Despre Kholberg
Pe domnul simpatic din poză îl cheamă Lawrence Kohlberg și de la data de 19 ianuarie 1987 el trăiește printre noi numai sub formă de amintire și prin munca sa.
A fost un psiholog care este cunoscut pentru introducerea conceptului de „stadii de dezvoltare a moralității”, o idee care ne poate ajuta, printre altele, să înțelegem de ce anumite sisteme care se pretind morale eșuează în mod sistematic în a oferi rezultate în timp ce blamatul umanism secular dă rezultate mult mai bune și de ce anumite sisteme care se pretind religioase sunt, de fapt, sisteme seculare.
Ideea lui Kholberg
Pe scurt, idea lui Kholberg este una relativ simplă, dar genială în simplitatea ei: sistemele morale nu sunt statice, ci se dezvoltă permanent sub presiuni sociale și ca urmare a informării.
Observații imediate referitoare la moralitatea religioasă
Consecința evidentă a acestei constatări este că orice set de reguli de sorginte religioasă ce se pretind morale, nemodificabile și finale este sortit să sfârșească în două posibile moduri: (1) radicalizarea/fanatizarea credincioșilor în acele idei sau (2) abandonarea parțială sau totală a sistemului de reguli.
În prima categorie se încadrează fenomene precum Inchiziția, Cruciadele, islamismul fundamentalist, atentatele teroriste motivate religios precum deja comunele atentate teroriste din marile orașe ale lumii (New York, Londra, Madrid, Moscova, Bali, Islamabad, etc) sau războaiele inter-confesionale.
Cea de-a doua categorie cuprinde fenomenul de liberalizare și moderare a ideilor religioase (vezi mult trâmbițatele „valori creștine” care nu-s creștine deloc, că ălea creștine sunt atroce) sau chiar renunțarea totală la sistemele religioase.
În episodul următor vom detalia nivelurile de dezvoltare morală și vom identifica grupuri, entitiăți sau situații care se încadrează în diferitele stadii de dezvoltare.
Limbi străine
Acum o săptămână
7 comentarii:
Salut!
Fundamentalismul religios este nociv,dar e discutabil daca valorile crestine sunt atroce precum le-ai numit. Daca ai timp da-mi te rog un exemplu de lege biblica care aplicata corect sa fie ineficienta sau chiar daunatoare. Mersi!
@Anonim: Vezi că am dat deja nişte link-uri.
Nici eu nu reusesc sa gasesc o justificare rationala pentru unele legi din codul mozaic si pedepsele aferente. Crestinii se consoleaza totusi cu legea cea noua,data prin Isus. Eu la acele valori promovate de catre el m-am referit cand ti-am cerut un exemplu daunator. Lasa-l pe Pavel,vreau strict referitor la persoana lui Isus sa discutam. Ce rau a facut omul acela? Lasand la o parte istoricitatea lui,vreau strict moral sa-mi spui unde a spus sau a facut ceva necorespunzator conditiei pe care si-a asumat-o. Mersi (sunt acelasi anonim)
Regret ca m-am nascut intr-o lume in care exista religii, imoralitate si ipocrizie. Pana acum nimeni din cei care stiu ca sunt ateu nu m-a respins, sau a incercat sa ma indoctrineze.
Nu inteleg acest clip. Ce ar trebui sa imi spuna? Normal daca exista credinciosi, exista si atei...daca exista rau, exista si bine, daca exista sus exista si jos. Prin acest clip se vrea o contra-ofensiva la vecernie :)))? Nu-i vad sensul...Oricum ma gindeam ca cineva ar fi interesat si de o cale de mijloc. Cum ar fi spiritualitatea total diferita de religie. Cum ar fi credinta in ceva suprem diferit de toate timpeniile impuse artificial de biserica (indiferent care este ea)... Recomand David R. Hawkings, Putere Vs Forta
@Dragos: Era vorba de renunțarea totală la religie. Unii dintre cei din clip au renunțat la religie.
Spiritualitatea nu e la „jumatatea” drumului. Realitatea e una, indiferent de ce crezi tu.
Bun, acum nu mai inteleg chiar nimic... Adica cei din clip sunt atei sau au renuntat la religie? La religie am renuntat de mic copil, dar nu ma consider ateu deloc. In fine putem povesti mult si bine pe subiecte, dar ce vad din blogul tau (intrind destul de des) este ca nu accepti absolut nici o idee care nu corespunde cu "realitatea" ta. Intr-un fel este normal, esti pe terenul tau. Iti doresc bafta, eu sigur nu te voi mai deranja...
Trimiteți un comentariu