Cautări pe acest blog

joi, 2 septembrie 2010

Despre inconsecvențe și cum sunt trase sub preș II - Draci în porci

În urmă cu ceva timp am mai vorbit despre inconsecvențele legate de momentul crucial al creștinismului, învierea lui Cristos. Am citit în paralel ce spun evangheliile și am ajuns să vedem o serie de contradicții și inconsecvente ireconciliabile. Aceste contradicții au fost în majoritate atât de mari încât foarte rar cele 4 evanghelii se potriveau una cu alta. Pentru cei ce n-au citit acel articol, le recomand să o facă, indiferent că sunt creștini sau nu.

Acum am hotărât să scriu un alt articol despre inconsecvențe biblice, în special contradicții evanghelice și subiectul este povestea alungării dracilor în porci emo care s-au sinucis după posedare.

Povestea e scrijelită în evangheliile după Marcu, Matei și Luca. Evangelia după Ioan nu zice nimic. Probabil autorul evangheliei după Ioan era plecat să joace golf.

Matei 8:28-34

28. Şi trecând El dincolo, în ţinutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizaţi, care ieşeau din morminte, foarte cumpliţi, încât nimeni nu putea să treacă pe calea aceea.
29. Şi iată, au început să strige şi să zică: Ce ai Tu cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuieşti?
30. Departe de ei era o turmă mare de porci, păscând.
31. Iar demonii Îl rugau, zicând: Dacă ne scoţi afară, trimite-ne în turma de porci.
32. Şi El le-a zis: Duceţi-vă. Iar ei, ieşind, s-au dus în turma de porci. Şi iată, toată turma s-a aruncat de pe ţărm în mare şi a pierit în apă.
33. Iar păzitorii au fugit şi, ducându-se în cetate, au spus toate cele întâmplate cu demonizaţii.
34. Şi iată toată cetatea a ieşit în întâmpinarea lui Iisus şi, văzându-L, L-au rugat să treacă din hotarele lor.


Marcu 5:1-20

1. Şi a venit de cealaltă parte a mării în ţinutul Gadarenilor.
2. Iar după ce a ieşit din corabie, îndată L-a întâmpinat, din morminte, un om cu duh necurat,
3. Care îşi avea locuinţa în morminte, şi nimeni nu putea să-l lege nici măcar în lanţuri,
4. Pentru că de multe ori fiind legat în obezi şi lanţuri, el rupea lanţurile, şi obezile le sfărâma, şi nimeni nu putea să-l potolească;
5. Şi neîncetat noaptea şi ziua era prin morminte şi prin munţi, strigând şi tăindu-se cu pietre.
6. Iar văzându-L de departe pe Iisus, a alergat şi s-a închinat Lui.
7. Şi strigând cu glas puternic, a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiule al lui Dumnezeu Celui Preaînalt? Te jur pe Dumnezeu să nu mă chinuieşti.
8. Căci îi zicea: Ieşi duh necurat din omul acesta.
9. Şi l-a întrebat: Care îţi este numele? Şi I-a răspuns: Legiune este numele meu, căci suntem mulţi.
10. Şi Îl rugau mult să nu-i trimită afară din acel ţinut.
11. Iar acolo, lângă munte, era o turmă mare de porci, care păştea.
12. Şi L-au rugat, zicând: Trimite-ne pe noi în porci, ca să intrăm în ei.
13. Şi El le-a dat voie. Atunci, ieşind, duhurile necurate au intrat în porci şi turma s-a aruncat de pe ţărmul înalt, în mare. Şi erau ca la două mii şi s-au înecat în mare.
14. Iar cei care-i păşteau au fugit şi au vestit în cetate şi prin sate. Şi au venit oamenii să vadă ce s-a întâmplat.
15. Şi s-au dus la Iisus şi au văzut pe cel demonizat şezând jos, îmbrăcat şi întreg la minte, el care avusese legiune de demoni, şi s-au înfricoşat.
16. Iar cei ce au văzut le-au povestit cum a fost cu demonizatul şi despre porci.
17. Şi ei au început să-L roage să se ducă din hotarele lor.
18. Iar intrând El în corabie, cel ce fusese demonizat Îl ruga ca să-l ia cu El.
19. Iisus însă nu l-a lăsat, ci i-a zis: Mergi în casa ta, la ai tăi, şi spune-le câte ţi-a făcut ţie Domnul şi cum te-a miluit.
20. Iar el s-a dus şi a început să vestească în Decapole câte i-a făcut Iisus lui; şi toţi se minunau.


Luca 8:26-39


26. Şi au ajuns cu corabia în ţinutul Gerghesenilor, care este în faţa Galileii.
27. Şi ieşind pe uscat, L-a întâmpinat un bărbat din cetate, care avea demon şi care de multă vreme nu mai punea haină pe el şi în casă nu mai locuia, ci prin morminte.
28. Şi văzând pe Iisus, strigând, a căzut înaintea Lui şi cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preaînalt? Rogu-Te, nu mă chinui.
29. Căci poruncea duhului necurat să iasă din om, pentru că de mulţi ani îl stăpânea, şi era legat în lanţuri şi în obezi, păzindu-l, dar el, sfărâmând legăturile, era mânat de demon, în pustie.
30. Şi l-a întrebat Iisus, zicând: Care-ţi este numele? Iar el a zis: Legiune. Căci demoni mulţi intraseră în el.
31. Şi-L rugau pe El să nu le poruncească să meargă în adânc.
32. Şi era acolo o turmă mare de porci, care păşteau pe munte. Şi L-au rugat să le îngăduie să intre în ei; şi le-a îngăduit.
33. Şi, ieşind demonii din om, au intrat în porci, iar turma s-a aruncat de pe ţărm în lac şi s-a înecat.
34. Iar păzitorii văzând ce s-a întâmplat, au fugit şi au vestit în cetate şi prin sate.
35. Şi au ieşit să vadă ce s-a întâmplat şi au venit la Iisus şi au găsit pe omul din care ieşiseră demonii, îmbrăcat şi întreg la minte, şezând jos, la picioarele lui Iisus şi s-au înfricoşat.
36. Şi cei ce văzuseră le-au spus cum a fost izbăvit demonizatul.
37. Şi L-a rugat pe El toată mulţimea din ţinutul Gerghesenilor să plece de la ei, căci erau cuprinşi de frică mare. Iar El, intrând în corabie, S-a înapoiat.
38. Iar bărbatul din care ieşiseră demonii Îl ruga să rămână cu El. Iisus însă i-a dat drumul zicând:
39. Întoarce-te în casa ta şi spune cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu. Şi a plecat, vestind în toată cetatea câte îi făcuse Iisus.



Acum întrebările mele:
  1. Care ținut era? (Asta e mai ușoară, de încălzire.)
    • Matei: Gadarenilor
    • Marcu: Gadarenilor (în unele traduceri și variante este Gerghesenilor)
    • Luca: Gerghesenilor
  2. Câte persoane erau posedate?
    • Matei: 2
    • Marcu: 1
    • Luca: 1
  3. Ce fel de probleme creau demonii?
    • Matei: posedații erau cumpliți, blocau un drum
    • Marcu: posedatul nu putea fi legat, nu putea fi potolit, striga și se tăia cu pietre
    • Luca: posedatul mergea în pielea goală, stătea prin morminte, când era legat, rupea lanțurile și pleca de nebun
  4. De ce s-au speriat oamenii din cetate și sate?
    • Matei: nu e clar că s-au speriat, dar dacă s-au speriat s-au speriat din pricina poveștii cu porcii
    • Marcu: l-au văzut pe demonizat (îmbrăcat, deși înainte nu se precizează că ar fi umblat n cucul gol)
    • Luca: se îmbrăcase dezbrăcatul și era întreg la minte
  5. Ce s-a întâmplat cu demonizatul/demonizații?
    • Matei: nu se precizează nici o informație, probabil nimic important
    • Marcu: demonizatul se ruga de Iisus să-l ia cu el; Cristos i-a zis „deniend” și i-a zis să meargă la casa lui și să le zică a lor lui ce a pățit; s-a dus acasă și le-a zis tuturor
    • Luca: demonizatul s-a rugat de Iisus să-l ia cu el; Cristos i-a zis „denied” și i-a zis să meargă la casa lui și să le zică a lor lui ce a pățit; s-a dus acasă și le-a zis tuturor

Cum se reconciliază aceste variante, dacă se reconciliază? Poate 1 e o problemă de traducere, 3 ar putea fi o reuniune, la 4 și 5 poate Matei are povestea incompletă, dar întrebarea mea este cum reconciliem contradicția de la punctul 2? Câți posedați erau, 1 sau 2?

Cum poate pretinde cineva că biblia este infailibilă și fără contradicții la o asemenea evidentă contradicție? Era Matei băut de a văzut dublu și s-a transmis povestirea lui așa? Dacă ar fi fost beat, măcar era un bun creștin.

Gândire plăcută, iar dacă vreți să găsiți inconsecvențe singuri, puteți folosi uneltele indicate aici!

12 comentarii:

Spatiu spunea...

Sunt doua invataturi,dar nu-i decat un singur adevar.Sunt doua invataturi:una a lui Dumnezeu(Biblia),neclintita ca si El,alta a omului(tot ce tine de ateism),schimbatoare ca si el.
Chiar nu vad ce vrei sa demonstrezi,ca biblia nu are dreptate si ca minte in legatura cu ce a facut Iisus,sau ca tu esti asa de destept de le stii pe toate?
Sincer,imi pare rau pentru tine ca te chinui in zadar sa demonstrezi ceva ce nimanui chiar nu-i pasa.Defapt,tu in mintea aia a ta de om asa destept,care esti asa de iluminat,chiar crezi ca merita sa iti pierzi timpul sa demonstrezi ca nu exista Dumnezeu?Pun pariu ca peste 90% din poulatia tarii i se rupe de cea ce vrei tu sa demonstrezi.Pentru-ca omul oricum crede ce vrea.

Zergu spunea...

@Spatiu: Bine, bine, lasă propaganda și minciunile cu care te minți singur și spune câți posedați erau? 1 sau 2?

Cum poți să spui că rahatul ăla de carte scrisă de niște primitivi așa de prost încât are contradicții de nu le poți număra este o creație demnă de un zeu omnipotent? Tu chiar atât de mult ești în stare să-l denigrezi pe zeul tău încât să-l faci un incompetent autor de carte?

Spatiu spunea...

Da tu chiar nu intelegi ca pentru un crestin chiar nu are importanta cati posedati erau?ci are importanta ceea ce a reusit Iisus sa faca.In al doilea rand nu este numai zeul meu ci este si al tau.Sincer,imi pare rau de doctrina crestina ca a inventat multe lucruri printre care raiul si iadul,pentru-ca multi sunt atei din cauza fricii de iad,in schimb pentru mine,in ceea ce tine de spiritualitate,crestinismul este ceva frumos,deoarece crestinismul sustine familia si societatea,respecta in mod egal femeia si barbatul.De doua mii de ani,ne dau un concept de viata frumos si sigur,ne explica cum am aparut,cum trebuie sa traim si ce se intampla dupa ce murim.Prin urmare,daca esti crestin adevarat nu inseamana ca trebuie sa negi ce spune stiinta moderna,ba chiar mai mult,poti sa sustii ce spune stiinta si sa tii crestinismul doar pentru tine pentru pacea,siguranta ta interioara(ma referam la mine).

LazyPawn spunea...

Spatiu-le, înțeleg că pentru tine (și alții) creștinismul este un fel de îndrumare morală, care te face să te simți bine, sau te ajută să iei decizii în anumite situații, sau te face să privești moartea cu seninătate. Nimic rău în asta, cu toate că se poate discuta foarte mult despre anumite norme morale infecte ale creștinismului. Însă, ceea ce tu nu înțelegi, este că pe unii îi interesează dacă acele legende au vreo legătură cu realitatea sau nu. Există persoane care spun că Biblia este infailibilă, că ce scrie acolo chiar s-a petrecut. Articolele care pun în evidență contradicțiile din Biblie nu fac decât să arate că poveștile sunt inventate de oameni, copiate și răstălmăcite de oameni, ca urmare nu sunt mai deștepte decât cei care le-au inventat. Nu este nimic divin în ele, că dacă ar fi, ar fi perfecte, fără contradicții, și depășind nivelul epocii în care au fost scrise.

Zergu spunea...

@Spatiu: Clar că nu are importanță câți erau, ci are importanță că există o contradicție și nu o vedeți și pretindeți că un zeu omnipotent e în stare să facă asemenea erori de consecvență. La fel și articolul legat de învierea lui Cristos, sunt atâtea inconsecvențe acolo că nici măcar nu e clar care e povestea reală.

Zeul ăla e doar al tău, eu nu am prieteni imaginari violenți și criminali pe care să-i consider minunați.


Din câte vorbești, nu prea ai idee ce scrie în biblie, la fel ca mulți creștini.


„crestinismul sustine familia” - o prostie imensă, uite ce zice Cristos însuși:

35. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.
36. Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui.
37. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
Matei 10:35-37

„respecta in mod egal femeia si barbatul” - altă prostie, se vede ca n-ai citit biblia aia:

11. Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea.
12. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită.
1 Timotei 2:11-12

Știința modernă spune că Terra are 4,5 miliarde de ani, nu vreo 6000-10000 de ani, spune că nu a existat nici un potop global, nu a existat nici un turn al lui Babel, mai spune că nu există nici o dovadă extracreștină contemporană care să indice istoricitatea lui Cristos și nu există nici un fel de dovezi extracreștine contemporane care să dovedească măcar o minune.

Cu ăstea ești de acord?

Logosfera spunea...

@Spatiu
"De doua mii de ani,ne dau un concept de viata frumos si sigur,ne explica cum am aparut,cum trebuie sa traim si ce se intampla dupa ce murim."
Reformularea cinstita a ceea ce ai spus tu suna asa: "Mi-e atat de frica sa incetez sa exist incat ma agat cu disperare de speranta vietii dupa moarte. Chiar daca dictatorul celest care a inscenat pacatul originar celor 2 idioti pe care i-a creat este un psihopat, eu vreau atat de mult sa traiesc vesnic incat sunt dispus sa stau capra in fata crestinismului. Nu mai spun ca mi-e atat de lene sa ma gandesc ce trebuie sa fac incat sunt absolut incantat ca cineva o face pentru mine".

PS: Singurul Dumnezeu adevarat e Allah. Ne vedem in iadul musulman.

Spatiu spunea...

@Zergu
35. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.
36. Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui.
37. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Matei 10:35-3
De ce te-ai oprit la 37,vezi ca urmeaza si 38,39 pana la 42.

Daca tu si toti cei care sunt impotriva crestinismului,studiati biblia doar ca sa gasiti contradictii,atunci te multumesti doar cu 35,36,37 si nu vrei sa intelegi ce spune restul pana la 42,ca de fapt iubirea de Dumnezeu este cea mai mare si puternica iubire,urmata de cea a familiei.In fine,in comparatie cu omul ala primitiv care a scris evanghelia si cei din zilele noastre,rezulta ca cei din zilele noastre sunt mai primitivi,deoarece nu pot(sau vreau) sa inteleaga ce este scris in ea.
@Logosfera
Nu cred in iad,cum nu cred nici in rai,cu toate ca daca ar fi adevarate a-si fi bucuros sa chinuie Dumnezeu niste atei prin iad,defapt nu prin iad,ca prin iadul necunoasterii si rautati sunt toata viata ateii,mai bine iar pune in rai,adica raiul cunoasterii ca acolo ar fi mai chinuiti ca in iad.

Spatiu spunea...

A!defapt ar fi mai bine sa va inchida intr-o camera cu trollu ala de Adi,sa va bata la cap "toata ziua"

Zergu spunea...

@Spatiu(7): N-am continuat pentru că era irelevant în ceea ce privea familia. Iar familii despărțite din pricina rahatului de religie, indiferent de ce soi de religie, sunt mutiple exemple.

Iată ce spun celelalte versuri, că văd că ești bun să repeți ce am citat eu, dar le dai cotite:


38. Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.
39. Cine ţine la sufletul lui îl va pierde, iar cine-şi pierde sufletul lui pentru Mine îl va găsi.
40. Cine vă primeşte pe voi pe Mine Mă primeşte, şi cine Mă primeşte pe Mine primeşte pe Cel ce M-a trimis pe Mine.
41. Cine primeşte prooroc în nume de prooroc plată de prooroc va lua, şi cine primeşte pe un drept în nume de drept răsplata dreptului va lua.
42. Şi cel ce va da de băut unuia dintre aceştia mici numai un pahar cu apă rece, în nume de ucenic, adevărat grăiesc vouă: nu va pierde plata sa.


Nu e vorba de familie aici, ci e de supunere oarbă zeului. Dacă tu ești dispus să iubești un criminal care nici măcar n-ai vreo dovadă că există, treaba ta. Eu îmi iubesc mai mult familia și nu-mi pierd omenia din mine pentru un tiran absolut.

Halal iubire de la 'mnezo, ne-a dat milioane de paraziți, boli, diformități congentiale, sute de prădători - bine că am folosit știința și am reușit să ne apărăm eficient - moare, în medie, de foame un copil la fiecare 5 secunde, există zeci de fenomene natuale, dezastre naturale de orice fel și tu spui că asta e iubire?

Un zeu care aprobă sclavia, sacrificiul uman, e genocidar, homofob, gelos, discriminează femeile și, ca un cap mafiot, îți dă opțiunea să „alegi” dintre o pedeapsă eternă și să-l venerezi etern, dacă există, merită dispreț și nu iubește, e un tiran.



Chestia e că nu ești deloc un creștin adevărat, ești plin de ură, după cum reiese din cuvintele tale de bigot agramat: „daca ar fi adevarate a-si fi bucuros sa chinuie Dumnezeu niste atei prin iad”.

Hai dispari, du-te și roagă-te să moară ateii, da' spune-i lu' 'mnezo să aiba grijă ca pe lângă masacrul non-discriminator în care să fie incluși copii, femei, credincioși, atei, musulmani ș.a., să păstreze un bebeluș în viață ca să strigați ca imbecilii „minune” dup-aia.

0Z spunea...

"defapt ar fi mai bine sa va inchida intr-o camera cu trollu ala de Adi,sa va bata la cap "toata ziua"

Se vede atitudinea inchizitorie. Deja tanjesti dupa incarcerarea si tortura ateilor? Probabil ca nici nu-ti dai seama :)


*back to lurking*

Anonim spunea...

Zergu, mergi pe drumul cel bun...:)

Zergu spunea...

@anonim(11): ce vrei să spui? E o urare sau o constatare?