Comunicat de Presă: CREDINŢA TARE ŞI COOPERAREA CU SCOP SFÂNT VOR ÎNVINGE CRIZA ECONOMICĂ
Biroul de presă al Patriarhiei Române informează:
În legătură cu unele opinii exprimate în presă şi în anumite medii, prin care, în contextul crizei financiar-economice din România, nu ar mai fi necesară continuarea lucrărilor de execuţie a lăcaşurilor de cult aflate în construcţie, precizăm:
Patriarhia Română apreciază că toate lăcaşurile de cult aflate în diferite stadii de construcţie, ca şi cele care urmează să fie construite, trebuie finalizate, chiar dacă România se confruntă cu o severă criză economico-financiară, iar ritmul construcţiei va fi mai lent.
Considerăm înşelătoare opinia conform căreia trebuie făcute economii, inclusiv prin sistarea lucrărilor la lăcaşurile de cult aflate în construcţie, deoarece prin edificarea unui lăcaş de cult se întăreşte solidaritatea şi cooperarea dintre credincioşi, inclusiv întărirea vieţii spirituale, care permite oamenilor să depăşească orice fel de criză, fără să se „autodemoleze”, ajungând la deznădejde sau la dezumanizare.
În eventualitatea întreruperii lucrărilor deja începute sau a amânării începerii construirii de noi biserici deja proiectate există riscul deteriorării rapide a construcţiei aflate în curs de execuţie, precum şi a materialelor de construcţie achiziţionate.
A opri lucrările deja începute nu înseamnă doar restrângerea unei activităţi cu scopul economisirii de bani, ci şi o „consacrare a eşecului” unui lucru bine început, cu speranţă, dar nefinalizat. Criza financiar-economică actuală este rezultatul unei profunde crize spirituale şi morale care poate fi depăşită prin sporirea credinţei, a rugăciunii şi cooperării pentru a finaliza un lăcaş de cult care adună oameni în iubirea şi lumina Preasfintei Treimi, învăţându-i să se respecte şi să se ajute reciproc. Fiecare biserică este un simbol al credinţei, speranţei şi al iubirii (comuniunii şi cooperării), într-o lume prea adesea confuză, individualistă, învrăjbită şi fără ideal comunitar pe termen lung. Viaţa spirituală intensă este izvor puternic pentru cooperare şi solidaritate socială, deoarece pe lângă majoritatea lăcaşurilor de cult aflate în construcţie sunt prevăzute a funcţiona de asemenea centre social-filantropice şi culturale ale căror principali beneficiari vor fi copiii (ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate), persoanele vârstnice singure sau alte categorii defavorizate din comunitatea respectivă. De aceea, tocmai pentru a depăşi atât criza morală şi spirituală, cât şi pe cea financiar-economică actuală, considerăm că trebuie continuate lucrările la bisericile aflate în construcţie, chiar dacă ritmul de execuţie va fi mai lent. În plus, continuarea lucrărilor de construire a bisericilor, ca şi începerea construirii altora, asigură noi locuri de muncă şi combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate socială.
În final, reamintim faptul că majoritatea bisericilor şi mănăstirilor de o valoare cultică şi artistică deosebită - care reprezintă o mare parte din patrimoniul cultural naţional, unele fiind incluse şi în patrimoniul UNESCO, au fost construite în vremuri dificile din istoria poporului român, care au urmat războaielor, calamităţilor naturale sau tulburărilor sociale, tocmai pentru a fi simbol de biruinţă asupra răului, de speranţă, reconciliere şi comuniune între contemporani şi între generaţii.
Băi, voi nu vedeți ce spune lumea? Lumea spune „NU” și legat de Catedrala
Dacă v-ar păsa de mănăstirile și bisericile cu valoare „cultică și artistică deosebită”, atunci nu le-ați fi lăsat în paragină în timp ce construiați noi betoane, și anume câte una la fiecare două zile, în medie, în timp ce școlile dispar în ritm de câte 3 pe zi.
Eu cred că mișcarea asta a voastră cu creditul de la bancă e tot o manevră prin care să vă eschivați de la critica populației pentru ca mai apoi tot de la buget să cereți bani ca să plătiți creditul, deci și mai multă nesimțire pentru că astfel noi am plăti atât principalul (creditul) cât și dobânda.
Păcat că nu există Dumnezeu să vă dea la toți bolile și chinurile cele mai crunte pentru mizeriile pe care le faceți...
13 comentarii:
Manevra manevra - trebuie sa popularizam faptul ca biserica ortodoxa nu produce bani. tot ceea ce are, are de la populatie. Ei sunt doar niste paraziti care nu produc absolut nimic. Doar servicii inxistente pentru viata de dupa moarte.
Evident că sunt paraziți. Doar nu degeaba ai scris articolul ăla cu Fraudă la nivel național:
http://sclavii.blogspot.com/2010/06/frauda-la-nivel-national.html
" valoare cultică şi artistică deosebită"
Deosebit de inferioara.
BOR-ul inca traieste in balonul imobiliar ce a cuprins Romania (si intreaga lume) intre anii 2001 si 2008; ei nu au simtit criza de lichiditate. Ceea ce vor ei este continuarea subventiilor... ceea ce nu numai ca este neconstitutional, dar o mare paguba fata de sectorul agricol unde subventiile sunt vitale pentru a putea concura pe piata de export din UE.
Astept, cu nerabdare, politicieni si lideri de opinie care sa identifice acest parteneriat public-privat numit BOR ca o paguba imensa pentru tara asta...
PS. are cineva o lista cu variatii umoristice dupa "Catedrala Manturii Neamului" ? Cred ca deja se pune de o colectie valoroasa cu adevarat.
Lasă că-i bine, 400 milioane euro investiţie mare.. activitate economică.
Mai puţin cu emotivismul mai mult cu perspectiva economică.
@ZDragomir: Caută pe forum, e un fir de discuție „Un proiect faraonic”, cred ca acolo am văzut ceva propuneri.
@Lex: Ooo, vai ce mai investiție. Furăm din buzunarul stâng al statului ca să băgăm în buzunarul „drept” al dreptei credințe și a firmelor lor. Aceeași bani, probabil investiți în altceva (infrastructură, educație, construcție) ar avea, cel mai probabil același efect în economie, sau chiar mai mare. Clădirea aia va fi aproximativ 85% din timp, teoretic, neutilizată. Eu știu ce zici tu, da' crede-mă când îți spun că nu deloc cea mai inteligentă sau utilă destinație pentru banii ăia.
Dacă ar vrea să facă ceva cu adevărat util ar finanța niște spitale sau școli, dar ei vor să îndobitocească și să aibă o „perlă a coroanei” BOR.
Și încă ceva, dacă ar face totul legal și din fonduri proprii, n-aș avea absolut nimic împotrivă.
Până acum nu am văzut că au furat banii de la stat pentru Catedrală. Am înţeles că vor să strângă de la fanii lor ca să plătească creditul bancar.
Nu văd nici o problemă, dacă va primi bani de la stat să acopere creditul atunci o să fie timp de indignare morală.
Oamenii vor biserici oamenii vor primi biserici. Aşa funcţionează mecanismul cererii şi ofertei.
@Leo
Nu e o investitie. Asta e problema. Evident ca e o alta oportunitate pentru clientela sa scoata bani, dar nu e investitie. Investitie este o autostrada cu asfalt de calitate; investitie este linie de tramvai sau trolebuz in fiecare oras mare; investitie este sa construiesti spitale noi si scoli noi unde e nevoie.
Catedrala Manelistilor Neamului nu este o investitie. E ca un monument construit intr-o piata... zero utilitate, dar macar trecatorii au la ce sa se uite (diversiune), iar porumbeii au unde sa se odihneasca.
@Lex: Și tu-i crezi pentru că au un dosar impecabil de promisiuni ținute și preocupare pentru ceea ce este util pentru viitorul populației.
Chestia e că deja există o problemă. Deja terenul cu pricina a fost cedat ILEGAL pentru că era în proprietate publică de stat și nu este legal ca asemenea proprietăți să fie donate. Pot fi cel mult vândute sau date în cesiune.
@ZDragomir
Aparent nu sti ce inseamna investitie. Utilitatea este subiectiva, are utilitate zero pentru tine dar multa pentru BoR sau un credincios caruia ii place.
Nu poti analiza utilitatea unui obiect in mod obiectiv daca nu consideri utilitatea subiectiva.
PS: E Lex nu Leo. Lol.
@ Zergu
O sa vedem, daca C.M.N. are succes la consumatorii de servicii religioase sau nu. Eu cred ca va avea si godless se va tavali in chinuri din cauza asta. Lol.
400 mil $ in economie nu e joaca de copii.. se duce la industria de constructii, banci, muncitori si familiile lor, etc.
Inteleg Lex la ce te referi, dar ce am mentionat eu este din punctul de vedere care e cel mai usor de argumentat si cel mai puternic: punctul de vedere al Statului care trebuie sa reprezinte cetatenii. Evident ca e util pentru BOR, e util pentru clientela care prinde contractul de constructie, e util pentru muncitorii la negru angajati acolo, e util pentru magazinele ABC din zona care vand mancare la muncitori, e util pentru producatorii de ciment si alte materiale folosite, e util pentru cine va sta la umbra langa o asa monstruozitate de constructie - vara cand e canicula, e util pentru porumbeii care vor sede pe acoperis si vor cauta sa-si faca cuiburi. Important e ca ar trebui sa traim intr-o republica cu o constitutie, iar aceste doua fapte esentiale sunt ignorante de politicienii de la putere care dau bani spre BOR in loc sa plateasca oamenii care chiar fac ceva util pentru restul societatii.
Păi zi aşa, eu am vorbit la modul descriptiv doar.
Statul are propriile interese. Nu te aştepta să joace într-un mod dezavantajos pentru el. El reprezintă cetăţenii la modul imaginar doar.
Oricum trăieşti într-o democraţie, majoritatea vrea să pupi crucea lui Iisus.
Ne trebuie anarhie, să aplicăm sloganul ăla "noi cu noi, ei cu ei". Să ne lase în pace cu religia să trăim în libertate faţă de constrângerile lor asupra deciziilor politice care ne afectează.
Si eu sunt anarhist :)
Zic doar ca in contextul de stat, jocul acesta pe care il numim stat-natiune, Constitutia are rolul de a garanta drepturile, aparand minoritatile de tirania opiniilor majoritatii imbecilizate. Democratia fara o constitutie liberala e groaznica la nivel de tara fiindca nu poate exista comunicare reala intr-un grup atat de mare (in general peste cateva sute de oameni se pierde orice comunicare practica). La nivel mic insa, la nivel anarhist, democratia directa functioneaza... de mii de ani.
Trimiteți un comentariu