Cautări pe acest blog

marți, 13 septembrie 2011

De ce creationistii sunt mai stupizi decat un copil de 7 ani

Creaționiștii sunt stupizi. Vârsta reală a Terrei și a Soarelui este de aproximativ 4,5 miliarde de ani. Creaționiștii stricți sunt cei care cred că biblia e literală, deci, calculând generațiile personajelor biblice pot deduce vârsta Terrei. Ca urmare a acestui calcul ei cred că vârsta Terrei este undeva între 6000 și 10000 de ani.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, putem să facem o echivalență în distanțe. Dacă considerăm că un metru este echivalentul a 6000 de ani, eroarea dintre estimarea creaționiștilor stricți și vârsta reală este cam cât e distanța de la Constanța la Zalău și un pic mai puțin decât distanța de la Constanța la Oradea, Arad sau Timișoara. O eroare de 750 de kilometri, eu aș zice că e o eroare destul de mare.

Dar m-am gândit să fiu generos și să consider că acești creaționiști stricți cred că Terra are 10000 de ani și am să echivalez acești 10000 de ani cu un metru. În acest caz, distanța reală (450 de km) este aproximativ echivalentul distanței de la Pitești la Timișoara, Arad sau Oradea, față de metrul pe care-l estimează creaționiștii.

Cu alte cuvinte, raportat la scara estimată de creaționiștii stricți, România ar avea de la vest la est vreo 1.80 metri și de la nord la sud cam un metru. Pe o asemenea suprafață sunt sigur că vreo 20 de milioane de locuitori n-ar avea loc, dar creaționiștii stricți sunt convinși că așa este.

Astfel ajungem la motivul pentru care am numit acest articol așa cum l-am numit. Am găsit un blog care se numește „Life Before the Dinosaurs” și iată ce spune autorul despre sine:

I am seven years old. I really like the life before the dinosaurs. And I really think arthropods are cool.


pe românește (scuzați traducerea imprecisă)

Sunt un copil de 7 ani. Îmi plac foarte mult formele de viață din-nainte de dinozauri. Și cred sincer că artropodele sunt mișto.


Evident, nu cred orice scrie pe internet, deci nu cred că are 7 ani doar pentru că scrie pe un blog, dar iată-l pe puștiulică în timp ce dictează un articol mamei lui:




Blogul are scurte articole despre viața din-nainte de dinozauri, o adevărată enciclopedie a experimentelor evolutive cu specii care, dacă ar fi fost văzute de primitivii evrei din epoca bronzului, ar fi fost încadrate la spurcăciuni, iar de creștinii fanatici la ispite ale ghiavolului.

Din aceste motive, creaționiștii stricți sunt mai stupizi decât un copil de 7 ani.

P.S.: Nu am mai discutat deloc de faptul că universul are vreo 13,7 miliarde de ani, adică de vreo 3 ori mai mult decât Terra și Soarele. Eroarea de distanță raportată la echivalența 6000 ani = 1m, în acest caz ar fi fost echivalentul distanței de la Constanța la Lyon (Franța), în timp ce raportat la 10000 de ani = 1m, distanța reală e aproximativ distanța de la Constanța la Ljubliana (Slovenia) sau distanța de la București la Salzburg (1370 de km).

10 comentarii:

Oly spunea...

Mai merita pomenita si cealalta tagma de creationisti, aia "moderati", care cred ca povestioarele din biblie sunt metaforice si ca timpul lui iehova e dincolo de intelesul oamenilor, asa ca o zi in creationism inseamna, de fapt, milioane de ani. Au si ei tentative sa impace capra cu varza si esueaza lamentabil.
Tot aceeasi tagma de creationisti "moderati" sustin ca dinozaurii apar in biblie, si ca au fost eliminati de dumnezeu la potop - ceea ce inseamna ca pentru o vreme au convietuit bine mersi cu oamenii si alte animale cu sange cald.
Te doare coltzu` mintzii cand auzi ce pot inventa agatandu-se cu disperare de o credinta: ar spune orice doar ca sa nu le fie demonstrata falsitatea gandirii lor aberante.

Anonim spunea...

de unde stii ca cel care a scris facerea,nu a scris 6 miliarde si stii ca a scris 6 mii de ani,poate ca cel care gandeste ca un copil esti tu acela

Zergu spunea...

@Anonim: Tu știi să citești? Eu cred că fie nu știi, fie nu ai citit ce am scris. Îți citez, poate o să citești:

Creaționiștii stricți sunt cei care cred că biblia e literală, deci, calculând generațiile personajelor biblice pot deduce vârsta Terrei. Ca urmare a acestui calcul ei cred că vârsta Terrei este undeva între 6000 și 10000 de ani.

În lumina a ceea ce am scris, explică-mi care e sensul comentariului tău „de unde stii ca cel care a scris facerea,nu a scris 6 miliarde si stii ca a scris 6 mii de ani”.

Îți recomand să te duci la școală, la clasa a II-a și să imiți copiii de acolo la lectură. Succes.

Padre Pio spunea...

Articolul tau putea avea, foarte bine, titlul:
"De ce un copil de 7 ani, neindobitocit religios, este mai destept decat un adult creationist"

Anonim spunea...

Am citit fugitiv peste postul tau de aceea nu am observat ceea ce defapt ai vrut sa subliniezi.nu inteleg de unde atata ura intre oameni,ce conteaza ca esti ateu sau spiritual,ce e gresit in a crede intr-o fiinta divina,chiar daca nu exista,cel putin nu poate fi contestat ca nu exista sau exista,e ca si cum i-ai spune unui om de stiinta modern ca nu exista materia neagra pentru-ca nu a fost captata de nimeni,nici macar nu este inventat un aparat care sa capteze asa ceva,dar acel om de stiinta al ziilelor noastre sustine ca ea exista,prin urmare stiinta nu este diferita de spiritualitate deoarece ambele sustin ceva care nu poate fi demonstrat material,doar stiintific

Robotu' de serviciu spunea...

1. Ura si dispretul sunt 2 chestii diferite.
2. Daca fiinta divina iti spune sa faci ceva rau ce zici - e gresit sau nu a crede intr-o fiinta divina
?
3. Materia neagra ar putea sa nu existe. Asta o spun oamenii de stiinta...
4. Materia neagra a fost propusa pentru ca explica anumite observatii. Daca exista sau nu doar observatia acesteia va putea dovedi. Daca experimentul pentru detectie (care urmareste proprietatile propuse acestui tip de materie - proprietati derivate din natura acesteia) nu reuseste, inseamna ca materia neagra nu exista si este nevoie de o alta explicatie pentru rezolvarea observatiilor. Deci stiinta este diferita de spiritualitate.
5. Stiinta nu sustine ceva ce nu poate fi demonstrat material. Demonstratia "stiintificia" include si demonstrarea "materiala". Pe de alta parte cele tinand de spiritualitate (mai precis de divinitate pentru ca spiritualitatera etse mult mai mult decat existenta unor zei/divinitate/etc) nu pot fi demonstrate stiintific, deci te inseli la utlima fraza.

Zergu spunea...

@Anonim(5): Deci tu nu ai citit articolul cu atenție, n-ai înțeles care e idea și te-ai decis să comentezi pe lângă subiect acuzându-mă gratuit de ură față de oameni? Interesantă abordare.

Acum spune-mi tu, cam cât de mult meriți un răspuns în condițiile în care dai dovadă de lipsă de respect prin faptul că nu ai făcut nici măcar un efort să înțelegi ce am vrut să spun și că m-ai acuzat gratuit de ceva fără vreo bază reală? Eu as zice că deloc.

Nu am de gând să îți răspund pe larg la momâia ta de paie, dar, pe scurt, îți pot spune că materia neagră este o ipoteză încă neconfirmată. Există ceva predicții în ceea ce o privește, dar încă nu e confirmată.

Comparația ta între știință și spiritualitate (orice ar înseamna asta) arată că nu știi cum funcționează metoda științifică și ai impresia că se merge pe revelații divine sau păreri scoase la beție. Dacă ar fi așa, n-ai mai avea calculator să spui asemenea inepții.

În concluzie, învață să răspunzi la subiect și citește la ce răspunzi. Dacă nu înțelegi, poți să întrebi acolo unde nu e clar și am să-ți răspund (evident, dacă are sens, nu la orice lucru trivial sau când mi-e clar că nu-mi irosesc timpul degeaba).

Anonim spunea...

@Zergu-Deci tu nu ai citit articolul cu atenție, n-ai înțeles care e idea și te-ai decis să comentezi pe lângă subiect

Care subiect?si care idee?ceea ce faci sau incerci sa faci este din ideiile altora,de fapt tu nu faci nimic,sincer nu vreau sa jignesc pe nimeni.lumea este asa cum este,tu nu poti sa o schimbi,ideea de viata a ta nu corespunde cu a altor oameni,esti crescut dupa alte principi,principiile oamenilor poate nu corespund cu ale tale,lumea e diferita,chiar foarte diferita.

Anonim spunea...

Copilul pare a fi american dupa dictie, copii americanilor nu sunt atat de destepti incat sa scrie la 7 ani un blog si sa se exprime coerent , doar daca sunt exceptii, sa admitem ca acest copil este o exceptie.
Care-i tema?
Eu cunosc doar frangeza portugheza germana si italiana, de ce ne ignorati netraducand videoclipurile?

Zergu spunea...

@Anonim: Scuze pentru lipsa traducerii, dar clipul este pe contul de YouTube al acelui băiat.

Clipul surprinde un moment în care copilul dictează mamei lui un articol pentru blogul lui.

Generalizarea cu copii americanilor e cam gratuită şi cred că mulţi dintre acei copii sunt victime.