Cautări pe acest blog

marți, 14 septembrie 2010

Criza, banii și biserica - XV - Catedrala de la Slatina

Eu v-am mai spus că sudul României e afundat în ignoranță și obscurantism într-un mod în care Moldova nici nu visează. Acum am încă o dovadă în acest sens.

Începută în 1996, catedrala „Înălţarea Domnului”din Slatina, nu a mai fost terminată nici până în ziua de astăzi. Când va fi terminată, va deveni unul dintre puţinele lăcaşe de cult din lume, pictate în mozaic.

La mai bine de 14 ani de la începerea lucrărilor la Catedrala Înălţarea Domnului, acestea au fost sistate din lipsă de bani. „Lucrările au început în anul 1996, dar în acelaşi an fost sistate din lipsă de fonduri. Construcţia s-a reluat în anul 2000, iar în urmă cu doi ani s-a impus o accelerare a lucrărilor pentru a termina acoperişurile”, ne-a declarat Iorgu Iordache, preot paroh. Unică în judeţul Olt prin arhitectura sa, atunci când va fi terminată, catedrala va fi un simbol al oraşului Slatina, fiind printre puţinele biserici din ţară, dar şi din lume, al cărei interior va fi pictat integral în mozaic din sticlă.


Vă dați seama cât de nasoală e situația dacă nu au mai găsit bani pentru terminarea monstrului de beton? În sudul României. Unde religia e la mare putere și productivitatea e cam 0. Unde sunt icoane în autobuze. Da' lasă, că o să avem una dintre „puținele biserici din țară, dar și din lume, al cărei interior va fi pictat integral în mozaic din sticlă”. Uraaaa! Be-O-Re-ul și poporul! România, tricolorul! Uraaaa! Uraaaa!


Pictură cu 1 milion de pietre de mozaic

Pictura va realizată în stil bizantin, iar în componenţa sa vor intra un milion de pietre de mozaic. Un alt aspect de luat în seamă este modul în care a fost construită catedrala, fiind proiectată să reziste la cutremure de 8,5 grade pe scara Richter.


Interesant. În cazul unui cutremur așa de puternic puține clădiri din România ar rămâne în picioare și consecințele pe care le anticipez sunt:
  1. catedrala n-o să pice, spre deosebire de alte clădiri și o să pretindă o minune
  2. supraviețiutorii rămași fără case o să se refugieze în catedrală unde „o să audă cuvântul lui Dumnezeu și o să înțeleagă de ce li s-a întâmplat așa mare nenorocire”, cum sunt păcătoși și cum să se mântuiască.
Ce ziceți? Pare realist scenariul?

În judeţul nostru nu mai există nicio catedrală de acest gen, iar pe cele existente în ţară le poţi număra pe degetele de la o mână. Deşi lucrările avansează mai greu pe timp de criză, se lucrează constant pentru a termina acest lăcaş de cult. Când va fi terminată va fi cu adevărat un act de cultură”, a spus Sorin Siluan Cheţe, vicar administrativ al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.


Faptul că nu există e un motiv să faci? Sau care e faza? Eu credeam că are sens să faci așa ceva dacă e cerere pentru așa ceva, și, mai important, se face pe banii investitorului sau a beneficiarului, nu prin externalizarea costurilor. Eu aș spune că e o dovadă de incultură și înapoiere, că prin alte părți chestiile de genul ăsta s-au construit prin Evul Mediu Întunecat, și știm ce ideologie a dominat această perioadă. Cei ce au avansat au lăsat în urmă asemenea construcții megalomanice. Da' așa e când ești un parazit și nu trebuie să muncești pentru ce ai. Și până la urmă au găsit bani, chiar dacă e criză evident, din fonduri publice, adică banii noștri, așa cum vom vedea în continuare.

Deşi răbdători şi cu frica lui Dumnezeu, enoriaşii s-au cam săturat de atâta aşteptare şi speră ca în curând lucrările să fie finalizate. “Am donat bani de fiecare dată când am putut. Sper ca lucrările să se finalizeze în curând pentru că au fost începute acum mult timp”, a spus Iulian Ana, muncitor.


Sunt curios dacă era muncitor de pe șantierul catedralei sau era unul oarecare. Oricum, dragă Iulian, te anunț că ai fi putut să investești banii ăia în ceva mai util, precum educația unor copii, eventual ai tăi, sănătatea ta, că probabil ai ceva carii în gură da' n-ai bani să te duci la stomatolog, chestii de-astea cu efecte benefice reale și măsurabile.

Fondurile necesare pentru ridicarea acestei capodepere arhitectonice au provenit de la Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Olt şi Episcopia Slatinei Şi Romanaţilor, pentru anul acesta Consilul Judeţean alocând suma de 130.000 de lei.


Întâmplător, eu am trecut prin Slatina aia și am trecut și pe la Spitalul Județean de Urgență. După ce am crezut că o să mi se rupă mașina-n două de la gropile din fața spitalului, am văzut că ar cam trebui investite niște fonduri și pe acolo, oare n-ar fi mai bine dacă Consiliul Județean s-ar ocupa să rezolve măcar ăstea două chestii pe care le-am văzut eu pe acolo? Cu 130.000 de lei cred că se poate repara măcar drumul ăla, ca e mare păcat să ai așa drum prost pe un tronson care se pretinde a fi drum expres care leagă Piteștiul de Craiova, nu-i așa?

Politicieni fără scrupule + popi fără scrupule (scuze de pleonasm) = LOVE.

3 comentarii:

Luke spunea...

"pictura" unica in lume...imi aminteste de mult laudatul albastru de voronet cu care ne mandrim. in secolul in care un calculator iti combina orice nuanta, in care stim ca avem de-a face cu lungimi de unda si putem reproduce orice, noi ne mandrim ca nici un alt spoitor de biserici nu s-a impiedecat in acleasi mod de niste bidoane cu vopsea rezultandu-i un amestec cu care a dat pe ziduri

Zergu spunea...

@Luke: Oricum unicitatea e supraapreciată pentru că și eu dacă mă duc la WC forma rezultată are șanse foarte mari să fie unică. O să vezi cozi de oameni la mine la ușă să-mi vadă creația? Nu, deși e unicat.

Ce vreau să subliniez e ca a fi unicat nu e o valoare în sine. Nu din unicitate vine valoarea.

Luke spunea...

"Ce vreau să subliniez e ca a fi unicat nu e o valoare în sine. Nu din unicitate vine valoarea."

Exactly my point