Cautări pe acest blog

joi, 8 aprilie 2010

Schimbarea religiei - care este semnificația? - V

(Articol din seria „Schimbarea religiei - care este semnificația? ”; Articole anterioare : I, II, III, IV)
(Articolele din această serie : I - Introducere, II - Convertirea - Relevantă în stabilirea validității dogmei?, III - Factori favorizanți în convertire, IV - Efectele convertirii: Prozelitismul, V - Efectele convertirii: Radicalizarea și VI- Concluzii)

Cultul permite și încurajează radicalizarea convertitului

Revenind cu privirea la condițiile conversiei (vezi lista din episodul III), putem observa la punctul 6 că izolarea de lumea exterioară este un lucru important deoarece, în euforia sau disperarea momentului, fie că ne place sau nu, nu gândim limpede, iar o minte detașată poate oferi o simpla critică al cărei rezultat ar fi evidențierea defectelor logice, aspectelor absurde și aberante ale religiei și dărâmarea fundamentului noii construcții religioase din mintea noului posibil convertit.





Acesta este motivul pe care și cei ce sunt prozeliți sinceri (fără gânduri meschine), deși nu-l conștientizează, l-au observat și încearcă să-l obțină. Direcția firească de avansare a noului convertit va fi ca cea a unui glonț ce intră prin piele penetrează corpul până la organele interne, el va crede puternic în adevărul dogmei și inspirației divine și va încerca să se autosubjuge zeului sau zeilor religiei nou găsite, imediat, fără comentarii, fără proteste, practic va deveni sclav de bună voie și va cere bice pe spate pentru nesupunerea lui anterioară conversiei.

Firesc, noul grup social îl va proteja, va spune că tot răul anterior e spre binele curent și noul nostru convertit va confunda starea de bine socială cu benevolența zeului, va pune în contrast cu „rătăcirea” lui, bunătatea cu care e tratat de grupul socialo-religios și va concluziona cu atât mai mult că noul-găsit zeu e iertător, milostiv și bun. Fiind un „învățăcel” al religiei în care alții au mai multă experiență, subiectul nostru se va supune cu atât mai mult liderilor religioși și dogmei, iar asta este vizibil în cazuri precum cel al cunoscutei Jihad Jane.


Următorul articol din seria „Schimbarea religiei - care este semnificația?” va fi și ultimul din această serie și vom trage câteva concluzii legate de convertiri.

5 comentarii:

drago spunea...

Religia este resursa principala a lui Lucifer; prin ea oamenii sunt instrainati de Dumnezeu chiar in acest secol. Ciudat.
Cu siguranta trebuie si va si disparea.

Adi spunea...

Interesant.

Zergu spunea...

@drago: bănuiesc că la următorul recensământ te vei declara „fără religie” și vei sfătui și pe alții să facă la fel, pentru a nu servi interesele BOR și altor religii, nu?

Sincer să-ți spun, și eu aș vrea ca religia să dispară și cred că va dispărea.

Adi spunea...

"și eu aș vrea ca religia să dispară și cred că va dispărea." - Zergu, acu vrei sa pari ca te departezi de opiniile lui Hitchens, ca sa nu ma prind de unde-ti inspiri inspiratia? :)
Eu tot nu inteleg de ce nu am participat la recensamantul de care ziceai.
Religia nu are cum sa dispara. Religia a insotit omul in toata istoria sa, este un element definitoriu al umanitatii, nu un produs al ei.
E interesant de problematizat daca chiar se va ajunge sa nu mai fie niciun aderent la nicio religie, sa zicem, intr-o tara anume. In fine, religia continua sa existe si in aceasta situatie. Desigur, nu se poate spune la fel despre Biserica:)
Dar religia organizata va exista intotdeauna, fie si pentru ca ies bani frumosi din ea.

drago spunea...

Nu am participat la recensamant sau nu constient, dar cand mi-am schimbat buletinu am tras linie la religie. Dar nu asta e important ca nu sunt fanatic antireligios (sau cum sa zic) :) .

Ideea este liderii bisericilor castiga multi bani; insa castiga de pe urma statului; iar acum serviciile lor nu mai sunt ca inainte. Oamenii sunt superstitiosi si creduli insa nu mai pot fi manipulati asa usor.

Politica va scapa in curand de religie.