Iată mai jos o serie de așa-zise „citate frumoase” care sunt, în fapt, tehnici de spălare a creierului. Vă invit să analizați, alături de mine, aceste citate și ce idei transmit ele în esență:
“Sa nu te temi de ziua de maine, pentru ca Dumnezeu e deja acolo.”
Pare un pic de „Not of this Wolrd”, nu-i așa? Și un pic de „Nu-ti face griji, Tăticuțul Ceresc are grijă de tine”. Sunt curios ce părere au copiii care mor de foame zilnic (aproximativ unul la fiecare 5 secunde) de această afirmație. Credinciosul în cauză a ignorat total problema când i-am ridicat-o.
„În inima fiecărui om există un gol în forma lui Dumnezeu, care nu poate fi umplut de niciun lucru creat, ci numai de Dumnezeu, Creatorul, făcut cunoscut prin Isus.” (Pensées) – Blaise Pascal (matematician, filosof şi fizician francez) – nu sunt f sigura ca el a spus, dar am gasit asa pe un site
„Ai un gol în viața ta! Senzațiile și sentimentele rele nu-s decât lipsa virusului religios din viața ta!”. Nu contează dacă Pascal a spus asta, da' sună bine, iar dacă n-a zis el, tot e impresionant să ai așa o companie ilustră și o asemenea autoritate.
Chestia asta cu citate false are un dublu rol. Odată gâdilarea celui ce crede că nu e un imbecil oarecare pentru că are aceleași idei cu marele X, iar a doua de a da un argument din falsa autoritate „eu nu cred că sunt mai deștept ca X, el e mai inteligent, probabil are dreptate”, însă aici se comite o eroare logică - apelul la falsa autoritate. Nimeni nu s-ar duce la cel mai bun contabil ca să îi recomande cel mai bun vin deoarece nu e domeniul lui de expertiză. La fel, marele X e, de cele mai multe ori, un om de știință, dar asta e irelevant. Culmea e că și un cleric e o falsă autoritate pentru că, la fel ca tine, nu are metode speciale deoarece chiar ei pretind că zeitatea e incognoscibilă, dar pretind, paradoxal, că ei știu ceva despre zeitate.
“Nu putem intra in Cer daca mai inainte nu a intrat Cerul in noi.”
„Ai acceptat credința? Nu trebuie să zici doar «da», trebuie să fii dedicat 100%, trebuie să devii habotnic. Virusul «religie» trebuie propagat și hrănit. Nu ai voie să-l iei la întrebări, altfel arzi” - După cum spuneam mai demult, frica și religia merg mână în mână.
“O Biblie uzata de mult citit e semnul unui suflet bine hranit.”
„Trebuie să crezi ce scrie în biblie. Trebuie să repeți ce e acolo. Când simți că ai îndoieli, trebuie să cazi din nou în genunchi și să îți repeți că e adevărat ce scrie acolo”.
Sunt mai multe studii științifice care arată că repetițiile de slogane și dictoane sunt de fapt metode de inhibiție a gândirii critice și de asumare non-critică a acelor idei repetate, unul din motivele pentru care cei de la manifestații sunt îndemnați să strige repetitiv diverse lucruri.
“Crucea descoperă sfinţenia lui Dumnezeuşi păcătoşenia omului.”
„Lumea e plină de simboluri. Există niște înțelesuri ascunse pe care, deoarece îți lipsește credința suficientă, nu le înțelegi. Ai nevoie de ce îți vindem noi - virusul «religie» - pentru a le înțelege.”
“Adevărata libertate nu constă în a alege propriul tău drum, ci în a ceda alegerea lui Dumnezeu. ”
„Adevărata libertate e sclavia.” Un dicton de natură orwelliană clară: „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este putere.”.
Aici se distorsionează sensul cuvintelor astfel încât să însemne exact opusul. Nici nu-i de mirare că religioșii sunt, de cele mai multe ori, incoerenți în exprimarea ideilor lor și ajung să-i acuze pe ceilalți că nu posedă „sensul real”, că nu înțeleg și apoi se consideră posesorii unei hermeneutici de excepție iar ceilalți clar „nu sunt luminați”.
“Poţi încerca să serveşti lui Dumnezeu fară să-L iubeşti, dar nu poţi iubi pe Dumnezeu fără să-i serveşti.”
„Ca să fii complet, trebuie să fii sclav. Iubirea e sclavie.”. Un adevărat terci semantic. Mai lipsește „Dumnezeu e iubire.” și putem spune că din cele două rezultă „Dumnezeu e sclavie.”.
“Dumnezeu nu ne poate oferi fericire şi pace în afara Lui, pentru că ele nu se află acolo. Nu există aşa ceva.” – C.S.Lewis
„Nimic nu are valoare în afară de virusul «religie». Toată lumea materială, toate dorințele tale sunt egale cu zero. Lumea e hidoasă și nimic din ea nu îți va aduce fericire. Doar drogul «religie» îți poate aduce asta!”.
Asta este denigrarea lumii reale, e negarea a tot ceea ce e real pentru niște himere idealiste și cretine. Este ceea ce spunea Nietzsche cu cuvintele „The Christian resolution to find the world ugly and bad has made the world ugly and bad.”
“Cred în Dumnezeu aşa cum cred în soare, nu pentru că îl pot vedea, ci pentru că, datorită lui, toate lucrurile se pot vedea.” – C.S.Lewis
Aici sunt mai multe lucruri:
- „Trebuie să crezi exact ca și când ar fi dovedit. Oricât mai puțin e un eșec.”
- „Ești incomplet fără virusul «religie». Ceva lipsește din viața ta, și ăla e virusul”
- Aici se încețoșează diferența dintre realitate și himere, dintre dovezi și păreri. Ăsta e mecanismul prin care credinciosul pierde abilitatea de a gândi critic, de a evalua pe cât posibil obiectiv lumea și de a critica religia.
- „Sensul vieții e dat DOAR de virusul «religie»”
“Sfinţenia stă în obiceiul de a-ţi lega micile gesturi şi acţiuni de Dumnezeu.” C.S.Lewis„Trebuie să fii Suzie!”
Cei ce nu știu la ce ma refer, clipul de mai jos ar trebui să clarifice lucrurile:
“Cu cât Dumnezeu deţine un control mai mare asupra noastră, cu atât devenim mai mult noi înşine – pentru că El ne-a făcut. (…)Când mă întorc la Hristos, când mă predau pe mine însumi personalităţii Lui, atunci încep pentru prima dată să am cu adevărat propria-mi personalitate.” – C.S.Lewis
„Trebuie să fii sclavul dogmei benevol. Tu nu ești tu, nu ai sens fără virusul «religie». Nu ești complet până nu iei drogul «Dumnezeu». Ca să fii «tu» adevărat, trebuie să fii sclav benevol. «Tu cel adevărat» ești ceea ce face religia din tine!”.
”Incerc aici sa preintampin sa spuna cineva prostia pe care oamenii o spun cel mai des despre El: „Sunt gata sa il accept pe Isus ca un mare invatator, dar nu accept pretentia Sa de a fi Dumnezeu.” Acest lucru nu avem voie sa il spunem. Un om care ar fi doar un om si ar fi spus ceea ce a spus Isus nu ar fi un mare invatator moral. Ar fi ori un nebun la acelasi nivel cu un om care ar sustine ca este un ou fiert – ori ar fi diavolul; trebuie sa alegi intre acestea doua. Ori Acesta era si este Fiul lui Dumnezeu, ori un om nebun sau chiar mai rau. Poti sa il cataloghezi ca un demon; sau poti sa Ii cazi la picioare si sa Il numesti Domn si Dumnezeu. Dar nu Il mai jigni spunand ca a fost doar un mare invatator. El nu a lasat aceasta alternativa deschisa. ” – tot C S Lewis – este un citat mai dur, dar vrea sa arate ca Iisus este chiar Dumnezeu
„Trebuie să accepți ce-ți spune religia, exact așa cum ți se spune, fără să critici, fără să gândești! Totul e alb sau negru, nu există nuanțe de gri! Ești cu noi, ori ești împotriva noastră! NU AI DREPTUL SĂ GÂNDEȘTI ÎMPOTRIVA DOGMEI!”.
A se observa cum mintea credinciosului observă antagonizarea celorlalți, dar raționalizează justificarea urii și pictarea în negru a oricui nu se supune orbește acelorași dogme.
Asta e esența reală a „citatelor frumoase” aruncate de credincioși.
Citatele sunt din comentariul de aici.
P.S.: Ieri s-au întâlnit tonomatele care vorbesc pentru cretini. Tonomatul portocaliu, Robert Turcescu, și-a făcut o primă re-emisiune la B1 100% cu tonomatul fanaticilor cristo-fasciști, Dan Puric. Le urez amândurora să dispară în gaura neagră a anonimatului din care și-au scos capetele hâde.
3 comentarii:
Omul modern a pus exactitatea in locul Adevarului.(Constantin Noica)
@isu: A fi clar în exprimare nu e o cerinţă prea mare, nu? Doar limbajul e singura metodă prin care putem face schimb de idei.
Gânduri proprii ai?
Gânduri proprii ai?
Deocamdata nu,sunt doar in faza de studiere.
Trimiteți un comentariu