Cautări pe acest blog

vineri, 5 martie 2010

Mall-ul Șmenuirii Banului și lipsa elementară de bun simț

Nu citesc ziare de scandal precum Libertatea, dar ieri am dat peste un exemplar abandonat în metrou, în drumul către casă. Așa că l-am răsfoit și peste ce dau? Un articol în care era blamat BOR-ul pentru nesimțirea cu care, pe fondul unei crize financiare fără precedent, pe fondul stării deplorabile a școlilor și spitalelor, practic când suntem în rahat până la gât, ei își permit să ceară de la stat sume imense de bani pentru o construcție hidoasă care se pare nu e dorită - Catedrala Mâintuirii Neamului.

Citez din subtitlu:

Sute de cititori ai ziarului Libertatea, care au scris pe site-ul nostru, sunt de părere că mai bine s-ar construi spitale sau şcoli cu aceşti bani.


Adicătelea, dacă și cititorul de Libertatea a sesizat că treaba asta cu Mall-ul Ortodox Român nu e deloc oablă, e de nașpa.

Având în vedere profilul articolelor ce apar în mod curent în Libertatea, vă dați seama ca cititorii nu au citit Nietzsche sau Bakunin ca să fie împotriva bisericii, ci-s oamenii care au mai dat pe la biserică, dar treaba pute rău.

Libertatea, în încercarea de a face pe plac cititorului, încearcă să dezvolte subiectul și să vadă cam ce s-ar putea face cu banii care ar urma să fie băgați în Piramida Îngropării Neamului, dacă nu-i oprim pe tembeli.


Aşadar, iată ce se poate face cu 170.000.000 de euro.

Suma ar ajunge pentru construirea a două spitale
[..]
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, construcţia unui spital, de la zero, cu fundaţie, cu finisaje şi cu echipamente moderne şi performante ar costa în jur de 100.000.000 de euro. De precizat faptul că o asemenea unitate medicală ar fi una foarte mare, comparabilă cu Spitalul de Urgenţă Floreasca. Aşadar, cu banii necesari ridicării catedralei s-ar construi două spitale. Unul foarte mare, de 100.000.000 de euro, şi unul puţin mai mic, de 70.000 de euro.

S-ar putea reface de patru ori şcolile din Capitală

Potrivit informaţiilor primite de la Ministerul Educaţiei, în 2007, anul în care s-au investit cei mai mulţi bani în infrastructură, s-au făcut lucrări de întreţinere şi de consolidare pentru 6.892 de unităţi şcolare, costul total fiind de 1.527.388.000 de lei (circa 372.000.000 de euro).

Dintr-un calcul simplu, pentru fiecare unitate şcolară în parte s-au cheltuit, în medie, 54.000 de euro. În Bucureşti sunt 871 de şcoli, grădiniţe şi licee, care, pentru a fi reparate, ar necesita suma de 47.000.000 de euro. Practic, cu cei 170.000.000 de euro alocaţi construirii catedralei s-ar repara de aproape patru ori şcolile din Capitală.




Dar ce să-i faci, reprezentanții Marelui Trib Ortodox nu pricep ideea de bază pe care o pricep și copiii de 6 ani când le spun părinții „n-am bani acum, nu pot să-ți iau Nintendo că tre' să luăm de mâncare”. Nu, ei o dau „înainte! că înainte era mai bine” (și anume înainte de timpul în care trăim, în Evul Mediu Întunecat de Lumina religiei):


Nu vom abandona opera noastră socială de care beneficiază aproximativ 600.000 de români lunar”, ne-a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.



Alooo, Vrăjitoria Română Ortodoxă, o „operă socială” înseamnă ceva care e util societății, adică ceva de genul unei cantine a săracilor, un spital, o școală, niște donații de haine la oameni săraci, ajutarea viitorilor inundați din Moldova (că sigur o să apară), nu un kitsch retrograd care să eclipseze kitsch-ul comunist numit Casa Poporului!



Nu mai pun în discuție faptul că cer bani de la bugetul deja sărăcit, că doar profesorii și medicii n-au fost trimiși obligatoriu în concediu fără plată degeaba.

5 comentarii:

Tanuki spunea...

Aha, şi dacă nu am mai plătii salarile preoţilor şi construcţia de biserici din banii statului şi am băga banii aştia în ceva util (gen educaţie, cercetare, spitale) cred că am avea o ţară de vis.

godless1859 spunea...

1. Ba da tu nu poti sa nu mananci litere?
kitsch / Nietzsche nu kitsh / Nietzche

2. Sterge-mi comentariul.

Zergu spunea...

@Tanuki: Dacă i-am băga, șansele ar crește, așa e clar că nu-s șanse deloc.

@godless1859: Pot, dar nu mereu, dovadă greșelile. Ce să-i faci, dacă nu mi-a plăcut din germană grupul "sch"... :-P

Anonim spunea...

Stoica se refera la opera sociala pe care ei o fac deja, ca dau ceva mancare unor saraci si ce mai fac, adica nu vor rupe de la gura acestora ca sa ridice catedrala. Ce mai conteaza ca ar putea sa includa in opera lor, cu banii aia, si o anumita categorie de saraci numiti cercetatori romani... :(
Iti vine sa-ti pierzi mintile in tara asta. Sau sa-ti versi toata bila.

Zergu spunea...

Înțeleg la ce se referea el, dar e stupid să spui că „opera socială” nu e afectată când e clar că au nevoie de bani de la stat și mai ales când din colosala sumă care vor să o bage în mizeria aia ar putea dezvolta o adevărată operă socială care să fie și în acord cu ceea ce pretind ei că fac și că au ca țeluri.