Cautări pe acest blog

vineri, 14 mai 2010

20 mai - Ziua în care toată lumea-l desenează pe Mahomed

(Acest articol conține câteva clipuri video. Dacă vă grăbiți, puteți citi doar textul.)

20 mai este Ziua în care toată lumea-l desenează pe Mahomed! („Everybody Draw Mohammed Day!”)





De ce?
  • Pentru că libertatea de exprmare este inalienabilă și non-negociabilă!

  • Pentru că lipsa criticii permite prosperarea ideilor nocive!
  • Pentru că numai minciuna se teme de întrebări!
  • Pentru că libertatea cuvântului este mai importantă decât orice doctrină și idee fixă!
  • Pentru că fără libertatea de exprimare nu trăim decât în regimuri autocratice!
  • Pentru că autocenzura este forma cea mai hidoasă de cenzură și Southpark nu s-a autocenzurat niciodată!

  • Pentru că dacă cedăm fricii, teroriștii și extremiștii au câștigat deja!
  • Pentru că musulmanii sunt ipocriți când protestează împotriva non-musulanilor sau chiar îi amenință cu moartea când aceștia îl desenează pe Mahomed, însă n-au nici o problemă cu extremiștii musulmani și teroriștii care amenință și omoară în numele religiei lor
  • Pentru că atunci când vorbim toți, extremiștii își vor da seama că nu au nici o șană de izbândă!
  • Pentru că nu noi trebuie fim sensibili la musulmanii extremiști, ci ei trebuie să ajungă în secolul XXI!

  • Pentru că Theo van Gogh nu a murit degeaba, ci pentru că s-a opus totalitarismului islamic!
  • Pentru că dacă nu facem nimic, extremiștii nu se vor opri!
  • Pentru că apostazia (renunțarea la religie) se pedepsește cu moartea în islam și asta arată frica, nesiguranța și fața reală a musulmanilor extremiști: fața unor primitivi!
  • Pentru că Ayaan Hirsi Ali a renunțat la islam când a văzut că toată viața ei fusese mințită în ceea ce privește lumea civilizată!
  • Pentru că femeile nu sunt slugi și sclave decât dacă acceptă!
  • Pentru că Wafa Sultan spune adevărul despre islam!

  • Pentru că femeile nu sunt violate pe stradă în Europa și în America chiar dacă nu se îmbrobodesc ca niște babe!
  • Pentru că este inacceptabil ca o mentalitate înapoiată care înjosește pe toți să conducă secolul XXI!

  • Pentru că ilustrarea lui Mahomed/Mohamed/Muhammad este permisă chiar în islam: http://tinyurl.com/IslamicMo
  • Pentru că musulmanii extremiști se tem de libertatea de exprimare



Așadar, participați la eveniment cu o schiță, un desen, o caricatură, un clip și publicați-vă creațiile! Clipurile video pot fi încărcate pe youtube.com, blip.tv, metacafe.com, 220.ro ș.a. Desenele pot fi încărcate pe saituri precum imageshack.us sau pe saituri care au facilitatea de albume de imagini precum facebook.com, picasa.

20 comentarii:

A spunea...

Sînt de acord că libertatea de exprimare ar trebui să fie inalienabilă și non-negociabilă și că autocenzura e moartea rațiunii, dar ce mă îngrijorează e faptul că exact cei care ar trebui să respecte aceste principii („occidentalii”) sînt cei care nu o fac. Creează cu bună-știință, ai putea spune, dispozitive legale care să-i permită fiecărui bărbos oligofren să intenteze procese unei rețele de televiziune pe motiv că nu a cedat amenințărilor unor fanatici și atunci, pentru a se preîntîmpina acest scenariu, se alege din start autocenzura.

Sau dacă niște caricaturi publicate în Europa deranjează niște inadaptați (care, atenție, trăiau de fapt în Danemarca), inițial ne arătăm solidari publicîndu-le în mai multe ziare europene, după care ni se pune pumnu-n gură cînd vedem că „din cauza asta” în Orient se ard biserici creștine și sînt atacați străinii și ne hotărîm să retragem operele și să ne facem spășiți autocritica.

În Irlanda funcționează absurditatea aia de lege a blasfemiei și culmea e că a intrat în vigoare în 2010. Așa, în virtutea accidentului istoric (că era în constituția lor de ceva timp, sau, în fine, într-o formă mai veche a acesteia) și a unora prea zeloși care și-au amintit de acest vechi articol.

Există o vrere frenetică și debilă de a fi toleranți cu intoleranții, în pofida faptului că asta ne face în unele cazuri să fim fix împotriva principiilor pe care s-a clădit civilizația care ne-a permis această destupătoșenie (!).

Știi adevărul ăla universal valabil, cum că o mare parte din problemele de care se plînge cineva sînt probleme pe care și le-a creat singur, nu?

Adi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Zergu spunea...

@Adi:
1. Ți-am spus că nu mai ai ce căuta să comentezi la mine pe blog.
2. M-ai raportat că incit la ură? Care ură, distrusule? Eu critic doctrina și extremismul, nu am spus niciodată că TOȚI musulmanii trebuie eliminați sau ceva de genul.
3. Tipic pentru autoritariști, nu vă convine ce spunem și săriți cu gura să fim cenzurați, dar la ceea ce spunem și dacă e adevărat nu vă uitați.
4. Deși nu te suport, nu-ți doresc răul, spre deosebire de tine!

Adi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Zergu spunea...

@Adi:

1. Dacă nu-ți pasă, n-o să te superi dacă am să continui să-ți șterg comentariile. Consider normal după ce ai dat-o în mizerii de birt în care ți-ai exprimat tendințele scatofile, ți-ai dorit tot felul de fantezii sexuale cu persoane care au comentat pe blog...
2. Spune-mi si mie, de unde iau certificat de „critocator autorizat de doctrine”?
3. Ai dreptul să te simți ofensat de ceea ce spun, dar n-am obligația să mă autocenzurez ca să nu te simți tu ofensat.
4. Faptul că tu dorești ca eu să mă schimb, chiar și cu forța, cum vrei tu dovedești că ești autoritarist, la fel ca și ăia din regimurile dictatoriale. Eu în schimb nu vreau să fi schimbat fără voia ta.

Acum am să-ți șterg comentariul, așa cum ți-am promis demult, după ce ți-ai exprimat dorințele tale sexuale bolnave în comentariile de pe blog.

Zergu spunea...

@Adi: Mi se pare ironic că tu, la fel ca mulți musulmani moderați, nu vă oripilați de ceea ce fac extremiștii și nu criticați de ce fac ei, dar vă agitați pentru niște desene.

Care e mai nasol? Să fac un desen cu un profet pedofil, sângeros, misogin și criminal care a murit acum 1400 de ani, sau un atentat sinucigaș în care mor 3000 de oameni nevinovați? După cum reacționezi, se pare că prima, iar a doua e super-OK! Ești de-a dreptul dezgustător!

Zergu spunea...

@A: De acord cu tine, e absurd ce facem. Ca un exemplu, uite ce face Adi: el jignește în stânga și în dreapta, dar are impresia că sentimentele religioase extremiste nu trebuie expuse pentru ceea ce sunt: o otravă. În mintea lui mai degrabă facem joc de glezne decât să criticăm extremiștii.

Vreau să văd și eu creștinii ăia mulți și oripilați care amenință cu moartea pe cineva pentru că a făcut o caricatură, oricât de ofensivă, cu Cristos. Nu sunt! Dar musulmani sunt! Iar asta e ipocrizie, pentru că religia lor nu interzice ilustrarea lui Mahomed în nici un fel, numai extremiștii propagă ideea asta:

http://tinyurl.com/IslamicMo

Roabele egoismului spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
0Z spunea...

Caut inspiratie pentru desen... are cineva sugestii?

Vi-l trimit pe email dupa :)

Anonim spunea...

"A spunea" - mare dreptate ai.

Zergu spunea...

@SugileEgoismului: Du-te la birt ca să fii în elementul tău

@ZDragomir: Niște versete din Coran ca bază? O ilustrare a pasivității moderaților?

Uite un Coran cu notițe critice aici:

Skeptic's Annotated Quran

0Z spunea...

Inspiratie din versuri obscure si psihotice... mmmm nu e o idee buna :)

Alexandra spunea...

Uitasem să mă loghez, eu eram „A”. Așa. Oau, dar blogul Zergului are deja faună^H^H^H fani, bag seamă.

Așa știam și eu, că reprezentări ale profetului prin arta bisericească sau a miniaturilor există deja. Acea expertă în arta islamică spune că de-abia începînd cu secolele XVI-XVII s-a început interzicerea reprezentărilor lui Mahomed.

Religia, în variatele ei forme, e oricum cel mai persistent apanaj cultural (psihosocial) al rasei umane, deci nu pot decît face constatarea că are o capacitate impresionantă de adaptare și regenerare. Astfel încît – după cum văd eu lucrurile – devine mai puțin relevant în ce context anume s-a început interzicerea reprezentărilor lui Mahomed și prin ce măsuri s-au pedepsit încălcările regulii; ideea e că a prins repede și acum e acceptată starea de fapte fără reflecție.

Astfel încît o „sensibilizare” ar trebui într-adevăr făcută, ar trebui ca acești oameni să priceapă:

1) că nu a existat dintotdeauna interdicția reprezentării;
2) că, fie și de-ar fi existat dintotdeauna, e stupid;
3) că, fie și de-ar vrea să pedepsească „ca la carte” pe fiecare îndrăzneț care le sfidează tribalismele sîngeroase, nu vor putea – fizic și numeric.

1) + 2) nu îți sună similar cu a încerca să le explici creștinilor că religia lor politeistă, în care oricum o adorau din ere străvechi pe Maria, a primit „oficializarea” dogmei înălțării Mariei la ceruri de-abia în 1950, printr-un decret ex cathedra al papei Pius al XII-lea? Pentru că în Biblie nu se menționează pe nicăieri ce s-a întîmplat cu Maria. Acest decret, «Munificentissimus Deus», se bazează... ei bine, da: pe infailibilitatea papei (și pe presiunea populară, bineînțeles)!

3) e ceva ce ar trebui să se întîmple (să-i plesnească peste freză înțelegerea faptului că sînt pur și simplu prea mulți cei care-și rîd de credințele lor sau care le examinează critic), dar o condiție necesară (nu suficientă) este ca societățile vestice să nu se cenzureze pe ele însele. Ceea ce din păcate se întîmplă.

De ce anume? S-o încerca evitarea unei confruntări de civilizații? Om fi prea blegi? Masonii le-or dicta politicienilor europeni și americani să facă sluj în fața multiculturalismului în vederea unei asumări mai ușoare a puterii, atunci cînd se va institui noua ordine mondială? O fi de la vreo flacără violetă? Sau de la șerpilienii infiltrați printre noi?...

Roabele egoismului spunea...

papagaluleeee , esti o roaba

Roabele egoismului spunea...

ce pula mea mai debitezi aici?

Domnisoara D spunea...

South Park iz za best...stiu pe langa subiect dar simteam nevoia sa o spun.Parca mai era un episod,din ce imi aduc eu aminte,in care Mahomed aparea intr-un serial si toti si-au ingropat capul in pamant ca sa nu fie trazniti.Sper sa nu ma insel a trecut mult timp de cand nu m-am mai uitat la South Park :D

Zergu spunea...

@Domnisoara D: Nu e deloc pe lângă subiect, tocmai faza cu cenzura la Southpark în episodul 200 și 201 a generat toată tărășenia asta. Episodul de care vorbești este Super Best Friends și a fost difuzat în iunie sau iulie 2001.

Zergu spunea...

@Roaba fără mânere: Creștinule, fă niște gimnastică. Îți sugerez și ție exercițiul pe care i le-am recomandat altcuiva: extensii cervicale dincolo de punctul de rupere.

Iulian MD spunea...

vad ca adi asta e prezent peste tot. la mine vad ca a tacut singur, fara nevoia sa-l moderez eu.. daca ai vedea ce aberatii mi-a insirat...

Zergu spunea...

@Iulian MD: Stai să vezi articolul de mâine sa vezi ce-i poate capul lui Adi.