Cautări pe acest blog

miercuri, 16 noiembrie 2011

Memento din istoria ortodoxiei românești

Redau aici sec câteva citate dintr-un articol care a apărut în Ziarul de Iași în 9 septembrie 2000.

Publicistul Gabriel Andreescu se leaga de Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane

Data publicarii: 09/09/2000

El cere Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) deconspirarea eventualei calitati de agent sau de colaborator al organelor fostei Securitati a membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane ca urmare a opozitiei acestora fata de abrogarea articolului 200 din Codul Penal referitor la homosexualitate. Patriarhia Romana considera actiunea lui Gabriel Andreescu "un act inadmisibil de santaj si intimidare" a conducerii Bisericii Ortodoxe Romane.

Andreescu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) din Capitala, ca a facut aceasta cerere intrucit nu poate avea o alta explicatie pentru "modul sistematic" al ierarhiei BOR de a se opune intereselor fundamentale ale societatii romanesti, printre care si participarea la comunitatea democratiilor avansate, decit prin "perpetuarea unor interese care isi afla sorgintea in istoria conducerii BOR, cind aceasta a colaborat cu autoritatile comuniste".

"Aceste actiuni indreptate impotriva intereselor natiunii romane s-ar putea explica prin supunerea conducerii BOR la un santaj al unor forte care nu vad cu ochi buni evolutia democratica a Romaniei", a spus Andreescu.

El aduce drept argumente ale "realismului acestei cereri" colaborarea, pe fata, cu regimul comunist, a unor inalti ierarhi ai BOR prin sustinerea politicii Partidului Comunist Roman, dezvaluirile Mitropolitului Nicolae Corneanu referitoare la colaborarea inaltilor ierarhi cu Securitatea, precum si dezvaluirile din arhivele KGB potrivit carora Patriarhul Alexei al Rusiei (cu care Patriarhul Teoctist are o relatie confesionala) si patru din sase membri ai Sfintului Sinod din Rusia erau agenti acoperiti. "Este greu de crezut ca in Romania modelul controlului bisericilor de catre regimurile comuniste era diferit", a precizat Andreescu.

Andreescu nu a contestat dreptul moral al BOR de a-si exprima o opinie in privinta homosexualitatii, dar a condamnat vehementa cu care a fost prezentat acest punct de vedere si atitudinea opresiva a bisericii, precum si implicarea acesteia intr-un aspect de ordin penal.

Gabriel Andreescu a atras atentia ca, in spatele acestei opinii a BOR, "se joaca interese oculte, indreptate impotriva intereselor generale", cum ar fi interesele economice pe care BOR "le vinde pentru sustinerea politica", ca si "glasul nationalist, interesat de ruperea Romaniei de restul Europei si atasat jocului politic al Rusiei".

"In privinta homosexualitatii, este vorba, de fapt, de o dezincriminare a acesteia, si nu de o legalizare. Aceasta tine de un drept fundamental al omului la o viata intima si privata, lucru esential pentru intrarea Romaniei in comunitatea europeana. Daca BOR se situeaza pe o alta pozitie, atunci se pune impotriva intereselor generale ale societatii romanesti", a conchis Andreescu.

Patriarhia Romana raspunde

Patriarhia Romana considera actiunea lui Gabriel Andreescu prin care cere deconspirarea eventualei calitati de agent sau de colabor al fostei Securitati a membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane drept "un act inadmisibil de santaj si intimidare a conducerii BOR" pentru pozitia ferma, exprimata in mod constant, impotriva abrogarii articolului 200 din Codul Penal, se arata intr-un comunicat remis, vineri, de biroul de presa al Patriarhiei.

Atitudinea BOR privind interzicerea aborgarii articolului 200 din Codul Penal isi gaseste suportul legal si moral in chiar legea suprema a tarii, Constitutia, care in articolul 29 referitor la libertatea constiintei consacra principiul autonomiei bisericesti depline fata de stat, precum si principiul libertatii de organizare si functionare al cultelor religioase recunoscute. Aceste principii constitutionale, la care se adauga principiile moral crestine privind familia si societatea, justifica deplin pozitia BOR, a ierarhiei si preotimii in mentinerea actualelor reglementari prevazute de articolul 200 din Codul Penal, se precizeaza in comunicat.

"Sub acest aspect, afirmatiile domnului Gabriel Andreescu le consideram total eronate si chiar calomnioase", se arata in comunicatul Patriarhiei Romane.

Potrivit acestuia, BOR este semnatara "Declaratiei cultelor religioase pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana" si face eforturi reale in acest sens, insa, in acelasi timp, nu poate renunta la principiile moralei crestine, la promovarea acestor principii in viata de zi cu zi a copiilor si a familiilor lor.


Dacă vreți să va credem că n-ați colaborat cu Securitatea, nu înțeleg de ce n-ați vrea să fie deschise dosarele fostei Securități?

1 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2062103/Padre-Pio-used-carbolic-acid-make-stigmata.html