Cautări pe acest blog

miercuri, 5 mai 2010

Criza, banii și biserica - IV

Revenim la seria „Criza, banii și biserica” și aruncăm, prin intermediul informațiilor din „Adevărul”, o privire la patriarhul Daniel și „modestia” sa.

Aflăm din „Adevărul” că patriarhul Daniel duce o viață de invidiat chiar și de oameni de afaceri de succes. Luând în considerare că singura chestie pe care o face e să organizeze o șleahtă de hoți și tâlhari, nici nu-i de minune că duce un trai ca de cap de bandă mafiotă.

Cruci de aur, straie aurite, vilă de odihnă, limuzină şi multe biserici. Sună ca o „călătorie” în viaţa prosperă a unui om de afaceri, dar toate sunt în numele Domnului!




Ce e frumos e că patriarhul este ipocrit nevoie mare dar probabil urmează întocmai biblia în care se spune să-ți abandonezi familia pentru a fi creștin adevărat.


Dacă vine cineva la Mine şi nu urăşte pe tatăl său şi pe mamă şi pe femeie şi pe copii şi pe fraţi şi pe surori, chiar şi sufletul său însuşi, nu poate să fie ucenicul Meu. Luca 14:26

Dar hai să lăsăm biblia, probabil ca superstarul ortodox știe ceva ce nu știe ce nu scrie în cartea aia veche. Sau poate o fi ateu și minte cu nerușinare că știe că nu e nimic adevărat în biblie?

„Vedeta” ortodoxiei, Dan Ilie Ciobotea, fost episcop-vicar al Timişoarei, mitropolit al Moldovei, actualmente patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vorbea poporului român despre criză acum un an de zile şi despre grija excesivă pentru bogăţii:

Trăim astăzi într-o lume în care oamenii caută mai multă bogăţia meterială decât spirituală”, spunea acesta pe-atunci. Ar fi de înţeles că ar trebui să ne raportăm la traiul prea nefericitului său frate, care locuieşte în continuare în satul natal Dobroeşti, într-un CAP vechi, fără utilităţi, în timp ce casa natală, în care au crescut amândoi a fost transformată într-o vilă luxoasă. Asta spunea depozitarul marilor speranţe ale poporului, Preafericitul Daniel, care trăieşte într-un lux monahal discret despre care foarte puţini ştiu.


Eee, dacă e discret probabil că e OK, nu? Chiar dacă banii sunt cel mai mare obstacol către rai, conform bibliei, înseamnă că, din cauza discreției, poate Dumnezeu omniscientul nu o să afle și marele vrăjitor va ajunge în rai.


Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăţia lui Dumnezeu. - Luca 18:25


Oricum, bling bling-ul la purtător e o chestie necesară oricărui cocalar sau tâlhar. Doar la ce bun e să ai bani dacă nu poti să te afișezi?


Cele doua engolpioane cu Mântuitorul şi Maica Domnului de la gâtul înaltului prelat şi crucea stavrofor (pectorală) sunt obiecte din aur, placate cu argint, care valorează peste 14.000 de lei. Engolpioanele, de 10.000 de lei, sunt nişte insigne arhiereşti de forma unei iconiţe-medalion şi îl înfăţişează pe Mântuitor sau pe Maica Domnului. Arhiereii poartă engolpionul atât în timpul serviciului divin, cât şi în viaţa de toate zilele. Crucea pectorală, care valorează 4.000 de lei, este tot o insignă a demnităţii arhiereşti, pe care episcopul o poartă, de asemenea, tot timpul. Ea simbolizează Crucea lui Hristos, semn al biruinţei asupra păcatului şi a morţii, potrivit site-ului obiectedecult.ro.


E bine, e bine, dacă sunt terenuri, vile, mașini, e bine. Oricum în ciclul putere-bani-influență e nevoie să ai una pentru a dobândi pe una din celelalte:

Reşedinţă cât trei terenuri de fotbal

Complexul patriarhal din satul Dragoslavele, pe lângă judeţul Argeş, locul de odihnă al Preafericitului Părinte care se estimează că valorează câteva milioane de euro, este amplasat foarte aproape de fostul punct vamal al graniţei de odinioară dintre Transilvania şi Ţara Românească. În incinta complexului, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ două hectare şi jumătate, au mai fost construite de-alungul timpului două case, mai multe construcţii de tip anexe, un pavilion din lemn de mesteacăn şi a fost plantată o livadă cu pomi fructiferi.

Faptul că IPS Daniel este înconjurat numai de lucruri de prestigiu, foarte valoroase, o demonstrează şi superlimuzina Audi A8, de peste 70.000 de euro, pe care acesta o foloseşte din 2007, când a primit-o de la reprezentanţii firmei Porsche.


Te cred și eu că e „preafericit”, și eu aș fi dacă n-aș munci și aș avea un trai de rege.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Hah.Comentariu la articolul citat:
"Un fapt important care s-a petrecut in BOR astazi au fost alegerile pentru reprezentarea preotilor si mirenilor in forul superior al BOR... Iar aceste alegeri, cel putin in Bucuresti si Prahova, au fost demne de operele lui Caragiale... toate buletine de vot au fost scoase la imprimanta cu numele unui singur candidat... daca s-au numit alegeri, pe cine sa alegi, daca a fost unul singur? Multumim pe aceasta cale managementului Pf. Daniel, care a scutit alegatorii de optiuni "nebinecuvantate""

Mihai spunea...

Nu s-a schimbat deloc puterea mondiala de manipulare a oamenilor folosind lucruri sfinte. Asa a fost si acum 2000 de ani cand Mesia le spunea ca nu e bine ce fac, asa a fost si pe vremea Marii Biserici Unice cand se suia la tronul ei prin influenta si bani si asa va fi pana la sfarsit.

mihaela spunea...

si sa mai zica cineva ca mi-am parasit religia in care m-am nascut si ca m-am pocait :) ca o sa le arat articolul tau ha ha ha

Kitana spunea...

Nu-l doare gatul de la crucile alea? par cam grele....imi aminteste de un bulibasa de tigani...

ionut spunea...

gresit interpretezi toate citatele biblice enumerate mai sus.
cat despre ceea ce face preafericirea sa, nu-I place deloc lui Dumnezeu si nu stiu cat de fericit va fii.

Zergu spunea...

@Anonim: Partea proastă e că mai nou se pare că patriarhu' Daniel are drept de veto în Parlament, deci suntem o teocrație de facto.

Vezi „Patriarhul cu Veto I - Catedrala Poporului” și „România Teocrată III - Se implică Patriarhia?” pentru mai multe detalii.

@Mihai: Sunt de acord că instituția bisericii nu poate fii decât coruptă. În consecință, eu îndrum pe toți cei care nu au încredere în popi/preoți sau Biserica Ortodoxă Română să se declare „fără religie” la următorul recensământ. În felul acesta BOR n-o să mai poată folosi procente măsluite și care nu reprezintă ortodocșii practicanți pentru a-și susține poziția abuzivă pe care o au și pentru a injecta teocrație în țara asta.

@mihaela: Chiar crezi că pocăiții sunt mai cu moț? Partea proastă e că tu probabil plătești și pentru pocăiți, iar pentru ortodocși plătim toți, chiar și ateii.

@Kitana: Mie mi-a adus aminte de poza aia cu țiganul ăla gras cu crucea aia imensă de aur la gât. Probabil o știi.

@ionut: Orice interpretare non-literală este la fel de corectă. Nu există nici un ghid de interpretare corectă a bibliei care să provină de la autorul bibliei. Nici măcar biblia nu este dovedit că e inspirată de Dumnezeu pentru că nu s-a dovedit existența lui Dumnezeu.

În plus, sunteți mai bine de un miliard de creștini și aproximativ 38.000 de secte și subculte creștine. Eu aș spune că sunteți mai bine de un miliard de secte pentru că nu cred că există doi creștini care să fie de acord unul cu celălalt asupra tuturor lucrurilor legate de doctrina creștină.

Adi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Tocmai ai dovedit inca o data cat esti de inteligent, troll-ule!

Adi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Zergu spunea...

@Adi: Abia aștept să ajung acasă ca să îți șterg mesajele așa cum ți-am promis. Ai întrecut de mult orice limită a bunului simț și, după cum ți-am promis, orice comentariu de-al tău va fi eliminat.

Adi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Zergu spunea...

@Adi: Nu pricepi, ai? Ți-am spus. Ți-ai mâncat papara.