Cautări pe acest blog

luni, 12 aprilie 2010

Teocrația în România

Adevărul ne informează

Elevii, testaţi la relele amintite în biblice

Concursul a fost organizat de Poliţia comunală şi Biserică în cadrul proiectului „Păstorul cel bun“. Participanţi au fost copiii din clasele V-VIII.

Elevii din Văleni au fost testaţi prin chestionare concepute de preoţii celor două parohii din comună şi de agenţii poliţiei comunale. „A fost un prilej de a verifica cunoştinţele celor mici în legătură cu temele religioase din Săptămâna Patimilor, corelate cu cele de prevenire pe linie de criminalitate. Am încercat să facem o legătură între religie şi Codul Penal“, a spus Gheorghe Ouatu, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Văleni.
[..]

În colaborarea la nivel local dintre Poliţie şi Biserică au fost cooptaţi şi oameni de afaceri din comună, care au contribuit cu sponsorizări pentru premierea copiilor.Fiind un fiu al satului am ţinut să organizăm un astfel de concurs pentru că sunt acţiuni care menţin interesul copiilor pentru şcoală într-o perioadă în care mulţi abandonează cursurile“, a declarat consilierul local Gheorghe Murariu, unul din sponsorii acţiunii.
Oare sponsorizarea a fost din fonduri publice sau private?

Sunt curios când o să-i testeze la relele care sunt aprobate în biblie și care nu sunt legale, conform codului penal sau civil.

Lucruri care sunt aprobate în biblie și sunt ilegale, conform codului penal:
  • sacrificiul uman (dus până la capăt de Ieftae - Judecători 11:29-39)
  • sclavia (ex.: Ieşirea 21:2-6)
  • tratarea femeilor ca proprietate (Gen 3:16 - „atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni”)
  • crima - multiple cazuri în care chiar Dumnezeu omoară direct sau ordonă (peste 2 milioane de oameni pentru care există cifre exacte și multe alte milioane nenumărate)
  • genocidul - chiar Dumnezeu este autorul singurului planetocid care se presupune că ar fi avut loc vreodată - Potopul lui Noe - oare cu animalele ce a avut?
  • discriminarea pe considerente etnice - ex. Deut 23:3
  • discriminarea pe considerente religioase - ex.: 2 Cor.6:14-17
  • discriminarea pe baza sexului - ex.: 1 Cor 14:34-36
  • discriminarea pe baza orientării sexuale (eventual cu omorârea „nelegiuiților”) - Lev 20:13
  • discriminarea pe motive de handicap sau prezența cheliei - Lev 21:18-20

Amestecul ăsta dintre biserica și stat este foarte periculos și amenință să transforme România într-o teocrație. Biserica nu are ce căuta în școală, în Poliție sau în aparatul judecătoresc. Ultima dată când a făcut-o se numea Evul Mediu Întunecat și perioada e cunoscută sub numele de Inchiziție.

19 comentarii:

Adi spunea...

Sa organizeze clubul ateistilor liber-cugetatori demersuri utile pentru educatia copiilor!
Crezi ca copiii au invatat la ora de religie despre evenimentele mentionate de tine??
Dar vreau sa imbratisez o idee draga tie: contradictiile. daca intr-o parte citesti ca Moise omoara pe cineva, iar in alte parte citesti "sa nu ucizi", tragi concluzia ca Biblia recomanda sa ucizi?
Sa vedem:
"Nu vă înjugaţi la jug străin cu cei necredincioşi" - well...sunt convins ca nu ti-ar conveni sa te forteze statul sa te casatoresti cu o negresa si sa adopti copiii handicapati psihic, ca sa nu cumva sa fi pasibil de discriminare.
"femeile voastre să tacă în biserică" - well, nu stiu daca ai remarcat ca nu se tine cont, deoarece majoritatea coristilor sunt femei.
Dar e normal pentru toata lumea sa taca in Biserica (si femei, si barbati), pentru ca e loc de rugaciune, nu de barfa.
"Amestecul ăsta dintre biserica și stat este foarte periculos și amenință să transforme România într-o teocrație." - Paranoia ce esti! Urmatorul articol va fi despre cum il santajeaza patriarhul pe basescu sa schimbe constitutia?

profudereligie spunea...

Îmi place de Adi: "nu stiu daca ai remarcat ca nu se tine cont" de slova sfântă a cărţii. Păi nu ţie ruşine, elev Adi, să îndeplineşti Cuvântul pe sărite?

Rezonul educaţiei religioase îl găseşti şi la mine: De ce trebuie să se studieze religia în regim confesional în şcoală?

Adi spunea...

Nu vi se pare penibil ca va luati mereu de intamplari din vechiul testament ca sa dovediti...ce?
E clar ca lumina zilei ca relatarile istorice din V.T. au un rol moralizator altul decat "fa asa!".
Reiterez provocarea catre ateisti: luati-va de ceva ce a zis Iisus, daca sunteti asa tari in vena!!

mos gorila spunea...

stai sa inteleg, s-a abrogat vechiul testament? sau s-au dat ceva norme metodologice de aplicare a lui? cum adica au alt rol decat "nu fa asa" cind acolo chiar zice "fa asa".

sau tribalii aia de l-au scris au aplicat subtil psihologia inversa, sa-i pacaleasca pe ailalti tribali mai talambei?

pot sa ma leg de atitudinea lui isus care a validat vechiul testament si legile sale, ca fiind cuvantu lu taica-su?

pff, si va mai legati de parlamentari ca nu sint in stare sa dea o lege neinterpretabila. pai uite ba nene ca nici atotputernicu n-a reusit, ba a dat cu bata in balta mai rau ca ai nostri.

mos gorila spunea...

errata: na ca m-am grabit si-am pus un "nu" in plus".

Anonim spunea...

@Adi: Dacă ce e în VT nu mai e valabil, atunci nici cele 10 porunci nu mai sunt valabile. Partea proastă e că Cristos a spus că nu a venit să schimbe legea.

Zergu

Adi spunea...

Mos gorila, tu n-ai evoluat? :)
Am zis eu ca s-a abrogat ceva?
Dpdv al crestinilor, nici nu a fost vreodata in vigoare (pentru ca crestinii au "aparut" odata cu N.T.) Dpdv meu, V.T. foloseste, mai degraba, ca norme metodologice pt N.T.:)
Acolo zice "fa asa" pentru cei carora se adresa (evreii din urma cu 3-4000 de ani)!
Ce valoare morala au pentru crestinii contemporani...e mai greu de definit, totusi se poate spune ca rolul central al V.T. nu este de recomandare directa (asa cum era la vremea cand a fost scris).
Voi nu intelegeti sau va faceti ca nu intelegeti? Adica, daca tu ai fi in locul unui crestin, ai avea vreun motiv sa crezi ca respectivele prevederi de acum 3-4000 de ani ti se adreseaza tie?
Iisus le-a spus EVREILOR ca nu a venit sa schimbe Legea, ci sa o implineasca.
Pentru evrei nu a facut nicio reforma, ci a introdus o Lege noua pentru crestini.
Nu inteleg ce vi se pare atat de problematica prezenta a doua "pachete legislative" intr-un singur document. Poti sa interpretezi ca drept comparat!

Logosfera spunea...

@adi
1. Isus a blestemat un pom ca i s-a facut foame. Nici dupa ce i-a trecut foamea nu a ridicat blestemul. Arata-mi un om normal in ziua de azi care injura un copac si care nu e institutionalizat
2. Isus dupa ce a "suferit" 3 zile si-a luat tapasita la tac-su acasa. Spre comparatie, mitul lui Buddha spune ca acesta a refuzat Nirvana ca sa fie aproape de oameni, sa-i ajute. Asa ca daca ar fi sa aleg un model mitogologic pentru moralitate cu siguranta n-as alege un nebun care-mi cere mie sa fac ce n-a facut el.

Adi spunea...

Inainte de toate, vreau sa remarc ca nu ai criticat O INVATATURA, ci o intamplare. Sunt convins ca nu crezi ca crestinii blesteama pomi.
1. aia cu smochinul este o pilda.
Si anume, citind mai departe:
20. Văzând aceasta, ucenicii s-au minunat, zicând: Cum s-a uscat smochinul îndată?
21. Iar Iisus, răspunzând, le-a zis: Adevărat grăiesc vouă: Dacă veţi avea credinţă şi nu vă veţi îndoi, veţi face nu numai ce s-a făcut cu smochinul, ci şi muntelui acestuia de veţi zice: Ridică-te şi aruncă-te în mare, va fi aşa.
Nu inteleg, din principiu, de ce ai fi asa revoltat de blestemul unui smochin, dar este aproape clara valoarea pildica. Unii zic ca smochinul reprezenta poporul evreu... a trebuit sa ma documentez putin:)
2. Ce a suferit 3 zile? Ce motiv ai avea sa contesti istoricitatea lui Buddha?
http://en.wikipedia.org/wiki/Siddartha_Gautama
Voi, astia ateisti, sunteti complet obsedati de contestarea istoricitatii personajelor religioase!
Nu inteleg ce rost are comparatia "numarului de ani" cat a durat misiunea fiecaruia. Invatatura lui Buddha a avut un puternic caracter practic, oamenii avand nevoie permanenta de "guru". Iar invatatura lui Iisus a avut un caracter preponderent teoretic, dar implementarea practica au desavarsit-o apostolii si cei care au urmat.
Ce iti cere tie sa faci ce n-a facut el?

mos gorila spunea...

a, nu, nu este vorba de ce crezi tu, asa-si alinta mos craciun (zis si gerila o perioada) bodyguarzii. acum vara nu prea avem activitate si pierdem vremea pe bloguri :)

sau nu crezi in mos craciun?

Adi spunea...

"sau nu crezi in mos craciun?"
Iarasi si iarasi intrebari tendentioase ateistice!
Normal ca CRED in "Mos Craciun" - este o porecla data unui personaj istoric. Desigur, nu are nicio legatura cu sania cu reni si cu caciula rosie de la coca-cola, dar, repet, este vorba de un personaj real.

Anonim spunea...

Adi, esti constient ca acest "crestinism" e de fapt o religie inventata de individul Saul din Tars, care in multe privinte il contrazice direct pe Jesus ?
Si ca crestinismul practicat azi nu are decat cateva ( foarte putine ) lucruri in comun cu ce zicea personajul ( total non-istoric ) Isus cristosul ?

B.

Adi spunea...

Sunt de acord ca crestinismul de azi are f putine lucruri in comun cu ceea ce zicea personajul non-istorc Isus cristosul :)
Acum nu inteleg daca tu crezi ca Paul a fost un personaj istoric, iar Iisus nu. Tare sunt curios cum poti sustine o asemenea pozitie.
Sa precizezi totodata care sunt acele "multe privinte"!
Da, sunt de acord ca Paul a inventat termenul de crestin. Dar nu vad cum anume gasesti o problema in asta? Vroiai sa o faca personal Iisus? Ar fi fost un gest de magalomanie din partea lui sa isi boteze religia dupa el:)
De fapt, tind sa cred ca nimeni nu I s-ar fi adresat lui Iisus cu Dle. Hristos, ci, mai tarziu, cand mesajul Lui a devenit cunoscut, lumea a inceput sa zica despre El ca e Mesia (Hristos), inclusiv Paul, de unde a luat nastere termenul de crestin.
Dar mesajul lui Iisus nu a fost centrat pe autoritatea Lui ca Mesia (conceptul de mesia fiind pur iudaic - altfel riscand sa pericliteze receptivitatea altor popoare decat evreii), ci pe calitatea si universalitatea invataturilor.

mos gorila spunea...

@adi:
una la mana, le zice atei, nu ateisti, wtf is that.
si doi la mana, intrebarea nu era nici tendentioasa si nici "ateistica", ci doar craciunistica :) ma bucur totusi ca crezi in mos craciun, mi-era teama ca anul asta n-o sa mai primesti daruri :)

Adi spunea...

peiorativ, ce sa fie?:)
nu o sa iti mai rasp la intrebari, daca nu sti sa apreciezi raspunsurile inteligente si elegante (ale mele)!

mos gorila spunea...

e bine, pentru ca nici mie nu-mi plac oamenii care n-au simtul umorului. biblia e totusi o carte foarte serioasa, poate de aici vi se trage.

Adi spunea...

Nici mie nu imi plac oamenii care nu au simtul umorului. D-aia vizitez situri ateiste, ca ma amuza. Daca as vizita situri ortodoxe, m-ar apuca plansul!

cooper spunea...

Dar ce zici despre concursul de fiziologie Nicolae Paulescu, in cadrul UMF Carol Davila, unde prima carte din bibliografia pentru concurs este : 'Despre suflet si Dumnezeu in fiziologie'. Chiar vroiam sa merg pana am auzit ce ne obliga sa citim.

Zergu spunea...

@cooper: FFS!! Pe bune?! Nașpa, dacă e așa cum spui, e nașpa rău de tot. Dacă găsesc confirmare pentru ceea ce spui, sigur am să scriu un alt articol pe tema asta. Mersi de informație.