Cautări pe acest blog

sâmbătă, 5 martie 2011

Despre Creative Monkeyz și exemple de gândire iraţională

În caz că nu știați, Creative Monkeyz este o echipă de nu știu câți oameni care au lansat un serial de scurt metraje animație de succes numit ROBotzi. Vasile le-a făcut puțină reclamă și au ajuns în doar câteva săptămâni la vreo 8 milioane de vizualizări pe YouTube (nu spun că Vasile a fost cel mai mare promotor, făceam doar o observație). O adevărată poveste de succes cu o serie constantă de distincții youtube de tip „cel mai vizionat” și asta în condițiile în care sunt în română făcute.

Între timp unii au făcut reupload ale clipurilor lor pentru că așa se întâmplă oriunde. Unii o fac din cauză că-s retardați și vor să aibă vizualizări de dragul vizualizărilor, adică-s attention whores (a nu se confunda cu trolli). Unii o fac pentru că vor să-i promoveze și cred că le fac un serviciu. Unii pur și simplu nu se gândesc pentru că-și tratează canalele de youtube ca un fel rafturi publice unde își fac backup la tot ce le place în mod deosebit. Alții chiar vor să-i promoveze pe plan internațional adăugând traduceri în engleză la clipuri. Alții sunt de-a dreptul nesimțiți și se pare că au făcut reclame pe baza clipurilor lor.

Despre ultimele 2 categorii voi vorbi în special un pic mai târziu.

Dar înainte de asta trebuie să precizez un lucru. Episoadele apar în fiecare joi, pe la 7 seara. Odată au întârziat. Și astfel s-au manifestat prima dată iraționalii. Adică unii care-și ziceau că-s fani au început să înjure și să facă scandal că nu a apărut episodul la timp. Băi retardaților, voi sunteți niște consumatori iar ceea ce primiți e gratis și presupune muncă. Nimeni nu e obligat să va ofere vouă distracție, cu atât mai puțin niște oameni care chiar depun un efort în ceea ce fac și fac lucrul ăla, din câte se pare până acum, cel puțin din pasiune.

Episoadele au început cu numerotarea de la 0, probabil sunt ceva programatori în echipă, e o chestie miștocară, zic eu. Sau irelevant. Chestia e că joi, 3 martie, în loc de episodul 6, pe YouTube a apărut un alt clip:



Ei aici eu am o problemă. Pentru că maimuțicile noastre creative (o spun fără dorința de a insulta) au dat-o puțin pe iraționalitate. Cel puțin în condițiile pe care le percep acum, adică am senzația că fac chestia asta din pasiune, nu din interes financiar. Personal nu am nimic cu nici una din abordări, doar toți facem lucruri din interes financiar.

Iată ce le-am comentat pe canal maimuţicilor (repet, nu vreau să insult, mi se pare chiar o formă de alint :-) ):

Cea mai proastă decizie pe care o puteați lua. Doar cu un singur lucru sunt de acord, ăia care au folosit clipurile pentru reclame sunt retardați și trebuiau să fie reclamați. În rest ați dat cu bâta-n baltă din orgoliu. Ceilalți va fac reclamă, unul dintre cei listați știu eu că vă traducea clipurile în engleză, deci va promova pe plan internațional, dar voi i-ați băgat pe toți la grămadă. Și nu, nu-s unul dintre cei care făcea asta, nici nu cunosc vreunul din cei listați, dar sunteți naivi dacă credeți că mișcarea asta vă va fi de folos.

Credeți că dacă e pe site la voi nu o să mai fie copiate episoadele? După cum se vede, hostingul vostru nu duce cererile și nu mai are nici dracu’ acces la clipuri, iar un hosting care să ducă e pe bani grei. Problema voastră e că mulți (toți?) ăia care au copiat nu ar trimite nici măcar un leu ca donație pentru hosting.

În conluzie o să trebuiască să scoateți bani din buzunar ca să oferiți un serviciu care e inferior celui youtube, fără nici un fel de beneficiu real.

Sfatul meu, reveniți pe youtube, faceți un anunț că licențiați clipurile cu licență Crateve Commons Non-Comercial (CC-NC) și că pentru cei care folosesc în scop comercial clipurile veti lua măsuri legale. Ceilalți vă promovează, nu vă fură din vizualizări cu care „oricum nu aveți ce face”, ca să vă prafrazez.

Acelaşi comentariu l-am pus şi pe site-ul lor.

Iraţionalitatea maimuţicilor ţine de orgoliu şi de speranţa deşartă că oamenii nu vor găsi motivaţii şi metode prin care să copieze clipurile de pe vimeo (acolo s-au mutat acum) sau dintr-un player propriu, aşa cum sugera cineva la comentarii. Asta dacă nu au interese financiare în plan.

Întrebarea mea pentru maimuţici este „Ce urmăriţi cu aceste desene? Faimă? Bani? Să faceţi ceva ce va place? Să destindeţi lumea?”. Pentru că în funcţie de răspuns reacţia voastră e iraţională, raţională sau chiar manipulativă. Eu cred sincer că faceți asta din pasiune și nu aveți o viziune pragmatică asupra lucrurilor. Repet, este mult mai eficient și productiv dacă îi urmăriți pe cei ce fac reclame, ba chiar puteți să o faceți indirect prin intermediul fanilor, rugându-i, atunci când a cazul să facă ei înșiși un raid exact la clipurile în cauză. Restul vă promovează.


O altă gaşcă de iraţionali sunt fanii-drone care se duc în hoardă la diverse clipuri care par că ar fi copii (sau care nu par deloc, decât dacă te uiţi la imagine) şi dau dislike şi-i acuză pe uploaderi că au făcut reupload fără a verifica dacă nu cumva cei ce le-au încărcat au făcut mix-uri sau au adăugat propria contribuţie sau chiar au făcut ceva nou folosind bucăţi din episoade.

Iată una din operele derivate care mie mi se pare reușite și care clar promovează serialul:



Creative Mokeyz, fiți sinceri, gândiți rațional și pragmatic legat de serialul RObotzi!


P.S.: Blogul ăsta a împlinit un an de când l-am deschis. La început am publicat aproape zilnic articole, dar, evident, asta nu e sustenabil. Din acest motiv am început să scriu mai rar. Dar am să vă anunţ dacă am să decid să îmi sistez activitatea blogarească, lucru care nu cred că se va întâmpla prea curând.



Update: Acum am aflat că prin programul de parteneriat cu Google detecția clonelor se poate face AUTOMAT. Totuși nu mi-e clar dacă parteneriatul implică neapărat introducerea de reclame, ceea ce poate contravine dorințelor maimuțicilor. Mersi lui DumneZERO pentru informație. CreativeMonkeyz, ceea ce ați făcut acum pare și mai ridicol.

4 comentarii:

0Z spunea...

De pe Vimeo se poate pirata la fel de usor ca de pe YouTube:

am facut o mica demonstratie aici

BaiatulCuPizza spunea...

Neinspirata alegerea lor. Joi, pe la 20:00 le-am trimis un e-mail prin care i-am intrebat de ce ii lasa pe toti retardatii sa aruce cu noroi in ei atunci cand nu pun clipul la ore fixe, de parca Maimutele ar avea vreo obligatie fata de toti oligofrenii, mai ales ca nu au cerut niciodata bani pentru munca lor.

Bagabontul spunea...

Oamenii au orgoliu.Era chiar jenant când te uitai la un episod iți apăreau la recomandări sau video similare alte zeci de furăciuni.

w32 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.