Cautări pe acest blog

sâmbătă, 12 februarie 2011

Criza, banii și biserica - XXI - Catedrala Mantuirii Neamului sau Manurii Banului?

România e teocrație ortodoxă de ocupație. Agentul ocupant este BOR în asociere cu politicienii de Dâmbovița. De ce spun asta? Foarte simplu. Tocmai ce guvernul Boc a dat BOR 10 milioane de lei noi pentru Catedrala Mântuirii Neamului Mânuirii Banului și Prostirii Neamului.

Guvernul a alocat, in sedinta de miercuri, 10 milioane de lei pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, raspunzand astfel solicitarii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, transmite Agerpres.

"Suma solicitata acopera doar in parte necesarul pentru finalizarea lucrarilor, care urmeaza sa fie executate in 2011, restul banilor urmand a fi acoperiti din fonduri proprii ale Patriarhiei", a precizat Ioana Muntean, in conferinta de presa de la finalul sedintei de Guvern.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, solicitase, in decembrie 2010, in contextul dezbaterii Legii bugetului de stat, printr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, inscrierea in bugetul de stat pe 2011 a 20 de milioane de lei pentru proiectul Catedralei Mantuirii Neamului.

Patriarhul afirma ca cele 20 de milioane reprezinta "doar 10% din costul estimat de 200 milioane lei pentru lucrarile din 2011, care urmeaza a fi acoperite din donatiile credinciosilor dornici sa ajute, desi populatia tarii este profund afectata de criza economico-financiara".


Deci, Dănuț a cerut bani de la Camera Deputatilor 20 de milioane pe care nu i-a primit, așa că s-a dus la cei care au spart toate topurile de bani aruncați spre șarlatani în sutană, guvernele Boc. Regimu-i de ocupație teocratică pentru că e clar că populația nu vrea ca fondurile să se ducă pe îndoctrinare și îndobitocire, ci ar prefera să aibă spitale și servicii medicale decente, cel puțin.

Atât de mult își doresc asta încât, în ciuda piedicilor și lipsei de fonduri, unii chiar au făcut renovări în ciuda lipsei de fonduri de la stat:

Spitalul de copii Marie Curie a inaugurat miercuri un nou etaj dedicat exclusiv sectiei de pediatrie III. Odata cu amenajarea etajului sapte au fost finalizate lucrarile de renovare a celui mai mare spital de copii din Romania, ce trateaza anual 50.000 de micuti pacienti din toata tara. Pentru renovarea etajelor sase si sapte ale spitalului a existat o donatie de 500.000 de euro, intr-un proiect lansat de Fundatia Scheherazade.


Aceasta nu este o situație normală, fondurile de renovare și dotare ar trebui să existe, pentru că în teorie toți platim pentru asta lunar. Pentru că, să nu uităm, între taxele și impozitele pe care teoretic le plătim cu toții, există o sumă pentru sănătate, dar nu există o sumă pentru biserici, deci banii dați la biserici sunt furați din alte fonduri, cel mai probabil din fondurile de pensii, de educație sau/și de sănătate, pentru că se pare că acestea sunt cele mai lovite de subfinanțare, așa cum se plânge mult iubitul cârmaci de neam și de țară:

"Trebuie sa recunoastem ca medicii sunt foarte prost platiti, profesorii sunt foarte prost platiti, functionarii sunt foarte prost platiti, militarii. Pe cine vreti sa mai trecem pe lista? Presedintele e foarte prost platit, da? Noi avem salariile pe cat produce tara, nu pe cat am avea nevoie. Si eu as vrea sa am un salariu mai mare de 1.100 de euro pe luna, mai ales ca nu am voie niciodata sa am un costum ros in coate, trebuie sa am tot timpul o camasa alba, o cravata, niste pantofi nescalciati. Pentru asta as vrea sa am un salariu mai mare. Sunt convins ca si medicul ar vrea sa aiba un salariu mai mare, si dumneavoastra ati vrea sa aveti un salariu mai mare, dar asta produce Romania", a afirmat, joi, presedintele Traian Basescu, la postul public de radio, potrivit Mediafax.


Domnu' președinte, am eu o idee, ce-ar fi să nu mai plătim noi ăștia de producem salariile popilor și acoliților lor, biserici și betoane nenumărate, că și-așa sunt destule, adică vreo 18300, să întoarcem decizia de a deființa/„restructura”/„comasa” aproximativ 200 de spitale din cele și așa puține, prost dotate și subfinanțate (aș zice chiar „nefinanțate”)?

Oricum e de râs cum vor ei, popii, să ne prostească că-s mari filantropi, când banii pe care i-au dat pe filantropie sunt la degetul mic față de salariile și banii aruncați în mod criminal spre noi și noi biserici de care nu e nevoie.

Se spune că în 2009 Biserica ortodoxă ar fi cheltuit 10,6 milioane de euro în programe de caritate, în timp ce Biserica catolică a dat aproape 13 milioane. Diferența nu e uriașă, în cifre absolute, dar dacă o raportăm la procentele de credincioși (86% dintre români se declară ortodocși, și vreo 5-6% catolici) face de râs ortodoxia.

Aceste sume filantropice ar avea altă greutate dacă bisericile n-ar fi finanțate atât de generos de către stat, cu bani pentru salarii, construcții noi sau cu facilități fiscale. În condițiile în care numai pentru salariile clerului noi toți românii plătim 60 de milioane de euro pe an, actele de caritate de 24 de milioane de euro ale preoților „din donațiile credincioșilor” fac din această filantropie încă o gaură neagră a economiei.


Acum întrebarea pe care ar trebui să și-o pună orice om din țara asta este „Ce înseamnă de fapt 10 milioane de lei? Cât de valoroși sunt acești bani? Cum putem înțelege anvergura acestei sume?”. Ei bine, Dollo le zice foarte bine și ne răspunde la aceste întrebări, privind din perspectiva unui ONG dar și din perspectiva guvernului (link-urile cu detalii le puteți găsi la dollo):

- Am putea achiziționa 83 de milioane de prezervative pentru a fi distribuite gratuit în programele naționale de prevenire a bolilor transmisibile pe cale sexuală adresate, atât tinerilor, cât și persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile. Prezervativele ar fi suficiente să acopere programele existente pentru circa 10 ani. Marea majoritate a prezervativelor distribuite în România în ultimii ani au fost din donații ale agențiilor internaționale. Odată cu retragerea acestor agenții din România, numărul prezervativelor disponibile pentru distribuție gratuită prin programe a scăzut drastic (amănunte aici).

- Am ajuta circa 200 de familii cu copii afectați de Tulburări de Spectru Autist, să acopere costul terapiei pentru un an de zile. Lunar, terapia costă între 1.000 și 2.000 euro pentru fiecare copil (amănunte aici).

- Am putea susține, pentru o lungă perioadă de timp, serviciile de prevenție HIV/SIDA, de susținere pentru integrarea socială și îngrijire a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, servicii pentru care nu mai există finanțare (programul finanțat de Fondul Global și derulat de RAA s-a terminat astă-vară, iar Guvernul nu are de unde să aloce bani).

- În proiectul First Bebe, derulat de RAA, ar putea fi incluse cupluri care nu-și permit să dea bani pe instruire prenatală. Suma ar acoperi costurile pentru instruirea a 30.000 cupluri din 20 de județe, timp de 3 ani pentru care s-ar organiza 10 module/lună, 10 luni pe an. Pentru organizarea acestor cursuri s-a luat în calcul pe lângă logistică, plata a 160 specialiști din cele 20 de orașe/județe (detalii aici)

- Am asigura tratamentul pentru 25.000 de pacienți cu tuberculoză (în fiecare an România înregistrează în total 25.000 de cazuri de TB) sau tratamentul complet pe doi ani pentru 1000 de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă.


Iată ce s-ar putea face cu acești bani, dacă ar fi folosiți de guvern:

- în SUA s-ar fi făcut 1 km de autostradă cu banii ăștia, la noi s-ar face numai jumate de kilometru pe București-Fetești (considerată cea mai ieftină din România), că suntem mai pretențioși;

- s-ar fi putut cumpăra 67 de aparate OLYMPIC COOL-CAP® SYSTEM, necesare tratamentul nou-născuților care suferă de encefalopatie hipoxic-ischemică (insuficiență respiratorie la naștere, asfixie, stop cardiorespirator, hipotermie). Până acum România nu a avut un astfel de aparat, necesar în orice maternitate. Datorită unor maratoniști de la Ro Club Maraton s-au strâns 37.000 de euro, cât costă un aparat, și a fost achiziționat primul, pentru Maternitatea Giulești;

- s-ar putea consolida de două ori mai multe blocuri cu risc seismic în București (5 milioane de lei e suma alocată de municipalitate în 2010 pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, dovada aici);

- ar fi putut fi scutiți de impozitul pe mașină, timp de doi ani, toți bucureștenii sau firmele care au mașini înmatriculate în București (Primăria Capitalei strânge anual din impozite pe mașini 5 milioane de lei, dovada aici);

- s-ar fi plătit 14.280 de pensii medii de 700 de lei (atâta are mama pensie, după 30 de ani de muncă);

- sau 1.000 de pensii nesimțite a câte 10.000 de lei fiecare;

10 milioane de lei mai înseamnă:

- dublu față de cât alocă în 2011 Consiliul județean Mureș pentru investiții în spitalele din județ;

- cât au primit de la bugetul central, pentru reabilitarea și întreținerea drumurilor județene și comunale, fiecare dintre județele: Bistrița Năsăud, Brașov, Galați, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman sau Vrancea, și dublu față de cât au primit Ilfovul, Ialomița sau Covasna (dovada aici);

- contravaloarea programului guvernamental de sprijinire a firmelor ce înființează noi locuri de muncă în întreprinderi mici și mijlocii, prin acordarea de credite avantajoase. În 2010 acest program a beneficiat de 20 de milioane de lei de la buget, iar în 2011 a fost redus la 10 milioane (din cauza crizei), creditul maxim ce poate fi obținut de o firmă pe acest program fiind de 1,5 milioane de lei;

- contravaloarea unui proiect finanțat prin Măsura 322, pentru modernizarea și dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economie, populație și punerea în valoare a moștenirii rurale. Un exemplu în acest sens ar fi comuna Stolniceni de lângă Pașcani, care a obținut o finanțare europeană de 2,5 milioane de euro pentru racordarea comunei la reteaua de canalizare si apa potabila, asfaltarea drumurilor, reabilitarea Caminului Cultural din sat si constructia unei gradinite;

- suma primită din buget în 2011, în plus față de anul trecut, de Ministerul Dezvoltării și Turismului, condus de Elena Udrea :)


Vă aduceți aminte cum a urlat lumea pentru frunza lui Udrea? Atunci era vorba de un buget total de 850 de mii de euro, acum e vorba de o sumă de aproximativ 3 ori mai mare și nimeni nu zice mare lucru, parcă ar fi normal să fim prostiți de șarlatani în sutană care își pun dilema aghesmei la drogați.

E destul de clar de ce e vorba de teocrație? Acum să vedeți, dacă mai era nevoie, de ce e si regim de ocupație (pe lângă faptul că dăm bani si nu primim nimic din ceea ce teoretic plătim).



Pentru că școlile, în loc să fie locuri în care copii învață despre realitate, etică, știință, își dezvoltă abilitățile artistice, sunt locuri în care copii noștri sunt îndoctrinați cu forța în cultul majoritar, iar cei ce vor să-și țină copii departe de otrava religiei sunt priviți ca ultimii oameni și sunt mințiți în cel mai graoznic hal, sau sunt batjocoriți cu tot felul de hârțogării imbecile.

"Am iniţiat această campanie pentru că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei naţionale, a crescut riscul de îndoctrinare a copiilor în şcolile publice. Dorim să le arătăm părinţilor riscurile la care sînt expuşi copii lor odată cu îndoctrinarea şi în acelaşi timp vrem să le prezentăm mijloacele legale pe care le au la dispoziţie pentru evitarea acestui fenomen." a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

Prevederile Legii 1/2011 în privinţa predării religiei in şcoli vin în contradicţie flagrantă cu Constituţia României, cu Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului (272/2004), cu Codul Muncii şi chiar şi cu Legea Cultelor (489/2006):

• lipsa unui mecanism de înscriere voluntară, pe baza unei decizii informate a părinţilor şi a elevilor, instaurează obligativitatea de facto a studierii Religiei în şcoală, fapt ce violează art. 29 al. (1) din Constituţie
Prevederea conform căreia se poate solicita ca elevul să nu frecventeze orele de Religie este insuficientă în condiţiile în care, în practică, şcolile, din motive administrative, sînt extrem de reticente în a informa elevii şi părinţii şi de a accepta o astfel de opţiune.
Trebuie menţionat şi că prevederile actualei legi sînt mai restrictive decît cele din anterioara Lege a învăţămîntului (84/1995), care recunoştea dreptul elevilor şi părinţilor de a alege religia şi confesiunea
• includerea din oficiu a elevilor la orele de Religie, fără a se ţine cont de opinia lor, încalcă art. 24 al. (1) şi art. 25 din Legea drepturilor copilului (272/2004)
• interzicerea dreptului la opţiune pentru elevii care au împlinit 16 ani este în contradicţie evidentă cu art. 3 al. (2) din Legea Cultelor (489/2006)
• introducerea obligativităţii unui aviz din partea cultului la angajarea profesorilor de religie, pe lîngă accentuarea caracterului confesional al orelor de Religie, încalcă flagrant prevederile art. 5 din Codului Muncii


Poziţia ASUR este neechivocă: în unităţile de învăţămînt de stat trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.
Recomandarea ASUR de la sfârșitul comunicatului ar trebui, într-o țară normală, să nu fie necesară
:
Din aceste motive, asociaţia noastră nu recomandă retragerea necondiţionată de la orele de religie. Strategia pe care o recomandăm părinţilor este de a discuta această problemă la nivelul clasei sau a şcolii şi de a solicita retragerea de la orele de religie pentru întregul colectiv al unei clase sau pentru o majoritate a elevilor.

Pentru evitarea potenţialelor abuzuri împotriva acelor copii care studiază totuşi religia, recomandăm părinţilor acestora:
- să ceară referinţe despre persoana care predă orele de religie
- să solicite planurile lecţiilor care urmează a fi predate copiilor
- să discute periodic cu copilul şi să îi explice de ce la orele de religie i se predau lucruri în contradicţie flagrantă cu cele învăţate la celelalte materii
- să fie atenţi la apariţia unor modificări radicale de comportament a copiilor (dezvoltarea unor obsesii legate de moarte, de păcat, de iad, tulburări de somn sau de nutriţie, înstrăinare de prieteni etc.) şi, dacă este cazul, să apeleze la consiliere psihologică.


Pe tema îndoctrinării religioase în școli am scris și eu un articol care e la fel de actual ca anul trecut când l-am scris:



Un gând mă liniștește, fiecare asemenea gest este un nou pas spre conștientizarea la nivel public a hoției și adevăratei fețe a BOR și a scopului colaborării lor cu politicienii, chiar și pe vremea comuniștilor. Dar nu uitați, aceste informații trebuie să circule, așa ca nu fiți sfioși, trimiteți informația si altora!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Daca intri pe site-ul crestinortodox si dai la biserici si manastiri si aduni judetele, dau 21498 locasuri de cult.

Lucian Vâlsan spunea...

Am scris şi eu despre asta alatăieri.
În toate ţările sănătoase la cap, spitalele se renovează/construiesc din bani publici iar bisericile se construiesc din donaţii.
La noi e taman invers.

Când în oraşul meu natal am îndrăznit să scriu şi să public despre cretinătatea care s-a numit construirea unei biserici în incinta Spitalului de Copii din oraşul meu natal, a fost crimă şi pedeapsă.
80-90% din oamenii cu care mă întâlneam pe stradă mă-ntrebau: "Bă, da' ce-ai cu biserica?".
Uneori îmi pun serios problema dacă chiar va ajuta la ceva acest activism pe care-l practici tu, profu' de religie, eu, părinţi-raţionali (Anca) sau alţii.
Adevărul e adevăr, chiar dacă nu-l crede nimeni. Asta aşa e dar, pe de altă parte, parcă ne-am pişa contra vântului aşa mă simt.

Dacă eşti curios, poţi arunca un ochi aici despre articolul de pomeneam. (Observă că e pe un ton mult mai moderat decât scriu acum şi tot a fost primit rău!)

Anonim spunea...

intrebare: treaba asta nu poate fi atacata al curtea constitutionala? pt ca miroase discriminare la adresa celorlalte culte

Anonim spunea...

biserica ...o hotie ce nu se ma i termina de o mie si ceva de ani.mafia cea ma i bine organizata e BISERICA,vor tine lumea in intuneric cum a tinut o pana acum.eu personal nu ii suport sunt niste hoti parsivi.orice om normal o vede..dar tace.