Cautări pe acest blog

miercuri, 22 decembrie 2010

Ce sarbatorim in decembrie? Craciunul? Nasterea lui Cristos?

Majoritatea oamenilor care trăiesc în Europa sau în Americi spun că în decembrie sărbătoresc Crăciunul, o sărbătoare dublă, venirea lui Moș Crăciun cu cadouri, dar și nașterea lui Iisus Cristos.

Despre Moș Crăciun orice om normal știe încă de la 5-6 ani că nu există. Nimeni n-a demonstrat că nu există, nimeni nu l-a cautat în toate colțurile lumii, sub toate pietrele, în toate grotele și peșterile, în toate clădirile din lume, ca să arate că nu existe. Pur și simplu faptul că în cârca lui Moș Crăciun se pun niște puteri extraordinare precum capacitatea de a vizita într-o singură noapte miliarde de copii sau capacitatea de a da cadouri acestor miliarde de copii fără a fi detectat vreun stoc imens de materie primă pentru ele sau stocuri întregi cumpărate de vreo entitate car lucrează în numele lui, prin aceste puteri extraordinare care contrazic în mod vădit tot ceea ce cunoaștem despre lume și univers, orice om care gândește cât de cât și-a dat seama că nu există un Moș Crăciun real, există cel mult idea de Moș Crăciun, o exprimare a acțiunilor noastre puse în seama personajului imaginar.

Când vine vorba despre Cristos însă, faptul că i s-au pus în cârcă tot felul de puteri extraordinare care sfidează tot ceea ce știm despre lume este, dacă ai fost bine șamponat pe creier, culmea, o dovadă a existenței lui. Se zice că ar fi mers pe apă, că ar fi transformat apa în vin, că ar fi vindecat bolnavi, orbi și ar fi înviat morți și multe alte lucruri care vin în contradicție directă cu ceea ce știm despre lume. Toate acestea sunt considerate dovezi în favoarea ideii că a existat Cristos și că a fost divin.

Se pune întrebarea de ce inconsecvența asta în gândire? De ce când vorbim despre Moș Crăciun și spunem că face lucruri imposibile (vezi cadouri care zice-se apar fără a crea la acumulări de materie primă sau stocuri imense, fără defrișări, fără poluare etc.) ajungem la concluzia logică și corectă că nu există, dar când vorbim despre Cristos și lucruri imposibile pentru un individ fără mijloace tehnice de dimensiuni biblice [sic] (ex.: transformarea moleculelor de apă în molecule de zaharuri, și alți compuși organici, adică transformarea atomilor de hidrogen și oxigen în atomi de carbon, potasiu și alte elemete) mulți susțin tocmai că aceste violări ale legilor fizicii sunt dovezi ale faptului că e adevărat?

Motivul e multiplu fațetat:
  • îndoctrinarea religioasă - încă din fragedă copilărie aceste idei au fost bătute în capetele lor și li s-a spus că sunt adevărate, iar cum la vârsta aia gândirea critică nu e dezvoltată, au crezut
  • când gândirea critică începe a se forma, nimeni nu spune că a pune întrebări incomode despre Moș Crăciun este blasfemie, adică nu ești amenințat în nici un fel, cu Cristos, da
  • odată ajuns la maturitate, oamenii devin din ce în ce mai reticenți să își schimbe ideile, iar trecerea timpului (și selecția observațională - reținerea dovezilor favorabile și ignorarea celor nefavorabile propriilor idei) induce senzația că ideile au rezistat testul timpului; în plus oamenii sunt, în general, atașați de ideile lor și cred că orice critică la adresa ideilor lor este un atac direct asupra lor
  • mulți oameni au impresia că dacă mai mulți oameni cred ceva înseamnă că e mai credibil acel ceva (pe idea, „ăilalți cred, sigur au motivele valide”), culmea e că acesta e un mecanism de validare reciprocă și stimulare reciprocă fără o bază reală
  • acele lucruri sunt scrise într-o carte care e foarte veche ca e considerată „cuvântul lui Dumnezeu”
  • ș.a.m.d.
Totuși, toate poveștile despre miracolele lui Cristos își au originea în biblie, de fapt originea lor este tradiția orală a sectelor creștine, dar din punctul nostru de vedere, a oamenilor secolului XXI, originea e biblia, dar cu toții știm de la jocul „Telefonul fără fir” câtă încredere poți să îți pui în transmisia orală a informațiilor, cu toate înfloririle, modificările și cosmetizările ce apar implicit în povestirile transmise oral.

Revenind la biblie, totuși se pune întrebarea cât de încredere este biblia? Și dacă ați citit biblia, știți că e plină de contradicții. Și știind că evangheliile sunt cele mai noi cărți din Noul Testament și faptul că nu au fost scrise de Marcu, Matei, Luca și Ioan (acestea sunt nume date scrierilor care au fost original anonime), se mai pune întrebarea dacă nu cumva evagheliile au fost lovite de înfloririle inerente transmiterii orale? Având în vedere că se știe că au fost alterate chiar și după scriere, este foarte credibil că au fost alterate și înainte de punerea pe hârtie.


Din pricina încăpățânării creștinilor de a accepta realitatea, suntem nevoiți ca să repetăm în mod repetat să expunem falsitatea lucrurilor pe care le cred, faptul că biblia este o colecție de scrieri total incoerente, care se contrazic reciproc și pe ele însele și sunt contrazise de faptele istorice pe care le cunoaștem cu o certitudine foarte mare din izvoare istorice independente.


Nașterea lui Cristos este raportată doar în evangheliile după Luca și, respectiv, Matei, dar narațiunile sunt destul de diferite încât să pună un imens semn de întrebare asupra veridicității poveștii, mai ales asupra nașterii miraculoase care, apropo, nu e din virgină, era doar o fată tânără, în condițiile în care nu ar fi prima naștere miraculoasă din istoria religiilor.



Până la urmă totul se reduce la faptul că biblia nu este o sursă de informații de încredere datorită defectelor evidente, așa că nici poveștile din ea nu sunt credibile.

Deci vedeți, dragii moșului crăciun, Cristos este și mai implauzibil decât Moș Crăciun din mai multe motive:
  • se zice că a făcut sex forțat cu legile fizicii mult mai mult decât moșul cu cadouri,
  • cartea din care s-au scurs poveștile despre Cristos nu este o sursă de încredere de informații,
  • poveștile care au ajuns în biblie au fost, cel mai probabil, modificate și răs-înflorite, exagerate și alterate datorită transmiterii pe cale orală până când au ajuns în formă scrisă,
  • chiar și după tipărire cărțile biblice au fost alterate
  • plasarea temporală a nașterii lui Cristos este imposibilă la nivel de ani, iar plasarea ei la nivel de zi e ridicolă
  • însăși biblia contrazice idea de naștere a lui Cristos în iarnă (păstorii nu ar fi stat cu oile în frigul iernii deșertice din Betleem)
  • nașterea este raportată doar în scrieri care au apărut la timp destul pentru a forma o religie și arhisuficient pentru a înflori o poveste deja existentă
  • nu există nici o dovadă contemporană extracreștină care să confirme masacrul raportat în Matei 2:16
  • nu există nici o dovadă contemporană extracreștină care să confirme existența lui Cristos
  • nu există nici o dovadă contemporană extracreștină care să confirme vreunul din miracolele lui Cristos, nici chiar momentul în care zeci de zombi ar fi ieșit din morminte și s-ar fi apucat la taclale cu cei dragi, asta într-o colonie romană
Afirmațiile extraordinare au nevoie de dovezi extraordinare, a spus Carl Sagan. Orice om care gândește și nu are mintea virusată cu religie, recunoaște asta pentru că așa gândim și acționăm zi de zi, nu credem afirmații precum „merg pe apă” doar că scrie într-un ziar sau dacă vedem un clip, este nevoie de mult, mult mai mult de atât. Asta dacă nu ești șamponat bine pe creier de mic și ăla care merge pe apă se numește Iisus Cristos și scrie că a mers pe apă într-o carte cu cruce pe ea, o carte cunoscută sub numele de „biblie”.

Ca să închei într-o notă umoristică, nu uitați cuvintele Sfântului Ioan Îndatoratul (la bancă):
„Au reduceri la mall! Nu fi prost, fă-ți un credit și cumpără din obligație lucruri de care n-au nevoie celor pe care îi vezi doar de Crăciun cu bani pe care nu-i ai!”
Și, ca picanterie, creștinii n-au voie să împodobească pomul de iarnă pentru că e obicei păgân:
1. Casa lui Israel, ascultati cuvantul ce vi-l graieste Domnul!
2. Asa zice Domnul: "Nu deprindeti caile neamurilor si nu va ingroziti de semnele cerului, de care se ingrozesc neamurile;
3. Ca datinile neamurilor sunt desertaciune: aceia taie un lemn din padure si mainile mesterului il lucreaza cu toporul;
4. Apoi il imbraca cu argint si cu aur, il intaresc cu cuie si cu ciocanul, ca sa nu se clatine. Asa sunt dumnezeii neamurilor.

Așa că, spor la obiceiuri păgâne!

Vă urez „Sărbători fericite!”, „Sol Invictus fericit!”, „Un solstițiu de iarnă plăcut, chiar dacă a trecut :-)”, „Crăciun fericit” și nu uitați, nimeni nu deține monopolul asupra sărbătorilor de iarnă și nici nu trebuie.

20 comentarii:

mehigh spunea...

Șterge un i din citatul cu mall-ul. Apoi șterge și comentariul ăsta.

BlindGirl spunea...

"Revenind la biblie... este foarte credibil că au fost alterate si înainte de punerea pe hârtie." -eu acolo as fi zis este EVIDENT.

Sunt o filoloaga care a studiat si trasmiterea orala in folclorul nostru, am avut ditai cursul de folclor si am facut si practica, mergand sa inregistram si noi la randul nostru credinte populare (cu strigoi, etc) pastrate prin viu grai. Am clasificat casetele atent dupa continut si zona si influente, am mers pe firul infloriturilor... Arhivele sunt extraordinare la cum au inceput sa creasca gogosile in imaginatia fiecaruia la stimulul unei istorisiri fantastice...(practic telefonul fara fir e putin spus... eu daca iti spun ceva fantastic, tu nu ramai mai prost sa zici ca ai o vita simpla, ci devii creativ, istorisind alte povesti care sa probeze aceleasi fantasme in alte feluri) sunt pe zone, sunt vazute si influentele ardelenilor ce-au trecut carpatii pana inspre Suceava (zona Casvana)... a real piece of gold... A, si partea misto e ca practic oameni astia iti jura ca-s adevarate si cand adauga ei insisi zorzoane fabuloase la poveste... se mint si pe ei doar ca sa nu zica ca odata au pus botul la o aberatie...sau poate ii judec prea dur, pur si simplu e un bias, tendinta noastra e sa credem in orice e fabulos (chit ca e de groaza -vezi strigoii)... pur si simplu vrem sa credem, ne mintim pe noi insine de dragul povestii...

BlindGirl spunea...

uite cum povestea una cum a ramas cu geaca patata...dupa o ploita cu ... cenusa vulcanica!!!! o femeie care puteai sa juri ca zice adevarul (oare ar fi pacalit si detectorul? ca prea le zicea cu foc)

Pacat ca atunci cand ea a stat 30 minute in poaie eu statusem mult mai mult, cu un pulover catifelat negru pe care nu s-a vazut nimic... insa restul au tins sa-i dea dreptate ei.

Puterea mea de convingere intr-o discutie este extraordinara, iar realitatea era de partea mea, nimeni nu mai vazuse... dar nu depaseste nevoia asta de fabulos... are we doomed?

http://blind-girl.blogspot.com/2010/04/cum-se-nasc-miturile-urbane-si.html

Preoteasa Alexandra spunea...

Craciunul sarbatoreste intr-adevar o minciuna prin acest personaj imaginar "Mos Craciun" care este o reminiscenta a unei persoane reale care chiar a existat.

Insa daca si sarbatoarea Nasterii lui Hristos ar fi mincinoasa, nu ar exista experienta acestei sarbatori in vietile oamenilor. Aici nu este vorba doar de a crede sau a nu crede in Biblie, carti etc. Este vorba de experienta personala care nu se poate decat marturisi si impartasi altora. De pilda Craciunul petrecut de detinutii politici in inchisorile comuniste este cu totul diferit de Craciunul petrecut de noi cu indiferenta, carnati, caltabosi si cu iluzia ca sarbatorim CEVA, in loc sa sarbatorim pe CINEVA. De ce? Pentru ca acest Craciun ii ajuta sa supravietuiasca in conditii in care niciun om nu ar fi supravietuit spiritual mai ales, chiar daca fizic ar mai fi putut trai. Oamenii aceia epuizati de tortura au avut aceasta experienta pe care noi cei ghiftuiti nu o putem avea.

Craciunul adevarat exista numai in masura in care ii descoperi personal sensul, in care simti ca viata ta a devenit ieslea aceea in care s-a nascut Hristos. Nici o Biblie din lume si nici o carte nu te poate convinge sa crezi daca nu traiesti in tine aceasta istorie care se repeta an de an. Si iarasi, nici o demonstratie stiintifica nu te va convinge sa te dezici de Hristos, daca El este prezent in viata ta, umpland-o de sens.

Asa cum ateul nu are dovezi in sine care sa-i justifice fara echivoc necredinta, ci doar experienta proprie a lipsei de Dumnezeu in viata lui il face sa continue in necredinta, tot asa si crestinul, simtind prezenta lui Dumnezeu, crede in El.

BlindGirl spunea...

Deci hai sa nu fim asa de duri cu Matei, shall we... he did this story so he can undestand and finally believe for himself... si-a expus procesul sau de autoamagire si tot ce-a trebuit sa gaseasca el ca sa aiba lucrurile sens in capul lui...si credinta sa.

Zergu spunea...

@mehigh: Am șters i-ul, comentariul ba. Mersi de corectură. Nu par că sunt perfect, îmi accept greșelile.

@BlindGirl: Am zis să nu fiu foarte dur, am vrut să fie digerabil articolul până la capăt.

Foarte interesantă chestia cu povestirile. DumneZero spunea la un moment dat că ar fi interesant și ar fi interesat să facă un documentar despre miturile și credințele populare, el lucrând în domeniul audio-vizual (nu știu exact detalii). Poate ar fi interesantă o colaborare.

Baba vulcanică e tare.

Zergu spunea...

@sf romanov: Foarte interesant că spui „Craciunul sarbatoreste intr-adevar o minciuna prin acest personaj imaginar "Mos Craciun" care este o reminiscenta a unei persoane reale care chiar a existat.” pentru că mi se pare destul de plauzibilă afirmația „Craciunul sarbatoreste intr-adevar o minciuna prin acest personaj imaginar "Iisus Cristos" care este o reminiscenta a unei persoane reale care chiar a existat.

Motivele sunt multiple, unele le-am expus chiar în acest articol.

În paragraful următor faci o eroare când spui „daca si sarbatoarea Nasterii lui Hristos ar fi mincinoasa, nu ar exista experienta acestei sarbatori in vietile oamenilor. Nu știu exact ce vrei să spui exact cu „experiența acestei sărbători”, dar te asigur că indiferent dacă numitul Cristos a existat sau nu, sărbătoarea crăciunului poate să existe fără probleme pentru că majoritatea oamenilor consideră că sărbătoarea Crăciunului are de a face cu încercarea de a fi mai buni, de a fi mai înțelegători, de a trage linie la sfârșit de an, de a petrece ceva timp cu familia, iar aceste lucruri există indiferent dacă personajul cu găuri în mâini a existat sau nu și s-au sărbătorit și înainte să apară creștinismul.

În caz că nu te-ai prins, creștinismul a vrut să fure sărbătorile păgâne pentru a deveni popular, practic creștinismul s-a băgat în viețile oamenilor și a încercat să facă asta la orice ocazie (naștere, însurătoare, moarte, recolte anuale, sfârșitul de an/solstițiul de iarnă), deși oamenii au trăit mii de ani fără creștinism, fără să simtă vreun gol în viețile lor pentru că religia nu rezolva nici o problemă pe care ea însăși să nu o producă (sau să o închipuie).

Dacă ai impresia că deținuții politici au ceva în plus față de tine, ceva ce crezi că trebuie să ai, te poți duce în Egipt sau în Iran și astfel să-ți crești șansele să devii un deținut religios. Sunt convins că guvernele respective o să-ți ofere toate condițiile să te simți mizerabil încât să-ți satisfacă masochismul pe care ți l-a injectat religia ta iubită creștină ortodoxă.

Tu ai impresia că nu poți sărbători ceva, ci poți sărbători doar pe cineva (în sensul de persoană)? Hahaha. Pe cine sărbătorești de Anul Nou? Sau stai ca o tristă în casă și te pui să dormi de la ora 20? Pe cine sărbătorești de Ziua Națională? Tu nu sărbătorești nici o zi în care se comemorează evenimente istorice?

Asa cum ateul nu are dovezi in sine care sa-i justifice fara echivoc necredinta, la fel credinciosul în Dumnezeu nu are dovezi în sine care să-i justifice fără echivoc necredința în existența spiridușilor.

Sau, cu alte cuvinte, (1) e datoria voastră să dovediți că ceea ce spuneți e adevărat și (2) nu există certitudini absolute, însă dpdv pragmatic, orice convingere cu grad de siguranță mare este tratată ca și când ar fi cu certitudine absolută adevărată. Nu ai certitudinea că mâine va răsări Soarele, dar operezi permanent ca și când acest lucru ar fi absolut adevărat.

Ca explicație suplimentară îți recomand articolul ăsta.



@BlindGirl(5): Evident că autorul evangheliei după Matei (că nu era Matei) a «îndoit» narația ca să se potrivească cu ce credea el că trebuie să se întâmple.

Sunt multe cazuri de genul ăsta în care autorul credea că o anumită profeție trebuie împlinită de Cristos și-l pune pe acesta parcă într-un joc de tip quest în care Cristos face eforturi clare pentru a împlini explicit anumite profeții - vezi ca exemplu intrarea în oraș călare pe măgar/măgari și felul în care Cristos însuși se oprește înainte de a intra și-i trimite pe ucenici să aducă măgar/măgari (dependent de evanghelie, Cristos ajunge să fie călare pe doi măgari concomitent chiar) cu scopul explicit de a îndeplini o profeție.

Zergu spunea...

Erată la (6): Am vrut să scriu „Nu vreau să par că sunt perfect” în loc de „Nu par că sunt perfect”.

Cu greșeala asta parcă am vrut să întăresc ce am vrut să spun :-) .

BlindGirl spunea...

Sarbatori fericite si tie!(ca asta am vazut ca ai vrut mai ales sa ne transmiti tuturor :) si eu am uitat sa scriu asta, desi mi-am zis sa nu uit...and I feel so lame now... dar chiar sper sa fii fericit, sa te bucuri de viata!)

pot sa-i zic a cui a fost studiul (prof Cornelia Manecuta), unde sa se duca dumnezero (Universitatea stefan cel mare Suceava - si daca tot e in zona sa treaca si pe la noi)
... din pacate profa a murit acum 1 an si chiar ar fi pacat sa se piarda toate, mai ales ca nu a ramas nimeni care sa ii continuie munca sau sa inteleaga ce-s cu alea prin faculta aia...si multe casete sunt intr-o stare aiurea de degradare, fiind de acum 30 de ani sau mai mult, din alea de casetofon... you can give dumnezero my phone, intre timp eu oricum vreau sa ma interesez nitel sa vad daca pot afla ce s-a ales de ele.

Anonim spunea...

@blind-Sarbatori fericite si tie!(ca asta am vazut ca ai vrut mai ales sa ne transmiti tuturor :)

Darr totusi,ce sarbatoriti?

Preoteasa Alexandra spunea...

Zergu, tu spui ca nu ai nevoie de Hristos ca sa sarbatoresti generozitatea, bunatatea sau mai stiu eu ce deziderat umanitar.
Asa este. Nu in asta consta Craciunul crestin. Craciunul consta in experienta aia de care iti vorbeam, experienta intalnirii cu Adevarul.
Chiar daca Hristos nu ar fi Adevarul, adevarul ala fara nici un Dumnezeu, tot este valabil faptul ca adevarul despre cosmogeneza in general precede existenta noastra limitata, pe care nu o putem dovedi cum a inceput, care au fost cauzele ei primordiale etc. Si acest adevar, din moment ce este mai presus de noi, fie el unul divin sau nedivin, ar trebui sa fie in stare sa ni se descopere singur. Nu noi suntem cei in masura sa descoperim singuri adevarul, oricare ar fi el, ci adevarul ni se descopera noua, pentru ca transcende masura noastra limitata. Tot echilibrul naturii, toate legile fizicii si stiintei in general sunt rezultatul acestui adevar pe care il cautam cu totii, si acest adevar trebuie sa fie in stare sa ni se faca cunoscut. Daca nu ar exista adevar, si totul ar fi un haos, nu ar subzista vreo lege armonioasa in natura, vreo constanta care sa functioneze mereu la fel, care sa poata fi studiata, masurata, observata in timp. Tu esti mai mic decat cosmosul, decat lumea, decat istoria si decat timpul, pentru ca faci parte din ele, esti doar un membru al acestui sistem. Cine a generat aceasta lume cu legile ei, oricine ar fi acela, trebuie sa aiba tot interesul sa iti faciliteze accesul la el, nu crezi?
Ei bine, asta inseamna Craciunul pentru mine. Care este "craciunul" tau? Adica sarbatoarea prin care tu te bucuri ca ai descoperit cine esti, de unde vii, unde mergi si ce anume te face fericit?

Zergu spunea...

@isu: Ocazia de a fi împreună cu familia, ocazia de a face o surpriză plăcută celor dragi, ocazia de a putea arunca o privire înapoi ca la sfârșit de an, Sol Invictus, Saturnalia, solstițiul de iarnă, concediul de sfârșit de an, oricât de scurt ar fi, începutul unui nou ciclu agrar, iarna.

Sunt multe lucruri care pot fi sărbătorite și e nevoie de minim un singur motiv, iar acela nu e neapărat să fie de natură religioasă.

După cum spuneam în articol, iarna nu aparține personajului închipuit Cristos sau creștinilor.

Anonim spunea...

gandirea ta fata de Biblie e destul de critica; deoarece nu o tratezi cu impartialitate.nu cred ca ai facut studii asupra EI ore intregi,daca nu zile...a citi Biblia, asa doar sa vezi ce zice, de suprafata, e cea mai mare gresala.orice om care e rational, nu poate judeca un lucru inainte de a-l studia intens.studiul intens te v-a duce la acceptarea EI,pt.ca EA are putere sa te mantuiasca daca te lasi cercetat de EA.Dumnezeu sa iti de-a mantuirea!:)

Zergu spunea...

@Anonim(13): Tocmai, că o tratez cu imparțialitate, de-aia pică cu brio la orice analiză de-a mea.

Sunt convins că dacă o carte este scrisă de Dumnezeu (direct sau indirect) și vrea să o înțelegem, indiferent de numărul de ore de lectură, nu ai putea să înțelegi greșit mesajul, doar Dumnezeu e atotputernic, deci ar putea să facă o carte care să nu poată fi interpretată greșit.

Ei bine, dacă stăm să ne uităm la biblie, ai să vezi că cele peste 30.000 (treizeci de mii) de secte creștine nu se pot pune de acord în legătură cu nici un punct de doctrină și toți citesc, până la urmă, aceeași biblie (uneori cu mici diferențe nesemnificative). Cam trist, nu-i așa?


Așa că, până să te dai drept cunoscătorul modului „corect” de a citi biblia, vezi că tocmai l-ai făcut incompetent pe Dumnezeu cu insinuarea ta că nu a fost în stare sa facă o carte demnă de un creator de peste 100 de miliarde de galaxii a câte 10-120 de miliarde de stele, cu eventuale planete asociate. Nu ți-e puțin rușine?

Preoteasa Alexandra spunea...

"Dumnezeu e atotputernic, deci ar putea să facă o carte care să nu poată fi interpretată greșit."

Interpretarea corecta sau gresita a Bibliei nu se datoreaza cartii, ci starii celui care o interpreteaza, capacitatii lui de a patrunde anumite intelesuri.
Si te rog, nu il condamna pe Dumnezeu pentru ca nu a facut o carte pe care sa o intelegi tu. In primul rand singurele texte scrise in Biblie care sunt facute direct de Dumnezeu sunt tablele legii, pe care Moise le-a transmis intocmai, asa cum erau scrise, poporului. Celelalte texte, sunt scrise de oameni, dar insuflate de Dumnezeu, adica scrise cu puteri omenesti, sub calauza divina.
Cu alte cuvinte ti-ai gasit o scuza proasta sa dispretuiesti crestinismul. Inainte de a acuza ca este bezna, cercetaza-ti ochii sa vezi daca nu cumva sunt bolnavi. Nu esti tu buricul universului ca sa faca Dumnezeu o carte asa cum vrei tu.

Anonim spunea...

Din moment ce n-a fost în stare să insufle o carte care să fie înțeleasă la fel de orice cititor pică la testul de "atotputernicie".
Până la urmă sunt oameni care scriu cărți interpretate identic de orice cititor.

Iar faptul că unii nu pricep asta și se ascund după explicații hilare cum că intepretarea ar depinde de fiecare om ( pe care tot zeul i-a făcut, nu ? ) e doar dovada halului în care au fost spălați pe creieraș.

Graethel spunea...

Vreau sa dau doua exemple de referiri din afara Bibliei cu privire la Iisus si crestini. Or mai fii si altele.

http://mcadams.posc.mu.edu/txt/ah/tacitus/TacitusAnnals15.html la paragraful 15.44

si niste citate adunate pe o pagina de Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Josephus_on_Jesus

Padre Pio spunea...

@Graethel
"Vreau sa dau doua exemple de referiri din afara Bibliei cu privire la Iisus si crestini. Or mai fii si altele."
In ce sens dai cele 2 exemple? Te rog, fii mai explicita!

Graethel spunea...

@Padre Pio: In textul lui Zergu se mentioneaza ca nu exista surse istorice care sa ateste existenta lui Iisus si a primilor crestini din Evanghelii. In comentariu meu am mentionat doua dintre sursele istorice diferite de Biblie unde sunt mentionati Iisus si/sau crestinii.

Zergu spunea...

@Graethel(19):

Nu există surse istorice extracreștine contemporane perioadei în care se presupune că a trăit Cristos care să-i ateste existența istorică.

Eu am spus altceva în text, faptul că există dovezi istorice care contrazic clar ce spune biblia și știm că acele surse sunt de încredere pentru că converg spre aceleași date, în timp ce sursele creștine sunt de capul lor sau chiar se contrazic între ele.