Cautări pe acest blog

joi, 5 iulie 2012

Cum am devenit ateu - Rezumat

Am spus mai demult că va trebui odată ș-odată să povestesc cum am devenit ateu. Într-o discuție cu un utilizator de YouTube ortodox, am fost întrebat, după ce inițial presupusese în mod eronat că aș fi fost fundamentalist, ce am crezut când am crezut. Până la urmă am ajuns să scriu cum am ajuns ateu, așa că, dacă tot am scris, am decis să public și aici.






"Dar te intreb din nou te rog sa-mi spui ce ai crezut cand ai fost crestin." 

Spre deosebire de idea ta falsă că aș fi fost fundamentalist, nu am fost niciodată prea religios și de când m-am apucat prima dată să citesc biblia mi-am dat seama că dumnezeul meu nu putea fi acel atât de absurd și sângeros dumnezeu biblic.

Mi-am spus mult timp, la fel ca mulți alții, că biblia a fost parțial coruptă, că anumite lucruri sunt scoase din context, că Dumnezeu e mai bine portretizat în învățăturile lui Iisus, am încercat să aplic ceea ce rezulta din parabolele lui și citind din Noul Testament cărțile non-evanghelice am ajuns la concluzia că și unele dintre acestea sunt corupte, deși conțin unele învățături și informații care pot să ajute la înțelegerea evangheliilor și a lui Iisus prin proximitatea temporală a celor ce le-au scris.

Apoi, văzând cât de corupți sunt preoții și conștientizând câte ramuri de creștinism există și toate în conflict, am ajuns la concluzia că și bisericile sunt corupte pentru că nu sunt capabile de ecumenism, tocmai ceea ce ar fi trebuit să rezulte din îndemnul lui Cristos „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți".

Ulterior am citit de Conciliul de la Niceea (325) și am aflat de epurarea lui Arius și a celor ce l-au urmat, am aflat de cum s-a votat noțiunea de Trinitate, deși bazele biblice sunt cel mult extrem de fragile.

Am ajuns să îmi dezvolt chiar propria teologie pornind de la idea centrală că Dumnezeu e iubire, e omniprezent și totuși ne permite să facem ce vrem.

Mult timp (cam 7-8 ani) asta am crezut până un coleg a ajuns să intre în contact cu Gnosticismul și am mai aflat și de acolo niște informații care mi-au întărit convingerile că multe din doctrinele oficiale ale tuturor bisericilor sunt falsuri și Dumnezeu trimite în mode regulat oameni care să ajute omenirea să progreseze, dar, inevitabil, mesajul lor urma să fie corupt de diferiți oameni cu interese meschine (astfel explicându-mi multitudinea de religii, care, în mintea mea, aveau toate ceva în comun).

Abia târziu, acum vreo 3 ani, văzând ura unor oameni care se declarau creștini ortodocși față de persoane care s-au declarat public atei mi-am dat seama că ceva nu-i la locul lui. A urî pe cineva pentru că nu crede mi se părea absurd, mai ales că eu învățasem și la școală la religie că Dumnezeu judecă după fapte și gândurile noastre, deci și un ateu virtuos ar fi putut ajunge în rai.

Apoi, mânat de curiozitate, am ajuns pe forumul ateilor (forum.atei.ro) și întâlnit clipuri cu atei care spuneau că nici nu și-ar dori să ajungă în raiul creștin, lucru care mi se părea absurd. Apoi am început să înțeleg, treptat treptat, după ce am urmărit toată arhiva show-ului „The Atheist Experience"
că oamenii ăia chiar au argumente.

Am crezut o perioadă că nu voi ajunge vreodată să fiu ateu, nici chiar agnostic, dar logica, firul rațional al ideilor exprimate și tot ceea ce am descoperit m-a împins înainte până la un moment dat când mi-am seama că nu mai credeam.

Nu am decis la nici un moment să nu mai cred, contrar cu ce ar pretinde unii, ba din contră, chiar mi-am propus să NU îmi pierd credința, dar am constatat la un moment dat că o pierdusem și lumea avea mult mai mult sens.

Si văd ca dintr-un răspuns despre ce am crezut, răspunsul s-a transformat într-un răspuns despre cum am ajuns ateu, dar nu-i bai :-) .

30 comentarii:

Anonim spunea...

"am citit".."am ajuns la concluzia".." sinodul de la Niceea"? "Arius" ?articol fara relevanta, sec, nu te amagi, nu ai fost niciodata "crestin", caci nici un "crestin" citind scrierile filocalice (ortodoxe) sau istoria crestinismului nu a apostaziat. ai citit pe diagonala biblia (an stil "neo-protestant") si cam atat. auzi, kurt gödel a demonstrat de mutisor ca este imposibil de demonstrat consistenta unui sistem de axiome rationand doar in interiorul sistemului. cred ca nu ai facut parte din "sistem", nu ai dovedit asta..

Anonim spunea...

..si nici nu esti original, ma Zergu..unii si-au "tras" biserica ateista..ui' aici...
http://firstchurchofatheism.com/
vai vai...

Lavinia Dance spunea...

inseamna ca nu ai avut o intalnire persanala cu Dumnezeu.
El este vazut in multe feluri de catre oameni, dar numai atunci cand il intalnesti tu si il vezi in viata ta iti poti da seama cum este El.

Anonim spunea...

draga, ©£f "intalnirea personala cu Dumnezeu" este un non -sens, o eroare dogmatica tipic sectelor protestante, ca-ci Dumnezeu nu-i gagica-ta, sa-ti dai intalnire cu El la fantana. in pauze. q.e.d.

Anonim spunea...

...sau gagiu tau, si pentru ca esti expat(a) si pentru ca pe acest bloc aterizeaza tot felul de lighioane (huhurezi, ciute, soimi, starci, batlani..)si mai spre noapte lupul, mi'am permis un ps...

Anonim spunea...

Intotdeauna poti spune despre celalalt ca nu a fost "cu adevarat". Mie mi se pare indecent.

De unde stii ca n-a fost cu adevarat? A, ca "daca era cu adevarat atunci nu se deconvertea".

Asta-i rationament circular de cea mai ieftina factura.

Pun pariu ca Zerg a fost mai crestin decat 95% din cei in numele carora BOR a acaparat bugetul tarii. Pe aia nu ii intreaba nimeni cat de ortodocsi sunt, doar sunt bagati la numaratoare cand va convine.

Dublul standard, e si asta o valoare.

Referitor la comentariul pocaitei de mai sus: pocaismul e penibil, discurs de joasa speta importat verbatim de la americani. Revino-ti!

Anonim spunea...

"uneori daca mangai un cerc devine vicios" e un citat luat de pe net (ca sa nu fiu acuzat de plagiat-ca Ponta.lol)

Logosfera.ro spunea...

"kurt gödel a demonstrat de mutisor ca este imposibil de demonstrat consistenta unui sistem de axiome rationand doar in interiorul sistemului. cred ca nu ai facut parte din "sistem", nu ai dovedit asta.."

Din ciclul "Hai sa dam cu banul. Cap - castig eu, pajura - pierzi tu".

Anonim spunea...

exact! pentru ca suntem toti pelerini pe terra, pariu cu miza mare, cam ca la poker, miza fiind mantuirea..

Anonim spunea...

Mantuirea de ce, Retardel? De prostie?...

Anonim spunea...

"de unde stii ca n-a fost cu adevarat"
..aaa ,am cetit din istoria scrisa ..
"a fost mai crestin decat 95%"..
cu atat mai irelevant.
"dublul standart e si asta o valoare"..
chiar nu ma pasioneaza. citeste F-9.

Anonim spunea...

@anonim..6 iulie 2012, 11.57 ,etc
"De prostie?"..citez "prostia e acceptabila doar ca studiu de caz".. ai sa "vezi" dupa ce mori. sau te crezi "nemuritor", troll?

zenpoker spunea...

"ca-ci Dumnezeu nu-i gagica-ta, sa-ti dai intalnire cu El la fantana"
Draga Anonim, de unde stii tu cum e sau cum nu e Dzeu?:)

Anonim spunea...

@ zenpoker
..pai prin insusi definitia sa, ca nu poti tu darama pi net 2000 ani de scolastica (de la definitia lui Anselm la Platinga)..pot sa-ti definesc si-un unicorn roz...

zenpoker spunea...

Atunci trebuie sa fii un individ foarte fericit, mereu :)
Cand o sa vreau sa aflu mai multe despre Dzeu o sa apelez la tine ^^

Apropo, poate Dzeu lua forma de broasca testoasa?

Anonim spunea...

...tu esti din ala cu cont si amici pe feisbuc, ashea?..no comment.

zenpoker spunea...

Adica stii cum e Dzeu dar in cazul meu nu esti sigur si e nevoie sa intrebi?:)

Anonim spunea...

..tuh, fugi iute pe wiki si citeste definitia unui trol.

Anonim spunea...

zenpoker@
..deja in interesanta dezbatere, ai "mutat stacheta".este o eroare logica elementara, da' daca vreai ultimul cuvant..il ai. deci baga.

zenpoker spunea...

Daca Sf. Anselm are voie sa comita erori am si eu voie.. nu crezi ca e corect asa?

Anonim spunea...

...zenpoker@
...ptr tine e "Sfantul Anselm" ,ptr moa' e doar un clasic ,si cu chestia asta am tras fermuarul disputei.

Anonim spunea...

zenpoker@
..daca, nu bagi in ecuatie si efectul foto-electric-numit si efect Comptom, nu mai invins la teologhisire .fugi iute pe wiki, ca-i la un click distanta.

zenpoker spunea...

Ce conteaza sursa mea? Daca citeam pe loc dintr-o carte era ok?:))
Esteti penibil dl Anonim.

zenpoker spunea...

Pentru mine e un Superfraier..

Anonim spunea...

..."Esteti penibil.." vezi ca-i gresit gramatical, probabil "Esti penibil"..p.d.a.p, toti hipsterii cu cont pe facebook, sunt..

zenpoker spunea...

A fost intentionat. Am crezut ca va intari relatia noastra..

Anonim spunea...

zenpoker@
."am crezut ca va intari relatia noastra.." baietel, nu te-a invatat mama-ta sa nu intri in dispute nepregatit pe net cu necunoscuti?..divaghez, acu' de la subiectul articolului,nu vriau sa par trol.

zenpoker spunea...

Din pacate nu, si totusi tu esti cel care presupune ca stie cum e Dzeu, de parca ar fi vorba de vre-un licurici :))
Nepregatit? Si ai ajuns la concluzia asta pt ca nu auzisem de Anselm? lola

Zergu spunea...

@Anonim(1): Așa cum s-a mai spus, marea masă de români care se autodeclară creștin-ortodocși de sunt 85% ortodocși în România sunt ortodocși deși n-au citit nici o pagină de biblie sau filocalie, dar eu care acum sunt ateu n-am fost niciodată ortodox. Poate ar fi cazul să nu mai deturnați statisticile cu duble standarde și să acceptați că sunt maxim 10-15% creștini de cult ortodox în România și, în consecință, să vă faceți „Catedrala Mântuirii celor 10-15% Ortodocși” din banii voștri personali (nu că ați avea dreptul să jefuiți pe careva, chiar dacă sunteți 99,99% ortodocși).

Mă doare la 3 metri în fața buricului de părerile tale și ce crezi tu, cât timp, pe baza acelor credințe nu pretinzi bani, să îndoctrinezi copiii altora și să impui religia și ideile tale de 2 bani altora.

De curiozitatea, partea cu dezvoltarea propriei teologii ți-a intrat pe o ureche și ți-a ieșit pe alta, nu?

@Anonim(2): Eu cred că o behăitoare din turma ortodoxă n-ar trebui să deschidă gura despre originalitate, nu că scopul meu a fost originalitatea, ci scopul meu a fost să expun povestea asta iar deconversia a rezultat în urma dorinței de a afla ce e adevărat și ce e fals. Ghici ce? „Adevărul cu A mare creștin” a picat în partea opusă celei sugerate de nume, dovadă că și dacă țipi în gura mare că ai dreptate, nu înseamnă că ai odată cu escaladarea octavelor.

@Ef(3): Înseamnă că poate îmi poți demonstra că nu halucinezi. Ești invitata mea și te aștept cu detalii.

@Toți anonimii: Folosiți niște porecle să își dea seama omul care ce zice, ca nu-i pe bani și nici nu trebuie să va faceți cont pe nicăieri. Selectați opțiunea „Nume / Adresă URL” și puteți lăsa liber al doilea câmp.

Anonim spunea...

..ii o poveste interesanta si captivanta , stai sa vezi cum am devenit eu crestin.. am sa scriu un poem epic. ps. apropo, accept ca's doar 10-15% ortodocsi, ba chiar ma bucura foarte. (anonim no 2)