Cautări pe acest blog

marți, 23 martie 2010

Șmen de șmen... în numele credinței am strâns 3 miliarde de euro

Sărăcuța Biserică Ortodoxă Română, cum a strâns ea ca o furnicuță și cum vrea ea să devină stăpână pe averile secularizate de Cuza de la nenorociții ortodocși care trimiteau bani afară din țară și foloseau clăcași...

Citiți și vă minunați de tot articolul. Iată aici câteva scurte citate pentru a vă deschide apetitul:

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) administreaza una dintre cele mai mari averi din Romania, a carei valoare depaseste trei miliarde euro, potrivit estimarilor Business Standard, pe baza datelor centralizate in urma unei ample anchete jurnalistice.

La acest nivel, BOR se poate compara cu cei mai mari jucatori din economie, Petrom (cu o valoare de piata - 8,3 miliarde euro), BCR (peste sase miliarde euro, la pretul platit de austriecii de la Erste la achizitie in 2005) sau BRD SocGen (5,6 mld. euro - valoare bursiera), depasind companii precum Alro Slatina, Hidroelectrica, Banca Transilvania sau cel mai mare lant de retail local - Metro Romania. Daca avem insa in vedere ca BOR are de recuperat aproximativ 200.000 de hectare de padure la nivel national, cu o valoare estimata de circa cinci mld. euro, precum si piese aflate in circuitul muzeelor sau parte a tezaurului de la Moscova revendicat de statul roman, avutiile Bisericii ar depasi pragul de zece mld. euro.

Desigur, BOR dorește doar păstrarea esenței acestui popor, la fel cum a făcut până acu' aproximativ 150 când vorbea în slavonă românilor și când trăda românii ca sport bisericesc (nu național), așa cum TLP ne-a arătat în articolele din seria "România sub influența Bisericii Ortodoxe". În nici un caz BOR nu dorește ceva lumesc, iar faptul că "Preotii primesc de la stat 42 milioane de euro pe an" e o simplă coincidență, o dezinformare, o mașinație sau ceva de pe agenda Noi Ordini Mondiale, a grupului ocult Illuminati și a nenorociților de masoni.


Repet, BOR nu urmărește scopuri mirene... sau?


Hai să vedem ce zice articolul în cauză:



Preotii primesc de la stat 42 milioane de euro pe an

Personalul aflat in subordinea Patriarhului este de aproximativ 22.000 de oameni, pentru salariile carora statul a alocat in acest an 42 milioane de euro.

“BOR, spre deosebire de Biserica Romano-Catolica, este o institutie descentralizata. Avem o organizare piramidala. La Patriarhie, centralizam doar date cu privire la opera filantropica, constructiile si restaurarea de biserici. La nivelul fiecarei parohii, episcopii sau patriarhii, exista un patrimoniu mobil si unul imobil. Fiecare biserica are un teren in jurul ei, unde, de regula, exista un cimitir si cladiri anexe”, a spus pentru Business Standard parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.

“Biserica va trebui sa aiba o strategie financiara pe viitor.
Dorim sa recuperam proprietatile nationalizate si sa cumparam altele, pentru ca, asa cum vedem cu totii, imobilele si terenurile sunt cele mai valoroase”, afirma purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Veniturile unei biserici vin din donatii, vanzarea de lumanari, obiecte de cult, din activitati economice sau din chirii.

Vanzarile de lumanari sunt unul din principalele venituri ale Bisericii.
Numai Mitropolia Banatului, care cuprinde judetul Timis, a vandut anul trecut lumanari de 411.000 euro. Astfel, fiecare biserica din cele 335 din Timis a avut vanzari, in medie, de 1.226 euro, de unde rezulta ca, la nivel de tara, se obtin din vanzarea de lumanari circa 14 milioane de euro.

Investitia in ridicarea unei biserici de la zero si dotarea ei cu icoane si celelalte obiecte de cult ajunge cu totul la circa 300.000 RON (circa 80.000 euro), afirma un preot dintr-un sat din judetul Vrancea, care pastoreste o biserica noua.

Conform rapoartelor contabile predate in 2005 Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) de doua arhiepiscopii si cinci episcopii aflate in subordinea BOR, activele imobilizate aflate in patrimoniul acestora se ridica la opt milioane de euro. Activele circulante ale celor sapte institutii se ridica in 2005 la 11 milioane de euro, iar veniturile anuale totale, la valoarea de 14,5 milioane de euro. Potrivit estimarilor facute de preotul Constantin Stoica, fiecare dintre cele sase mitropolii aflate in administrarea Patriarhiei Romane detine conturi bancare la BCR, rezervate cheltuielilor curente, cu o valoare medie de 60.000 de euro. In total, conturile bancare ale mitropoliilor din Romania au o valoare de 360.000 de euro.

Eu zic să citiți articolul în întregime, m-am abținut să nu subliniez tot.

Desigur, cârcotașii o să spună că aia era situația în îndepărtatul an 2009, iar în 2010 lucrurile stau altfel. Dacă e așa, rugați-vă ca treaba asta să nu fie pe bune:

Salariile preotilor marite inainte de Paste: Vor primi de la stat intre 1000 si 8000 de lei

Salariile preotilor se maresc ajungand la echivalentul a 65% din salariile de baza ale angajatilor din invatamantul preuniversitar, potrivit unei ordonante aprobate de Camera Deputatilor cu cateva zile inainte de Paste.

In prag de sarbatori, deputatii au aprobat ordonanta fostului Guvern, cu 201 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.

Astfel, un preot de gradul I va lua un salariu de 3.018 de lei, unul cu gradul II 3.238 de lei, iar un debutant 1.144 de lei, in timp ce un episcop vicar va primi suma de 6.300 de lei, iar Patriarhul Romaniei peste 8.200 de lei, potrivit Newsin.

"Domeniul cultelor a fost neglijat foarte multa vreme si a sosit momentul sa reparam aceasta greseala, dar sa nu fim farisei cu unii, si credinciosi cu altii", a spus liberalul Mihaita Calimente, amintind ca exista si alte categorii de bugetari care au nevoie de sprijin.

Totodata, deputatul social-democrat Victor Surdu a spus ca votarea acestei legi este cea mai buna fapta pe care deputatii o puteau face in Saptamana Mare pentru personalul clerical. "Legea vine in ajutorul Bisericii, vine in ajutorul oamenilor care azi in Romania se situeaza pe primul loc in efortul ca sa triumfe ratiunea impotriva violentei. Legea este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am facut noi,

Parlamentul, mai ales in Saptamana Mare. Grupul nostru PSD+PC a votat aceasta lege constienti fiind de faptul ca, prin acest sprijin dat Bisericii, probabil Ministerul Administratiei si Internelor va avea, in ani, mai putin de lucru", a declarat Surdu.

Deputatii au decis intr-o sedinta anterioara de Birou permanent sa acorde intaietate acestei ordonante pe ordinea de zi a plenului. Liderul PD-L Ioan Oltean a spus ca Biserica este o institutie fundamentala a statului, care nu a fost tratata cu suficienta seriozitate, desi este singura institutie care are, "in orice coltisor", personal calificat.

Ordonanta stipuleaza ca personalul din conducerea cultelor beneficiaza de sprijin lunar la salarizare, potrivit functiilor pe care le ocupa, la nivelul salariilor de baza stabilite conform legii pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat, iar personalul clerical care isi desfasoara activitatea in unitatile de cult beneficiaza de sprijin lunar la salarizare in cuantum de 65% din salariile de baza stabilite conform legii pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obtinut si vechimii in activitatea clericala detinuta in cadrul cultelor din Romania.


A se observa corecta plasare a articolului la secțiunea „politic”, pentru că deja BOR nu mai are treabă cu nimic altceva decât cu politica.

Pe lângă faptul că țara asta se chinuie sub presiunea taxelor și impozitelor exagerate, a unei legislații stupide și greoaie, a criminalității de tip furt ridicate și a incompetenței, viermii de la putere ling cu patos fundul BOR-ului în cel mai scârbos mod posibil și au nesimțirea și tupeul să considere acest furt la drumul mare drept „o faptă bună”.

Îmi vine să vomit... și lămâia care mi-ar face greața asta să treacă ar fi laicizarea completă și corectă, taxarea bisericilor pentru ceea ce sunt - liberi profesioniști - și eliminarea acestui parazit numit BOR din treburile statului. Metoda e dificilă, dar necesară - educarea și informarea oamenilor.

8 comentarii:

mon pays de kko spunea...

Cam mare diferenta intre fiul omului care nu avea unde sa-si puna capul,si caracatita denumita BOR!Si tot ei mai au tupeul sa vorbeasca de masonerie si s-o condamne!Le e frica,pesemne,de concurenta,si implicit,de scaderea veniturilor.Dupa cum condamna si "sectele",din acelasi motiv. Mi-e greata.Suntem o tara de spalati pe creier(culmea,nu sunt ateu!)As vrea si eu sa vad separarea dintre biserica si stat,dar n-avem sanse,pt.ca se sprijina una pe alta:guvernul are nevoie de biserica pt.a prosti si a domina mai bine credinciosii,iar el sa-si poata vedea in liniste de furtisaguri,in timp ce prostimea sta la coada la pupat moaste,iar biserica are nevoie de guvern pt.ca,lasata pe cont propriu,nu se stie,s-ar putea ca oamenii(unii din ei,ca majoritatea ma tem ca nu mai au nicio sansa) sa se mai trezeasca la realitate(mai ales in conditiile actualei crize)si sa se uite de doua ori ce fac cu banii.
Matei 8:20
Isus i-a raspuns: "Vulpile au vizuini, si pasarile cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Si odihni capul."

Zergu spunea...

@mon pays: Legat de concurență, sunt de aceiași părere, se tem de ea pentru simplul motiv că ei chiar nu au antrenament la pozelitism și se bazează pe cifre măsluite la referendum și pe pasivitatea oamenilor.

Eu văd separerea dintre biserică și stat posibilă doar în urma unui recensământ din 2012 în care doar ortodocșii care au încredere în BOR și sunt practicanți se declară ortodocși, restul declarându-se „fără religie” sau „creștin nedenominal”.

De asemenea, întrebări de genul „aveți încredre în biserică?” sunt înțelese greșit drept „încredere în Dumnezeu”. Pentru a fi înțelese corect ar trebui formulate ca „aveți încredere în preoți?”. Asta ar ajuta chiar să se identifice preoții care își ajută într-adevăr comunitățile, cei care sunt într-adevăr o influență pozitivă.

Ceea ce se poate face într-adevăr este informarea, mai ales în orașele mari și la rudele de pe la țară, informare atât în ceea ce privește mizeriile BOR cât și conștientizarea faptului că biserica trebuie înțeleasă separat față de Dumnezeu, la fel cum religia trebuie înțeleasă separat față de credință.

Tot la capitolul educație trebuie să vorbim fiecare din noi și să-i învățăm pe cei mai creduli că prezența politicienilor la biserică în preajma marilor sărbători și în preajma alegerilor trebuie privită cu maximă neîncredere, pentru că știm ce fățarnici pot fi politicienii pentru a-și atinge scopurile.

Mă bucur că am cititori teiști care sunt inteligenți și înțeleg distincția de mai sus. Sper să rămâi cititor fidel.

mon pays de kko spunea...

Da,dar ce te face sa crezi ca la un recensamant ar fi multi care ar declara ca nu sunt ortodocsi?Sa nu uitam ca multi se declara astfel din frica de gura lumii(rude,prieteni,parinti,etc),sau pur si simplu,din inertie.Dupa cum din inertie tin si sarbatorile crestine(craciun,pasti,etc)nu pt.ca ar crede cine stie ce in ele(multi nici n-au citit Biblia),dar ca o ocazie de a baga in ei.
Ia incearca atunci cand iti moare cineva,sa zici ca nu-i faci pomenile cum scrie la carte,ca tu nu crezi in asa ceva,pai mai dai ochii cu vecinii,mai ales la tara?Ia incearca sa nu te cununi religios,sau sa nu-ti botezi copilul!
Pana si eu am lasat-o pe fi-mea sa faca religie,in primul rand ca nu voiam sa se simta ostracizata,si in al doilea rand,nu-i strica un 10 in plus,creste media(e intr-a 5-a).Bineanteles ca acasa i-am explicat eu cum sta treaba.Va fi o sceptica si o blasfemiatoare ca si ta-su!Dumnezeu nu inseamna BOR!Daca asta vrea de fapt Dumnezeu,sa respectam canoanele BOR,am un loc pregatit in iad.
Voi fi intotdeauna impotriva oricarei forme de religie care sustine ca doar ea detine adevarul,pt.ca,e clar ca daca afirma asta,e din teama de a nu-si pierde adeptii(si fondurile).

Tanuki spunea...

un preot de gradul I va lua un salariu de 3.018 de lei, unul cu gradul II 3.238 de lei, iar un debutant 1.144 de lei

ba. va suparati daca ma fac si eu preot? si asa nu am job momentan.

Zergu spunea...

@mon pays de kko: faptul că între timp s-ar discuta chestia asta pentru a penetra societatea cu idea că nu e nimic rău sau condamnabil să fii de altă religie, sau nici o religie, cât timp respecți legile și nu calci în picioare drepturile altora?

Legat de tradițiile religioase, am auzit multe cazuri în care ateii au spus asta familiei ca formă de ultimatum, sau ca o formă de compromis (ritualuri mai simple, cu preoți mai liberali). E adevărat că la noi, mai ales la țară, merge destul de greu cu variante liberale, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să cedezi fără a susține fie doar protestul și dezacrodul cu ritualul.

Eu am avut o discuție cu soția despre botez și i-am spus că nu văd sensul, și am întrebat-o ce crede că s-ar întâmpla rău cu copilul dacă nu ar fi botezat? Evident că nu a avut ce să răspundă și a lăsat-o mai moale. Totuși, i-am spus că, deși nu sunt de acord, dacă vrea lucrul ăsta pentru familie, sau că s-ar simți mai liniștită dacă l-am face, probabil aș accepta. Cum vor evolua lucrurile în viitor, rămâne de văzut :-) .



@Tanuki: nu mă supăr, dar cred că ai de așteptat la coadă și de plătit șpăgi:

http://www.adevarul.ro/locale/craiova/Craiova-_Teologia-_credinta_sau_spaga-_Cat_costa_o_parohie_in_Romania_0_194980585.html

http://www.adevarul.ro/locale/craiova/Craiova-_Student_la_teologie-_-Daca_nu_ai_pile_in_preotie-esti_ratat-_Si_aici_e_mafie_cat_cuprinde_0_193181073.html

Adi spunea...

Zergu si Tanuki, cati ani aveti??

Zergu spunea...

@Adi: De ce vrei să știi? Vrei să ne bați și vrei să știi dacă te ține? Hahaha!

Adi spunea...

Sunt curios! Si mi se pare legitim sa detin informatii despre interlocutori.