Cautări pe acest blog

luni, 5 septembrie 2011

Minciuna are picioare scurte, chiar minciuna ortodoxa

Era o dată o serie de imagini mișcătoare cu numele „Părintele Cleopa - Pofta duhovnicească e de la draci” și ea era încărcată pe canalul YouTube ZergAteu. Și crescuse la priviri din a 7-a zi a lui Gustar până ajunsese la 387 de priviri și 4 mesagii de omagiațiune și apreciere.


Părintele Cleopa - Pofta duhovnicească e de la draci


Dar iată că, brusc, apăru unfrateortodox care grăi din tastatură astfel de mesagiu:

Te rog frumos sa stergi acest film , pentru ca l-ai preluat de la mine si l-ai trunchiat lasand sa se inteleaga cu totul altceva.Daca nu voi fi nevoit sa iau legatura cu youtube si sa-ti suspende contul.


ZergAteu, văzând acestea își spuse „acest om este religios și caută să-mi închidă gura sub pretextul că i-am încălcat drepturile de autor” și decise să răspundă cu acest mesaj:

Legea nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe,
Art. 35. - Transformarea unei opere, fără consimţământul autorului şi fără plata unei remuneraţii, este permisă în următoarele cazuri:
b) dacă rezultatul transformării este o parodie sau o caricatură


adică o citare a unei legi în vigoare care spunea clar că nu s-a încălcat nici o lege, un răspuns firescu într-un regat în cari oamenii înțeleg că legiurea nu-i tocmeală și că de-o crede altul altceva, e liber ca pasărea ceriului să creadă cel lucru.

Și ZergAteu își spuse în sinea lui „acest frate ortodox va ignora legea, pentru că mânia lui nu este dreptul de autor, ci faptul că l-a deranjat că i-am luat la mișto idolul” și cuvintele lui au fost cele ale unui prooroc, căci în ziua 26 a lui Gustar, în anul 2011 de la un moment arbitar care n-ar nici o legătură reală cu un presupus zombi evreu, ZergAteu fu întâmpinatu de un mesagiu cari îi spunea că imaginile lui mișcătoare fură eliminate pentru că ar fi călcat cu ciuboatele peste drepturile de autor ale unui frateortodox (cu brânza pe bani, chiar și fără brânză).



Și mare-i fu mirarea Zergului ateu când află că orice coate-goale poate să pretindă ceva la YouTube, iar YouTube să ia de bun ce spune coate-goale. Și văzând acestea, hotărî să vadă ce grăiește ortodoxul:

Pretenţie de copyright în limita legii

Salut,

Văd că ai purces la a face copyright claim pe clipul ăla, deși ți-am indicat clar articolul de lege în baza căruia ceea ce am pus pe canalul meu este 100% legal. Sper că îți dai seama că ceea ce ai făcut este un abuz și ești pasibil tu însuți de consecințe legale.

Motivul pentru care ai făcut asta e tocmai pentru că e o parodie, nu are nimic de a face cu drepturile de autor, pentru că există o copie întreagă a clipului cu subtitrare în engleză cu care n-ai avut nici o problemă. Cât timp răspândește religia ta, nu e nici o problemă, dar dacă e critică sau parodie la adresa religiei tale, atunci e o problemă de drepturi de autor.

Ipocrizia nu are margini.





Ortodoxul trimise soli cu acest mesagiu:

Ceea ce pretind este faptul ca ai preluat un material prelucrat de mine si i-ai alterat continutul, fiind creat(modificat de mine) am tot dreptul sa nu-l folosesti decat cu acordul meu.
Aduci prejudicii morale celor care detin logo-ul site-ului care este inclus in filmulet, pentru ca l-ai trunchiat si nu este versiunea reala(intreaga), mesajul exprimat de film in acest context fiind cu totul altceva.
Daca vrei sa folosesti acel material scoate-i logo-ul si atunci nu mai este nici o problema.Acesta e motivul pentru care m-a deranjat actiunea ta.

PS:Daca este asa si tu esti pasibil de prejudici morale pentru ca te-ai folosit de un material care are un logo si trebuia sa nu-i alterezi continutul si sa-l lasi asa cum a fost creat.




Și Zergu văzu că motivul pretins era altul, un semn că fratele ortodox scormonea după un pretext, așa că decise să probeze această ipoteză:

Deci dacă scot ("cenzurez") logo-ul și/sau precizez explicit că este o parodie, atunci nu mai ai nici o problemă?


Dacă da, atunci sunt dispus să fac asta, dar vreau să am certitudinea că nu fac asta degeaba, mai ales când știu că dpdv legal NU am nici o vină, ba chiar sunt clar în limitele ei. Din acest motiv, am să consider că ești sincer în ceea ce spui dacă îți retragi plângerea și imediat după ce o faci (și am să observ asta, evident :-) ) am să pun clipul ca privat, urmând să pun o altă versiune care nu face asociere cu logo-ul tău.


Dpdv legal NU am voie să copiez ÎNTREG conținutul, aia e într-adevăr încălcare a drepturilor de autor, dar tot dpdv legal, AM voie să extrag o bucată scurtă în scop educativ, ilustrativ sau pentru parodiere sau efect comic.


P.S.: Pentru corectitudine, nu i-am alterat conținutul, ci doar am extras o scurtă parte fără a face editări "din bucăți". Nu am făcut un montaj, ca în cazul clipului „Richard Dawkins Loves Christian Boobies (this is a joke)" (atașat) ca să spună ceva ce n-a spus.




Și își spuse „dacă fratele ortodox nu răspunde într-o săptămână nici cu acțiuni, nici cu mesaj, am să public acest schimb de replici, doar, doar se întâmplă un efect Streisand”.

Și trecură alte 7 zile și, conform cronicarilor electronici ai regatului YouTube, ortodoxul n-a mai avut activitate în aceste zile, dar ZergAteu nu vru să mai aștepte și decise să scrie acest articol pentru ca toți cei care au citit să fie mai înțelepți, și cei ce au urechi de auzit, să audă, iar cei ce au capul pe umeri, să priceapă.

6 comentarii:

Oly spunea...

La asa ceva, hronicare Zerg, nu putem pentru a raspunde decat cu un citat celebru din acelasi idol prea-barbos: "MOORTEAA!! MOOOORTEA!!!" :))

Anonim spunea...

Mda
eu sunt atee ,
dar sa faci parodie dintrun clip cu parintele Cleopa , mi se pare prea mult. Parintele Cleopa a tinut loc de multamire in sufletele oamenilor in vremuri de rastriste, sunt atee , sunt impotriva evreilor care ne-am fortat sa credem in religia lor, dar sunt impotriva acelora care nu vad ce au reprezentat oameni ca parintele Cleopa ,
adica " poti bate copilul altuia dar daca te atingi de-al meu te rup in bataie ", este doar o metafora desigur.

Robotu' de serviciu spunea...

@ 1
Chiar daca Cleopa a avut un impact pozitiv asupra unora, asta nu inseamna ca are mana libera. Gandeste-te la cate prostii a spus - si aceleasi persoane alinate de Cleopa vor pune in practica sfaturile sale si vor avea de suferit - ele sau cei din jurul lor. Daca ii luam in considerare meritele trebuie sa ii luam in considerare si defectele (mai cu seama acestea).

sunt impotriva evreilor care ne-am fortat sa credem in religia lor,
Noi (crestini, ortodocsi) nu credem in religia evreilor (iudaism). Evreii nu cred in 50% din Biblie (in Isus). Si nu vad de ce ar trebui sa fim impotriva evreilor pe motiv ca ne-au dat o religie. Iar daca nu ai vrut sa aduci un argument nu vad de ce ai pomenit de chestia asta de altfel.

Anonim spunea...

Cum sa mai aibe parintele Cleopa mana libera, ca a murit de mult saracu. Referitor " a spus prostii " - macar a crezut in ele si nu suntem noi cei care sa consideram daca au fost prostii, noi aici scriem si mai multe "mancate-ar raiul sa te manance ", sigur el a trait intro perioada noi traim in alta perioada.
Persoanele care vor pune in practica ce le-a spus Cleopa , daca nu sunt in tandem cu dorintele si modul lor de viata , vor renunta sfaturile acelea, simplu.
Ref la punctul doi, da, sunt impotriva evreilor pentru ca , cu buna stiinta au imprastiat o religie , in ideea ca mai multe tari vor participa la ura lor fata de vecini, noi n-am preluat numai ura dar am preluat si obiceiurile (iar aici sunt multe de spus ) si nu aveam nevoie de ele.
Daca n-am atins toate punctele la care ati facut referire, voi reveni.

Zergu spunea...

@1: Faptul că crezi prostii îți dă mână liberă să spui orice tâmpenie. Nimeni nu e scutit de critică, din punctul meu de vedere.

Legat de ura față de evrei, cam ești pradă propagandei anti-evreiești.

Robotu' de serviciu spunea...

@1
Pai si Iisus e mort de vreo 2000 ed ani dar exista niste tipi (numiti crestini) care cica sunt influentati puternic de ce zicea ala. Cum se poate asa ceva?

Faptul ca tu crezi in prostiile tale nu le valideaza. Daca omori oameni in numele dumnezeului tau nu inseamna ca esti un om bun...

Persoanele care vor pune in practica ce le-a spus Cleopa , daca nu sunt in tandem cu dorintele si modul lor de viata , vor renunta sfaturile acelea, simplu.
Pai nu vor pune nici cele bune. Pe de alta parte daca persoana respectiva este influentabila, va pune in practica si cele bune si cele rele tocmai pentru ca nu priveste critic iar sursa are un ascendent asupra respectivei persoane.

Persoanele care vor pune in practica ce le-a spus Cleopa , daca nu sunt in tandem cu dorintele si modul lor de viata , vor renunta sfaturile acelea, simplu.
De ce nu esti si impotriva altor etnii care - tot cu buna stiinta - au imprastiat religii? Sa nu uitam ca prozelitismul religios este aproape universal cand vorbim de religii. Iar evreii nu prea fac prozelitism pentru ca afi evreu nu tine doar de credinta (iudaica) ci si de apartenenta (culturala, biologica). Crestin devii, dar evreu te nasti... Oricum, crestinmii nu au raspandit crestinismul - presupun ca la asta te referi, mult mai raspandit ca iudaismul.