Cautări pe acest blog

miercuri, 30 iunie 2010

Instrucțiuni pentru recensământ - Ghidul românului nemulțumit de clericii religiei sale

În acest articol am să tratez modul în care un cetățean român, care este nemulțumit de comportamentul preoților sau clericilor religiei de care aparține, poate să transmită un semnal puternic acestora, fără a putea fi ignorat. Clericii sau preoții care într-adevăr ajută comunitățile locale pot fi susținuți direct de către enoriași.

Dacă vreți să săriți peste explicații direct la ce trebuie să faceți, mergeți direct la concluzie.


Întregul articol și concluziile rezultate se bazează pe informarea în legătură cu ce spune legea în ceea ce privește religia și ce acțiuni legale și în acord cu un comportament etic și moral se pot lua pentru a putea trimite un semnal puternic pentru clericii noștri care se pare că au devenit din ce în ce mai preocupați de averi și bunuri materiale, uitând de rolul lor de ghizi spirituali. Să începem.


Dând citire primelor câteva rânduri din legea nr. 132/2008 aflăm următoarele:

Lege nr. 132/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 522 din 10/07/2008



Art. I
Legea nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 361 din 29 iulie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Statul roman sprijina cultele, recunoscute potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, la cererea acestora, pentru salarizarea personalului clerical.
.................................................................................................
(3) Numarul posturilor personalului clerical pentru care statul sprijina salarizarea prin alocarea unui fond de la bugetul de stat se repartizeaza anual de Ministerul Culturii si Cultelor, pe baza propunerilor unitatilor centrale de cult ale cultelor recunoscute, in raport cu numarul credinciosilor, conform ultimului recensamant, cu nevoile reale si cu fondul alocat in acest scop."


După cum se observă la aliniatul (1), statul sprijină cultele când acestea o cer. Poate de aceea cultele, și în special Biserica Ortodoxă, nu mai contenesc să ceară bani.

Dar ce este cel mai important este bucata asta de text de la aliniatul (3) care face referire clară la felul în care salarizarea se face în ceea ce-i privește pe clerici: „in raport cu numarul credinciosilor, conform ultimului recensamant”. Din acest motiv, dacă cineva este nemulțumit de mercantilizarea activității Bisericii Ortodoxe cu preoții ei, sau clericii unei alte religii de care persoana respectivă aparține, singurul mecanism de combatere a acestei mercantilizări este nedeclararea ca membru a acelui cult (nu vă grăbiți cu concluzia, nu am să vă spun să va declarați altceva) la următorul recensământ care va avea loc în 2011. Pentru ușurința expunerii vom presupune de aici înainte că acel cult este cel ortodox, fiind cel majoritar, deci cel mai frecvent în rândul populației.

Totuși, înainte de a trece la mecanismul de combatere a mercantilității clerului prin intermediul referendumului, vreau să vă mai expun o mostră de asemenea mercantilizare din aceeași lege, articolul 2, aliniatul 1 și anexa asociată;

2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Sprijinul statului pentru salarizarea personalului clerical care isi desfasoara activitatea in tara, in cadrul cultelor din Romania, recunoscute potrivit legii, se stabileste dupa cum urmeaza:
a) personalul din conducerea cultelor asimilat celui incadrat pe functii de demnitate publica beneficiaza de o indemnizatie lunara prevazuta in anexa nr. 1. Indemnizatia lunara este unica forma de remunerare pentru personalul respectiv si reprezinta baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor, care se determina in raport cu venitul salarial;
[..]
'
ANEXA Nr. 1

INDEMNIZATIILE
personalului din conducerea cultelor recunoscute si a unitatilor
centrale de cult, asimilat celui incadrat pe
functii de demnitate publica
+---------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
¦Nr. ¦ ¦Numarul ¦Indemnizatia¦
¦crt.¦ Functia ¦maxim de¦ lunara ¦
¦ ¦ ¦posturi ¦ - lei - ¦
+----+------------------------------------------------------------------------------------+--------+------------¦
¦ 1. ¦Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane ¦ 1 ¦ 8.357 ¦
+----+------------------------------------------------------------------------------------+--------+------------¦
¦ 2. ¦Arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romano-Catolica ¦ 11 ¦ 7.698 ¦
+----+------------------------------------------------------------------------------------+--------+------------¦
¦ 3. ¦Arhiepiscop, sef de cult (mitropolit, episcop, muftiu, sef rabin, presedinte uniune,¦ 16 ¦ 7.244 ¦
¦ ¦presedinte) ¦ ¦ ¦
+----+------------------------------------------------------------------------------------+--------+------------¦
¦ 4. ¦Episcop, episcop-vicar patriarhal ¦ 39 ¦ 6.629 ¦
+----+------------------------------------------------------------------------------------+--------+------------¦
¦ 5. ¦Episcop-vicar, episcop coajutor, episcop auxiliar, arhiereu-vicar ¦ 24 ¦ 6.342 ¦
+---------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

Deci, revenind, cum procedăm astfel încât să stopăm acest fenomen de jefuire atât de evident? Evident, n-am să propun metode ilegale, n-am să văd îndemn să păcătuiți mințind, ci o să fie totul legal, constituțional și conform principiilor unui om care nu vrea să mintă sau să înșele.

Dacă ne uităm în Constituția României putem citi la Articolul 29, aliniatul (1):

ARTICOLUL 29
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

Deci nici măcar statul nu are dreptul să vă oblige să vă declarați, din punct de vedere religios, ceva ce nu sunteți. Deci, prima lecție:

  • Nu vă lăsați influențați de recenzori, aceștia au OBLIGAȚIA să noteze datele referitoare la dumneavoastră întocmai așa cum spuneți! Întrebări precum „ați fost botezat?”, „în ce religie v-ați născut?” NU sunt obiectul recensământului, ci doar metode de a vă influența. Recensământul contorizează ce sunteți acum, nu ce religie aveau părinții când nici nu puteați rosti „mama”.

Bine, bine, dar totuși, cum facem o sa întrebați. Simplu, ne uităm iarăși în draga de lege. De data asta în Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor (alias „Legea Cultelor”) la articolul 5 aliniatele (5) și (6) citim:

(5) Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenţa la culte, cu excepţia desfăşurării lucrărilor de recensământ naţional aprobat prin lege sau în situaţia în care persoana vizată şi-a dat, în mod expres, consimţământul pentru aceasta.
(6) Este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.


După cum se vede la aliniatul (5), prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la religie este permisă doar cu acordul persoanei în cauză sau în cazul recensământului național aprobat prin lege. În ciuda acestui fapt, aliniatul (6) explică foarte clar că este absolut interzis ca o persoană să fie obligată să-și declare religia „în orice relație cu autoritățile publice”, deci și în cazul recensământului.

Deci lecția a doua este:


  • Deși colectarea datelor despre religia cetățenilor României în timpul unui recensământ aprobat prin lege este legală, NIMENI nu ne poate obliga să ne declarăm apartenența religioasă, ba chiar este ilegal să fim obligați în vreun fel să ne declarăm religia în orice context!


Iată deci felul în care se poate protesta la recensământ împotriva abuzurilor preoților și instituției bisericii care ar trebui să fie reprezentanții religiei de care aparțineți (dacă e cazul) în mod legal, sincer și fără a minți:



Dacă vrem să nu mai susținem financiar ceea ce considerăm o instituție coruptă sau care nu mai este în nici un fel reprezentanta oamenilor care se consideră apartenenți acelei religii, trebuie ca la întrebarea recenzorului despre religie să răspundem:
„Conform legii (puteți, opțional, menționa numărul legii 489/2006) am dreptul să nu declar această informație cu caracter personal. În consecință, vă rog să notați faptul că nu-mi declar religia.”.

Atenție mare! La recensământul din 2002 au fost raportate multe cazuri în care recenzorul a notat în formular religia fără a întreba persoana chestionată despre acest aspect. Miza acestui aspect este corectarea poziției clericilor sau continuarea jafului, practic din buzunarele noastre ale tuturor. De aceea, precizați explicit opțiunea dumneavoastră și urmăriți ca recenzorul să noteze într-adevăr, exact și cu pixul sau stiloul, că doriți să nu vă declarați religia. Ar trebui să existe un în câmp special destinat acestei opțiuni.


Voi păstra acest articol mai mult timp ca de obicei pe prima pagină pentru a-i crește vizibilitatea. Nu vă faceți griji, am să revin cu alte articole, dacă nu mor între timp.

28 comentarii:

Nastafavrie spunea...

aliniatul (6) explică foarte clar că este absolut interzis ca o persoană să-și declare religia „în orice relație cu autoritățile publice”, deci și în cazul recensământului.

Cred ca vrut sa scrii "sa fie obligata sa"! Vezi? Dumnezeu te-a pedepsit pentru ca vrei sa iei painea de la gura sfintilor parinti, care duc o munca titanica de cantari si rugaciune neincetata.

Zergu spunea...

@Nastafavrie: Tocmai ce m-o ajutat ghiavolu' să corectez această mică piedică. Pe ghiavol îl chema Nastafavrie.

Monica spunea...

E o temă serioasă asta, oamenii trebuie să conștientizeze că declarațiile pe care le dau sunt importante și că nu îi mai pot lăsa pe funcționari să completeze după bunul plac, cum s-a întâmplat ultima dată. Mi-a povestit o prietenă cum la ultimul recensământ ea a declarat că e atee, dar funcționarul a notat-o ”creștin-ortodox”, pentru că fusese botezată în religia asta.

Zergu spunea...

Sunt de acord că oamenii trebuie să fie mai responsabili și mai conștienți de ceea ce fac și consecințele acțiunilor lor.

Nu mai merge cu „dă-mi plasa să-ți dau votul” sau atitudini similare și mulți își dau seama de realitatea asta și că nu mai e timp de acțiuni iresponsabile. Poate lecția asta e o parte bună a crizei ăsteia...

Andrei spunea...

A nu-ți declara religia, nu mi se pare același lucru cu a spune că nu ești religios, respectiv că ești ateu. Sau oferi asta ca soluție pentru persoanele care sunt totuși religioase dar sunt nemulțumite de instituția bisericească?

Zergu spunea...

@Andrei: Cred că răspunsul e evident din titlu: „... Ghidul românului nemulțumit de clericii religiei sale”.

Ghidul românului necredincios o să fie în alt episod.

Ioana spunea...

Faina initiativa cu articolul, ca de obicei, dar ma tem ca in practica cei cu recensamantul o sa zica "crestin-ortodox" ca majoritatea am fost botezati in religia asta. Banuiesc ca o sa adauge: "ce credeti acum e treaba Dvs, dar ati fost botezat ortodox, sunteti ortodox blablabla".

Ce e mai grav e ca inca oficialitatile nu pot concepe ca cineva NU are vreo religie de tot apare intrebarea asta pe hartii oficiale, desi sunt constienti intr-un fel ca nu e normal sa ii intrebi pe oameni asa ceva. Sa ii intrebe biserica, nu statul. E ca o a doua natura in tarisoara noastra...

Zergu spunea...

@Ioana: Asta ține de educație. De aia am spus că întrebări precum aia cu botezatul sunt tehnici de manipulare și mai sunt și ilegale.

„Oficialitățile” nu sunt o entitate distinctă separată de populația țării, așa că dacă lumea ajunge sa fie informată, oficilitățile vor ajunge și ele să priceapă mesajul.

Oricum, aici am vorbit despre credincioși și cum pot trata ei problema. De exemplu, un ortodox scârbit de ce face BOR poate să își exercite dreptul legal de a nu-și declara religia. La fel, un catolic scârbit de scandalul legat de mușamalizarea cazurilor preoților pedofili poate, de asemenea, să nu-și declare religia în semn de protest față de instituția BC.

Fiecare dintre credincioși poate sprijini direct preotul local, dacă acesta este un real sprijin pentru comunitate, astfel ajutând și mai mult și direcționând și mai mulți bani către o destinație aleasă direct de către el. Banii trecuți prin aparatul de stat sunt parțial consumați de stat, dar cei donați direct nu numai că ajung mult mai repede la destinație, dar și vor fi mai mulți pentru că nu va fi nici un aparat ineficient pe drum prin care să treacă.

0Z spunea...

Pana atunci trebuie sa punem de-o campanie publicitara, poate outdoor, sa se gandeasca mai multa lume la acest subiect.

Un slogan ar fi:

"Spune ce crezi SI ce nu crezi!"

sarpele boa spunea...

@ioana: bun si ce e greu sa-i zici ca te-ai debotezat, ca ai fost la biserica si-ai facut cerere sa te scoata de la catastif, ca te-ai lepadat de duhul sfant, ca blabla.

that should shut him/her up.

Zergu spunea...

@Ioana: sarpele boa are dreptate, păstrarea poziției în fața tehnicilor de intimidare ale recenzorilor este esențială. În felul ăsta faci două lucruri bune:

1. îți menții poziția și nu te lași înfluențat
2. dresezi recenzorul că nu e el miezul și ca de fapt el trebuie să te servească pe tine, nicidecum invers, că doar el e plătit de tine.

0Z spunea...

Pana atunci o sa fac un site special unde sa incarce lumea clipuri si sa scrie intamplarile cu probleme.

Personal, o sa ma vreo 2 camere ascunse prin spatiul de "interviu" :)

Ioana spunea...

@Sarpele Boa si Zergu: clar ca exista solutii pentru cei care stiu despre ce e vorba.

Ma gandesc doar la majoritatea celor din tara care, chiar daca nu-s practicanti si poate nici asa credinciosi ca la carte, zic ca religia e "ceva de bine", deci "nu strica" sa se declare ortodocsi sau catolici sau protestanti.

Majoritatea celor pe care ii cunosc sunt asa: bisericosi de 2 ori pe an, cu o vaga notiune a pacatului, dar ca sa spuna pe fata ca se dezic de biserica, nu ar face-o nici picati cu ceara. Pentru ei asta e un minim la care nu renunta, desi asta face cel mai rau "in the long run" dpdv social. Si eu eram tot asa, si nu m-ar fi scos nimeni dintr-ale mele.

Stiu si ca "oficialii" sunt tot din popor, dar cum pestele de la cap se impute, ma gandesc ca daca nu se face si in practica separarea stat-biserica de undeva "de sus" si sa explice oamenilor de ce e mai bine asa (puterea exemplului), mai greu e sa inoti impotriva curentului. Nu imposibil, dar mult mai nevolnic...

kitana spunea...

poti pur si simplu sa zici ca nu esti botezat si gata
de exemplu pe mine m-a botezat acasa un preot din familie (nus'ce neam), popa era pilit, eu trageam vant dupa vant ca sa-mi exprim parerea despre toata chestia iar ai mei se tavaleau pe jos de ras, pacat ca pe vremea aia nu erau camere sa filmeze fazele.
Deci as putea spune ca nu am fost botezata "de chiar"

Dada spunea...

Dupa cum am si scris acum ceva timp, cand mi s-a facut ancheta sociala pentru ca fi-mea are un handicap, a trebuit sa ma cert cu idiotul primariei pe tema religiei. Si o fi ilegal sa fii fortat sa iti declari religia in fata autoritatilor, dar ei nu tin cont de asta. Pentru ca, cel putin in situatia prin care am trecut eu, documentul era unul oficial,iar orientarea religioasa urma numelui. De altfel pe rahatul ala de hartie nu era altceva scris decat nume, prenume mama,orientare religioasa, apoi nume si prenume tata si orientarea religioasa, nume si prenume copil(copii dupa caz) si orientarea religioasa(de parca fi-mea, la nici 2 ani, in conditiile in care nu vorbeste deloc, ar putea fi capabila sa aiba o orientare religioasa uzand rationamente proprii).

Zergu spunea...

@Ioana: Soluția cu cei care nu știu e să-i informezi. Spune și tu celor pe care-i cunoști (știu că e mai greu din afara țării, dar se poate).

@kitana: am să scriu un articol și despre instrucțiunile pentru atei și nereligioși. Diferențe mari n-o să fie față de ăsta, dar probabil ca o să fie mai amuzant la capitolul evitat eschivele recenzorilor.

@Dada: Am văzut articolul. Din păcate alternativa era simplă dacă cunoști legea. Textul e fix cel de sus. Deșteptul care vine de la primărie o să tacă din gură când o să-i arăți legea și ce spune sau o să îți zică ceva de genul „nu știu doamnă, eu trebuie să scriu ceva aici”, iar la asta poți să-l iei la mișto și să-i spui „jedi” sau să-i spui să treacă „ateu” sau „nedeclarat (cf. art.5 alin. 6 din lg. 489/2006)”.

Știu că miza anchetei sociale e însăși tutela copilului, de aia poți da oricare din răspunsurile de mai sus.

Chestia cu formularul ăla e o mare măgărie și singura soluție de răspuns e în cadrul legii, pentru că altfel mizerabilii de la primărie o să se simtă lezați în orgoliul lor de șmecherași și dacă i-ai făcut în afara legii, o să se întoarcă împotriva ta. Când le arunci legea în față nu mai știu ce să facă pentru că nu se așteaptă să dea peste oameni informați și, mai ales, oamenii ăia să aibă legea de partea lor, pentru că așa i-a dresat sistemul, că oamenii sunt proști și legea e de partea abuzatorului.

Anonim spunea...

bai ateule!daca tu esti (r)ateu nu rata si pe altii!daca esti orb,nu duce la groapa si pe altii!daca nu iti convine de preoti,nu influenta si pe altii!Zii omule daca nu iti convine de politist,sau medic sau orice angajat,faci tot posibilul sa ramana fara servici si fara o sursa de venit cu care sa isi creasca copiii?Vei fi vinovat pentru asta,asa ca mai iesi din indoctrinarea ateista si gandeste si la realitatea care este langa tine, ca nu esti mai presus de nimeni chiar daca te crezi!

Zergu spunea...

@Anonim (17): De ce să nu-mi exprim ideile? Ai cumva monopol la exprimat idei? De ce ar trebui popii să fie în afara oricărui fel de critcă? Doar pentru că e util pentru unii corupți ca lumea sa fie îndobitocită? Nu, mersi, nu consider asta un argument valid. Popii au venituuuuri cu duiumul ca doar afacerile ălea scutite de impozite înfloresc în curtea preoților.

Să muncească și ei, nu să fie paraziți pe spatele meu și altora care muncesc!

Vaaaai, copiii, ce ne facem?! Am văzut eu ce copii, Maserati, Viluța, domeniul de zeci de hectare. Oricum, de ce ar fi copiii preotului mai îndreptățiți să trăiască din banii mei decât mine sau copiii mei?

Nici popii nu-s mai presus de nimeni, excepție a capitolul parazitism fiscal.

Hai popo, fă pași!

Preoteasa Alexandra spunea...

Preotii se imbogatesc, daca reusesc sa faca asta, din veniturile neimpozabile, nu din ce le da statul. contributia statului se impoziteaza astfel incat preotul ia de la protopopiat cam 2-3 milioane, daca este paroh. Lucrurile astea le cunosc din anturajul de prieteni, deci din interior. Sotul meu inca nu este preot, dar cu siguranta o vom duce foarte greu din punct de vedere material si nu o sa ne plangem la nimeni. Eu castig 750 lei si sotul momentan castiga 300 lei, angajat cu jumatate de norma.
Si nici nu o sa ne imbogatim pe spezele nimanui, in cazul in care va ajunge preot. O sa traim asa cum isi doresc romanii sa traiasca popa: de pe azi pe maine. Si vom fi fericiti si multumiti.

Preoteasa Alexandra spunea...

Statul roman sprijina cu bani Biserica Ortodoxa Romana din cauza ca aproape 25% din terenurile tarii au apartinut bisericii si au fost secularizate inainte si dupa reformele lui Cuza. Cu alte cuvinte, Biserica a ramas in imposibilitatea de a-si intretine personalul clerical, si statul a oferit o compensatie pentru gafele trecutului. E drept ca si alte culte au fost nedreptatite, insa cel putin din cate stiu eu, in orasele cu minoritati precum sasi si unguri bisericile protestante si catolice au primit inapoi anumite cladiri si terenuri. Deci inainte de a judeca, sa gandim putin! Pana la urma daca voievozii si alti oameni au donat Bisericii terenuri si paduri, statul de ce le-a luat?

0Z spunea...

troll-ban?

donjoe spunea...

Articolul e TL;DR şi nu vei obţine mare brânză dacă-l laşi aşa.

Zergu spunea...

@donjoe: Am adăugat la început un text care trimite, dacă vrea cititorul, direct la concluzie.

donjoe spunea...

LOL, acum e şi mai rău: ai fost atât de generos încât vrei să le oferi posibilitatea să treacă direct la poruncile pe care le ai de dat fără explicaţii, ca un mic "dumnezeu". :))

Faza era să condensezi explicaţiile alea în mai puţin text mai uşor de înţeles şi de fixat (şi, sigur, poţi să ai pe lângă ăla şi varianta lungă, cu toate citatele legale 'n' stuff, pentru cei care au răbdare).

Critic spunea...

salariul presedintelui romaniei, pe hartie !, nu este de 9000 lei lunar?

salariul patriarhului este aproape egal.

(oricum isi iau ei comisionul lor, pe langa excursii/concedii gratis pe cine stie unde, cazari, protocol, etc)

cum ramane aia cu stat secular si laic, separarea puterilor, ah?

Nicolae Coman spunea...

Dar există şi varianta ''ateu'' la întrebarea despre religia personală la acel recensământ? Sau numai faptul că individul nu doreşte să-şi declare religia?
Există pe vreun site formularul pentru recensământ?

Zergu spunea...

@Nicolae: Ar trebui să fie, iar dacă nu e, ar trebui sa poți spune explicit.

uskro spunea...

@sfintiimuceniciromanov

Stii, o logica simpla spune asa: Statul si domnitorii sunt cam acelasi lucru. Deci si prin urmare, statul da, statul ia, fiindca ma indoiesc ca domnitorii aceia, au dat cu acordul poporului, au dat ca sa-si ridice numele in slavi. Si daca a fost si cu acordul poporului tot o tampenie e. Mie nu-mi convine sa dau nimic. Nici pamant, nici bani. Biserica sa fie ONG, n-au decat sa traiasca din donatii. Nu vreau religie de stat, nu vreau promovare. Urmatorul popa pe care-l vad la usa sa-mi tina predici lipsite de argumente, il pocnesc, nu mai stau la discutii sa incerc sa ii explic unui incuiat, de ce nu ma intereseaza povestile lui.