisă? Tu îmi spui că nu ai de gând de fapt să asculți nimic din ce-ți spun pentru că nu o să-ți schimbi părerea.

Eu aș zice ca o persoană onestă trebuie să fie interesată de ce e adevărat și să evalueze ce i se spune, nu să plece de la o idee fixă și să ignore tot ce i se spune pentru a-și păstra idea, chiar dacă e falsă. Ori tu îmi spui că nici măcar nu ai de gând să iei în considerare posibilitatea teoretică că te-ai putea înșela.

Anonim spunea...

nu ieu in calcul posibilitatea de a ma insela deoarece eu CRED cu adevarat in ceea ce spun
si eu nu am idei preconcepute
daca as avea idei preconcepute nu as avea prieteni adevarati si de alte relgii si credinte
si tocmai de aceea eu accept sa discut cu tn cu toate conditiile tale
iti spun ca eu am sa mentin si cultiva credinta mea adevarata deoarece aceasta e singurul lucru care ma mai tine inca in viata
am trecut la viata mea prin multe si sigurul lucru care ma ajutat a fost acesta credinta
ceea ce mi sa intamplat mie nu vreau sa se intaample la nici cel mai aprig dusman al meu
De aceea eu soun ca imi voi mentine credinta !!
SA STII CA NU AM IDEI PRECONCEPUTE SI MINTEA INCHISA IN CEEA CE PRIVESTE OAMENII DE ALTE CREDINTE : AM PRITENI DE REGIGIE PENTICOSTALA , EHOVISTI , MUSULMANI , BUDISTI , HINDUISTI ETC. AM PRITENI DIN COREEEA DE SUD , INDIA , IRAN , NIGERIA ,FILIPINE ETC !!!1

Anonim spunea...

te astept sa vorbim pe mess ori facebook
Uitate pe facebook la adresa mea Je Kyo Han si vei vedea cati prieteni am si ce diferiti suntem !!!

Zergu spunea...

"nu ieu in calcul posibilitatea de a ma insela deoarece eu CRED cu adevarat in ceea ce spun"

Faptul că tu crezi X nu oferă certitudinea că e adevărat.

Pot să cred că soția/prietena/prietenul/soțul nu mă înșală, dar asta nu înseamnă că partenerul/partenera e fidel(ă).


Ești de acord?

Anonim spunea...

asta asa e
dar religia ortodoxa mie si se pare ca e cea adevarata si cred asta cu tarie !! in ceea ce priveste ce ai zis tu sunt de acord poate tu crezi asta par poate acea pers te insela
totusi eu cred ca BO este cea adevarata deoarece de la intemeierea bisericii si pana astazi ea a ramas aceeasi !!
Spune-mi daca-i adevarat !!!
NU BO sa inpartit in atatea biserici de la Marea Schisma din 1054 si biserica catolica ??

E adevarat ce spun sau nu ?

SI MIA INTRI PE ADRESA MEA DE MESS SA-TI EXPLIC TOATE CE AM ZIS PE LARG
AICI NU POT !!! Nu pot scrie un comentariu de 10 pagini si iti pot explica pe larg !! Te astept pe ren.ilove@yahoo.com

Anonim spunea...

ce zici accepti sau nu ce am zis eu
si sa vorbim pe mess cu connditia ta desigur ???

Zergu spunea...

@Anonim(22): în principiu, sunt de acord, dar în practică nu stau prea bine cu timpul liber și ar trebui să stabilim un orar când să ne întâlnim, iar discuția asta e destul de jos pe lista mea de priorități.

sâmbătă și duminică o să fiu plecat, poate seara, săptămâna viitoare? Aștept propuneri.

Anonim spunea...

si eu am prea putin timp liber pt aceasta
am si eu prioritati mai importante
si eu am alte prioritati mai importante
intr-o sambata sau duminica seara dupa 20:00
e bn