Cautări pe acest blog

luni, 7 noiembrie 2011

Manuscrisele biblice cele mai vechi disponibile online

Evanghelia după Marcu, în caz că nu știați, este cea mai veche dintre cele patru evanghelii și a reprezentat, conform majorității celor care au studiat academic textele, sursa evidentă de copiere a evangheliilor după Matei și după Luca (apropo, evangheliile nu au fost scrise de Matei, Marcu, Luca și Ioan, ci de autori anonimi și ulterior le-au fost atribuite celor 4). Cele trei evanghelii sinoptice prezintă paralelism în conținut, aranjament narativ, limbaj și structura propozițiilor care pot fi explicat doar prin interdependență literară între cele trei texte.



Pe de altă parte, internetul este una dintre cele mai formidabile instrumente inventate vreodată de om. Iată că, prin intermediul internetului, avem toți acces la cele mai vechi manuscrise ale textelor biblice, încă un mijloc prin care aceste texte mincinoase și corupte vor fi expuse pentru ceea ce sunt.

De curiozitate m-am dus direct la Marcu 16:8 să văd cu ochii mei lipsa versetelor Marcu 16:9-20, versete care au fost ulterior introduse de scribi în copii ale textului original.



Evident, acele versete lipseau, așa cum știam. Se pare că Dumnezeu n-a putut preveni coruperea textelor, sau poate a vrut să fie modificate sau poate nu Dumnezeu e cel care și-a băgat coada, iar popii și-au făcut treaba ;-) .

3 comentarii:

Anonim spunea...

http://sherriequestioningall.blogspot.com/2011/11/catholic-church-behind-thousands-of.html

Marian spunea...

Salut. Descoperind o postare cu niste argumente contradictorii m-am gandit ca ar fi mai bine drept carne de tun pentru stilul tau incisiv de abordare :P

http://inceputulsfarsituluiunnouinceput.blogspot.com/2011/07/nu-stiu-nu-vreau-sa-stiu-deastea.html

Zergu spunea...

@Marian: Salut. O să văd ce pot să fac. Nu stau prea bine cu timpul liber în ultima vreme, așa că nu știu când/dacă o să mă ocup de chestia aia. Mersi oricum.