Cautări pe acest blog

miercuri, 21 iulie 2010

Ortodoxia și națiunea română

M-am săturat de discursul imbecil și total neinformat cum că ortodoxia ar fi parte din ființa națională a românilor. Este o mare minciună și e contrară realității.

Același discurs imbecil și dezinformat l-am întâlnit de cel puțin două ori pe grupurile ce susțin taxarea cultelor în frunte cu BOR și pe grupul care susține că CMN e o investiție ce nu-și are locul, cel puțin nu acum și în nici un caz din fonduri de la stat.

Iată ce am răspuns la unul dintre cei ce au susținut discursul ăsta cu ortodoxia și românii:

Nu știu câtă istorie ai citit, dar pare că la capitolul contribuția ortodoxismului în istoria românilor și României ai lipsit:

- Ortodoxia a trădat țara asta prin biruri și bani trimiși cu duiumul la muntele Athos, deci în afara țarii, de-aia Cuza a secularizat averile, pentru că ortodoxia avea „sclavi țigănești” și a sărăcit țara asta în continuu. Cuza le-a propus grecilor să le dea despăgubire pentru secularizare, dar grecii au refuzat despăgubirea. Cuza a făcut ce trebuia pentru țara asta, iar ortodoxia a lucrat împotriva românilor.

- Ortodoxia a trădat țara asta pentru ca a vorbit în slavonă până acum vreo 150 de ani unui popor vorbitor de limbă de origine latină. Chestia asta a dus la apariția foarte târzie a școlilor în teritoriul român, în timp ce în alte părți din Europa bisericile au contribuit la reapariția școlilor (care au fost distruse la începutul erei noastre după ce existaseră deja în Grecia antică și în Imperiul Roman). Pe de altă parte, Transilvania a beneficiat de școli și slujbe în latină și asta se vede și s-a văzut în educația și realizările transilvănenilor.

- Ortodoxia a trădat românii prin faptul că oficial a colaborat cu Securitatea și comuniștii, opoziție prezentând doar preoți care au făcut asta doar în nume personal și împotriva regimului politic. Acești preoți au fost ostracizați pentru vederile lor politice care se opuneau politicii oficiale a BOR. BOR a vărsat în mod sistematic tot ceea ce enoriași spuneau la spovedanie către Securitate, prin intermediul preoților lor

- Ortodoxia a trădat în mod clar și evident românii pe vremea comuniștilor, iar asta este clar și evident pentru că BOR s-a opus permanent declasificării dosarelor fețelor bisericești, iar asta nu s-a schimbat nici până în ziua de azi.

După cum vezi, ortodoxia n-a fost niciodată prietenă românilor, deși unii oameni au fost. Așa că lasă-ne cu textele ăstea că ortodoxia e parte din ființa națională. Ortodoxia e parte din ființa națională la fel cum o tenie e parte din corpul unui om.


așa că să nu mai aud pe vreunul că spune imbecilitatea asta, iar dacă o auziți, să îi taxați imediat și negreșit pe cei ce răspândesc minciuna asta. BOR a fost și este un parazit pe spatele românilor, în ciuda unor oameni care au fost sau sunt într-adevăr buni și loiali românilor.

7 comentarii:

Donel Răuțoiu spunea...

aci o confuzie între acțiunile BOR ca instituție care încerca să își păstreze influența, dar și bunele relații cu alte organisme de tip religios sau politic și între tradițiile înglobate în credința și în toată cultură ortodoxă.

Enumerând chiar și întreg registrul actelor mizerabile de care se face vinovată Biserica Ortodoxă nu rezolvi nimic, pentru că așa după cum ai observat și tu pe aici pe undeva, scuza cu: ”ei nu sunt creștini adevărați” este foarte ușor de aruncat.

De fapt cred că știu doar o singură persoană care este de acord cu acțiunile BOR, cu eschivarea acesteia de la plata taxelor, cu construcția de biserici și asta pentru este rudă directă cu un preot.

Ființa românească pute de influențe ortodoxe, pentru că am înglobat mitologia precreștină în cea creștină. Celebrăm sfinți și săvârșim ritualuri care au origini mult mai vechi și nu au nicio bază Biblică. Nu Ortodoxia este de vină pentru natura superstițioasă a românului ci însăși natura românului. O bună parte a culturii fiind construită pe mitologie, este imposibil să nu găsești și influențele creștinismului.

Mai făcându-și loc cu coatele, mai folosită din diferite interese, Ortodoxia și-a făcut loc în istorie. Iarăși, o parte mare din cultura noastră este imbâcsită de religie.

Dacă efectele pe care le-a avut Ortodoxia și BOR în dezvoltarea culturii și națiunii române au fost în cea mai mare parte negative, asta nu înseamnă că ele nu trebuiesc identificate și analizate din diferite puncte de vedere spre o mai bună înțelegere a ceea ce suntem și a căilor pe care trebuie să pășim.

Me spunea...

>> Ortodoxia a trădat țara asta pentru ca a vorbit în slavonă până acum vreo 150 de ani unui popor vorbitor de limbă de origine latină. Chestia asta a dus la apariția foarte târzie a școlilor în teritoriul român, în timp ce în alte părți din Europa bisericile au contribuit la reapariția școlilor (care au fost distruse la începutul erei noastre după ce existaseră deja în Grecia antică și în Imperiul Roman). Pe de altă parte, Transilvania a beneficiat de școli și slujbe în latină și asta se vede și s-a văzut în educația și realizările transilvănenilor.

Nu reusesc sa inteleg de ce latina=bun slavona=rau. Limba romana asa cum o stim astazi provine si din fuzionarea asta cu slavona. Deci nu sunt de acord cu demonizarea slavonei.
In Polonia, de exemplu, sta mai bine treaba? Catolicism, limba latina dar progres nema.
Cat despre scoli, ele au fost distruse de crestinism in perioada timpurie. Nu vad ce treaba are asta cu limba. A, ce marinimosi cei de limba latina, ca au infiintat scolile pe care tot crestinismul le-a desfiintat? Si nu cred ca ei au infiintat scolile alea pentru educatie stiintifica seculara oricum.

Prometescu spunea...

Excelent articol, să-mi fie iertată lipsa prezenței în blogosferă,dar mi-am pus toate energiile în slujba grupului pt. taxarea religiei. :P

Anonim spunea...

Mai clar aici

http://beranger.org/post/707928199/ortodoxia-si-prostia

Unknown spunea...

Ce-i aia fiinţa naţională a românilor?

Ai dreptate în legătură cu BoR dar nu aş spune că e trădare fiindcă e o relativitate în legătură cu înţelegerea noţiunii de ierarhie.

După cum şti, preotul nu era servitorul ţăranului, ci invers. Ideea că cel de jos este servit de cei din instituţii e o noţiune Iluministă care a apărut mult mai târziu, şi e cam dificil să judeci în retrospecţie după standarde care nu existau atunci.

Eu cred că propunerea mea de confiscare a averilor BOR e mult mai bună decât taxarea lor. Cred că A.I. Cuza ar fi de acord.

Zergu spunea...

@Engineered: No True Scottsman fallacy? Să fim serioși. E vorba de liderii BOR, nu de un popă oarecare.

@Me: Nu neapărat latina=bun, slavona=rău, ci mai degrabă limba domninantă=bun, limba de influență=rău. Influența slavonă nu știu dacă a fost așa de puternică și mai ales benevolă. După ce spune Neagu Djuvara în Istoria Românilor nu prea sună a influență benevolă. De aici ai să înțelegi și faza cu polonezii. Culmea, la ei latinitatea probabil i-a ținut pe loc.

@Lex: Întreabă-i pe ăia care au discursul cu pricina. Eu am citat într-o oarecare măsură ce spun ei. Dacă țăranul era sub popă în ierarhie, atunci să n-aibă tupeul să spună că au sprijinit românii. Dacă eu am sclavi nu înseamnă că-i ajut să nu moară de foame.

De acord cu confiscarea averilor, da' trebuie făcută pentru acele lucruri pe care le-au luat abuziv în proprietate.

Donel Răuțoiu spunea...

Ha? Bine, nu știu să mă exprim. Ortodoxia nu e BOR. Când oamenii zic că ortodoxia face parte din ”ființa românească” nu se referă la partea materială, de care te legi tu și zici bine ce zici.

Ideea e că oamenii îți zic că merele sunt roșii iar tu negi asta zicând că pomul crește în curtea vecinilor. Nu mi se pare că ajuți foarte mult repetând niște lucruri care deja sunt truisme care au doar tangențial legătură cu problema pe care o adresează dânșii(că din câte am înțeles și ei fac același lucru, asta e de așteptat de la niște oameni al căror singur mod de a convinge este prin confuzie și argumente rău voitoare)