Cautări pe acest blog

duminică, 31 octombrie 2010

Teocratia in Romania IX - Ziua Nationala de Rugaciune redivivus, editia Gheorghe Ciuhandu

În urmă cu ceva timp scriam despre propusa cretina zi de rugăciune națională și cum ea încalcă drepturile indivizilor la libertate de gândire, conștiință și religie. Acum, că treburile încep să pută din ce în ce mai mult prin pozițiile de putere din stat, iar cei ce-s la conducere nu mai știu cum să scoată cămașa pentru că sunt incompetenți și acum se văd puși față în față cu rezultatele incompetenței lor, politicienii noștri vin cu propuneri din ce în ce mai cretine și care arată cât de incompetenți sunt în orice domeniu.

Acum câteva zile am scris scurt despre Liviu Câmpanu care ar vrea să facă din România o teocrație de jure prin punerea marelui vrăjitor ortodox Dănuț în fruntea guvernului. Vă imaginați ce dezastru ar urma dacă s-ar întâmpla asta, dacă acum pedeleii teocrați (și nu sunt singurii) dau Bisericii Ortodoxe Române (Biserica Furtodoxă Română) gratis, așa de distracție, clădiri, terenuri, baze militare și bani cu nemiluita, deși ei sunt cei care au cel mai puțin nevoie reală de banii ăia și de bunurile ălea pentru că stau foarte bine la capitolul finanțe?

Evident, pentru orice om care n-are tărâțe în loc de creier sau nu are creierul îmbibat cu tămâie, este că politicienii ar trebui să se ocupe de rezolvarea problemelor prin promulgarea de hotărâri, legi, ordonanțe etc. menite să ofere cadrul legal de relansare economică, stimulare a producției, concurenței reale, afacerilor etc. Evident că noi avem parte de saltimbanci și visători-la-funcția-de-inchizitori, nu de politicieni.

Iată la ce concluzii au ajuns primarul frumoasei urbe numită Timișoara, domnul Gheorghe Ciuhandu și partidul 'mnealui:

Gheorghe Ciuhandu a discutat cu ţărăniştii la şedinţa Comitetului Naţional de Conducere a partidulu şi au ajuns la concluzia că ar trebui instituită o "Zi de rugăciune pentru România", în care românii să comunice cu divinitatea.

Băi măscăricilor, presupunând că voi chiar credeți ce spuneți, dacă Dumnezeu există și e omniscient, atunci am și eu niște întrebări:
  1. Nu credeți că deja știe că sunt probleme?
  2. Voi aveți impresia că Dumnezeu își modifică planul pentru voi?
  3. Aveți idee câți oameni s-au rugat în situații mult mai rele, de exemplu, cel de-al doilea război mondial, ca problemele să înceteze?
  4. Aveți impresia că Dumnezeu e în rai înfășurat cu un steag tricolor cu roșu galben și albastru și-l ascultă pe Eminescu cum recită etern Miorița? Sau de ce i-ar păsa în mod deosebit de România?
  5. Voi credeți că Dumnezeu s-ar îngriji de România pentru ca vă rugați voi când nu oprește moartea de foame zilnică a aproximativ 16000 de copii?
  6. Voi știți că în România, conform Constituției este garantată libertatea de conștiință și religie, iar propunerea voastră e în conflict direct cu idea asta?
  7. Voi nu va puneți întrebări de ce ne merge așa rău? Dacă vă rugați la zeul care nu trebuie și el ne pedepsește pentru treaba asta, iar cu idea voastră riscați să ne facă și mai mult rău?
Ei au zis că e bine și deja s-au gândit la o dată. Spre deosebire de propunerea trecută când ziceau să fie într-o duminică, acum nu e într-o banală zi de duminică, e în duminica de 28 noiembrie:

Au stabilit şi data, 28 noiembrie, care "ar putea mobiliza energiile responsabile din poporul nostru, pentru a ne solidariza cu toţii în sprijinul dreptăţii, cinstei şi dragostei faţă de aproapele nostru".

Vedeți să nu fie niște energii violete, că poate iese Coposu din mormânt. Și în caz că nu vi s-a adus la cunoștință, dvs. ca primar al Timișoarei, sunteți o asemenea „energie din poporul nostru”, dar știu că nu sunteți responsabil, pentru altfel n-ați mai fi propus asemenea idioțenie, în loc să munciți. Totuși, ce ar fi dacă ați canaliza voi energiile ălea de la primării, consilii locale și județene și să faceți niște treabă pe bune, nu să dați din plisc ca pelicanii și să stați cu mâinile încrucișate?



Tot ei s-au gândit că e bine, ia uite ce spun:

"Noi, membrii PNŢCD, credem că respectarea ordinii de drept cu temei moral, eliminarea abuzurilor de putere şi a corupţiei, crearea instituţiilor eficiente şi a reflexelor comportamentale corecte sunt imposibile fără întoarcerea la Hristos. Creştinii cu credinţă şi convingeri ferme trebuie să se trezească primii şi să readucă cuvântul şi harul lui Hristos în inimile tuturor oamenilor, prin acţiuni conştiente şi curajoase. Pentru început, propunem să se instituie o Zi de rugăciune pentru România", se arată în rezoluţia PNŢCD, semnată de Gheorghe Ciuhandu.


Băi fir-ar să fie ea de treabă, da' suedezii și danezii cum or reuși frate? Da' japonezii ăia de nu prea au auzit de Crtistinel Încrucișel, cum or reuși frate să aibă instituții eficiente, corupție mică, abuzuri puține?

Domnu' Ciuhandu, am înțeles că „pentru început” vreți să faceți treaba asta cu rugăciunea, dar în continuare ce urmează? Niște atei la rotisor? Băgăm după zăbrele pe cine e pe străzi de 28 noiembrie și nu face genoflexiuni și nu pupă poala popii?


Eu propun, domnule Ciuhandu, să vă duceți în Iran sau Arabia Saudită dacă vreți mai mult Dumnezeu în politică sau prin impunere via legislație. Am auzit că au un plan extraordinar de servicii* care include, printre altele, lapidări, decapitări, amputarea membrelor, spânzurări.

* unele servicii sunt disponibile doar în anumite jurisdicții și în anumite condiții, de regulă foarte permisive


A fost o vreme când religia și Dumnezeu au condus lumea, nu mai țin minte cum se numea, dar știu că a fost beznă rău, parcă îi zicea Evul Mediu, că parcă era o expresie „bezna Evului Mediu”. Așa de rău era beznă că europenii au uitat chestii deja inventate și folosite de romani și grecii antici, chestii precum drumurile pavate, încălzirea prin podea, mortarul, baia comunală, școlile publice, spitalele.



Eu, în contrapartidă, propun următoarea treabă: dacă se stabilește Ziua Națională de Rugăciune, toți ateii să sărbătorească în acea zi Ziua Națională de Blasfemie și să blasfemieze de cel puțin o 99 de ori pentru a contracara pe cei 99 de credincioși care se spune că ar exista pentru fiecare ateu/necredincios din România. Asta doar pentru a evita furia zeilor adevărați pentru că se roagă la un zeu fals.


Am citat din articolul „Gheorghe Ciuhandu vrea Zi Naţională de Rugăciune”.

10 comentarii:

voidu spunea...

"Băi fir-ar să fie ea de treabă, da' suedezii și danezii cum or reuși frate? Da' japonezii ăia de nu prea au auzit de Crtistinel Încrucișel, cum or reuși frate să aibă instituții eficiente, corupție mică, abuzuri puține?"

In Romania, asa dupa cum bine stii, religia e o parte importanta a identitatii nationale. Pentru un roman de rand, atacarea religiei e totuna cu atacarea identitatii lui. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, sentimentul religios e corelat cu situatia economica a tarii. O tara de fomisti e logic sa fie si o tara de lingatoare de moaste. N-ai ce sa-i ceri crestinului de rand, pentru traieste in matrixul lui crestinoid. Daca-i zici ca nu-i adevarat ce crede, el o va lua ca pe o jignire: "adica i-os prost, si tu dajtept. 'ten aia a matii [sic]".

De fapt voiam sa ma leg de final, cu ziua nationala de blasfemie. E foarte contraproductiv sa le raspunzi cu aceeasi moneda. Pe de o parte da, le vorbesti pe limba lor, dar asta inseamna si ca intri in jocul lor si-ti accepti rolul de adversar. A zis Andrei Gheorghe (nu c-as fi fan) o vorba inteleapta odata: "Eu nu ma dau jos din masina cand latra cainii la mine". Inteleg indignarea, dar hai sa ne axam mai mult pe rationalitate si mai putin pe blasfemie (vorbesc de semantica). Hai sa-i consideram pe crestini niste oameni ca si noi, care gandesc altfel din diferite motive, si nu neaparat niste bolnavi mintal (exagerez, dar prinzi ideea). Am tot observat si la tine, si la godless, si la TLP, si nu numai, acelasi mod de abordare pornit din indignare, care e corect, dar din punct de vedere al marketingului poate nu e cel mai util. Intelegi ce zic?

Zergu spunea...

Hai să fim serioși, religia nu este parte din identitatea națională, dacă ar fi fost, atunci ar fi reprezentat un catalizator de luptă în momentele grele, însă în acele momente, invariabil aproape, biserica majoritară a lucrat împotriva românilor. Asta cu religia parte din ființa națională e o minciună recentă care își are originea prin secolul XIX când a început idea de naționalism. Înainte de momentul ăsta, oamenii se considerau mai degrabă apartenenți comunităților lor decât religiei.

Dacă vrei, putem să o luăm pe rând, începând cu faptul că ortodoxia a vorbit slavonă românilor până acum vreo 150-200 de ani, până la colaborarea BOR cu comuniștii sau chiar actuala politică de furt de la stat (adică de la noi toți) pentru îmbogățirea BOR.

Idea e că trebuie să le răspunzi cumva, instalarea teocrației este inacceptabilă pentru că duce invariabil, așa cum ne-a arătat și încă ne arată istoria, la persecutarea minorităților și alunecarea spre fundamentalism și extremism religios.

Dacă nu mă crezi, citește raportul ăsta despre legile blasfemiei și care sunt efectele:

Policing Belief: The Impact of Blasphemy Laws on Human Rights

Anonim spunea...

negi faptul ca o majoritate covarsitoare a romanilor se declara crestini si (se fac ca) asculta de morala bisericii ortodoxe? n-ai cum sa negi, ca asa e, oricat de mult ar manipula bor sondajele. comunismul a pus paie pe foc si-a stricat imaginea ateismului, iar bor a profitat enorm. nu stiu de ce-ti spun asta, ca stii deja. eu vorbesc de ce se intampla in clipa asta cu credinta, nu de ce era in vemuri imemoriale. romanul e crestin (chiar de e apatic, tot crestin isi zice), chiar daca nu ne convine.

in restul postului ai raspuns in paralel, pentru ca eu am zis altceva. total de acord cu tine, sa ne opunem cat putem legilor stupide, dar mi se pare copilaresc , chiar si in gluma, sa contracaram cu o zi a blasfemiei. eu ziceam sa nu acceptam retorica lor, blasfemie fiind un termen inventat de ei.

Zergu spunea...

@anonim(3): Înțeleg că ești tot voidu de la comentariul (1).

Faptul că majoritatea românilor sunt albi și de etnie română nu înseamnă că român pot fi doar albii de etnie română. Eu înțeleg că tu de fapt vrei să spui că mulți români se declară ortodocși, dar asta nu înseamnă că a fi român implica automat a fi ortodox, deși unii ar vrea ca să poată defini așa simplist lucrurile ăstea pentru că pot aplica mai târziu tehnica Goering facil.

Tu când spui că românul e creștin repeți o idee care e cântată de BOR și naționaliști pentru că le e utilă în scopurile lor, iar eu, ca român de etnie română și ateu, sunt dovada că idea e greșită și o consider o insultă pentru că nu accept ca cineva să îmi dicteze mie ce ar trebui să gândesc.

Tu ai spus că a răspunde cu blasfemie e contraproductiv, eu am spus ca trebuie răspuns cumva pentru că altfel alunecăm spre teocrație și e totul drăguț și mișto până încep să fie persecutați unii sau alții.

Eu cred că nu există un singur mod „cel mai bun” de a acționa, ci din contră, un întreg registru de tipologii de acțiune sunt mult mai eficiente decât oricare metodă particulară.

Ai spus că am răspuns paralel, sper că acum e clar că am răspuns la subiect. Dacă nu crezi că am răspuns la subiect, te rog să dezvolți idea.

voidship spunea...

"Tu când spui că românul e creștin repeți o idee care e cântată de BOR și naționaliști pentru că le e utilă în scopurile lor, iar eu, ca român de etnie română și ateu, sunt dovada că idea e greșită și o consider o insultă pentru că nu accept ca cineva să îmi dicteze mie ce ar trebui să gândesc."

Da, dar asta e evident si ca atare n-am adus-o in discutie. Eu vorbeam strict de ce crede romanul generic de pe strada (momentan majoritar, zic eu), degraba facatoriu de cruce in tramvai, pentru care romanul e crestin prin definitie si care ii considera oameni periculosi pe atei. Din prisma asta pornisem discutia.

"Tu ai spus că a răspunde cu blasfemie e contraproductiv, eu am spus ca trebuie răspuns cumva "

Una din problemele ateismului in Romania e ca ateii sunt considerati de catre specimenul aplaudator de Puric pe care l-am descris ori: a) comunisti, b) pusti teribilisti nespalati care asculta roacareli/satanisti (asta e si problema de imagine a lui Cernea in randul crestinilor), sau c) masoni evrei care lucreaza cu insusi Antihristul si sa subjuge sfantul neam rromanesc.

In umila mea parere, prin acceptarea retoricii lor (blasfemie, pacat etc.) le dam apa la moara. Mi-as dori ca ateismul sa nu fie asociat de catre respectivii romani cu niste pustani imberbi teribilisti si betivi, chiar daca noi NU asta intentionam.

In rest, respect pentru post.

godless1859 spunea...

In umila mea parere, prin acceptarea retoricii lor (blasfemie, pacat etc.) le dam apa la moara. Mi-as dori ca ateismul sa nu fie asociat de catre respectivii romani cu niste pustani imberbi teribilisti si betivi, chiar daca noi NU asta intentionam.


Daca cei care promoveaza crestinismul ar avea un singur tip de retorica atunci ai putea sa raspunzi si tu cu un alt tip de retorica. Insa nu e cazul. Propaganda crestina are zeci de fete, si ca atare contrapropaganda ateista, sau propaganda anticrestina trebuie sa fie la fel de diversa - de la blasfemiatori nemernici pana la indivizi care se rezuma la a promova stiinta. Sunt in blogroll destul de multe "specii" de atei, insa chiar si asa tot nu sunt ocupate toate nisele. Iar obiectivul nostru nu sunt religiosii. Aceia cred ind start ca suntem antichristi. Obiectivul sunt oamenii rationali care sunt inca ingnoranti in ceea ce priveste problemele pe care le produce religia, si gradul in care a ajuns sa infecteze sectorul public.

voidship spunea...

poate o sa-mi fac eu un blog mai bland sa acoper si nisa credinciosilor cu un pic de bun simt. vedem...

Zergu spunea...

@voidship: Cam a spus godless de ce e nevoie de mai multe tipuri de discurs, așa că nu repet.

Legat de idea de a face un blog blând, cam de la aceeași idee am pornit și eu. Cred că am un mesaj mult mai „blând” decât godless, dar puțin mai emoțional decât cel al lui TLP.

Când o să faci blogul, să fii sigur că o să te sprijin!

adrianS spunea...

@voidship: Dacă chiar crezi că poţi să fi "blând" şi răbdător cu ignoranţa miltantă, atunci ai toată susţinerea mea.

@zergu: Ar trebui până atunci să organizăm între noi o zi a blasfemiei (berile nu se pun).

sarpele boa spunea...

sint curios daca ar da vreun primar autorizatie pentru o parada a blasfemiei. nu neaparat ca i-ar fi frica de doamne doamne, ci din simplul motiv ca ar trebui jandarmi mai multi ca la meciurile din ghencea