Cautări pe acest blog

luni, 7 martie 2011

Criza, banii și biserica - XXIII - BOR e stat în stat: amenzi, monopol, legi

Mai țineți minte articolul despre monopolul la lumânări? Ăla cu taxe de protecție pentru lumânări, poliția pusă pe comercianții de lumânări? Ei bine, asta e și mai și:

Cincizeci de milioane de lei vechi. Cu această amendă îşi ameninţă un preot enoriaşii. Sfânta pedeapsă îi vizează pe credincioşii care aprind alte lumânări decât cele vândute în biserica lui, din comuna Ciocăneşti, judeţul Călăraşi. Preotul recunoaşte că ideea îi aparţine, dar spune că face asta de frica superiorilor de la Arhiepiscopie. Urmăriţi un material filmat cu camera ascunsă.




Popa Dumitru Cristian Laurenţiu nu s-a mulţumit să-i ameninţe pe enoriaşi. El şi-a pus afurisenia pe hârtie şi a afişat-o în biserică. Ne amestecăm printre credincioşii veniţi cu plocoane şi ne arătăm nedumerirea. La doi paşi de altar, dascălul ne vede cum scoatem snopul de lumânări din buzunar. Ne asigură că nu facem bine. Suntem la uşa altarului şi aprindem câteva lumânări chiar sub nasul preotului. Acesta nu se poate abţine şi îi roagă pe reporteri să nu aprindă lumânărileor. Preotul spune că ar avea probleme dacă vin cei de la Arhiepiscopie în control.


Deci fie arhiepiscopia îl obligă să facă mizeriile astea, fie el a aruncat pisica la alții.

Întrebare: Dumnezeu nu acceptă decât lumânări cu ceară din ureche de patriarh sau arhiepiscop? Sau cum?


Acești paraziți trebuie puși să muncească: http://tiny.cc/Recensamant

4 comentarii:

Antoaneta-Ivana spunea...

Tu nu ai aflat inca,de faptul ca BOR(SRL) si-a pus sigla pe "nenorocitele de luminari"? Nu preotul din satul ala e vinovat.El se supune ordinelor date de "sf sinod"al BOR.Altfel ,la prima abatere ii da 50 milioane amenda si la a doua "decoperire" de mucuri straine de BOR,il cateriseste pe preotul care n-a fost atent la ce fel de luminare aduce crestinul(ortodox) drept jerfa...Au pus in luminari ,pe scrisul ala :arhiepiscopia X,o substanta,si le depisteaza pe cele "reale" cu un aparat ca cel cu care se verifica valuta falsa...

Zergu spunea...

@Ivana(2): Aia cu substanța cu care se depistează cioturile de lumânări 'neaprobate' cu lampă cu ultraviolete (aia se folosește la bani, nu doar la valută) sună a invenție.

Pe de alta parte, tu admiți că BOR e coruptă la vârf, iar asta mă face să-mi pun întrebări legate de veridicitatea mesajului BOR, pentru că înseamnă că BOR nu a fost protejată de dumnezeul pe care-l aclamează și căruia îi pretind a-i răspândi mesajul. Iar faptul că popa se supune unei ierarhi corupte nu-i aduce cinste nici popii, nici ierarhiei, nici religiei creștine de soi ortodox.

Zergu spunea...

@Ivana(2): Aia cu 'o substanță [vizibilă] la lumină ultravioletă' (aia se folosește la bani, nu doar la valută) sună a legendă de biserică. Investiția ar fi prea mare, lumânările sunt produse local, din câte știu, deci implauzibil, zic eu.

Pe de altă parte, admiți că BOR e coruptă la vârf, adică dumnezeul ortodoxiei nu a protejat de la corupție instituția care îi propăvăduiește mesajul?

Asta ridică imense semne de întrebare cu privire la autenticitatea și veridicitatea mesajului creștinismului ortodox, pentru că ori lui Dumnezeu nu-i pasă de BOR, ca instituție, ori BOR nu reprezintă interesele lui Dumnezeu, ori nu există nici un dumnezeu.

Marco spunea...

Stie cineva care este bugetul bisericii pe un an, bani de la enoriasi, guvern si de la primarii ?

pe net, gasim de la ASUR ca ar fi 0,4% din PIB adica 540 milioane de euro, dar nu gasim donatiile particulare si veniturile din proprietatile bisericii.

Dupa mine este o institutie energofaga, consuma enorm de multe resurse si ofera doar iluzii.