Cautări pe acest blog

luni, 29 martie 2010

Schimbarea religiei - care este semnificația? - III

(Articol din seria „Schimbarea religiei - care este semnificația? ”; Articole anterioare: I, II)
(Articolele din această serie : I - Introducere, II - Convertirea - Relevantă în stabilirea validității dogmei?, III - Factori favorizanți în convertire, IV - Efectele convertirii: Prozelitismul, V - Efectele convertirii: Radicalizarea și VI- Concluzii)

Ce favorizează convertirea?

Citez din „Exploring the Sociology of Religion and Religious Conversion among the Prison Population (pdf)

For conversion a person must:
1. Experience enduring, acutely felt tensions
2. Within a religious problem-solving perspective
3. Which leads him to define himself as a religious seeker
4. Encouraging the D.P. [Divine Precepts] at a turning point in ... life
5. Wherein an affective bond is formed (or pre-exists) with one or more converts
6. Where extra-cult attachments are absent or neutralized
7. And, where, if he is to become a deployable agent, he is exposed to intensive interaction (Lofland & Stark, 1965, p. 874)

Este evident că o persoană care este vulnerabilă, într-un moment de decădere în propria viață, din orice punct de vedere - financiar, social, emoțional - este o posibilă țintă, un posibil nou convertit. Lucrul ăsta îl știu toți prozeliții religioși, de la Martorii lui Iehova care profită de momente precum moartea unei persoane dragi, până la musulmanii extremiști care profită de presiunea pe care o pun chiar ei pe individ prin prezentarea opțiunilor „convertire, dhimmi (om de rang inferior) sau moarte/război”.

Un moment traumatic în viața unui om este momentul la care acesta este cel mai înclinat să-și pună întrebări legate de posibilele cauze ale căderii sale (indiferent de natura ei), deși, de cele mai multe ori nu poate fi vorba decât de pur ghinion, pură întâmplare. Chiar și când cauza este nesăbuința, leacul nu este subjugarea față de o autoritate, ci raționamentul, analiza rece, neinfluențată de emoții.

Ironic, chiar cei ce se subjugă unei noi autorități divine reușesc să treacă prin momentul dificil prin propriile forțe, chiar dacă ajutați de alte persoane, dar nu reușesc să-și asume meritul propriu din lipsa respectului de sine. Acestă lipsă de respect de sine este speculată de religii când spun că originea răului este omul și orice e bun are origine divină. Disecarea acțiunilor oamenilor nu ajută decât la sporirea dependenței individului de religie.

Toate aceste situații acoperă condițiile 1-4 într-un fel sau altul.

Uitându-ne la punctul 5 - formarea unei relații afective cu alți membri ai acelei religii - nu pot să nu-mi aduc aminte de faptul că, atunci când am fost cu godless1859 la mormoni în vizită, am simțit foarte mult componenta socială din acel grup. Invitația de a reveni acolo nu putea avea altă finalitate decât împlinirea condiției 5 și parțial atingerea condiției 6 - neutralizarea sau eliminarea atașamentelor față de elemente exterioare cultului.

Tot pentru acoperirea punctelor 5-7 convertiții vor participa săptămânal la slujbă (la creștini) sau la rugăciunea comună (la musulmani), și ocazional la diverse activități (prozelitism, acte de caritate, evenimente). Toate acestea au scopul de a crește adeziunea socială în interiorul grupui și slăbirea adeziunii sociale la lumea exterioară cultului.





În următoarele articole vom vedea câteva efecte interesante ale convertirii. Primul efect: convertiții sunt mai vocali decât nativii religiei.

6 comentarii:

Denisa Cristofil spunea...

Pentru binele si impartialitatea intelectului dumneavoastra va rog sa nu identificati Creatorul Suprem cu creatura Sa sau cu religia care este un sistem sau o forma de gindire de productie strict umana. Intre Creatorul Vietii si religie nu este o legatura mai speciala decit intre Acesta si oricare alt sistem de pe aceasta Planeta !Adica niciuna!
Este ca si cind m-ati identifica pe mine cu sistemul de invatamint in care mi-am consumat non-stop 12 ani din viata si care sistem nici macar nu mi-a reprezentat vreun drept ba din contra mi-a strimbat - la propriu - pina si coloana vertebrala din cauza greutatii cerintelor inconstiente din acea vreme( caiete de curat si de notite, manuale, trusa sanitara, trusa geometrica,etc.... si daca nu le carai cu tine - erai trimis acasa !) Deci eu NU am nicio legatura cu un sistem sau altul care eventual ar putea sa ma exploateze !Aceste sisteme sunt strict generate de oameni!
Si va rog sa mai permiteti o observatie:
- sa alegi sa te increzi si sa pretuiesti un OM -adica un pumn de tarina, care , orice realizare stiintifica , artistica, arhitecturala sau familiala ar lasa in urma lui, mai devreme sau mai tirziu, va ramine doar praf si pulbere din toate aceste rezultate si reusite profesionale sau familiale( asta chiar este o realitate de necontestat de catre niciun individ uman care are o minte) -- deci sa alegi un pumn de tarina in locul unui Creator al Vietii sau in locul ideii de Viata - chiar ca este o dovada de cel putin un rationament economic ( avantaj -dezavantaj ) slab - ca sa nu spun mai mult ... !
Toate cele bune! Si ... traiti liberi fata de semeni, fata de orice, ... dar de Viata nu ne putem separa si totusi sa continuam sa mai traim !

Zergu spunea...

@Denisa: Mulțumesc de comentariu. Fiți sigură că nu fac această confuzie.

Pentru a va convinge, vă recomand să citiți articolul
„Ce înseamnă ateu, creștin, religios, credincios, anticreștin...”

http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/ce-inseamna-ateu-crestin-religios.html


Legat de Dumnezeu, sunt conștient că pe termen foarte lung tot ceea ce facem nu are relevanță, dar asta nu-mi oferă pretextul să cred că există vreun Dumnezeu. Iar dacă există, sunt destul de sigur că nu mi-a dat rațiune să n-o folosesc.


Din câte înțeleg, dumneavoastră sunteți o persoană care la următorul recensământ ar trebui să vă declarați non-religioasă/fără religie și acest lucru mă bucură din cauză că în felul ăsta BOR, care s-a folosit de naivitatea și încrederea populației, va fi pusă în locul în care trebuie, nu în poziția de a pretinde bani de la stat, deși are o avere de cel puțin 3 miliarde de euro, avere făcută în mare parte pe spatele nostru, al contribuabililor.

http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/smen-de-smen-in-numele-credintei-am_23.html


În rest, vă urez și eu o viață plăcută și liniștită alături de cei dragi.

Zergu spunea...

@Denisa: Încă ceva, înțeleg de unde această idee că aș face confuzie între religie și divin, dar trebuie să înțelegeți că această serie de articole tratează conversiile spre o religie, iar termenul de „divin” are sens de zeul asociat religiei.

Denisa Cristofil spunea...

Sunt determinata sa-mi exprim aprecierea fata de claritatea intelegerii dumneavoastra!
Intr-adevar -- motivul degradarii a tot si toate cite exista pe aceasta Planeta precum si conditia extrem de umilitoare si total nedreapta de muritor a OMULUI , adica motivul: " ca nu gasesti altceva mai bun de facut!" -- nu este un motiv corect si destul de puternic sa te determine sa accepti ca trebuie sa existe un Creator personal al Vietii Caruia sa-I ceri socoteala, cu Care sa poti comunica rational, direct, personal!Poti trai foarte bine si in conditii chiar mai umilitoare de: exploatare, robotizare sau animalizare a propriei persoane.
Va mentionez ca in privinta recensamintului - inca de la cel precedent(nu imi amintesc acum anul exact!) m-am declarat ca fiind fara religie deoarece am avut o experienta nefasta in cadrul cestinismului de care m-am lecuit definiv deoarece - din punct de vedere al doctrinei crestine - se promoveaza jertfa, sacrificiul de sine, supunerea eu-lui, suferinta, moartea ( chiar daca va fi urmata de inviere! Atunci - daca tot voi invia , de ce sa mai trec prin agonia si chinul momentului mortii ??!! )
Sa reusiti in tot ceeace faceti!

Zergu spunea...

@Denisa: Vă mulțumesc, din nou. Sunteți prea generoasă cu aprecierile dumneavoastră.

Chiar dacă nu cred că există Dumnezeu, contrar preconcepțiilor populare, nu sunt o persoană imorală.

Pentru clarificare, recensământul anterior a fost în 2002. În creștinism sunt multe lucruri defecte, dar pe mine mă miră cum oamenii, deși n-au încredere în popi/biserică și nu aderă la doctrina ortodoxă, se declară ortodocși și apoi se miră de ce BOR face măgăriile pe care le face. Ce e cel mai șocant este tratamentul femeii în creștinism și, culmea, femeile sunt cele mai comune în biserici.

Dacă mai aveți prieteni care sunt în aceiași situație ca dvs., vă recomand să vorbiți cu ei să facă la fel ca dvs., poate în felul ăsta scăpăm de plaga asta numită BOR și poate oamenii încep să facă distincția dintre religie și credință.

Adi spunea...

Interesanta persoana Denisa. Insa imi pare confuza.
Tin sa clarific ca o religie este o viziune asupra lumii ca creatie a lui Dumnezeu.
E contradictoriu sa afirmi ca crezi in Dumnezeu dar esti fara religie.
Pana la urma, dpdv stiintific, religiile sunt teorii concurente. Asadar, daca tu ai o teorie mai buna decat cele consacrate, te invit sa o prezinti si demonstrezi (exemplul vietii personale poate fi un argument foarte bun)!
Eu nu stiu de ce nu am participat la recensamant!?!????!?!
"Ce e cel mai șocant este tratamentul femeii în creștinism și, culmea, femeile sunt cele mai comune în biserici." - cum iti explici?
Nu cred ca BOR face magarii mai mari decat politicienii si oamenii de afaceri pe care-i pretuiesti! Deci esti partinitor.
In plus, nu cred ca te-ar avantaja ca o parte din bugetul BOR sa se duca la mormoni, iehovisti si alte secte!!!!!
Dumnezeu ti-a dat ratiune ca sa o folosesti in primul rand pentru a-L descoperi! Altfel (continuand ipoteza ta)trebuie sa raspunzi ce alt scop mai maret si util ai avea pentru ratiune??
Prozelitismul si activitatea sectara nu au niciun fundament religios - asta este problema centrala, pe care n-ai atins-o in articolele tale!
Cel mai pret pentru Dumnezeu este cel care-L descopera singur!!! Inclusiv prin uzul propriei ratiuni...deci, in acest fel, toti oamenii sunt egali!!!!!!!!!!
Si, intr-adevar, pentru cei mai putin inzestrati intelectual-rational, exista religie organizata (Biserica):)
Observi ca eu am ajuns la o anumita (mica!) cunoastere a lui Dumnezeu prin forte proprii, nu exploatand altii vulnerabilitati.
La budisti e ilustrat cel mai clar - ajunge Buddha doar cel care se elibereaza fara guru si se intoarce din proprie initiativa sa ii elibereze si pe ceilalti (adica precum a facut Siddartha Gotama Buddha insusi).
Ceilalti sunt altceva...imi scapa acum termenul...ceva cu Micul Vehicul.