Cautări pe acest blog

marți, 8 iunie 2010

Catedrala Mântuirii Neamului, e clar


Actualizare: Între timp grupul care spune BOR că e nesimțită cu pretențiile ei cu Catedrala a ajuns pe la aproximativ 21.000 de membri. Mult? Puțin? Voi decideți.

50 comentarii:

0Z spunea...

Desi statistica e impresionanta, faptul ca e pe facebook e de total prost gust. Vreau sa-i vad cum trimit scrisori la guvern, 21000 de bucati.

Trebuie sa fie ceva foarte vizibil, ca politicenii sunt deja obisnuiti cu sondaje si estimari si voturi ignorate (ca sa nu mai vorbim de frauda electorala, o norma in Romania).

Reptilele (metaforic) care conduc tara asta nu sunt afectate de astfel de statistici, oricat ar fi de clare.

In schimb FaceBook sau PetitieOnline castiga accesari si bani din asta.

Zergu spunea...

Da, știu ce spui, se tot încearcă o mobilizare pentru ceva acțiuni concrete.

sintetic spunea...

Grupul asta e un fel de petitie online. Nu face decat decat sa semnalieze ca exista, in mediul urban cel putin, un grup de persoane care nu privesc cu ochi buni Catedrala Mantuirii Neamului. Dar asta stiam deja. Si e enorma distanta de la petitie online la actiune de protest la noi romanii. Prin urmare sunt sanse mari ca intr-un final fiecare sa-si vada de treaba lui. Nemultumitii de de nemultumirea lor si BOR de catedrala.

0Z spunea...

E si o dovada de lipsa a educatiei democratice (ma includ si eu aici). Cetatenii obisnuiti cunosc foarte putine parghii de a manifesta influenta in ce se intampla la nivelul statului; chiar si votul e aproape o gluma proasta. Practic ei, reptilele care conduc Romania, pot face aproape orice atat timp cat inca se platesc salarii si pensii: "Catedrala mituirii neamului"

Ceea ce ar fi o actiune cetateneasca adevarata, si as vrea sa vad o campanie pentru asa ceva, este boicotarea sistemului de taxe. "Nu mai platesc nici un impozit si nici o taxa pana nu anulati autorizatia pentru acel proiect." Nu vad mesajul acesta pe pagina de facebook si nici pe multele bloguri unde se critica planul.

Anonim spunea...

Ma pis pe mortii ma-tii, ma cu 21 000 de cacati ai tai. Sunt milioane care vor. Deci...zaci.

Zergu spunea...

@Anonim (5): Vezi că dacă te piși pe morții mamei mele intri sub incidența legii la profanare de morminte și poți să faci pușcărie. Legea asta, culmea, a fost dată de oameni care au considerat că onoarea oricăror morți merită să fie păstrată și după moarte, dar se pare că mămicuța ta nu te-a învățat că nu e frumos sa profanezi morminte și că e ilegal.

Hai că eu poate nu mă supăr că te piși pe morminte, dar cred că măcar vreo 2-300 din „căcații” ăia o să se supere dacă faci asta.

Oricum, ăia 21.000 de oameni sunt mai mulți decât epsilonul ăla de grup care e pro.

Nu știu de unde scoți tu numerele ăstea cu „milioane” care vor, până una-alta, 85% dintre cei ce au răspuns la sondajul ăsta nu vor NICI măcar ca bisericile să fie finanțate de stat, ceea ce mi se pare normal.

http://think.hotnews.ro/pro-si-contra-finantarii-bisericilor-de-catre-stat.html

În fond și la urma urmei, dacă ar face proiectul ăsta 100% legal și pe banii enoriașilor, nu din fonduri furate de la stat, deci chiar și de la cei 85% care s-au pronunțat împotriva finanțării de către stat a bisericilor sub orice formă, n-aș avea nimic împotriva ugerului ăla întors.

Problema e că toată tărășenia a început cu o ilegalitate, donația către BOR a unei proprietăți care era proprietate de stat, lucru nu numai ilegal, ci anticonstituțional. Legal terenul putea fi vândut sau cesionat contra-cost pe un termen lung, dar asta însemna ca BOR să scoată bani, ceea ce nu au vrut.

Deci, dai niște surse credibile pentru „milioanele” de oameni care pretinzi că sunt pentru proiectul ăsta? Dacă nu, poți să te întorci sub piatra de sub care ai ieșit.

Anonim spunea...

Vei vedea dupa ce va fi construita, ca am avut dreptate, vierme. Inca o data: imi bag pula-n mortii tai de anonim tare in gura , si in mortii tuturor celor 21 de mii de paduchi. Si imi bag pula-n si-n sondajele tale cretine. Pe cine ai facut tu sondaje? Pe niste idioti care nu conteaza de pe internet. Majoritatea poporului roman, care este crestin-ortodox, doreste aceasta Catedrala, si ea va fi construita. Am sa-ti dau mesaj dupa ce va incepe constructia, in scurt timp. Ca sa vezi cat de prost si insignifiant esti. Sunteti. Niste viermi de internet. Care daca ar fi sa iasa in strada la o infruntare cu pe bune, ar primi ce merita. Noi suntem pregatiti sa ne aparam credinta cu sange. Cum spunea marele Tertulian.."Sangele crestinilor este o samanta..."
Zaci.

Zergu spunea...

@Anonim (7): Argumente din viitor? Asta e dovada ta că vor „milioane” această hidoșenie și jaf asupra bugetului statului?

Eu ți-am mai zis ca nu te-a-nvățat mămicuța ta să te comporți frumos în societate și să veobești clar, cu argumente, fără să înjuri pentru că-ți scade credibilitatea, acum ai dovada.

Îmi place ironia că mă acuzi pe mine de anonimat când tu pui comentarii sub umbrela anonimatului. Uită-te la definiția ipocriziei, poate-ți vezi poza acolo.

Vezi că o sa fim cât de curând „22.000 de păduchi”, ești chiar atât de necrofil încât să te iei în brațe cu cel puțin vreo 88.000 de cadavre?

Sondajul nu l-am făcut eu, dar mă onorează faptul că mi-ai atribui inteligența de a deține hotnews.

Dacă idioții nu contează pe internet, atunci de ce te mai agiți? Am senzația că nici tu nu crezi că nu contăm, ci ți-e frică tare, tare că noi contăm și încă mult de tot, de-aia faci spume la gură.

Majoritatea ortodoxă de care vorbești este de fapt în minoritate. Documentează-te:

Ortodoxia în minoritate


Mi se pare grăitor faptul că nu te interesează că s-a încălcat legea când statul a donat terenul către BOR, la fel cum mi se pare grăitor că nu te interesează, ba chiar îți dorești ca cei ce se împotrivesc proiectului să fie jefuiți indirect de BOR pentru CMN. Cu alte cuvinte, nu ți se pare deloc anormal ca cei ce-și doresc să contribuie, iar ce nu doresc să nu fie jefuiți pentru CMN.

Ce drăguț, cel mai bun argument al tău e promisiunea de violență. Ce-ar fi dacă ați înțelege că există FOARTE mulți ortodocși care se opun proiectului pentru că își dau seama ce jaf și ilegalitate se comite pentru construirea CMN.

Problema nu e că se construiește, ci problema este ca se construiește ilegal cu jefuirea celor ce NU sunt de acord cu construcția ei.

Mie mi-a plăcut mai mult ce a zis Arnaud Amalric când a fost întrebat cum pot fi distinși catolicii de catari:

„Omorâți-i pe toți. Dumnezeu îi știe pe cei ce sunt de partea Lui.”

Anonim spunea...

tare că noi contăm și încă mult de tot"
Voi? Care voi? Ma faci sa rad? Niste oligofreni pe internet. In lumea reala nu existati. Vei vedea. Eu cred ca celor ca tine le este frica de ceva sau cineva, din moment ce ai un blog si scrii sub protectia anonimatului. Eu nu am blog, daca as avea vreun site , as avea curaj si mi-as da identitatea. Voi va ascundeti ca niste sobolani sub anonimat, nu eu. Daca tu sau alti paduchi insignifianti ca tine , ar avea curajul sa scrie aberatiile astea cu identitatea proprie ca un adevarat barbat, fii sigur ca si pozitia mea ar fi cu totul alta. V-as combate civilizat. Dar cu niste lasi inculti care iau in deradere si ataca un fenomen pe care nu il inteleg, recte crestinismul, sub protectia anonimatului...nu cred ca meritati nicio discutie. Gandeste-te mai bine. Desi ma indoiesc ca ai ceva in cap. Repet:
Veti vedea cat de mult contati. Vom lasa faptele sa vorbeasca.

0Z spunea...

Catre domnisorul Anonim care sufera de lipsa severa de activitate sexuala,

V-am vazut marsurile de Noua Dreapta in orase mari si chiar in capitala; sunteti penibili si extrem de putini. Nu am vazut un singur mars cu peste 100 de persoane; de obicei jumatate din oamenii de acolo sunt de la mass-media. Practic va plimbati ca niste vedete, doar ca aveti rang de atractie de circ. Lumea vine sa vada cat de imbecili si violenti sunteti, ca niste maimute bezmetice homofobe care nu au mirosit o femela de cand s-au nascut. Sunteti subiect de documentar zoologic. Masculi tineri si sociopati care traiesc doar intre alti masculi tineri si sociopati, generand frustrare in grup.

Tu esti genul de adolescent maniac care se masturbeaza la filme porno cu multi tip muschiulosi si agresivi si apoi te ascunzi de restul grupului tau si te dai mare barbat ca urasti homosexuali, cand defapt doar pe tine te urasti.

Chiar imi pare rau pentru tine, pentru ca vei ajunge singur si frustrat si ignorant; un destin patetic pentru un om.

Zergu spunea...

@Anonim (9): Măi anonime, (sau să-ți zic Roman Dor?) eu cred că tu ai niște frustrări profunde, da' profunde rău de tot.

Faptul că poate se va face FURTUL și ILEGALITATEA nu are nimic de a face cu nimic altceva decât cu lipsa de scrupule și de coloană vertebrală a dragilor tăi stăpâni de sclavi, preoții din BOR. Îți urez sclavie plăcută.

Motivul pentru care scriu sub n pseudonim este că vreau ca lumea să combată argumentele mele, nu să încerce să se eschiveze și să încerce atacuri la persoană, așa cum încerci tu.

Dragul meu, despre incultura altora nu cred că te poți pronunța după ce ai venit pe aici și ai turnat despre dorința ta de a face sex necrofil cu rudele decedate ale mamei mele, cu niște sondaje, ai aruncat cu invective ca la birt, șamd.

Eu cred că n-ai blog pentru că nu ai fi în stare să scrii pe el decât înjurături, nici măcar o idee inteligentă.

Îmi place de tine că încerci să te convingi că dacă niște nesimțiți și hoți din BOR și din Parlament o să fie părtași la un jaf și un act anti-constituțional, asta e o victorie.

Ai confirmat din nou că nu ai nici pic de coloană vertebrală, măi simpatizant de hoți ce ești tu.

Anonim spunea...

CURAT CRESTINI SUNTETI,CU LIMBAJUL VOSTRU VULGAR.DICTIONARUL LIMBII ROMANE CONTINE MII DE CUVINTE DAR SARACIA DIN CAPETELE VOASTRE NU POATE RETINE DECIT ATIT.STUDIATI,INTELEGETI,MEDITATI CERETI AJUTORUL SPIRITULUI SFint AL ADEVARATULUI DUMNEZEU,PE NUMELE SAU IEHOVA SI VETI PRIMI RASPUNSURI.NU ESTE NEVOIE DECIT DE UNA DOUA ORE DE STUDIU SAPTAMINAL SI VA VETI CONVINGE.DAR DE UNDE TIMP,CIND AVETI UN PROGRAM ATIT DE INCARCAT-MANELE,TELENOVELE,INCHINARI LA IDOLII DIN BISERICI,DEMONSTRATII SI GREVE,SHOWURI SI COLAC PESTE PUPAZA CAMPIONATUL MONDIAL LA FOTBAL.CIND SA MAI AVEM TIMP SA STUDIEM SI CUVINTUL LUI DUMNEZEU???

Anonim spunea...

Dragomire, esti idiot rau. Uite, dovada clara inca o data a ceea ce spun eu. Cu laturi ca voi nu se poate discuta. Sunteti prea lasi. De unde ai dedus tu ca as avea vreo legatura cu noua dreapta? Asa pot spune si eu orice despre tine, cate vreme esti un anonim penibil. Noua drepta sunt o adunatura de vagabonzi imbecili, fara nicio legatura cu crestinismul sau cu ceea ce a fost miscarea legionara.

Zergu:
1.Eu cred ca n-am blog pentru ca sunt absolut inutile. Dovada : voi.
2. "nu să încerce să se eschiveze și să încerce atacuri la persoană, așa cum încerci tu."

Da, ai dovada mai sus pe colegul tau, "dragomir" cu niste elucubratii de zile mari. Nu cred ca gase3sti in comentariile lui aberante vreun cuvant sau referire la catedrala , ci doar inchipurile lui despre persoana mea. Nu va dati seama cat de penibili sunteti? Nu va dati.

Puteti abera cat vreti. Asta si inseamna internetul 90%- Aberatii. Eu nu mai imi pierd timpul cu voi, dandu-va replici inutile. Dar am promis ca voi da un comentariu, cand se va incepe constructia CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI. Si ma voi tine de promisiune. In curand.
Goodbye.

0Z spunea...

Anonimule, mie imi place sa intru in capul tau. Incet incet te iti arati toate fetele. Zic la "fetele" la plural pentru ca ori suferi de sindromul personalitatii multiple, ori ai probleme mentinerea glicemiei si comentezi doar cand esti cu glicemia scazuta. Oricum esti un obiect amuzant.

Domnisoara D spunea...

sigur ca e o tampeala totala sa bagi atatia bani intr-o cladire mai ales acum dar mai "anonim" tu de ce te agiti asa? primesti si tu o caramida sfintita cand incepe constructia?
si la fel de sigur o sa se contstruiasca dar as vrea cand o sa se inceapa sa fie foame pe plaiurile mioritice,cei care au vrut o catedrala opulenta sa se duca sa linga varul de pe peretii ei si sa roada din sutanele preotilor.
nu va faceti griji calciul face bine la oase

0Z spunea...

Aici e varianta postului meu anterior, scrisa la mai mult de cateva minute dupa trezire...

Anonimule, mie imi place sa intru in capul tau. Incet, incet iti arati toate fetele. Zic la plural "fetele" pentru ca ori suferi de sindromul personalitatii multiple, ori ai probleme mentinerea glicemiei si comentezi doar cand esti cu glicemia scazuta. Oricum esti un obiect amuzant.

Zergu spunea...

@Anonim (12): CAPS LOCK: Are you ready to unleash the fury?

Băi copilul lu' Caps Lock blocat, „cuvântu' lu' 'mnezo” are sens numai dacă există 'mnzo, da' până acum, de mii de ani, nu ați fost în stare să dovediți că există, așa că, până dovediți asta și cât timp, după ce ați trecut pe pasul cu dovedirea existenței zeului, nu dovediți că biblia e indirect cuvântul zeului, biblia rămâne ceea ce este: o simpla carte scrisă de niște barbari imbecili.

@Anonim (13): Eu cred că numărul ăsta „13” de la comentariu o să-ți poarte ghinion toată viața. O să continui să fii frustrat că te simți atras de băieți musculoși, chiar dacă ei sunt parte din ASCOR.

Tocmai ce ai dovedit că blogul meu nu este inutil prin faptul că ai citit ce scrie aici și acum te-ai apucat la discuții cu noi. Dacă nu conta, mergeai mai departe ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Ironic cum faptul că ai încercat să dovedești că nu contăm a devenit tocmai dovada contrarie, nu?

Dacă internetul e 90% aberații, comentariul tău e sigur în ăia 90%. Despre blogul ăsta și ce spune Dragomir, eu cred că ți-a făcut un portret foarte bun, deci cred că ambele sunt în ăia 10%.

@Domnisoara D: Cred că Aonimul o să primească o cărămidă sfințită în cap de la Noua Dreaptă dacă mai spune despre ei că sunt „o adunătură de vagabonzi imbecili, fara nicio legatura cu crestinismul sau cu ceea ce a fost miscarea legionara”. Totul probabil din dragoste creștină...

Anonim spunea...

Da, Dragomire...intri tu in capul meu...Mai degraba intru eu in bagaboanta aia de ma-ta.


"Tocmai ce ai dovedit că blogul meu nu este inutil prin faptul că ai citit ce scrie aici și acum te-ai apucat la discuții cu noi"

Te-ai chinuit mult sa scrii aberatiile astea? Ti se pare ca am purtat sau port "DISCUTII" cu voi? Esti foarte prost. Am dat de blogul tau intamplator si am zis ca poate va trezesc la realitate, sobolanilor bosorogi de internet ce sunteti, aratandu-va ca NU CONTATI NICAIERI, sunteti niste ANONIMI IMBECILI, care fac spume la gura degeaba impotriva crestinismului . Fenomen care va depaseste total, voi fiind niste loaze inculte si imbecile. Sunteti niste alogeni imbecili, care nu realizeaza ca poporul roman este sinonim cu credinta crestina ortodoxa. Trairea romanea sca inseamna spiritualitatea crestin-ortodoxa. Voi si cei ca voi nu sunteti decat niste viermi minoritati, periferici, fara nicio relevanta. Latrati in continuare ca ANONIMI ca nu ma deranjeaza. De-abia dupa ce veti incepe sa aberati ca barbati adevarati, cu identitatea voastra, lucrurile se pot schimba. In rau pentru voi.

Sunteti doi ratati. Nimic mai mult. Ti-am dat comentarii nu pentru ca ati conta undeva. Am vrut sa va trezesc la realitatea. Si-anume ca va agitati degeaba.

Dumnezeu exista, fraiere. Voi sunteti cei care NU EXISTATI.

0Z spunea...

@Anonim, Daca noi nu existam inseamna ca tu vorbesti singur, deci suferi de schizofrenie. Daca suferi de schizofrenie, cum poti avea incredere in creierul tau? De unde sti ca vezi lumea clar?

Tu zici ca traierea romaneasca inseamna spiritualitatea crestin-ortodoxa, deci spiritualitatea crestin-ortodoxa se rezuma la sa moara capra vecinului. Foarte ciudat, si contradictoriu.

Eu, ca personaj imaginar din capul tau, iti recomand sa te incui in camera si sa te biciuesti pana la venirea mantuitorului, sunt sigur ca nu Va mai intarzia.

Zergu spunea...

@Anonim (18): Eu încep să cred că tu ai niște probleme grave de reprimare a sexualității. Întâi spui că ești necrofil, apoi zoofil (doar ai zis că suntem viermi și că ai vrea să faci sex cu noi), acum ai fantezii sexuale cu mama lu' Dragomir. Du-te mă la ASCOR acolo și eliberează imensa tensiune peniană care o ai, ai să gândești mai limpede... nu că ar conta la tine prea mult.

Ce nașpa, să-ți dai seama că te-ai contrazis singur și acum că ți-am indicat faptul ăsta te frustrează și mai mult. Știi că mă distrezi.

Dacă Dumnezeu există, spune-i să ne pățim toți (eu, ZDragomir și toți ateii români) un accident nasol până mâine la ora 20:00. Dacă nu pățim nimic pănă atunci, înseamnă că nu există. Îți dai seama că dacă am păți așa ceva ar fi un argument destul de bun. Eu personal aș fi pregătit să-l accept ca dovadă că există Dumnezeu. Totuși, reține, dacă Dumnezeu are ceasul dereglat și pățim ceva la 20:01, nu mai e valabil, înseamnă că, dacă există, e impotent.

Ce zici? Merge?


Hai să-ți dau o veste. Dacă ești ortodox nu ești neapărat român, iar dacă ești român nu ești neapărat ortodox. Vezi că ai picat în plasa celor ce aplică Tehnica Goering pe tine.

@Dragomir: Ce dracu' înseamnă „spiritualitate”? Ce tot folosiți non-cuvântul ăsta? Nici măcar n-are vreun sens! Chiar am pretenții de la voi...

0Z spunea...

@Zergu

Spiritualitatea este o proprietate masurabila a unui individ sau a unui grup de indivizi prin care se indica un nivel de credinta in ceva abstract sau chair inexistent; aici se include si credinta obsesiva care e intr-o forma simplificata si extrem de subiectiva, dar si credinta de tip folclor care include toate basmele si ritualurile.

Spiritualitatea poate fi inteleasa usor daca e comparata cu obezitatea. Astfel poti sa discuti de obezitatea unui individ, obezitatea unui grup si obezitatea unui popor. Poti sa zici ca exista oameni care sunt prea obezi si oameni care sunt prea putin obezi si au nevoie de mai multa obezitate.

Obezitatea nu e constanta, trebuie sa lucrezi pentru a o avea, si munca e mai usoara cand toata lumea e obeza in jurul tau. Intr-o familie de obezi, e greu sa nu fi si tu un obez. Exista si o gramada de carti si filme pentru cei care vor sa renunte la "obezitate", de la autori precum Richard Dawkins si Mikhail Bakunin.

Fiind o proprietate masurabila, ea se poate observa in retete culinare, retete de carti, retete de institutii; dar ea nu are o sursa in stare pura, fiind generata pe baza ingredientele formate in interiorul oamenilor. Nu poti sa inhalezi sau sa ingurgitezi surse de spiritualitate, aceasta fiind o importanta diferenta fata de obezitate.

De cateva ori pe an, o parte din romani se aduna in cladiri reci pentru a creste in spiritualitate, la fel cum grasanii se duc la Mc Donald's, Burger King si KFC pentru a creste in obezitate.

Eu folosesc cuvantul "spiritualitate" pentru a descrie gradul de acumulare de "junk thoughts" dintr-un creier sau din mai multe, si nu apreciez definitia sinonima cu o persoana cu simt al umorului dezvoltat puternic.

Indicatorul social de spiritualitate este la fel de util ca cel de obezitate, permitand celor care au putere sau bani sa exploateze aceste contexte; la fel cum un pastor exploateaza turma sa de oi dupa ce o creste si o ingrasa bine.

Zergu spunea...

@ZDragomir: Pentru ceea ce definești tu acolo ca spiritualitate există deja cuvântul „credulitate”. Și, mă rog, cu ce măsori credulitatea/spiritualitatea? Cu credulimetru? Cu spiritualitometru?

Deși îmi place paralela cu obezitatea, tot nu găsesc util non-cuvântul. Acest non-cuvânt dă idea falsă că ar exista o nevoie pe care o adresează religia, sau credulitatea în lucruri absurde.

0Z spunea...

Continuand satira,

Spiritualitatea s-ar putea masura ca si IQ-ul; defapt chair in functie de IQ ... invers proportional. Cei mai spirituali oameni nu pot aduna destula forta intelectuala nici cat sa faca un exercitiu de inteligenta pe o foaie.



Serios vorbind, cred ca asta e un termen primitiv, care merita lasat sa expire. Ar trebui gasit un cuvant mai bun pentru ideea de a sta cu constienta intr-o dimensiune care e bazata in mare parte pe dorinte, comenzi externe, obsesii, frici, prieteni imaginari, monstrii sub pat, dragoni, pitici in gradina si demoni in organe... lista poate continua. In nici un caz nu e nevoie, ci mai mult o ...moda.

Anonim spunea...

Patroane...deci nu uiti. Te invit la marea LANSARE din august, apoi peste 4 ani, poti veni sa admiri in toata splendoarea ei, unul din simbolurile spiritualitatii romanesti . Sa te tarasti ca un vierme in fata Catedralei, sa-ti constientizezi in sfarsit nimicnicia si sa meditezi ca nu esti decat un hoit intrat in putrefactie, din clipa in care ai fost conceput de catre mamica ta cea scumpa. Multumeste-i pentru asta. Invitatia este valabila si pentru sobolanul "zdragomir".

P.S:Se face cu foarte multi bani din donatii facute de catre credinciosii crestini ortodocsi. ADICA cei peste 15,5 milioane de crestini ortodocsi platesc taxe si impozite la bugetul de stat si ei hotarasc ca aceasta Catedrala inchinata lui HRISTOS sa se construiasca. Paduchii ca voi, si ca aia 21 de mii de pe facebook ne pot suge flocii din cur. Pot sa schiaune si sa baune in continuare pe forumuri spre distractia si amuzamentul noastra. Chiar avem nevoie de niste bufoni jalnici care sa ne faca sa ne strambam de ras.


http://www.napocanews.ro/2010/06/noua-catedrala-nu-se-va-construi-cu-bani-de-la-buget.html

http://www.noutati-ortodoxe.ro/conferinta-de-presa-la-palatul-patriarhiei-despre-catedrala-mantuirii-neamului_l6930_p0.html

http://www.agerpres.ro/media/index.php/cultura/item/11274--Construirea-Catedralei-Mantuirii-Neamului-nu-va-constitui-o-povara-pentru-stat-si-credinciosi.html

http://www.basilica.ro/ro/catedrala-mantuirii-neamului/catedrala_mantuirii_neamului_o_prioritate_spirituala_pentru_romania.html

Zergu spunea...

@Anonim (24): Hahaha, hai ca ai fost amuzant.

Cât timp nu se face EXCLUSIV cu bani de la credincioși (sau din bugetul BOR, fără NICI UN LEU din bugetul de stat) ȘI LEGAL, o să fiu împotriva mizeriei.

Vezi că între timp grupul a ajuns la peste 22.000 de români împotriva hoției și ilegalității. Ai dracu' unguri s-au înmulțit ... Cât de curând o să fie un protest în stradă. Te invit să asiști și să ne verifici actele că suntem români și nu conspiratori de la Budapesta sau mai știu eu ce ți-ar pute trăzni ție că am putea fi pentru că nu pricepi că etnia nu are nimic de a face cu religia, nici invers.


De ce mi-ai dat adresele ălea, ca să văd că BOR e încă nesimțită și are propagandă puternică pe care o folosește pe indivizi ca tine cu tehnica Goering?

0Z spunea...

Stim stim, tu ai penisul mic asa ca ai impresia ca daca e constructia cea mai mare, esti compensat cu un penis spiritual mai mare.

E plina lumea de constructii falice religioase, distruse, abandonate de credinciosii lor. Sunt sigur ca ai auzit de piramidele din Egipt. Exista piramide in Cambodgia, piramide in America de Sud, temple in Grecia si Italia. Au expirat. S-au stins ca dinozaurii. Acum aceste monumente reprezinta pietre funerare pentru civilizatiile care au murit in jurul lor. La fel se intampla si cu catedralele crestine. Defapt e chiar mai patetica situatia la crestinii astia romani, fiindca ei construiesc niste chestii atat de urate, incat nimeni nu va vrea sa conserve asa ceva.

Anonim spunea...

"Vezi că între timp grupul a ajuns la peste 22.000 de români împotriva"

De data asta pot spune ca tu esti amuzant. Amuzant si prost. N-au iesit ei sa protesteze pentru taierea pensiilor si a salariilor(o masura foarte buna dupa parerea mea, tre' sa inveti sa traiesti cu mai putin, ca buni crestini) - si crezi ca iti vor iesi tie la proteste din astea? Esti prea prost daca chiar crezi asta. Hai sa spunem prin absurd ca ati iesi atati. Deci PRIN ABSURD, repet,nu se va intampla niciodata asta, dar sa facem o ipoteza. Chiar daca ati iesi si 30 de mii, aceiasi floci din cur ati suge. Vezi de treaba ta ca esti vai de capul tau de sclav efeminat. Si tu, si boul asta -"zdragomir". Doi prosti. Vrei sa facem un pariu? Stii cum veti fi voi la protest?(daca va avea loc vreun protest) Cum a spus fraierul asta de dragomir ca sunt aia de la noua dreapta. Atatia veti iesi, iar noi ne vom caca pe noi de ras.

Nu folosim nicio metoda Goering. Astea le folositi voi. Se vede clar.

@Dragomire..esti prea prost , ca sa-ti dau replica dar...hai treaca de la mine de data asta.

CRESTINISMUL nu are de-aface cu CIVILIZATIA. Va dainui atata timp cat va dainui si specia umana.

P.S: Apropo de propaganda BISERICII ORTODOXE...Uite, veti ca ti-am facut o dedicatie la Radio Trinitas, fraiere.

http://www.radiotrinitas.ro/

Zergu spunea...

@Anonim (27): Hahaha! Hai că dacă e să vorbim despre prostie, tu ai câștiga detașat concursul la campionatul mondial. Cine a spus mă că o sa iasă în stradă 22.000? Eu ți-am spus că sunt atâția în grup, că nu mai sunt doar 21.000. Apoi ți-am spus că se pregătește un protest în stradă.

Pe de o parte ăia de la Noua Dreaptă au mai mulți participanți la proteste decât aveți voi ăia de la ASCOR, pe de altă parte voi oricum vă căcați pe voi, deci nu văd de ce faptul că ați râde în timp ce faceți asta schimbă cu ceva lucrurile.


În final trebuie să te felicit, ai spus și tu un singur lucru adevărat: „CRESTINISMUL nu are de-aface cu CIVILIZATIA”. Aici sunt de acord, creștinismul nu are nimic de a face cu civilizația, ba din contră, are de a face cu mojicia, primitivismul, barbaria, optica retrogradă asupra lumii, frustrarea sexuală, oprimarea umanității din oameni, imbecilitatea, sclavia mentală și nu numai, etc.

Anonim spunea...

Nu am nicio legatura cu ascorul, idiotule. Mai incearca.

Zergu spunea...

@Anonim (29): Și acum ce vrei? Un premiu ca nu ești în ASCOR?

Oricum, indiferent de afiliere sau non-afiliere la ND sau ASCOR, la fel de spălat pe creier și imoral ești pentru că nu-ți pasă dacă s-a încălcat legea, dacă se fură bani de la bugetul de stat, dacă eventualul credit o să fie returnat tot din bugetul de stat, deci tot furăciune de la toți contribuabilii și chiar mai scump decât furăciunea directă, ca nu-ți dă nici dracu' credit fără dobândă.

Oricum, se vede că maică-ta n-a avut timp de tine (probabil era ocupată să păcătuiască în fața lui Dumnezeu), că în afară de încercări de a insulta pe cei ce nu-s de acord cu tine, nu prea știi ce să vorbești. Bine că, după cum se vede pe Facebook în grupul ăla care acum are 22.000 de oameni, se pare că modelul tău de mentalitate nu e prea prezent la tinerele generații.

Anonim spunea...

ti-o dau la muie, da-te-n gura ma-tii. Si tie lu' bagaboanta de ma-ta. Reciteste ce-am scris mai sus. Astea sunt mizilicuri "imoral", "ilegal" "donat-nedonat". Nu conteaza. Cum nu conteaza nici cei 22.000 de paduchi bolsevici de pe facebook. Cum nu contezi nici tu vierme marxist. SCOPUL SCUZA MIJLOACELE.

Ia doua dedicatii fara numar:

http://www.youtube.com/watch?v=8k3L0NyzSBs


http://www.youtube.com/watch?v=soTKgUEY0xo

Prometescu spunea...

@Anonim

Degeaba nene, ne-am obișnuit deja cu discursul vostru cre(ș)tin...90% vorbe goale, 10% schizofrenie gravă.

0Z spunea...

Personajul asta e atat de amuzant incat merita imortalizat in carti.

Zergu spunea...

@Anonim (31): Măcar ai recunoscut că nu ai nici un fel de scrupule și nici un fel de morală. Te apreciez ca ai fost sincer.

Iar cu dedicațiile, ar trebui să mă sperii, sau cum?


Apropo, mesajul tău plin de iubire creștinească și exponent al moralității inspirate de „dreapta credință” este publicat pe peretele grupului contra ca să vadă și „cei 22.000 de păduchi bloșevici” cu cine discută când aud de careva care susține construcția CMN.

Anonim spunea...

Stai ma linistit, ca nu te ameninta nimeni, da-te-n gura ma-tii. Ai si vreo mare importanta, basinosule care esti. Daca aveai vreo importanta, te trageam pe roata pana acum, noi crestinii, in fata Patriarhiei.

Dedicatiile au fost cu skepsis, poate constientizezi ca esti vierme. Dar vad ca nu. Ma pis pe facebooku tau, le-o dau la muie la toti de pe facebook. Stii ce-am facut acum? Am scos pula si m-am pisat pe monitor, pe peretele unde ai scris tu.

Da' de ce te-am injurat de ma-ta, n-ai scris, ai scris doar ce ti-a convenit tie. S-o fut pe ma-ta-n cur, eu dimpreuna cu un grup de enoriasi, pana i-om face gaura curului sa te uiti ca pe maneca de la palton.

Mars in pula mea de cacanar .

Anonim spunea...

Aaa ! Si transmite-le la aia de pe feisbuc, din partea noastra a enoriasilor, ca poa' sa NE BELEASCA PULA, SI CU CURU' SI CU GURA.

Zergu spunea...

@Anonim (35): Vai, bine că nu-s amenințări, îmi crescuse pulsul, acu' m-am liniștit... bhahahahaha!

Sunt convins că în sinea ta îți dorești să tragi pe roată pe toți cei care se opun ilegalității numite CMN.

Hahaha, măi schepoșatule, ce șmecher te crezi tu. Da' se vede iarăși din cuvntele tale ca tot frustrat sexual ești. Acu' nu zic sigur, da' cred că ar trebui să te duci la ăia de la ND să fiți frustrați împreună, poate, cine știe, poate îți găsești „o bărbat” să te posedeze bine de tot, poate-ți trec frustrările sexuale.

Măi ce prost ești. Ce-ai avut mă cu monitoru' Păcat că nu te-ai electrocutat, mai creștea media coeficientului de inteligență pe țară.

Cum n-am scris mă? Am scris exact ce ai spus și la ce ai răspuns. Dacă ai tupeu și cohones, fă-ți cont cu numele tău pe Facebook și apoi intra pe grup și comentează direct la adresa celor ce sunt în grup ce fantezii sexuale ai tu cu ei.

Mă tu ești o fetiță, n-ai tu cohones pentru sex în grup ca ți-o iei în dos; dacă aduci alții ca tine, ați fi așa de proști că, dacă n-ar fi imposibil, v-ați autoîndopa în fund singuri.

În caz că nu te-ai prins, nu mă afectează în nici un fel ce înjurături ai învățat tu din perioada intra-uterină.


„Mars in pula mea de cacanar.” - Uite că ai recunoscut că ai pulă de căcănar; evident, aș zice, din moment ce ești căcănar, că altfel n-ai fi avut atâtea fantezii sexuale cu sex anal.

Anonim spunea...

Stiu ca te cacasei pe tine, ratatule. Degeaba incerci sa o dregi.


"Dacă ai tupeu și cohones, fă-ți cont cu numele tău pe Facebook și apoi intra pe grup "

ASA CUM AI TU, NU? Mars in mortii ma-tii de vierme, ca daca ai reprezenta vreo importanta, ti-ai fi luat-o demult. Eu cred ca esti si urat rau, de-aia nu-ti pui o poza cu tine pe facebook, ci bazaconii din astea . Esti mai prost ca un copil de gradinita. Un oligofren. Numai ratatii au "conturi" pe facebook. Stai linistit. Nu contezi si nu contati nicaieri. Joaca-te si tu in continuare pe internet ca un oligofren ce esti.

Prometescu spunea...

@Anonim

Dragă...anonimule, tu prin atitudinea și convingerile tale te încadrezi într-o anumită categorie de cetățeni pe care mie îmi place să o denumesc ”porno-fasciști cu crucea-n frunte”. Ești un sclav, dar nu vrei să o recunoști și din această cauză, printre multe altele, îți proiectezi lașitatea asupra altora - mai curajoși ca tine.

Zergu spunea...

@Anonim (38): Așa cum știi că există Dumnezeu? Hai că iar ești amuzant. Dacă ție ți s-a părut că ar fi frică în afirmația asta, ești dus:

Iar cu dedicațiile, ar trebui să mă sperii, sau cum?

Stai la coadă că sunt și alții care m-au amenințat, dar așa e când vorbești cu troglodiți care nu au habar ce e aia o discuție civilizată sau ce înseamnă argumente.

Cu acest mesaj te anunț că prezența ta aici nu mai este dorită de nici o culoare și n-am să-ți mai permit mesajele să treacă. Sper că ne-am înțeles. Cale bătută!

Carmen Maria spunea...

Moderarea comentariilor e o idee excelenta. Lumea nu e obisnuita cu internetul, dar cand intri pe blogul cuiva e ca si cum i-ai intra in casa, poti avea o discutie politicoasa in contradictoriu cu gazda, daca ti se cere parerea, dar fara injuraturi si amenintari.

Deci as vrea sa las aici punctul meu de vedere, daca este primit, in legatura cu catedrala. Mie mi se pare ca problema nu consta in faptul ca avem prea multe biserici. Din contra, la slujba de Duminica in majoritatea bisericilor este arhiplin.

Adevarata problema: avem si mai putini preoti cu traire autentica si cutura (e previzibil, avand in vedere ca preotii vin din randul poporului, nu pica din cer). Majoritatea preotilor dedicati au fost exterminati la inceputul perioadei comuniste. E foarte greu sa apara peste noapte altii care sa le ia locul.

De ce este lucrul acesta trist? Cine are nevoie de popi pana la urma?

De popi nu e nevoie, dar de preoti da. Un duhovnic adevarat este mai pretios decat un prieten. Desi rari, asemenea oameni inca mai exista. Nu apar la televizor, si nu isi fac reclama. Iata numai doua 'avantaje' imediate si chiar materialiste ale prezentei lor in societate:

1) Sunt motivul pentru care multi oamenii de valoare aleg sa ramana in tara si sa isi dedice eforturile tineretii tarii noastre, cand ar putea foarte bine sa plece in afara. Am avut colegi la olimpiade care ar fi putut pleca din tara, dar au ramas din cauza contactului cu adevarata Ortodoxie.

2) Societatea romaneasca duce mare lipsa de caldura si apropiere sufleteasca. Sunt si cazuri de saracie extrema, dar ceea ce te sacaie mai mult in Romania e ca oamenii nu sunt in stare sa respecte pe ceilalti, nici alte pareri si daca pot iti pun si bete in roate. De ce? Puteti spune ca din cauza greutatilor zilnice nu mai are nimeni chef de maniere. Dar pe romanii care o duc mult mai bine, nu i-am vazut sa fie mai amabili. Exceptie fac comunitatile care 'beneficiaza' de prezenta unui preot autentic - oamenii sunt cu totul altfel, se simte iubirea dintre ei. Se simte grija unuia pentru celalalt. Se mobilizeaza altfel. Exemplul caselor de orfani din Valea Plopului este graitor (puteti cauta pe google). In rest, chiar daca sunt multi oameni binevoitori, se pierd in vorbarie. Exemplul cu catedrala e sugestiv: o gramada de oameni nu o vor. Si ce fac impotriva ei? Daca cei 62.000 de membri de pe facebook reusesc sa se puna de acord pentru alt proiect din banii respectivi, imi scot palaria. Dar unii vor spitale, altii vor scoli, altii vor drumuri, altii vor mall-uri. Toate ar fi bune, dar pentru orice s-ar aloca banii respectivi, vor fi destui nemultumiti. Cand s-au marit salariile minerilor s-au suparat profesorii. Cand s-au marit salariile profesorilor, s-au suparat doctorii. etc. etc.

Nu stiu ce va fi in viitor, daca se va dovedi o decizie buna sau nu construirea catedralei. Dar ea are un mare potential, care poate fi valorificat. Daca va sluji in ea un preot dedicat vor beneficia foarte multi.

In concluzie: daca lucrarile la catedrala sunt abandonate se vor castiga bani la buget. Daca insa merg inainte, in loc sa ne plangem de mila, ar trebui sa valorificam ceea ce ni se da: sa cerem si sa facem presiuni pentru numirea unui preot vrednic intr-o asemenea biserica.

Carmen Maria spunea...

PS In legatura cu diverse comentarii indecente care au fost publicate in mod anonim. Nu pot stiu daca personajul respectiv este macar crestin, sau daca macar a pus vreodata piciorul in biserica. Mai degraba as crede ca este hotarat sa faca propaganda anti-crestina, postand in ipostaza de fanatic religios spre a starni scarba tuturor. Eu nici la tara in parohiile cele mai sarace nu am auzit asemenea limbaj. As vrea sa ma delimitez din start de asemenea manifestari. In rest, sunt deschisa la dialog, si argumente rationale.

Zergu spunea...

@Carmen Maria (41): Sincer să fiu, dacă n-ar fi idioți care pur și simplu nu au nimic util de comentat doar înjură, aș lăsa comentariile nemoderate.

Îmi vine greu să cred că ați fost în „majoritatea bisericilor” ca să afirmați că-s arhipline majoritatea.

Părerea mea este că BOR este coruptă atât de mult încât nici măcar nu are șanse de a se reforma. Nu știu dacă au existat vreodată preoți în pozții de influență în BOR și care să nu fie borfași.

Să nu uităm că BOR a colaborat oficial cu regimul comunist și cei ce s-au opus regimului comunist s-au opus în nume personal și pe motive politice.

Revenind la CMN, eu sunt de părere că nu este nevoie de ea. Fiecare se duce la biserica din cartier, nu văd cine s-ar duce la CMN. Mai mult, macheta aia e oribilă și, după cum am văzut, la simțul estetic BOR are imense lacune. Doar pentru că o clădire e mare și are cruci pe ea nu înseamnă că e catedrală.


1) Sincer să fiu, cred că ortodoxia face mai mult rău decât bine românilor. Cei ce rămân urmează idea că „ne testează Dumnezeu” și nu protestează la abuzuri, sunt pur și simplu niște oameni fără coloană vertebrală. Sunt oameni fără mândrie. Iar când cineva ia atitudine, ceilalți se uită cu ură la el, pentru ca în sinea lor ar fi vrut să fie ei cei ce iau atitudine.

2) Societatea românească duce lipsă de educație, de spirit civic, de oameni care gândesc liber, iar asta nu se face în biserici, ci din contră.

Totul pornește de la educație, iar religia în școală distruge acest singur factor care ar putea fi esențial în (re)formarea nostră mentală ca oameni care avem ambiții.

Preotul nu poate face nimic dacă foamea te chinuie, iar dacă nu ai educație, nu ai nici oportunități, nu ai oportunități, probabil o să mori de foame și n-o să-ți mai pese de educație sau de lectură.

Sincer, nu-s convins de argumentul preotului bun ca mare catalizator pozitiv în societate. Casele de orfani au nevoie de oameni dedicați și buni, religia nu are nici un rol esențial. Cei buni vor fi buni, cei rai vor fi răi, iar dacă adaugi religie e posibil ca unii dintre cei buno sa facă rău pentru că vor ajunge să creadă ca au mandat divin.

Cei ce nu vor catedrala își dau seama că banii ăia s-ar putea duce la orice altă destinație care CHIAR are nevoie de ei. Se pare că aveți o stare de sănătate excelentă și nu știți cam care e situația în spitale. Nici măcar bani de fașe nu au, ce să mai vorbim de aparatură medicală.

Este irelevant ca cei de pe grup nu au o decizie ce să se facă cu banii, nu ei decid, din păcate. Pe de alta parte cei 25% de la bugetarii care chiar muncesc și aduc reale beneficii sociale (medici, pompieri, profesori, polițiști - aceia care mai fac câte ceva, pentru că din pricina salariilor mici oamenii buni au preferat alte meserii) sau ce 15% e la pensionari ar putea probabil să fie acoperiți.

Indiferent de ce faci, oriunde ar fi, vor fi mereu nemulțumiți. Problema e că la noi nemulțumirile sunt justificate pentru că, din pricina mentalității de tip „întoarcem obrazul/e crucea pe care trebuie să o purtăm”, hoția devenit încetățenită, la ordinea zilei, șpaga a devenit un lucru cotidian, paragina și lipsa de protest și revoltă socială LIPSEȘTE cu desăvârșire.

Biserica chiar spune să nu faci așa ceva:
http://www.tlp.ro/2010/06/religiozitatea-si-supunerea-fata-de.html

Zergu spunea...

@Carmen Maria (41): (continuare)

Ce potențial are? De a distruge total și ce-a mai rămas din puținul de economie? Are potențial de a fi crucea de pe mormântul României ca țară? Chiar suntem atât de orbiți de propaganda BOR încât nu vedem că țări cu muuult mai puternice ca noi și mult mai bine guvernate ca noi au probleme majore? Din pricina crizei și-au dat seama că biserica a devenit o imensă afacere în timp ce credincioșii stăteau ca fraierii la rând sa bage bani în cutia milei, și au luat decizia corectă sa taxeze biserica pentru simplul fapt că biserica nu are nici un motiv ca să fie exceptată de la taxe.

http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/criza-banii-si-biserica.html

Nu instituțiile per total trebuie exceptate de la taxare, ci activitățile organizațiilor care sunt într-adevăr caritabile sau aduc beneficii sociale clare, palpabile.

Prin taxarea averii imense a BOR, cea de 3 miliarde de €uro, s-ar putea aduce fonduri substanțiale la buget și din acei bani ar putea fi finanțate spitale, școli și alte lucruri utile, lucruri la care BOR nici măcar nu se gândește să le facă.

Că tot vorbeam de taxare, când v-a dat ultima dată preotul chitanță pe toată suma de la nuntă, botez sau înmormântare? Asta înseamnă pe românește „care a fost ultimul preot care nu a furat și nu a delapidat fonduri?”.

Chiar credeți că într-o asemenea biserică o sa ajungă un om bine intenționat? Sunteți cel puțin naivă și aveți speranțe deșarte. Un asemenea loc atrage paraziții și cei mai josnici oameni din pricina câștigurilor financiare imense rezultate.


Vă asigur că și dacă presupunem că nu e (deși am mari îndoieli), sunt foarte mulți alții care sunt la fel de dornici de a înjura și se consideră creștini. Uitați-vă pe forumul creștin ortodox când pune cineva o întrebare mai incomodă, sa vedeți cum reacționează ortodocșii adevărați.

Uitați aici o mostră de antisemitism autentic ortodox:

http://www.tlp.ro/2010/06/antisemitism-ortodox-ii.html

... iar asta e doar la suprafață.

Carmen Maria spunea...

Da, sunt multe idei puse inainte, si ar merita discutate una cate una si pe indelete. In general lucrurile astea mi se par a fi probleme de actualitate, si nu ar trebui tratate cu superficialitate.

Incepand in ordine inversa de idei: antisemitismul ortodox imi aminteste de perlele de la bac. In fiecare an ies altele si mai si, si intr-adevar exista destui elevi capabili sa produca asemenea enormitati. Este un fenomen dureros, dar nu as vrea sa pun egal intre perlele de la bac si literatura Romana (sau universala). De asemenea, nu ar trebui pus egal intre perlele ortodocsilor (s-ar putea sa fie vorba de aceeasi oameni, pana la urma) si Ortodoxia ca traire autentic crestina.

Daca vrem sa stim ce este literatura nu ne inspiram din comentariile facute de marea masa a populatiei, nici din predicile lipsite de substanta ale unora dintre profesorii de Romana, evident diletanti in materie. Mergem la textele originale, si daca sunt neclaritati cautam in critica literara recunoscuta unanim. La fel ar trebui facut si in materie de credinta: mers la original, si daca sunt neclaritati avem la dispozitie o bogata bibliografie de scrieri ale Sfintilor Parinti. Sunt de asemenea multi teologi si chiar sfinti contemporani, care merita cititi. Nicolae Steinhardt mi-a placut in mod deosebit. Mai ales Jurnalul, in care vorbeste despre anii de temnita sub comunisti.

Este foarte de folos sa avem un profesor indrumator, sau in cazul credintei, sa existe un duhovnic experimentat care sa ne indice o directie. Dar daca lucrul acesta nu este mereu posibil, nu ne ramane de facut decat sa cautam singuri sa distingem autenticul de minciuna.

Carmen Maria spunea...

Problema taxarii si a banilor este mai complexa. Este clar ca exista probleme in randul preotilor, dar nu cred ca exista solutii simple. Daca ar fi existat solutii simple, pana acum am fi rezolvat macar celelalte probleme, care nu tin de biserica (coruptia este generalizata la noi, bani fara chitanta se dau atat la preot cat si la doctor, la asistenta, la politie, la meditatii, etc.)

In diaspora (spre exemplu Germania, Anglia sau Franta), preotii aceleiasi Biserici Ortodoxe Romane, practica lucrurile pe care le sugerati: emit chitante pentru fiecare donatie, iar conturile sunt discutate o data pe an impreuna cu enoriasii (consiliul parohial), care pot vedea exact care sunt veniturile si care sunt cheltuielile. Marea majoritate a preotilor din tarile respective nu au nici vile, nici masini de lux. Acolo biserica se ocupa de ceea ce ar trebui sa se ocupe o biserica: de cresterea duhovniceasca a enoriasilor. Dar acolo nici mita la doctori sau alte feluri de spaga nu am intalnit. Nu cred ca este o coincidenta.

Exista si la noi multi preoti dedicati, am avut ocazia sa intalnesc pe unii dintre ei, dar populatia in general nu este pregatita pentru asa ceva. Crestinismul nu este o religie facila. Oamenii se simt de multe ori mai in siguranta cu un preot mediocru, care nici nu cere prea multe. Multi credinciosi au o relatie mai degraba formala cu Dumnezeu.

Expresiile de care vorbiti, 'trebuie sa ne purtam crucea' sau 'ne incearca Dumnezeu' sunt prost intelese la noi. La fel este si ascultarea fata de stat. Preluand una din ideile lui Steinhardt, atata timp cat statul si autoritatile se ocupa cu cele care tin de datoria lor si vegheaza la buna functionare a societatii, trebuie sa ne facem si noi datoria si sa dam Cezarului ce este al Cezarului. Dar cand statul isi depaseste atributiile, sau cand autoritatile abuzeaza de puterea lor, Cezarului i s-a substituit mamona. Si nu putem sluji si lui Dumnezeu si lui mamona. Indiferenta este un pacat. Intr-una din rugaciunile diminetii (alcatuita de Sf. Ioan Gura de Aur), este inclusa si cererea:

"Doamne izbaveste-ma de toata nestiinta si uitarea, de trandavirea si de nesimtirea ce impietrita." iar in alta traducere, in loc de "trandavirea", se spune "neindraznirea".

Zergu spunea...

@Carmen Maria (46): Nu văd care e problema complexă. Preotul cinstit va da chitanță, iar când enoriașul i-o va cere, va știi că atât el cât și enoriașul cunosc faptul că e obligat prin lege să elibereze chitanță. Abaterea de la lege îl va aduce în cele din urmă pe acel preot față în față cu un enoriaș suficient de hotărât să nu fie furat încât să-l reclame la poliție și/sau superiorilor lui.

Procesul de schimbare a mentalităților este unul lent, dar are efecte profunde. A se vedea perioada comunistă care a cam ucis dorința de excelență a indivizilor datorită lipsei de compensare. Acum există compensarea, dar mentalitatea e încă în urmă.

Am mai spus, românii sunt defecți și consideră că-și poartă crucea când sunt furați, batjocoriți, umiliți, iar asta are clar obârșie în doctrina creștină și a fost întărită de regimul comunist.

Un preot care face într-adevăr ceea ce trebuie să facă pentru comunitatea lui nu va avea niciodată probleme să fie susținut de comunitatea locală. Problema e că la noi toți sunt susținuți financiar de consiliul local, de cel județean și de guvern, de cele mai multe ori, în ciuda comunității locale:

http://stirileprotv.ro/stiri/social/nu-au-drumuri-dar-vor-avea-cruce-de-13-miliarde-lei-vechi-din-otel.html

Să văd eu creștinul care muncește, care se ridică împotriva abuzurilor, hoției, etc, și apoi mai vorbim.

Marky spunea...

Fiindca am citit toate comentariile pe marginea acestui subiect, aş dori să fac câteva precizări, respectiv completări.
1)Spiritualitatea:
Spiritualitatea are un sens diferit pentru fiecare dintre noi, se pare. O definiţie standard ar putea fi:"Un sentiment al sensului şi al scopului; un sentiment de sine şi al unei relaţii cu 'ceea ce este mai mare decât el însuşi'".

În prezent, Religia şi Misticismul par să aibe monopolul spiritualităţii. Religia teistică deseori se referă la o 'relaţie cu Dumnezeu' sau creatorul divin, o relaţie spirituală, în timp ce Misticismul deseori oferă o relaţie cu o forţă a puterii 'supranaturale'. Concluzia este că, aproape universal, spiritualitatea are de-a face cu o 'relaţie' la un nivel sau altul. În cele mai multe perspective, ea este asociată cu 'locul' sau 'scopul' unei persoane în viaţă... indiferent care ar putea fi acesta.
În lumea modernă, noi avem abilitatea să ne uităm departe în trecutul nostru şi să examinăm ce considerau precedesorii noştri 'real', şi apoi să comparăm aceste idei cu ceea ce înţelegem astăzi. Multe 'practici spirituale' ce s-au extins în trecut, nu mai există din cauza înţelegerilor ce au venit în legătură cu privire la fenomenul natural. Ca un exemplu de bază, religiile de mai demult deseori 'sacrificau' animalele pentru anumite scopuri... acest lucru se întâmplă rar astăzi, din cauza relevanţei că un astfel de lucru s-a dovedit a fi fără rost în efectul dorit.
Permanenţa Religiei, din multe puncte de vedere, pare a fi înrădăcinată dintr-o înţelegere greşită a proceselor vieţii. În instanţă, ea reprezintă o imagine a lumii care deseori pune oamenii pe un alt nivel decât alte elemente ale naturii. Acest 'egoism spiritual' a dus la conflicte dramatice între generaţii, nu doar între fiinţele umane, dar inadvertent între noi şi mediul în sine.
Noi am învăţat că împărţim aceeaşi structură atomică ca şi copacii, păsările, şi orice altă formă de viaţă. Noi am învăţat că nu putem trăi fără elementele naturii... avem nevoie de aer proaspăt pentru a respira, de mâncare pentru a mânca, de energia solară etc. Când înţelegem această relaţie Simbiotică a vieţii, începem să vedem măsura în care 'relaţiile' sunt legate, că relaţia noastră cu planeta este cea mai importantă şi profundă.
Acest lucru poate fi numit trezirea 'spirituală'.
Această realizare, care a venit de la ştiinţă, arată că oamenii nu sunt diferiţi de nici o altă formă a naturii, în timp ce integritatea noastră este doar la fel de bună ca integritatea mediului nostru, din care noi suntem o parte.
Natura însăşi este profesorul nostru, şi instituţiile noastre sociale şi filozofice ar trebui să fie derivate din această înţelegere 'spirituală' fundaţională şi invariabilă.
Cu cât se extinde mai repede această trezire spirituală, cu atât va deveni societatea mai sănătoasă, paşnică, şi productivă.

Sursa: www.zeitgeist.dobrogea.ro

Marky spunea...

1)Religia, asemenea ştiinţei, este o unealtă; poate fi folosită pentru om, dar şi împotriva acestuia. Societatea actuală este rezultanta directă a modului în care au fost aplicate cele 2 până în prezent. Cred că trebuie să depăşim modul de abordare Instituţional al Bisericii mod care de altminteri face din Biserică o INSTITUŢIE POLITICĂ şi să aprofundăm BISERICA VIE sau Harică, iar această Biserică nu are nevoie de catedrale sau clădiri, fiind clădită în însăşi conştiinţa noastră.

2)Practica privind solicitarea de sume de bani pentru oficializarea serviciului religios NU are absolut nimic în comun cu învăţătura creştină ci dimpotrivă, este o practică anticreştină şi aparţine în exclusivitate funcţionării sistemului monetar. Biserica Insituţională (indiferent că este BOR sau oricare altă biserică sau congregaţie religioasă) NU mai are nimic de-a face în momentul de faţă cu CREŞTINISMUL (sau doctrina ei de bază). Este o instituţie care face posibilă existenţa Statului prin metodele de manipulare psihologică pe care le aplică asupra individului şi colectivităţii (supunere necondiţionată, acceptarea asupririi în numele mântuirii ulterioare, etc). Corupţia sistemului provine şi din îndepărtarea Bisericii de Har şi apropierea ei de interesul economic, material. Practic, alături de administraţie, Biserica ocupă un loc fruntaş printre instituţiile asociate cu cele mai ofensive practici de corupţie directă sau indirectă.

Aşadar, din partea mea, se impune o concluzie: avem nevoie de Oameni adevăraţi, de Creştini adevăraţi, de Preoţi adevăraţi; dar nu vom găsi astfel de oameni atâta timp cât Biserica va fi o Instituţie, iar Religia un Instrument de manipulare. Puţinele "accidente" care se petrec în societate (adică existenţa unui număr imfim de Oameni, Creştini si Preoţi) nu sunt un argument pentru a continua în această direcţie, şi nici o garanţie a faptului că Biserica şi Religia vor supravieţui în timp. Şi sincer, cu sau fără Catedrala Mântuirii Neamului, suntem deja un popor condamnat. Condamnat la moarte.

Zergu spunea...

@Marcel (48): Definiția ta „standard” poate fi definita mai simplu ca „motivare și modestia propriei insignifianțe”.

De ce aș folosi alte cuvinte decât cele ce descriu cel mai bine ceea ce vrei să transmiți și, mai ales, de ce aș folosi non-cuvinte care au semnificație diferită în funcție de individ și să risc să nu fiu corect înțeles?

Revin la afirmația că „spiritual” și „spiritual” sunt non cuvinte care nu au o semnificație reală, dovadă faptul că fiecare are propria definiție și ca trebuie să definim ce înseamnă asta înainte de a avea orice fel de discuție care are vreun sens și nu putem face asta în mod satisfăcător.

Pe de altă parte sunt de acord cu tine că înțelegerea că suntem parte din natură nu din afara ei va reprezenta un punct de start pentru o lume mai bună.

@Marcel (49): 1) Într-adevăr, numai că trebuie răspândită informația asta mai ales în mediul rural unde e dezastru în ceea ce privește misticismul și superstițiile, iar popii sunt priviți ca intermediari între oameni și Dumnezeu, lucru care mie mi se pare a fi o blasfemie după doctrina creștină.

2) Însăși doctrina creștină favorizează apariția parazitismului de tip clerical în favoarea politicului. Să nu uităm că însăși creștinismul s-a născut ca o unealtă de subjugare a individului în fața statului (consiliul de le Niceea a stabilit pe bază de vot dacă Cristos e divin sau nu sub presiunea tensiunilor sociale care riscau destabilizarea formațiuni politice pe fundamente religioase).


Fiecare creștin se consideră creștin adevărat. Până să vorbim de creștini adevărați, trebuie să definești ce e ăla creștin și apoi să rezolvi disputele între cei ce se consideră creștini și nu-s mulțumiți de definiția dată și abia la sfârșit să discutăm noi.

Condamnarea la moarte e a actualei forme, iar cel ce a murit ești tu pentru că ai renunțat deja la speranța de a schimba lucrurile.