Cautări pe acest blog

luni, 28 noiembrie 2011

Cenzura în comunism

În Historia există un articol foarte interesant despre cenzura în timpul comunismului. Am extras din aceasta un mic citat.

Sub puterea Decretului-Lege din 4 mai 1945, până în decembrie 1947 sunt scoase din circulaţie treptat-treptat peste 2.000 de titluri. Operaţiunea, cu toate efectele sale grave în materie de prigonire a cărţii, părea încheiată la finele lui 1947.

2.000 de publicaţii periodice şi neperiodice zăceau închise în depozite şi săli speciale. În iunie 1948 însă, se tipăreşte, într-o variantă de uz intern, un cărţoi intitulat Publicaţiile interzise până la 1 mai 1948. Din „Prefaţă“ aflăm că de la 1 decembrie 1947 până la 1 mai 1948, urmare a muncii depuse de Serviciul Edituri şi Control, al Direcţiei Literare din Ministerul Artelor şi Informaţiilor, au fost adăugate celor 2.000 de titluri încă 6.000.

În consecinţă, broşura sau, pentru a fi mai precişi, broşuroiul tipăreşte nu mai puţin de 8.000 de titluri, care trebuie scoase imediat din circulaţie. Broşuri cu liste cuprinzând tipăriturile interzise au fost publicate şi în anii anteriori. Ultima, intitulată Publicaţiile scoase din circulaţie până la 1 iunie 1946, datată Bucureşti, 1946, are drept prefaţă textul Decretului-Lege din 2 mai 1945 şi e pusă sub semnul Ministerului Informaţiilor, Comisia pentru aplicarea articolului 16 din Convenţia de Armistiţiu. Lectura broşurii ne dezvăluie nu numai criteriile care au stat la baza selecţiei, dar şi dificultăţile întâlnite de Comisie în activitatea sa. În multe cazuri, Comisia se vede obligată să elimine doar anumite părţi din opera luată în vizor. [..]

La Sfaturi pe întunerec de Nicolae Iorga, Conferinţe la radio, vol. II, 1936-1938, Bucureşti, 1940, Fundaţia pentru Literatură şi Artă, „Regele Carol II“, se precizează: „Epurare parţială: Eliminarea conferinţelor:

– Despre Basarabia (78)
Elemente necreştine în viaţa poporului român
[..]


Nu am nici o informație legată de conținutul conferinței despre „Elemente necreștine în viața poporului român”, dar ar fi foarte interesant de aflat ce conținea.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Banuiesc ca ''elementele...'' erau chiar evreii...! Iorga nu (mai) suporta la acea vreme pe evrei deoarece ii asuprea pe tarani romani...!

Vei putea descoperi lucruri interesante in discursurile politice din parlament ale lui Iorga de la acea vreme!

Cu respect Teo din Iasi

Zergu spunea...

@Teo: Pe ce bază faci această afirmație? Că, din câte știu eu, după comunism n-au fost mai mulți evrei, ca să zici că comuniștii creșteau evrei în glastră.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Zergu spunea...

@Anonim(3): Nu accept spam.

Alina spunea...

(Nu are legatura cu articolul de fata, dar nu stiu cum altfel sa te contactez.)

Un articol interesant: http://thenewcivilrightsmovement.com/christian-advocate-pro-choice-catholics-worse-than-pedophile-priests/politics/2011/11/28/30871#.TtPy62x7TUI.twitter

Un teolog catolic sutine ca (virgula) catolicii pro-choice sunt mai rai decat pedofilii. Da, ati citit corect. Ironic, avand in vedere ce a facut Papa acum putin timp.

Anonim spunea...

Oare ce inteleg romanii de azi despre ce inseamna cenzura in 1948 sau in 1950?

Uneori apreciezi ce ai abia cand pierzi. De asta nu luptam mai mult pentru democratie si drepturi...

Zergu spunea...

@atitudini(6): Absolut nimic. Și ce e mai deranjant este că există unii indivizi care lucrează efectiv în direcția implementării cenzurii, fiecare în funcție de propriile ideologii.

Anonim spunea...

de facto, românii sub comunism au fost modelați să se autocenzureze.
functioneaza mult mai eficient decat sa ai politrucul in spate să te corijeze când dai buleală...

Zergu spunea...

@Anonim(8): Adevărat, ăsta e unul din motivele pentru care românii sunt o nație cu adevărat handicapată când vine vorba de discurs public și gândire critică.