Cautări pe acest blog

miercuri, 14 aprilie 2010

Criza, banii și biserica - II

Din seria „Criza, banii și biserica”, aflăm din Adevărul că de 2 ani, de când s-a schimbat patriarhul, preoții de la mănăstirile din jurul Bucureștiului nu mai au voie să facă cununii religioase.

Evident, totul se reduce la bani, pentru că mănăstirile practicau prețuri sub cele ale pieței bucureștene, deci erau mult mai atractive. În timp ce în București prețurile sar bine de 1000 și ajung chiar la 1500 de lei, la mănăstiri erau prețuri de 2-300 de lei.

Pe vreme de criză banu' e mai prețios.

Adevărul ne spune:


Bucureşti: Stareţul de la Căldăruşani: „Se tem preoţii din parohii să nu le luăm banii!“

Până acum aproape doi ani cununia la mănăstire era o alternativă pentru tinerii căsătoriţi atât în privinţa peisajului cât şi în cea a preţului. Reporterii „Adevărul de seară“ au încercat să se cunune la câteva mănăstiri din jurul Bucureştiului, descoperind astfel nemulţumirile preoţilor „privaţi“ de privilegiul oficierii acestei taine.

Chiar dacă cei din mănăstiri nu au voie să oficieze taina cununiei, se poate ajunge la o înţelegere cu ei dacă eşti o „cunoştinţă“. „Darul“ pentru o cununie la o mănăstire din jurul Bucureştiului ar costa în jur de 200-300 de lei, „preţul minim“, după cum apreciază stareţul Mănăstirii Căldăruşani, în comparaţie cu tarifele impuse de preoţii din Capitală, care sar bine de 1.000 de lei. Stareţii şi preoţii ce slujesc în aceste lăcaşuri monahale sunt însă nemulţumiţi de decizia Patriarhiei de a interzice oficierea cununiilor.
[..]
„S-au mai făcut cununii aici“

La nici 10 kilometri de Bucureşti, înspre Urziceni, se află Mănăstirea Căldăruşani, situată pe malul lacului cu acelaşi nume. Preotul spune hotărât că nu se fac nici aici cununii, din ordin „de sus“, însă oamenii din jurul altarului ne sfătuiesc să încercăm cu încredere şi la stareţ care ar putea fi îngăduitor.

„S-au mai făcut cununii aici, doar la cunoştinţe şi cu aprobare de la Patriarh. Se duce stareţul să o ia, nu e treaba voastră“, ne sfătuieşte un şofer de la mănăstire.
[..]


Citiți restul articolului, merită citit!

Vineri, 9 aprilie a mai apărut un articol pe aceiași temă în Adevărul

[..]
Mulţi dintre cititorii adevarul.ro s-au regăsit prin propria experienţă în acest subiect, majoritatea nefiind de acord cu taxele cerute de Biserică. „Banii pentru biserici vin din fondul special creat de stat, iar aceste «donaţii» se duc în buzunarele mafioţilor.

Ce-o să facă părintele dacă nu-i plătesc taxa cerută? Nu-mi da certificatul respectiv? Dovada că am plătit taxa o am prin acea chitanţă, restul nu mai sunt obligat să plătesc“, scrie Emil pe adevarul.ro.

„Ruşine pentru acei preoţi!“

Alţi bucureşteni au povestit propriile experienţe, mărturisind că în momentul încasării taxele se umflă instantaneu. „Astea sunt taxele. Şi eu am cununat acum doi ani. Nici nu ţi se dă chitanţă, deci se practică o imensă evaziune fiscală. Te înţelegi pe 300 lei, dai 100 avans cu chitanţă şi la terminarea slujbei, când invitaţii sunt în biserică şi nu poţi riposta, nici întârzia la negocieri, ţi se cer 500 lei, căci «nu ai înţeles bine» suma totală. Ruşine pentru acei preoţi!“, spune Silviu pe site-ul ziarului „Adevărul“. De asemenea, unii cititori propun ca aceste taxe să fie impozitate.
[..]


Lectură placută!

7 comentarii:

Adi spunea...

Dar de ce e interzis sa faca nunti?
Nu stiu de ce te oftici asa...doar nu intentionezi sa te cununi la Biserica, tu, ateistul?!??!
Ce, la doctor si la examen iti cere mai putina spaga? Iarasi te acuz de lipsa de onestitate: de vreme ce spaga este institutionalizata in intreaga Romanie, de ce ti se pare nejustificat ca Biserica sa faca exceptie?
Si, in fond, ce atata fitza, trebuie toata lumea sa se cunune la Biserica? Crezi ca ii convine mai mult lui Dumnezeu sa iti dea popa cu mir, daca sponsorizezi sistemul ticalosit?
Eu, daca o sa ma insor, o sa fiu primul care nu fac niciun fel de cununie religioasa, daca imi cere cineva si un singur ban!

Zergu spunea...

Da, dacă tot mor oameni, de ce să nu omorâm și noi...
Uită-te la motto-ul blogului, poate înțelegi ceva.

Atunci te anunț oficial că nu o să faci cununie religioasă. TOȚI preoții cer bani.

Adi spunea...

Glume de 2 bani nu tin loc de raspuns pertinent.

Anonim spunea...

Asa cum nici trollisme de 2 bani nu tin loc de argument.

Adi spunea...

Cine-i asta, care se baga mereu ca OBul????

Zergu spunea...

You are a troll, thus ignored!

Zergu spunea...

„Glume de 2 bani nu tin loc de raspuns pertinent.” - Am să clarific pentru cititorii non-Adi. Am aplicat același rationament ca și Adi: „Dacă ceva rău se întâmplă undeva, de ce să nu faci același rău și în altă parte?”. Evident, raționamentul este idiot, iar răspunsul meu asta a vrut să ilustreze.