Cautări pe acest blog

joi, 14 octombrie 2010

„Când ignoranța ucide” sau „Nu ai dreptul să critici ce cred alții”

Adesea oamenii spun cu o față de-a dreptul tâmpă că fiecare are dreptul la propriile idei și nu ai dreptul să-i critici pentru ideile lor. Un asemenea mod de gândire este abject și periculos.

Dacă vine unul și spune „mi-ar plăcea să violez copii”, nu am dreptul să-l critic?
Dacă unul începe să aiureze că negrii, țiganii, ungurii sau mai știu eu ce categorie de oameni ar trebui exterminați, nu am dreptul să-l critic?

Dar dacă vreunul dintre cei de sus sau cineva cu idei similar de abjecte încearcă să le pună în practică, nu ar trebui să avem dreptul să-i izolăm de societate, tocmai din dorința de a elimina efectele negative pe care le produc?

Câte victime trebuie să facă idea asta cretină cum că nu ai dreptul să critici ideile cuiva ca să ne dăm seama ca trebuie aruncată la gunoi?

Femeia asta și-a omorât nepoata din cauză că a crezut că e bine să asculte o vecină ignorantă și pentru că n-a avut timp să se ducă la farmacie pentru tratamentul corect al fetiței. Nu am voie să critic idea că un dobitoc needucat are aceiași sau chiar mai mare influență și credibilitate în mintea unor oameni (din păcate mulți) decât un specialist? Nu am voie să critic femeia că a crezut ea că e bine să-i dea toxina aia și că a decis să-și trateze copilul ca pe un animal? Nu am voie să critic pe toți idioții care au tupeul și aroganța de a considera că ideile lor cretine nebazate pe nimic concret în afară de vorbe din popor, sunt cel puțin la fel de valoroase ca mii de ore de lucru și studiu ale specialiștilor?



Și de când în România nu se mai pedepsește omorul din culpă? Ce, dacă și-a omorât nepoata nu mai poate răspunde penal? Sau cum? Dacă eu mă sui într-o mașină despre care nu știu dacă e în stare bună de funcționare și îmi omor mama cu mașina din pricina unei defecțiuni tehnice nu sunt răspunzător penal?

Hai să începem să ne punem întrebări și să ne uităm critic la noi, să ne autoevaluăm și să vedem clar ce este defectuos în modul nostru de gândire, ce mituri populare, în special în mediul rural, există și care este riscul.

În urmă cu ceva timp, când a fost vorba de vaccinul pentru gripa porcină, un deștept d-ăsta de sat care trăiește la oraș mă contrazicea cu deșteptăciunea lui populară că dacă un compus chimic e toxic în contact cu pielea n-are cum să nu fie toxic când e inhalat sau injectat. Unii chiar nu pricep că structura chimică a elementelor cu care intră în contact o substanță are un rol crucial în rezultatul contactului. Ei au impresia că sângele, pielea, mușchiul și alveolele pulmonare sunt formate din elementul „carne”, deci nu au cum să fie diferențe în reacții.

Acum este clar de ce deciziile bazate pe dovezi și informații corecte au șanse mai mari să aibă rezultate pozitive decât o decizie bazată pe credință?

11 comentarii:

Leviatan spunea...

Tu chiar ai pretentia de la crestinii din romanica sa isi faca autoevaluare critica ? Tu nu vezi ca ei nu sunt in stare sa evalueze riscurile la care se expun stand 36 de ore la coada ca sa isi imparta crestineste pumni si suturi pana la racla cu o mumie ?
Nu Crezi ca vrei prea mult de la noi ? Totusi ... nu avem decat 20 de ani.

eu_unul spunea...

Zergu, eu nu am cunostiinta de vreo substanta care sa fie toxica in contact cu pielea si totusi sa nu fie toxica daca e inhalata sau injectata.

In rest sunt absolut de acord cu tine, prea multi prosti sunt pe lume.
Si totusi nu imi dau seama de ce nu e acuzata bunica pentru omor din culpa, la omor din culpa nu se ia in calcul intentia caci astfel am vorbi de omor deosebit de grav. Dar sincer, nu cred ca daca batrana ar fi condamnata ar mai rezolva ceva. Fata e tot moarta, batrana e prea batrana sa mai invete ceva iar cei carora ar trebui sa le fie exemplu sunt prea batuti in cap sa inteleaga asa ceva.

Anonim spunea...

vaccinarea în draci, sănătate curată. Timerosalul, formaldehida, hidroxidul de aluminiu, culturi de celule canceroase, țesuturi de foetuși umani(din avorturi), șamd... sunt ca vitaminele... o bunătate pt. bezbojnici.

Zergu spunea...

@anonimule, du-te-n evul mediu. Variola a fost practic eliminată prin vaccinare. Ce spui tu acolo sunt mantre cretine de la anti-vaci. Fac pariu că tu te sperii dacă-ţi spun că fiecare restaurant îţi pune clorură de sodiu în mâncare.

Anonim spunea...

@Anonim
Da, mai ales monoxidul dihidrogen este extrem de toxic si omniprezent in viata oamenilor... Sa luam atitudine...

Zergu spunea...

@anonim 3: O dovadă că habar nu ai ce vorbeşti e că nu ştii că substanţa se numeşte tiomersal, iar greşeala asta am întâlnit-o la mulţi anti-vaci care habar nu aveau ce vorbeau.

Bravo, stai jos, nota 2.

Zergu spunea...

@Leviatan: Cei care sunt atât de duși încât să nu fie în stare să evalueze riscurile la care se expun stând în frig 36 de ore nu vor ajunge sa citească acest articol. E vorba de cei care încă n-au creierul îmbibat cu tămâie și mai gândesc, chiar dacă sunt religioși într-o oarecare măsură sau chiar deloc.

@eu_unul: Tiomersalul poate fi asimilat în corp, dar este toxic în contact cu pielea. Cel puțin așa rezultă din ce am citit până acum. Dacă mă înșel, te rog să-mi spui și să-mi indici unde mă pot informa în legătură cu acest lucru.

@Ghanima(7): A părut că am criticat persoane? Intenția a fost să critic idea că un coate-goale poate avea aceeași autoritate ca și un specialist sau chiar mai mare. Dacă crezi că vreo parte pare să critice persoane, te rog să-mi spui care ca să pot clarifica mesajul.

eu_unul spunea...

Thiomersal is very toxic by inhalation, ingestion, and in contact with skin (EC hazard symbol T+), with a danger of cumulative effects. It is also very toxic to aquatic organisms and may cause long-term adverse effects in aquatic environments (EC hazard symbol N).[9] In the body, it is metabolized or degraded to ethylmercury (C2H5Hg+) and thiosalicylate.[3]
Wikipedia
Nu prea conteaza modul in care patrunde o substanta in corp, conteaza mai mult cantitatea. De exemplu prin absorbtie cutanata doar o cantitate mica ajunge in organism deci e nevoie de o cantitate mai mare si un contact prelungit cu ea fata de o cantitate infima necesara intoxicarii prin inhalare sau inghitire.

Zergu spunea...

@eu_unul(9): Păi și partea aia cu „In the body, it is metabolized or degraded to ethylmercury (C2H5Hg+) and thiosalicylate.[3]” nu are importanță?

Evident că în funcție cantitate poți să faci intoxicație, există și intoxicație cu apă.

Revenind la tiomersal, iată ce spune sursa indicată în wikipedia (wikipedia în sine nu e de încredere, ci referințele pot fi credibile):

Thimerosal Toxicity

The various mercury guidelines are based on epidemiological and laboratory studies of methyl mercury, whereas thimerosal is a derivative of ethyl mercury. Because they are different chemical entities - ethyl- versus methylmercury - different toxicological profiles are expected. There is, therefore, an uncertainty that arises in applying the methylmercury-based guidelines to thimerosal. Lacking definitive data on the comparative toxicities of ethyl- versus methylmercury, FDA considered ethyl- and methyl-mercury as equivalent in its risk evaluation. There are some data and studies bearing directly on thimerosal toxicity and these are summarized in this Section.


The earliest published report of thimerosal use in humans was published in 1931 (Powell and Jamieson 1931). In this report, 22 individuals received 1% solution of thimerosal intravenously for unspecified therapeutic reasons. Subjects received up to 26 milligrams thimerosal/kg (1 milligrams equals 1,000 micrograms) with no reported toxic effects, although 2 subjects demonstrated phlebitis or sloughing of skin after local infiltration. Of note, this study was not specifically designed to examine toxicity; 7 of 22 subjects were observed for only one day, the specific clinical assessments were not described, and no laboratory studies were reported.

Several cases of acute mercury poisoning from thimerosal-containing products were found in the medical literature with total doses of thimerosal ranging from approximately 3 mg/kg to several hundred mg/kg. These reports included the administration of immune globulin (gamma globulin) (Matheson et al. 1980) and hepatitis B immune globulin (Lowell et al. 1996), choramphenicol formulated with 1000 times the proper dose of thimerosal as a preservative (Axton 1972), thimerosal ear irrigation in a child with tympanostomy tubes (Rohyans et al. 1994), thimerosal treatment of omphaloceles in infants (Fagan et al. 1977), and a suicide attempt with thimerosal (Pfab et al. 1996). These studies reported local necrosis, acute hemolysis, disseminated intravascular coagulation, acute renal tubular necrosis, and central nervous system injury including obtundation, coma, and death. (IOM)


At the initial National Vaccine Advisory Committee-sponsored meeting on thimerosal in 1999, concerns were expressed that infants may lack the ability to eliminate mercury. More recent NIAID-supported studies at the University of Rochester and National Naval Medical Center in Bethesda, MD examined levels of mercury in blood and other samples from infants who had received routine immunizations with thimerosal-containing vaccines. [Pichichero ME, et al. Lancet 360:1737-1741 (2002)] Blood levels of mercury did not exceed safety guidelines for methyl mercury for all infants in these studies.Further, mercury was cleared from the blood in infants exposed to thimerosal faster than would be predicted for methyl mercury; infants excreted significant amounts of mercury in stool after thimerosal exposure, thus removing mercury from their bodies. These results suggest that there are differences in the way that thimerosal and methyl mercury are distributed, metabolized, and excreted. Thimerosal appears to be removed from the blood and body more rapidly than methyl mercury. NIAID is sponsoring a follow-up study with larger numbers of infants in Buenos Aires where thimerosal-containing vaccines are still administered to children. See "Related Links" below to find a link to the NIH/NIAID vaccines/thimerosal web site.

Zergu spunea...

Da, îmi dau seama că din material nu rezultă clar ce am spus, dar e clar că în anumite limite tiomersalul este eliminat din corp fără probleme, iar cantitățile din vaccinuri sunt sub aceste niveluri, din câte știu, altfel ar avea motiv de scandal.

Și apropo de scandal, iată scandalul cu tiomersalul și autismul:

The first review by this committee focused on a potential link between autism and the combined mumps, measles, and rubella vaccine. The second review focused on a potential relationship between thimerosal use in vaccines and neurodevelopmental disorders (IOM 2001). This latter issue was brought to the fore primarily as the result of the hypothesis, formulated by S. Bernard and others from Cure Autism Now, that autism is a novel form of mercury poisoning (Bernard et al. 2001); this hypothesis, linking autism to mercury, was based on a comprehensive review of the scientific literature on mercury toxicity.

In its report of October 1, 2001, the IOM's Immunization Safety Review Committee concluded that the evidence was inadequate to either accept or reject a causal relationship between thimerosal exposure from childhood vaccines and the neurodevelopmental disorders of autism, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), and speech or language delay. Additional studies were needed to establish or reject a causal relationship. The Committee did conclude that the hypothesis that exposure to thimerosal-containing vaccines could be associated with neurodevelopmental disorders was biologically plausible.

The Committee believed that the effort to remove thimerosal from vaccines was "a prudent measure in support of the public health goal to reduce mercury exposure of infants and children as much as possible." Furthermore, in this regard, the Committee urged that "full consideration be given to removing thimerosal from any biological product to which infants, children, and pregnant women are exposed."

In 2004, the IOM's Immunization Safety Review Committee issued its final report, examining the hypothesis that vaccines, specifically the MMR vaccines and thimerosal containing vaccines, are causally associated with autism. In this report, the committee incorporated new epidemiological evidence from the U.S., Denmark, Sweden, and the United Kingdom, and studies of biologic mechanisms related to vaccines and autism since its report in 2001. The committee concluded that this body of evidence favors rejection of a causal relationship between thimerosal-containing vaccines and autism, and that hypotheses generated to date concerning a biological mechanism for such causality are theoretical only. Further, the committee stated that the benefits of vaccination are proven and the hypothesis of susceptible populations is presently speculative, and that widespread rejection of vaccines would lead to increases in incidences of serious infectious diseases like measles, whooping cough and Hib bacterial meningitis.

0Z spunea...

Ma bag si eu,

In primul rand ati deviat mult e la subiect: acela de leacuri ciudate, netestate. Fetita respectiva, cu varicela ei cu tot, putea sa supravietuiasca si fara nici un fel de remediu. Cine nu a avut varicela sa ridice mana sus! Raspunsul imunitar la varicela face parte din mostenirea europeana...



Dragi pasionati de mercur; exista vaccinuri si fara tiomersal / thimerosal - cereti ca poate aveti noroc. Impacati-va. Atitudinea rationala implica calcularea riscurilor, fiindca nu exista o solutie perfecta (inca).

Sa fie foarte clar: VIATA in grupuri mari nu este o formula naturala pentru oameni. Multe boli s-au raspandit dupa ce oamenii s-au concentrat in cetati si multe boli au aparut dupa ce oamenii s-au apropiat de animale. Europenii au o traditie puternica in zootehnie, fenomen ce implica traiul alaturi de animale - asa au avut ocazia virusii animalelor sa adapteze la oameni. Odata cu dezvoltarea Europei, pe unde au pus europenii piciorul au raspandit virusii la care aveau deja imunitate (chiar si la CIUMA BUBONICA exista imunitate), devastand populatii de pe alte continente. Asta este o lectie.

Daca vrei sa traiesti in orase, sa te plimbi pe strazi, sa intri in restaurante, teatre si institutii - atunci trebuie sa sti ca circula o groaza de virusi prin aer. Nu la toti avem imunitate, motiv pentru care orice ajutor ar trebui sa fie binevenit.


@Zergu, eu doar cu vaccinele anti-gripale am o problema; mi se par total degeaba (si din experienta si din ce am citit despre ele)... aparent formula anti-gripala se face in fiecare an pe baza a 2-3 virusi care se plimba prin Asia, dintr-o grupa de sute de tulpini. E pierdere de timp. Prefer sa fiu infectat si sa-mi dobandesc singur imunitate :) (chiar acum sunt in acest proces *sniff* ).

BTW, virusii sunt una din cele mai evidente dovezi pentru Evolutia prin selectie naturala ---- in caz ca citeste vreun credincios. :)